Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

glitzy

JESTEM W SZOKU!

Polecane posty

Gość kogel mogel to raczej
ty sie pienisz, juz sie pewnie skrecasz ty skrobanko - no dawaj dawaj ile razy juz sie skrobałas?

Gość czy tu można mieć
inne zdanie i nie być wyzywanym? trzeba było napisać w temacie że mogą się wypowiadać ludzie "o jedynie słusznym poglądzie " :o

Nigdy nie napisałam. że ktokolwiek jest głupi, a już na pewno nie napisałam, że Ty jesteś głupia. Nie mam ku temu podstaw, po za tym nie znam Cię. Dla mnie każda komórka, z której kształtuje się dziecko jest dzieckiem. To jest trudne do wyjaśnienia ponieważ bardzo mocno wynika to z tego co kto czuje. Spróbuje to wyjaśnić w ten sposób: każdy człowiek ma prawo do godnego życia nawet jeśli jest chory, biedny, brakuje mu inteligencji lub jest brzydki ponieważ nie mieści się w jakiś określonych kanonach piękna lub innych. Dokładnie w taki sposób nie można określać od kiedy -jak tu ktoś napisał - zlepek komórek jest dzieckiem, któremu należy zapewnić opiekę i godne życie. To jest dyskusja o wymiarze moralnym dlatego jest bardzo trudna i budzi tyle emocji.

To ja Ci powiem, że nie jestem pozbawiona ani wartości moralnych ani uczuć i mimo tego śmiem twierdzić, że zarodek to tylko i wyłącznie zlepek komórek dzięki któremu następuje kształtowanie się istoty żywej.

Czyli od kiedy jest to osoba żywa, od kiedy człowiek, a od kiedy należy mieć szacunek dla jego życia, czy juz jako istota czy dopiero jako człowiek?

Przepraszam nie miało być "osoba żywa" tylko "istota żywa"

a cóż za różnica? człowiek to istota żywa, więc nie bardzo rozumiem? Jak będzie człowieka przypominał. Zresztą ciężko określać tu jakieś normy.

Ok. W takim razie od kiedy człowiek jest człowiekiem, a nie zarodkiem?

Po za tym co znaczy przypominac człowieka?

Od kiedy człowieka a nie zlepek komórek przypomina. Od kiedy go dotykam, czuję. Od kiedy widzę pełny obraz USG i wiem, że tam jest człowiek. Nie umiem określić konkretnego miesiąca ciąży.

Naprawde widzac dopiero zdjecia zmarlych (nie \"\"wyskrobanych\"\" nazwijmy to po imieniu - ZMARLYCH) dzieci dostrzeglam katatrofe zjawiska aborcji. Porownywanie zazynanych prosiakow do tego jest przkroczeniem jakichkolwiek moralow.

kogel np 9 tydz. widac na usg pelny obraz czlowieka. co ty na to?

Kazda komórka ma genom człowieka. Czy jeżeli człowiek uległ wypadkowi albo jest chory i np. stracił rekę, nogę, wykręca się w konwulsjach przypominająch zwierzę, a nie człowieka, albo w jakiś inny sposób nie spełnia wymogów wyglądania jak człowiek należy go zabić?

Nie znam definicji człowieka podaj ją.

6 tydzień ciąży Zarodek składa się z głowy tułowia i ogonka, który potem zaniknie wchłonięty przez obrastające go tkanki. Około 40 dnia ciąży po bokach tułowia pojawiają się zawiązki ramion, a dwa dni później zawiązki nóg. W szóstym tygodniu zrastają się dwie rurki, które dadzą początek sercu. Serce zaczyna pompować krew. Ostatecznie zamyka się kanał nerwowy dla rdzenia kręgowego, a na końcu rdzenia warstwa komórek nerwowych zagina się, a potem zamyka ? z nich ukształtuje się mózg, który w momencie narodzin będzie miał 100 miliardów komórek. Z woreczka owodniowego wyodrębniają się komórki, które stworzą zaczątek jelit i naczyń krwionośnych. Powstaje prenercze, które zaniknie zastąpione przez nerki. Zarodek jest zawinięty w kłębek, dlatego najczęściej podaje się jego wielkość tzw. ciemieniowo-siedzeniową ? od czubka głowy do pupy. Pod koniec szóstego tygodnia zarodek ma 4 mm długości, jest wielkości połowy paznokcia najmniejszego palca. Więcej na www.edziecko.pl>>>

MaMani, ja nic takiego nie widziałam. malir, albo nie chcesz albo nie umiesz mnie zrozumieć. Kilkutygodniowy płód nie przypomina dla mnie człowieka, nigdy nie przypominał i przypominać nie będzie jest to tylko i wyłącznie zlepek komórek. Można, więc poddać go zabiegowi chirurgicznemu "aborcji".

dla bezpieczeństwa kobiet, które wykonują te zabiegi nielegalnie lub są zmuszone do wyjazdu poza granice państwa jestem za legalizacją. Jednak jak już wcześniej wspominałam nie jestem za tym by aborcja była uznawana jako jeden ze środków antykoncepcyjnych.

Zgadzam sie trudno jest zrozumieć osobę o skrajnie innym światopoglądzie, stram się Tobie wytłumaczyć, że dla mnie każda komórka ma znamiona czlowieka, dlatego jest tak samo cenna jak dojrzały człowiek. Zawiązki rączek będą rączkami, a ogonek zniknie, chyba że pojawi sie z przodu w przypadku płci męskiej ;-).

ale dlaczego starasz mi się to wytłumaczyć? i dlaczego twierdzisz, że moje poglądy są skrajne? w takim razie ja staram się wytłumaczyć ci czym jest dla mnie aborcja i czym jest dla mnie płód kilkutygodniowy.

Gość VIP............
dlaczego te "obrończynie życia" są często takie sfrustrowane i agresywne? nie rozumiem, skoro tak kochają życie, ludzi to dlaczego tak łatwo ludzi o innych poglądach niż one uważają jako gorszych od siebie???

Twierdze, że nasze poglądy są skrajne bo Ty jesteś \"całkowicie za\" a ja \"całkowicie przeciw\" Staram się Tobie wytłumaczyć, ponieważ nie mam zamiaru nikomu niczego narzucać, a uważam, że temat na pewno wart jest dyskusji. Ja bardzo chcę zrozumieć dlaczego jesteś za aborcją i tak naprawdę rozumiem wszystkie argumenty po za tym, że zarodek nie jest człowiekiem.

VIP.... raczej nie jestem sfrustrowana.

hmmmm, to jeden z bardziej popularnych argumentów stosowanych przez zwolenników, więc czego nie rozumiesz? :) Zresztą nie jestem "całkowicie za". Czytajmy siebie ze zrozumieniem, bo inaczej dyskusja nie ma sensu.

VIP.... agresywna chyba też nie przynajmniej sie staram