Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malo etyczny

apotemnofilia-jestescie za czy przeciw amputacji konczyn?????

Polecane posty

Gość malo etyczny

Apotemnofilia, body integrity identity disorder - postać masochizmu, polegająca na obsesyjnej chęci amputacji własnej kończyny. http://pl.wikipedia.org/wiki/Apotemnofilia jestescie za czy przeciw amputacji konczyn u takich ludzi??

Gość pojecia nie mam.......
ciezki temat, sliska sprawa

Gość ostro
Boże, szczerze mówiąc nie słyszałam o takim schorzeniu... Ludzki mózg jest w stanie stworzyć naprawdę niesamowite problemy!!! Nie wiem, czy jestem za czy przeciw..Myslę, ze jednak przeciw, zamiast tego, mozna zaoferowac intensywne leczenie psychiatryczne, powinno pomóc, psychiatria nie takie rzeczy już rozwiążywała.

Jak to "za czy przeciw amputacji"? To kto ma im te kończyny amputować? W szpitalu, operacyjnie by chcieli? A niech się pierdolą, małe to kolejki do zabiegów żeby jeszcze zboczeńców obsługiwać?

Etincelle-takie zabiegi sa wykonywane w niektorych krajach. Widzisz, tak jak sie przeprowadza zabegi zmiany płci bo ktos urodizl sie z inna niz powinien tak i z tymi amputacjami. Takie rzeczy watpie zeby kiedykolwiek miala pokrywac finansowo jakakolwiek sluzba zdrowia. Ale skoro Ci ludzie sa nieszczesliwi, to lepies sadze ze sie na to godzin, bo wieel juz bylo przypadkow gdy pacjentowi odmowiono to w domowych warunkach postanowil sam sobie np noge amputowac i to sie konczy tragicznie-bo taka osobe zabieraja d szpitala i na koszt podatnikow lecza, a osoba ktora zglosi sie do placowki zdrowia pokryje koszta...pomysl ze to bardzije oplacalne rozwiazanie dla panstwa a i ci ludzie sa szczesliwsi

Był taki odcinek, chyba w Grey\'s anatomy (chirurdzy) ze byl gosciu, co nie czul, ze jego noga jest jego, mówil ze jej nienawidzi i ze nie moze z ta noga zyc. Lekarze oczywiscie odmowili amputacji, to ten przechwycil gdzies lezaca piłe i zaczal odcinac. Taki byl zdesperowany. Potem jakos to tlumaczyli... wlasnie tą chorobą

Pięć lat temu w Wielkiej Brytanii wybuchł skandal, którego bohaterem był dr Robert Smith. Szkocki chirurg obciął nogi dwóm pacjentom – jednym z nich był Brytyjczyk Kevin Wright, drugim zaś Niemiec Hans Schaub. W całej sprawie nie byłoby nic dziwnego, gdyby nie fakt, że obaj panowie byli na pierwszy rzut oka zupełnie zdrowi. Dr Smith długo tłumaczył w mediach, że nie tylko uczynił to na ich wyraźne życzenie, ale również działał w dobrej wierze - gdyby nie przeprowadził operacji, spełniliby oni swoje zamiary za pomocą innych, znacznie drastyczniejszych środków. Kiedy o doktorze zrobiło się głośno, zaczęli zgłaszać się do niego kolejni chętni. Jednak Smithowi zakazano dalszego prowadzenia takich praktyk. Amputują, bo chcą? Osób, które chętnie by skorzystały z usług doktora Smitha nie brakuje – dowodzi raport sporządzony przez telewizję ABC. Bohaterzy dokumentu są określani mianem amputee wannabe. Różni ich w zasadzie wszystko, z jednym tylko wyjątkiem – wszyscy próbowali amputować sobie kończyny. O swoich przeżyciach większość z nich opowiada anonimowo. Karl (prosi o niepodawanie swojego prawdziwego imienia) ma obcięte obie nogi. Dziennikarzom ABC opowiada jak do tego doszło. - Kilka lat temu spędziłem sześć godzin z nogami zanurzonymi w pojemniku na śmieci pełnym lodu- mówi. Wcześniej poczynił szczegółowe obliczenia dotyczące wymaganej temperatury i czasu trwania planowanego procesu. Efektem były odmrożenia na tyle rozległe, że lekarze nie mieli wyboru – musieli ciąć. Dan (również nie zgadza się podać swoich prawdziwych danych) mieszka we francuskich Alpach. Od dziecka jeździ na nartach i spaceruje po górach. Mimo to jest ogarnięty taką samą obsesją, co Karl. - Często próbuję sobie wyobrazić, czy trudno byłoby żyć, nosząc protezy - mówi. Twierdzi, że gdyby miał podjąć decyzję o amputacji, chciałby, aby była ona "racjonalna": - Jeśli pozbawię się nogi, spowoduje to upośledzenie i przyniesie wiele cierpienia. Z drugiej strony ja przecież cały czas odczuwam cierpienie. Dlatego muszę rozważyć, co gorsze. Dan skontaktował się z filipińskim chirurgiem, który jest gotów przeprowadzić nietypową operację za 10 tysięcy dolarów. Wciąż się zastanawia, czy skorzystać. Na wyobrażeniach nie poprzestaje Lilly (to także nie jest jej prawdziwe imię), kolejna bohaterka dokumentu ABC. Podobnie jak Karl, postanowiła dokonać samookaleczenia przez odmrożenie. Brakło jej jednak skuteczności. Lekarze uratowali jej nogi, mimo to kobieta wciąż traktuje je jak coś zbędnego. - Już jako dziecko wyobrażałam sobie, że amputowano mi nogi. W tym swoim małym świecie czułam się normalna, kompletna. Czułam się po prostu dobrze - opowiada. Lilly dokładnie zaplanowała swoje życie po amputacji – chciałaby, aby jej prawa noga była dwa centymetry dłuższa niż lewa. Wciąż szuka chirurga, który pomógłby jej to urzeczywistnić. Problem dla psychiatrów Lekarze są zgodni co do jednego – te osoby nie są co prawda chore w sensie fizycznym, ale cierpią na poważne zaburzenia psychiczne - apotemnofilię, określaną też mianem BIID (Body Integrity Identity Disorder). Dr Michael First, psychiatra z Columbia University jest pierwszym i wciąż jednym z niewielu badaczy zajmujących się tym schorzeniem. Przeprowadził on rozmowy z 52 osobami, u których podejrzewał apotemnofilię. Odkrył, że 63% z nich chciało przez obcięcie nóg odzyskać swoją "prawdziwą tożsamość", a 15% z nich uważa, że amputacja pozwoli im na nowo odkryć przyjemności płynące z seksu. 37% pacjentów powiedziało, że ich kończyny „czują się inne niż reszta ciała”. Sześć z przebadanych osób miało za sobą samodzielne próby amputacji, np. piłą łańcuchową. Przyczyny zachowania tych ludzi są wciąż przedmiotem dociekań. Dr First jest zdania, że obsesja ujawnia się już dzieciństwie. Potwierdzają to bohaterowie dokumentu ABC, którzy przyznają, że już od najmłodszych lat fascynowali ich niepełnosprawni. - Kiedy ci ludzie widzą kogoś, komu amputowano kończyny, widzą osobę o silnej woli przezwyciężania trudności, kogoś, kogo należy podziwiać - tłumaczy dr First. Lekarz pomoże Pacjent, który przychodzi z życzeniem obcięcia zdrowej nogi jest dla chirurga problemem. Większość odmawia i odsyła chorego do psychiatry. Dr John Quinn z Royal Australasian College of Surgeons miał okazję zetknąć się apotemnofilami. Było dla niego oczywiste, że nie może podjąć się wykonania takiej operacji. - Chirurg nie ma prawa wyciąć pacjentowi prawidłowo funkcjonującego organu. To nieetyczne - twierdzi. Nie wszyscy się z tym zgadzają. Dwaj australijscy filozofowie Tim Bayne z Macquarie University i Neil Levy z University of Melbourne uważają, że takie amputacje powinny być dozwolone. Są one – według obu profesorów - mniejszym złem, jako że przynoszą ulgę chorym na BIID. Apotemnofile wciąż stanowią zagadkę dla medycyny – dlatego są przedmiotem tak zażartych dyskusji. Oni sami często zdają sobie sprawę ze swojej choroby, mimo to nie są w stanie powstrzymać się przed destrukcyjnymi działaniami. Liczba takich osób wzrasta – na jednym z amerykańskich forów internetowych założonych przez chorych na BIID zarejestrowało się już ponad 4 tysiące członków. Poza rozmowami na temat terapii, popularnym tematem są domowe sposoby na amputację niechcianych kończyn.

Matko...:( Na warunki zachodnie może faktycznie, jak zapłacą - proszę bardzo, ale u nas nawet lekarzy brakuje do naprawdę chorych ludzi, więc za to jeszcze się brać:(

Gość iiiii hahahhahaa
głupi przykład zawsze znajdzie nie mniej głupie naśladownictwo jestem za ... izolacją, albo odcinaniem ... głowy, aby innym przykładem idiotycznym w głowach nie mieszać sad but true ...

jak jakas baba chce zeby jej cycki powiekszyli i za to placi, to i za to jak sie zaplaci to by odcieli gdyby prawo zezwalalo, tak sadze. Tym bardziej, ze male piersi i komplesy z tym zwiazane sa jak sadze mniejszym cierpieniem, niz zycie z ta choroba....... :(

tak iiiiiii hahahaha, bo z pewnoscia jest tak wielu wsrod nas zdrowych ludzki, ktorzy zetknawszy sie z chorym na apotemnofilie, sami zamarzyli zeby im odrabac noge albo reke!! brawo! za taki popis intelektualny to Ciebie powinni odizolowac.

Gość losss lobossss
czy 250 lat temu ktos pomyslał ze mozna wsadzac obce ciała w cycki?I to z jakiego powodu?-dla zwykłej proznosci!!!!zobaczycie niedługo zaczna obcinac nogi i rece na zyczenie!!!hhheheh

Gość co to za porównania
Robienie sobie cycków do choroby psychicznej? Litści

dobrze powiedziane, co za porownania-kiedys nie bylo mozliwosci a kobiety powiekszaly wizualnie biusty, poprzez ubior, tez oczywisice z proznosci albo checi przypodobania sie mezczyznom i zaakceptowania siebie..... my tu mowimy o powaznym zaburzeniu psychicznym, ktorego podstawy nie sa znane i nie bardzo wiaodmo jak to leczyc (poza amputacja, a to przeciez nie leczenie)

Gość losss lobossss
robienie sobie cyckow-to jest uznane za norme w dzisiejszym swiecie!Pytam sie dlaczego?to baby sa chore psychicznie!!!

Gość losss lobossss
jakbys powiedział swojemu prapraprapra.......dziadkowi ze chcesz sobie włozyc ciała obce w cycki to przezegnałby sie!!!!!!!!

Gość losss lobossss
....albo zamknali w psychiatryku!!!hahahaha

a czy znasz chociazby jeden przypadek, ze kobieta tak bardzo nieekceptowala swojego biustu i postanowila sama sobie cos w te cycki wsadzic? nie wiem, worek z piaskiem czy jakas szmate...... NIE. takei rzeczy sie nie zdazaja, a my tu mowimy o ludziach chorych ktorzy w akcie desperacji odmrazaja albo pila dcinaja sobie nogi bo sa tak nieszczesliwi z nimi i nie akceptuja ich. Zadna z panienek ktorej sie marzy duzy biust nie zdobylaby sie na takie cos.... poza tym, jest moda na duze biusty i na poprawianie urody przez chirurgie plastyczna, a mody na obcinanie konczyn nie ma, tak jak nie ma mody na schizofrenie czy inne choroby psychiczne...

Gość co to za porównania
... to nie jest chęć posiadania ciała obcego w sobie tylko poprawienie wyglądu (kategoria estetyczna) bo ogólnie utarło się, że mężczyźni wolą większe cycki i kobiety łapią kompleksy, a kompleks powstaje wtedy kiedy porównujemy się z drugą osobą. Czy tak ciężko zrozumieć tą różnice?

losss ty jakis malo kumaty jestes...... kobiety w przeszlosci tez robily podobne rzeczy ale bez ingerencji chirurgicznej-gorsety itd, to dawalo zludne wrazenie smuklej sylwetki i wypychalo piersi...... teraz np, noszenie takich gorsetow jest czyms niewyobrazalnym, bo wiemy jak bardzo to szkodliwe (problemy z krazeniem, oddychaniem, pozgniatane wnetrznosci) a jezeli ktos sie na to decyduje na wlasne zyczenie, a kiedys to byla norma..... byloby cokoliwek dziwne gdyby tak jak mowiles moj prapraprapadziadek dowiedzial sie ze chce cos sobie w piersi wszczepic bo tego nie znano tak jak i zlapalby sie za glowe na mysl o operacji na otwartym sercu ratujacym zycie np.....

Gość losss lobossss
ja nie mowie ze ona ma sobie sama rozpruc cycki,włozyc cos tam i igła zaszyc!!!Ale mogła chodzic po lekarzach i prosic o taki zabieg,a lekarz mogłby chciec ja zamknac w wariatkowie!!

loss z toba konstruktywna dyskusja jest awykonalna, my tu mowimy o modzie i o chorobie.....nie wlem dlaczego te dwie kwestiwe sprowadzasz do jednego mianownika......

Gość co to za porównania
w jakim wariatkowie?

Gość co to za porównania
Trzeba pozamykać wszystkich ludzi noszących aparaty ortodontyczne z tego wynika...

Gość losss lobossss
a twoja babcia za młodu słyszała o makijazu permanentnym???nie było czego takiego,co jeszcze wymysla-nie wiem??jak nie chca tych nog to niech im obetna,co maja byc nieszczesliwi!!!!na siłe chcecie ludzi uszczesliwiac!!!

Gość co to za porównania
przecież są nienormalni pchają sobie druty do ust...

losss, kiedys ludzie nie chodzili "po lekarzach" a lekarskie zabiegi sprowadzaly sie do wyrwania na zywca bolacego zeba. zakladow psychiatrycznych tez zasadniczo nie bylo ;)

Gość co to za porównania
też super porównanie kobiety od niepamiętnych czasów się malują żeby się uładnić i jak to się ma do tej choroby?

Gość losss lobossss
były miejsca gdzie trzymali opętancow ichorych psychicznie

a, zeby tylko tych z aparatami!! ja to bym jeszcze zamknela tych ktorzy nosza rozruszniki i inne obce ciala ratujace ich wzrok, salbo reperujace zlamane kosci np....brawo!! a w ogoel to po co sie leczyc, ba po co cokolwiek robic ze swoim wygladem, depilowac nogi, nosic szpilki....przeciez 1000 lat temu nikt ich nie nosil a nasi prapra.....dziadowie, zlapaliby sie za glowe i wyslali do panstwowej placowki medycznej, zajmujacej sie ludzmi chorymi psychicznie