Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość depresss

Do osób z DEPRESJĄ................................................

Polecane posty

Gość depresss

Jestem przekonana ze mam depresje.We wtorek ide do lekarza.I mam pytanie do osob ktore brały antydepresanty,jak znosilyscie te tabletki w pocztakowej fazie zazywania??Czy mialyscie jakies spowolnione ruchy, czy widać bylo ze jestescie czymś nafaszerowani?

Gość depresss
po jakim czasie zaczynają działać?I czy rzeczywiscie działają?

Gość depresss
jest tu moze ktos kto jest w trakcie leczenia albo juz ma to za soba?

Gość depresss
Ciekawa jestem tez ile takie leki kosztują?

Gość stuknij sobie
w wyszukiwarke słowo depresja - jest tu masa takich topików

Gość depresss
Wiem ze jest mnostwo takich stron ale mialam nadzieje ze ktos tu ze mna porozmawia i podzieli sie swoimi doswiadczeniami

Gość depresss
nikt mi ni pomoże chyba:(

Nowoczesne leki nie działają ogłupiająco i nikt nie zauważy że coś bierzesz. Efekty uboczne występują tylko w pierwszej fazie zażywania (tydzień do dwóch). Ja dużo spałam, ale to podobno był syndrom choroby a nie działania leków. Niestety są dość drogie. Ja płaciłam 130 zł. za opakowanie, w zależności od dawki starczało na miesiąc lub dwa.

Działanie było widoczne już w drugim tygodniu zażywania - lepszy nastrój, więcej energii. Niestety mi senność pozostała więc zmniejszono mi dawkę. Niestety przerwałam kurację sama i wszystko wraca :(

Gość długie rzęsy
Nie wszystkie leki na depresję są drogie.ktoś tu mocno przesadził.Ja biorę Setaloft i on obecnie kosztuje mnie ok 5 zł.Opakowanie starcza na miesiąc czasu, jeśli się bierze 1 tabletkę dziennie.

Gość depresss
kasztanowiec nawet mnie nie załamuj z takąc eną leków... Moze dlatego ominely cie te wszytskie dolegliwosci ze wzgledu na cene? A czy przy tych lekach sie tyje?Czy to jest reguła??

Gość depresss
dlugie rzesy przynjamniej mnie pocieszyłaś bo nie wyobrazam sobie wydawać ponad 100 zl na leki kazdego miesiąca.Oczywiscie gdyby bylo mnie stac to prosze bardzo no ale nie stać mnie. A jak czesto chodzicie do lekarza?Raz na miesiac czy rzadziej? Dlugie rzesy pomagaja ci cos te tabletki?

Gość powers
ja chodze od listopada do psychologa, aktualnie co 2 tygodnie, ale niedlugo bede miala wizyty co tydzien. do psychiatry sie dopiero wybieram, zwlaszcza, ze 2 tygodnie temu mialam robiony test badajacy moj stan emocjonalny. jestem mloda osoba i jesli mialabym zazywac leki to w gre wchodza jakies preparaty o slabym dzialaniu. mam nadzieje, ze to pomoze... ;)

Gość depresss
powers czyli psycholog tez przepisze takie srodki?No bo ja myslalam o psychiatrze.W takim razie gdzie powinnam sie udac?

Gość powers
psycholog nie przepisze Ci takich powazniejszych lekow, moze jedynie doradzic. Od przepisywania leków i ogolnie ocenianiu Twojego stanu psychicznego jest psychiatra, dlatego w celu uzyskania leków powinnas sie udać do niego. Jednak wydaje mi sie, ze psycholog jest na poczatku dobrym rozwiazaniem, dopiero, gdy bedzie bardzo zle udaj sie do psychiatry. Ja jestem po probie samobojczej a mimo to nie bylam u psychiatry, jednakze w najblizszej przyszlosci sie tam wybieram :) ogólnie dlaczego czujesz, iz masz depresje?

Gość depresss
powers a jak wygladaja takie spotkania?Mozesz cos wiecej o tym powiedziec?na czym to polega?

Gość depresss
Ja jestem przekonanan ze ja mam.A skad to wiem? Ciegnie mi sie od lat. Kiedys bylo unikanie ludzi, a teraz od kilku miesiecy to juz kryzys. Nic mi sie nie chce, ciagle sie zamartwiam, nie moge sie na niczym skupić, zapominam się, izoluje.Czuje ze sama sobie z tym nie poradze.

Gość depresss
No a co to moze byc innego? Do lekarza ide dopiero we wtorek ale ja dobrze wiem ze mam depresje.

Gość depresss
No i jeszcze do tego wszytskiego od ponad tygodnia codziennie boli mnie glowa

Gość powers
Wierze, ze sobie poradzisz :* Spotkania z psychologiem to zwyczajna rozmowa. Otwierasz się przed swoim lekarzem, mowisz o wszystkim. Na początku jest trudno no i trzeba trafić na odpowiednią osobę. W moim przypadku dopiero trzeci psycholog okazal się tym, u którego chcę się leczyc. Bo w pewnym sensie wkracza do Twojego zycia, poznaje je. Musisz mieć zaufanie do tej osoby. Co do rozmowy: na pierszym spotkaniu na pewno zapyta się z czym przychodzisz. Będzie ciężko zacząć, ale wal prosto z mostu. O wszystkim co Cię trapi, możesz sobie nawet zanotować. Psycholog będzie się pytal, dlaczego wg Ciebie tak jest, co jest powodem itd. itp. Ja jestem na tym samym etapie co Ty, chociaż choruję od niedawna. Dlatego mialam zrobiony test (wyniki otrzymam we wtorek...). Test ten polegal na tym, iż dostajesz z 500 karteczek na których zapisane są fakty z Twojego życia, np. Kochalam swoich rodzicow, w przyszlosci chcialam zostać leśniczym itp. Jeśli byly one zgodne z prawdą wkladalo się je do pudeleczka z napisem TAK, jesli nie to do pudeleczka z napisem NIE. Banalne, ale ponoć dziala. W moim przypadku tak to wlasnie wygladalo :)

Gość na początek lepiej psychiatra
moim zdanie. Ja brałam Cital przez kilka miesięcy. Niestety, nie pamietam ile kosztował. Jedyny skutek uboczny to senność.

Gość powers
suchAshame - depresje da się poczuc samemu. Czasami nastepuje taki punkt w życiu osoby chorej, że wie, iż coś z nią nie tak, że kiedyś bylo inaczej. No i takie sygnaly jak: unikanie ludzi, niechęć do wszystkiego, ciągly placz, bez powodu, mysli samobójcze, bóle glowy, serca, myślenie pesymistyczne mogą być objawami depresji.

Gość powers
Powiem tak: psychiatra więcej może, ale np. w moim przypadku myśl, że mam tam iść, przeraża mnie. Psycholog brzmi dla mnie o niebo lepiej ;)

Ja uznałam, że skoro mam sobie pomóc, to wolę iśc do psychiatry, bo każdy profesjonaly psycholog i tak mnie do niego w końcu wyśle ;) Z perspektywy czasu uważam, że to była najlepsza decyzja mojego życia :)

Gość depresss
No nie watpie ze takie otwieranie sie przed obca osoba musi byc cholernie trudne.Musze to jednak zrobic bo czuje ze sama sobie nie poradze.Czuje sie beznadziejnie i boje sie ze moze być jeszcze gorzej.Najbardziej przeraza mnie ze ostatnio mam bardzo duze problemy z koncentracja.Nie jestem w stanie nawet sie skoncetrowac na jakims np filmie bo odpływam sobie gdzie indziej myslami.Do tego wszytskigo ciagle sie zapominam.Potrafie wrocic ze sklepu i zapomniec kupic czegos.Co wczesniej mi sie nie zdarzalo.No i daje w kość ten bol glowy.Skad on sie wziol???czemu trzyma caly dzien??Nie jest to mocny bol ale mimo wszystko jest i to strasznie dobija.

Gość depresss
na początek lepiej psychiatra, a pomoglo Ci leczenie?Odrazu dobrał Ci leki?Mialas skutki uboaczne?Jak to wygldalo i jak dlugo sie leczylas?? Aha i jeszcze powiedz jak dlugo mialas depresje nim zdecydowlas sie udac do lekarza?

Gość depresss
Mi jest wstyd dlatego decyduje sie na prywatnego lekarza neistety:((Takze bede miałą spore wydatki:((

Gość powers
na początek lepiej psychiatra - ludzę sie, że psycholog mi pomoże ;) w sumie wspominala coś ostatnio o psychiatrze no ale...niedlugo pójde :) dlugo się leczylaś? depresss - kilka dni temu koleżanka mi zaczęla wypominać, że nie poznalam jej w sklepie, że mówilam coś w stylu "kim jestes? przepraszam, nie znam Cie" a ja tego nie pamietam...moja koncertacja również jest beznadziejna, teraz mialam 2 tyg. ferii, więc olewalam to, ale od jutra znowu szkola...O bólu nie będę się wypowiadać, u mnie spowodowane jest to dodatkowo nerwicą. Poradzisz sobie, nie Ty pierwsza i nie ostatnia przez to przechodzisz :*

Do psychiatry poszłam bardzo szybko. Przestałam radzić sobie sama, miałam straszne napady lęku i któregos dnia obudziłam się z tak silną potrzebą? popełnienia samobójstwa, że postanowiłam jednak sie ratować. Leki dostałam od razu. Przeciwlękowe brałam tylko na noc i to właściwe przez kilka dni - bardzo małe dawki. Cital brałam kilka miesięcy. Zaczęłam leczenie około marca. W maju byłam już w tak dobrej formie, że pojechałam ze znajomymi nad morze :) Strasznie się bałam dnia, w którym odstawie leki, ale nie było żadnych skutków ubocznych. Mój mózg działał już na tyle dobrze, że nie były one potrzebne. Naprawdę - nie ma się co męczyć. Leki na depresję są świetne i pomagają.