Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewczynki co to jest

Silny ból w...pupie podczas okresu - mial ktos?

Polecane posty

Gość hey hey hey
Jaki to jest bol? Silny, tepy, jak dlugo trwa? Czy macie go tylko podczas miesiaczki? Odpiszcie, ja tez taki miewam ale czesciej i nie wiaze go z miesiaczka.

Ciezko opisac ten bol, to jest takie przeszycie, taki krotki bol ale nieprzyjemny, jakby rozrywajacy, taki rozsadzajacy ciezko opisac. Krwawa Mary dziekuje za slowa otuchy, jesi mozesz napisz, czy urodzilas dzieci juz majac endo. czy pojawila sie ona u Ciebie później?

rany ja tez jestem przerazona - a nie pytalas mamy jakie miala objawy? czy ten bol w pupie tez miala? moze akurat sie uspokoisz

Endo została zdiagnozowana po pierwszym porodzie ale objawy miałam dużo wcześniej,lekarze powątpiewali czy będę miała dzieci po 7 latach urodziłam drugą córkę ,tak wiec nie ma reguły nie martw sie będzie dobrze.Jak sie czegos konkretnego dowiesz to napisz na forum.

Krwawa Mańka jeszcze raz dziekuje, jestem naprawde przerazona bo mam 21 lat :( niebardzo mozemy sobie teraz pozwolic na dziecko ale zdecydujemy sie jesli potem moga byc problemy :( Boje sie bo naczytalam sie o zrostach na jelitach, w odbycie itd. mam nadzieje ze to sa rzadkie historie? Czu po porodzie drugim u Ciebie endo. wróciła?Trzymaj sie zyczę zdrowia :)

Hej ,niestety Endo wróciła półtora roku po porodzie urosły mi dwa guzy o śr 4 cm na tylnej ścianie macicy,przez pół roku brałam hormony i zeszły,teraz od pół roku nie biorę i objawy powróciły ,chyba trzeba znowu do lekarza.Nie za bardzo toleruję kuracje hormonalne ,żle się po nich czuję ,boli mnie głowa i zaczynam tyć,dlatego odtstawiam to świństwo co jakis czas.

a stosowałas kiedys implanty? czy w ogole jako terapie hormonalna mozna styosowac plastry antykoncpecyjne? bo moj zoladek raczej nie bedzie tolerowal tabletek i tak mam z nim juz problemy :(

Gość mnie tez czasami pobolewa w
odbycie ale nie zawsze dzieje sie to w czasie miesiaczki bo czasami jak jej nie mam ale nie nazwalabym tego jakims silnym bolem jak to wczesniej pisaly dziewczyny. jest to raczej takie delkatne klucie przez jakis moment. zakulje przestanie za jakis czas znowu to samo. na poczatku okresu mam biegunke ale nie zawsze, okres raczej bezbolesny no czasami ciut boli ale zazwyczaj apap pomaga.cykl regularny 28-29 dni. wiec nie wiem czy te klucia wiazac z endometrioza???

Właśnie tez mam problemy z żołądkiem ,plastry jak mogą być jak najbardziej ,przez pół roku stosowałam Evrę dzięki nim pozbyłam się dwóch guzków endo ,chyba będę musiała znowu zacząć kuracje.

Ja najbardziej boje sie ze nie poradze sobie z tym psychicznie, jestem strasznie słaba psychicznie :( juz teraz chodzę i płaczę i naprawdę jestem przerażona! największym wsparciem jest dla mnie móż narzeczony, przy nim jakos nabieram siły, a jeśli chce wtulam sie i płaczę jak dziecko - tylko czy to kiedys minie, ten strach? i czy przestanie mi w kazdej chwili towarzyszyc mysl ze jestem chora?

Gość a Ty MANKA
bralas danazol?

no i co wiadomo co ci było? pisze do oosby ktora pierwsza wypowiadała sie na wątku

Gość upsychologawizytezalecam
CO do bolu w tyłeczku to jest to paskudne wiem bo tez to mam- widac jest nas sporo;) nie wiem czy to edometrioza, wzdecia, czy cos zupelnie innego wiec w tej kwestii nie odpowiem na Twoje pytanie, jednak zamiast do ginekologa wysłała bym Cie do PSYCHOLOGA. Nie mówie tego złośliwie, po prostu po przeczytaniu kilku Twoich postów stwierdzam ze masz objawy hipochondrii- moja siostra tez miała taka dolegliwość i to w jaki sposob psizesz o swojej chorobie i strachu przed nia przypomina mi dokładnie jej wypowiedzi. Hipochondria bywa zcesto lekcewazona przez otoczenie( a bo marudzisz, a bo jeczysz, bo o co Ci w ogole chodzi, wymyslasz sobie choroby itp.) jednak w rzeczywistosci ma duzy wpływ zarówno na zycie osoby chorej, która zyje w ciagłym strachu jak i dla jej najblizszych bo wyimaginowane choroby bywaja na prawde meczace. Co wiecej nas zorganizm funkcjonuje tak, że nie jako jestesmy w stanie sobie wmówić, że źle sie czujemy itp. Oczywisice nie twierdze ze nie boli cie odbyt w czasie okresu, ale jako hipochondryczka(jak zakładam) dokładasz do tego liczne schorzenia. Dla przykładu- Dla zdrowego człowieka przyspieszone bicie serca to objaw zmeczenia, chwilowego wysilku dla hipochondryka to sygnał o wadzie serca, nadchodzacym zawale, panika pzred atakiem serca w nocy. Najważniejsze: Nie jestem psychologiem wiec oczywiście nie musisz wierzyć w to co napisałam, uważam jednak ze powinnaś zgłosić się do lekarza. Pamiętaj ze wizyta u psychologa nie jest niczym złym:)! Jest mylnie kojarzona z psychiatria( choć jak dla mnie żadna choroba nie jest powodem do wstydu) Pozdrawiam serdecznie A.

Gość mampodobnie124567543533
Witam. Nie mam dokładnie tego, o czym mówicie... ale podczas okresu czuję w pupie, blisko odbytu, takie... drapanie? Trudno to nazwać. Nie jest to ból ani skurcz. Nie mam PMS ani silnych bóli miesiączkowych, tylko to.

Gość Mmmm.
Ja tez mam takie sam bole w odbycie... Jak nadchodzi taki skurcz, to musze az spiac posladki, zeby nie krzyknac z bolu :( To jest okropne... Mialam robione badanie w kierunku endo., czyli ten marker Ca-125. Wynik wyszedl mi w normie. Ale teraz moje pytanie - czy ten wynik wykrywa wczesna endometrioze? Czy jest on badaniem na 100% wykluczajacym lub potwierdzajacym endometrioze? Po podejrzeniu endo. lekarz zalecil mi brac tabletki antykoncepcyjne przez 3 miesiace i potem byla szansa, ze bol sie zmniejszy, ale niestety tak sie nie stalo. Przyszedl okres - ten sam okropny bol... Potem znowu 3 miesiace tabsy - okres i pierwszy dzien bylo ok, nie bolalo, ale za to drugi... Myslalam ze umre :/ Czy mam robic jakies dodatkowe badania? Czy zmienic ginekologa? Kobietki, ktore mialy doswiadczenia z endo - prosze poradzcie mi.

mam edometrioze.. biore plastry.. trzeba powiedziec ze nie dzialaja od razu. dopiero po paru ladnych miesiacach mialam mniejsze bole. co do wykrywania edno to nie ma nic innego niz laparoskopia.. dopiero podczas zabiegu mozna stwierdzic czy jest czy jej nie ma.. reszta to takie "na oko". endometrioza nie oznacza tragedii.. ok. bol jest.. ale przechodzi wiec trzeba przeczekac.. i tyle.. cieszyc sie czasem kiedy nie boli! :)

Gość kosooko
rzeczywiscie istnieje cosik takiego jak bol w tylku podczas okresu. mam to czasem mocno czasem w ogole zalezy od miesiaca. zinteresowalo mnie to ale nie przejmuje sie tym zbytnio. na poczatku okresu zazwyczaj kłuje mnie w odbycie i tak przeszywa jakby ktos mnie na dzide nadział:) i sa to momenty trwajace kilka sekund i puszcza jak skurcz. obojetnie czy przy staniu czy siedzeniu, zlapie nagle i juz. no i zdarza sie na poczatku miesiaczki podczas zalatwinia gdy stolec jest luzniejszy. czyli jak pozbierac wasze objawy to mam wlasciwie to samo. ale nie zamierzam nic z tym robic. przeciez sie nie umrze. moze to taka budowa i dlatego tak wszystko razem boli. w koncu promieniuje a wszystko w tych okolicach jest powiazane.

Gość Sizja
Ja tak mam od kilku lat ale od okresu to nie jest przynajmniej u mnie bo pierwszy raz wczoraj dostałam. Ale tak mnie boli i wykręca że raz jak miałam tak i na krześle siedziałam to aż spadłam z tego krzesła ale też to kilka sekund mam.

Gość Dupa mnie boli
A mnie kłuje w d***e jak sram. Chyba mam endomerioze.

Gość gość
Wizyta u ginekologa i proktologa? Polecam skj centrum medyczne w Warszawie, tam przyjmą Cię od ręki. Prywatnie, ale ceny są wyjątkowo atrakcyjne.

Gość gość
tez zauwazylam zwiazek tego bolu z okresem. jesli ktos mial to o czym pisze ta dziewczyna z bolem w tylku to w mig pojmie o co jej chodzi. to nie sa bole wzdeciowe!! to jest koszmarne kilkusekundowe PRZESZYWAJĄCE KŁUCIE w jelitach ciągnące się aż do o***tu. u mnie ostatnio 20-30 sek to trwalo, powtarzajac sie, i utrzymywalo sie przez 5 dni. mijalo stopniowo razem z okresem. ostatnie 2 okresy mialam bardzo bolesne . drugi znacznie gorszy od wczesniejszego. lezalam tydzien w szpitalu, odkryli torbiel niby krwotoczna ale 100% pewnosc czy to endometrialna torbiel czy nie, mozna miec dopiero po laparoskopii. wykryli tez plyn (krew?) w zatoce douglasa i podrazniona otrzewna. zapewne pekla torbiel lub pecherzyk i wylalo sie. w szpitalu nikt o pupie nie chcial sluchac, wiec po wyjsciu poszlam prywatnie do ginekologa najlepszego jakiego znam. on wysluchal wszystkiego i stwierdzil ze to moze byc endometrioza i dziwil sie ze jego koledzy nie zaproponowali zadnego leczenia. (ten gin sam pracowal w tym szpitalu i ze wszystkimi sie zna). dal mi duphaston i wlaczyl antykoncepcje. jestem swiezo po incydencie wiec jeszcze nie zdazylam nawet zrealizowac recepty ps- istotna rzecza jest podobno bol podczas stosunku.

Gość gość
nie rozumiem dlaczego slowo "o d b y t" w moim powyzszym poscie jest ocenzurowane. to smieszne!!

Gość Maryssska
Ja mam 29lat. Ponad rok temu urodzilam dziecko. Od kiedy wrocil mi okres pojawiaja sie bole w odbycie okropnie silne :-( przy tym takze tak samo silne bole brzucha. Najbardziej jak musze skorzystac z wc wtedy to ciezko wytrzymac ten bol a po wizycie w wc bardziej boli mnie brzuch.

Gość gość
Ja mam 29lat. Ponad rok temu urodzilam dziecko. Od kiedy wrocil mi okres pojawiaja sie bole w odbycie okropnie silne smutas.gif przy tym takze tak samo silne bole brzucha. Najbardziej jak musze skorzystac z wc wtedy to ciezko wytrzymac ten bol a po wizycie w wc bardziej boli mnie brzuch.

Gość gość
Witam was Mam też ten sam przypadek od kilku lat . Byłam u chirurga zlecił mi badanie tzw. rektoskopia zrobiłam je i okazało się ze wszystko jest dobrze a te bóle mogą być związane z tym ,że podczas okresu macica się powiększa i dlatego może boleć tak mi powiedział ten lekarz ,który robił mi te badanie . Dalej już nie szłam z tymi wynikami do chirurga chodz powinnam . W dalszym ciągu te bóle mam