Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rfggrf

Próbna matura 2008, napisaliscie?

Polecane posty

ja genetyki sie nie boje;) w ogóle jakoś tak biologia sie nie przejmuje...podstawa biologii jest naprawde prosta wystarczy popatrzeć na arkusze z poprzednich lat. Te pytania sie powtarzają praktycznie. Wystarczy ta wiedza podręcznikowa,nie tak jak na rozszerzeniu gdzie dodatkowo musisz być obeznana w botanice i zoologii. Poradzimy sobie:-p

gdyby takie tematy jak dzisiaj były na tej właściwej maturze to byłoby naprawde super....

Gość Tomek na pewno
No oby oby :) trochę sobie jeszcze jutro ta biologię powtórzę :D Niby próbna matura i miałam olać i sie nie stresować ale mi sie oceny liczą... :-O No zgadzam się... moim z daniem z polskiego byla ok, trochę nudna ale łatwa :) w sumie nawet ten pierwszy tekst z Newsweeka o hedoniźmie itp był dość ciekawy. Najgorszej jak walną jakies nudziarstwo i nic zapamietac nie moge :-O... no i z tymi dziadami tez nie jest zle.. Poza tym w sumie wielu lektur znac nie trzeba ,zeby ta mature zdac :D Ja np dziadów mało co pamietałam a ten wiersz widzialam 1 raz w zyciu a napisałam wypracowanie na 3 strony. Moze nie mega duzo ale zawsze cos ;)

na rozszerzonym polskim, mozna było zanalizować, zinterpretowac i porównać obraz lasu w "Panu Tadeuszu" i opowiadaniu Marka Nowakowskiego drugi temat to katastrofizm w wierszu "Awaria języka", czyli poprostu interpretacja wiersza pisałam na pierwszy temat, chociaz nie lubie Mickiewicza, bardzo nie podobały mi sie teamty, jakaś była rozkojarzona, źle mi się pisało poza tym zadania zamknięte mnie powaliły!

Gość ja też juz po i tez
No oby oby trochę sobie jeszcze jutro ta biologię powtórzę Niby próbna matura i miałam olać i sie nie stresować ale mi sie oceny liczą... No zgadzam się... moim z daniem z polskiego byla ok, trochę nudna ale łatwa w sumie nawet ten pierwszy tekst z Newsweeka o hedoniźmie itp był dość ciekawy. Najgorszej jak walną jakies nudziarstwo i nic zapamietac nie moge ... no i z tymi dziadami tez nie jest zle.. Poza tym w sumie wielu lektur znac nie trzeba ,zeby ta mature zdac Ja np dziadów mało co pamietałam a ten wiersz widzialam 1 raz w zyciu a napisałam wypracowanie na 3 strony. Moze nie mega duzo ale zawsze cos to ja pisalam :D

no to ja sie ciesze ze jednak zdecydowalam sie na podstawe....a tak jeszcze niedawno wahałam sie nad tym czy zdawac rozszerzony polski czy podstawe:-p a jeżeli chodzi o czytanie ze zrozumieniem to niektóre pytania mnie powaliły....w ogóle troche sie zdziwiłam bo na lekcji to wygląda u mnie nieco inaczej. u mnie na lekcjach jak ćwiczymy czytania ze zrozumieniem to po każdym pytaniu jest odwołaj sie do akapitu tego i tego. A tu trzeba było wnioskować w kontekście całości,tylko w niektórych pytaniach było odwołanie sie do akapitów....to bylo wg mnie bez sensu troche ale jakos sobie poradzilam.

==>>ja też juz po i tez...... a na jaki kierunek sie wybierasz??? czyżby psychologia?;)

Gość ja też juz po i tez
No mam taki ambitny plan :) A jeśli się nie uda lub jednak coś mi innego do głowy strzeli to pewnie będzie to socjologia. A Ty ?:)

a wlasnie za pamięci....co wybraliście w pytaniu zamkniętym?? a)paradoks b)oksymoron c)hiperbola d)porównanie c i d raczej napewno odpada zastanawiałam sie nad a i b ale oksymoron to zestawienie dwóch wyrażeń o przeciwstawnych znaczeniach więc tez raczej nie.w każdym razie zaznaczylam a...miał ktoś tak?

Gość ja też juz po i tez
Tak samo zaznaczyłam :)

no ja oczywiście psychologia, nie chce nic innego...myśle pozytywnie i wierze że sie dostane na studia psychologiczne bo to jest to co chce robic w życiu:) a jak sie nie dostane to wtedy będę myslała co dalej....;) dobra zaraz ide powtarzać sobie angielski. Chociaz te podstawowe zwroty które przydadzą sie do listów itp.:-p

Gość ja też juz po i tez
W takim razie powodzenia życzę :) i w nauce słówek też :D ja też zaraz spadam bo coś profilaktycznie wypada powtórzyć ;)

jeeej, gdyby tylko się taki łatwy temat na właściwiej maturze trafił...:) pisałam interpretację i analizę wiersza Ewy Lipskiej- czyli poziom rozszerzony. Mam nadzieję, że na maturze pojawi się taki temat, w którym będzie trzeba rozebrać i przenicować po prostu jeden wiersz, bo do tego łatwo się przygotować:) macie może przecieki do niemieckiego rozszerzonego'?;>

=>ja też juz po i tez......dzieki tobie również:) jutro wpadne sie pochwalic jak mi poszlo hehe:-p to do jutra do zobaczenia wszystkim:) życze wszystkim powodzenia:*

Gość łosiątko
Hej :) Ja jutro piszępodstawę z angola, boję się. Ktoś może potwierdzić na 100 % ze był list o tej przeprowadzce na wieś????? A w czwartek biologię podstawową. W sumie ta z operonu nie była aż taka trudna.

zatracona makówka, wiedziałas co to jest kosmogonia?:) ja strzelałam ale nie trafiłam:) a tam jak ktos pytał o podstawową, to chodziło o paradoks pamietam jak kolezance podpowiadałam:)

Gość ej a powiedzcie mi czy na ang
podstawowym są tematy poleceń po polsku czy też po angielsku ?

Gość ewffr
po polsku są

To całe szczęscie :D Bo juz sie zestresowałam:P

Gość ewffr
a pierwszy raz widzisz zestaw maturalny z angla na oczy? :)

Nie ale dziś ktoś próbował mi wmówić, że jednak po angielsku i już zwariowałam trochę zwłaszcza iż w stresie żyję :D

hm, z tego co pamiętam, nawymyślałam, że reklama buduje świat i 'opowiada' go, jak sugeruje autor:) nie pamiętam, jak dokładnie to ujęłam. a jak powinno być? heh, może mi się tylko wydaje, że było łatwo...;)

Gość ewffr
uczycie sie czegos na jutrzejsza probna z angielskiego?

Gość ja też juz po i tez
ja sobie przypominam własnie jak się napisac list, ogłoszenie, zaproszenie i pozostałe :) Bo tak to w sumie nie ma czego. Nagle wszystkich słówek nie powtórzę :D

Gość ewffr
no tak a ja napisalam sobie te dwa teksty - ogloszenie i list który jest podany gdzies w tym temacie :) naucze sie tego, zobaczymy moze trafie...

Gość ja też juz po i tez
Heheh no ja też się przymierzam :D A w ogóle powiedzcie mi jak oni mogli dopuścić, żeby ten sam arkusz maturalny miała chyba cała Polska, a na pewno wiele województw ... i pisany jest w innym czasie ? W życiu bym nie pomyślała, że coś takiego zrobią :) Jak już są tacy dobrzy to w maju też by tak mogli zrobić :D

Gość ewffr
no ale jutro jest probna a nie majowa :D za to bedą oceny :)