Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

M_O

KADRY, PŁACE, ZASIŁKI - CHĘTNIE POMOGĘ

Polecane posty

Jeśli macie jakies pytania - chętnie pomogę. Mam 8 letni staż w kadrach i księgowości.

Gość kitka mitka
chce wziasc opieke na dziecko zamiast urlopu. Ile jest platny? kto moze mi wystawic ?

jesli chodzi o zasilek opiekunczy: - przysluguje 60 dni w roku na dziecko. jest platny 80% srednia z 12 miesiecy (tak jak do chorobowego) - musisz miec L-4 od lekarza - jezeli Twoja firma zatrudnia do 20 prac wyplaci CI zus zasilek opiekunczy. musisz zlozyc Z_3 i Z-15.

witam, chce zrezygnowac z urlopu macierzynskiego i wrocic do pracy. Czy jest taka mozliwosc, zeby na ulopie macierzyskim byl moj mąż, który prowadzi własną działalność gospodarcza? dziekuje.

Mozesz skrocic macierzysnki po 14 tygodniach. Wowczas pozostala czesc wykorzystuje ojciec dziecka. Jednak jesli prowadzi dzialalnosc nie bedzie to mozliwe. Poniewaz art. 180 § 5 k.p. ma zastosowanie tylko dla ojcow, ktorzy sa zatrudnieni.

M_O - jak wyglada sprawa z urlopem wychowawczym???czy moge np.popracowac 3 mce po maciezynskim i przejsc na wychowawczy??jakie sa warunki by otrzymac kase???

Można z niego skorzystać bezpośrednio po urlopie macierzyńskim lub później - nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 4 roku życia. Co prawda w czasie wychowawczego pracownik podlega obowiązkowo ubezpieczeniu społecznemu, które pokrywa za pracodawcę budżet państwa to urlop wychowawczy jest urlopem bezpłatnym. Osobom przebywającym na urlopie, których dochód nie przekracza 504 zł netto na członka rodziny miesięcznie przysługuje z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym w wysokości 400 zł miesięcznie. Przy ustalaniu prawa do dodatku brane są pod uwagę dochody wszystkich członków rodziny uzyskane w roku poprzedzającym okres zasiłkowy. Wniosek o wyplate skladasz w MOPS i MPOS wyplaca pieniazki. Musisz jednak skompletowac dokumenty - wnioski, zaswiadczenie z US o Twoim dochodzie i meza, zaswiadczenie z pracy od kiedy do kiedy przebywasz na urlopie wychowawczym

hej...mam pytanie:własnie konczy mi sie macierzynski...nie nalezy mi sie urlop wychowawczy, wiec pozostaje teraz bezrobotna...czy musze sie zarejestrowac w urzedzie pracy zeby byc ubezpieczoną? Dodam ze mieszkam obecnie nie tak, gdzie jestem zameldowana (inne województwo) i musze byc ubezpieczona zeby isc do lekarza... I czy należy mi sie cokolwiek jeszcze od Panstwa?np. czy moge podjąć pracę w domu?

A ja mam pytanie w sprawie urlopu wychowawczego. Jeżeli moje dochody za zeszly rok przekraczaja 504 zl na osobe a ojciec dzieci nie wykazuje żadnych dochodów to czy moje dochody zostaną potraktowane jako utracone i czy będzie mi przysługiwał zasilek wychowawczy?

Gość taka jakas see
MO mam pytanie jesli zaszla bym w ciaze we wrzesniu a w grudniu konczy mi sie umowa na czas okreslony i powinnam wg prawa dostac umowe na czas nieokreslony czy beda z tego tyt klopoty? co bedzie najlepszym sposobem zeby zajsc w ciaze jeszcze przed koncem roku ale i dostac ta umowe?

Ja także mam pytanie, złozyłam wniosek o urlop wychowawczy, wiem że mój szef zle na to zareagował, czy może mi odmówić lub co gorsza mnie zwolnić?

Taka jakas see W przypadku umów na czas określony, na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, które kończą się po upływie trzeciego miesiąca ciąży, pracodawca musi ci je przedłużyć do dnia porodu. Jeśli kończą się wcześniej - nie ma takiego obowiązku. Sylka28H J eżeli pracownik ma co najmniej sześciomiesięczny staż pracy (ogółem, nie tylko u danego pracodawcy) pracodawca ma obowiązek udzielić urlopu wychowawczego \" Pracodawca ma obowiązek udzielić urlopu wychowawczego w terminie wskazanym przez pracownicę, po warunkiem, że wniosek o udzielenie urlopu został przez nią złożony, co najmniej na dwa tygodnie przed wskazanym terminem. Jeżeli jednak wniosek został złożony bez zachowania dwutygodniowego terminu, pracodawca ma obowiązek udzielić urlopu nie później niż z upływem dwóch tygodni od dnia złożenia przez pracownicę wniosku.\" platynowa brunetka Nowelizacja kodeksu pracy z 14 listopada 2003 r. przyznała pracownikowi korzystającemu z prawa do urlopu wychowawczego możliwość podjęcia pracy lub innej działalności zarobkowej bez zgody pracodawcy. Pracownik może dorabiać bez negatywnych konsekwencji w dowolnej firmie, z dotychczasowym pracodawcą włącznie. Ponadto przepisy pozwalają takiemu pracownikowi na uczestniczenie w kursach, szkoleniach i innych formach nauki. Trzeba jednak pamiętać, że zarówno w przypadku dorabiania, jak i nauki pracownik musi zachować możliwość sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Dotyczy to tylko bezplatnych urlopow wychowawczych !!

Bardzo dziękuję, czyli mogę dorobić dowolną kwotę na to wygląda? i podpisać umowę, super, myślałam, że będe musiała szukać kogoś kto za mnie rachunek wystawi :D

platynowa mozesz oczywiscie. Ale pamietaj, ze musi byc spelniony warunek - ze praca nie moze byc przeszkoda do sprawowania samodzielnej opieki nad dzieckiem.

jestem po urlopie macierz, a w trakcie wypoczynkowego czyjak jestem chora to moge wziasc l4? i przerwac urlop wypocz.? potem ide na wychow,

Gość hub
mam pytanie umowe mialam do dnia porodu teraz jestem na macierzysnkim ktorym wyplaca mi ZUS, czy te 18 tyg na macierzynskim wlicza mi sie do stazu pracy???

Gość taka jakas see
dzieki M_O

Gość anet 36
Mam pytanie obecnie minęło mi 33 dni niezdolności do pracy czy to prawda, że Zus ma 35 dni licząc od ostatniego dnia l4 na wypłątę pieniędzy...?

Gość utrata pracy
Witam, Super że jest ktoś chętny do pomocy bo przeciętny śmiertelnik gubi się w tym świecie. Ja mam bardzo pilną sprawę i jesli to możliwe to naprawde bardzo proszę o szybką odpowiedź. Od sierpnia 2007 jestem na urlopie wychowawczym i niedawno się dowiedziałam że moją firmę likwidują i wszyscy dostaną wypowiedzenia. Prawdopodobnie każdy dostanie odpowiednią odprawę, a co ze mną? Czy mi przysługują jakieś pieniądze czy tylko zawiadomią mnie że już nie mam pracy? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam!

Gość resztka123456789
Witam Ja mam pytanie o urlop wychowawczy. Czy mam obowiązek wykorzystać urlop bieżący (za 2008 rok) w całości przed pójściem na urlop wychowawczy? czy urlop za 2008 rok mogę wykorzystać po trzech latach jak wrócę z urlopu wychowawczego, czy on sie nie przedawni? No i czy pracodawca może odmówić udzielenia mi urlopu wychowawczego jeśli nie wykorzystam bieżącego za 2008rok. Serdecznie dziękuję za odpowiedź

agnieszka c mozesz oczywiscie. Kazde zwolnienie chorobowe przerywa bieg trwania urlopu. Jednak najlepiej po macierzynskim wykorzystac caly urlop i pozniej pojsc na wychowawczy. Okres dochodzenia roszczen co do urlopu to 3 lata i lepiej zeby wykorzystac go po macierzynskim. Przed wychowawczym wez tez 2 dni opieki z art. 188 KP. kontrolnie zapytam Pracodawca udziela urlopu wychowawczego maksymalnie na 3 lata, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 4 lat. Pracownik wychowujący dziecko niepełnosprawne może otrzymać dodatkowy urlop do 3 lat. W tym przypadku wymiar urlopu został ograniczony ukończeniem przez dziecko 18 lat. Uprawnienie do tego dodatkowego urlopu dokumentuje się orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności wydanym przez Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności. Warto podkreślić, że nie ma obowiązku wykorzystywania całego urlopu wychowawczego w sposób ciągły; nie ma zatem przeszkód, by okres urlopu podzielić na części. Jednak zgodnie z przepisami może być on wykorzystany najwyżej w 4 częściach. Na każde dziecko przysługuje osobny urlop wychowawczy. Nie ma też ograniczeń, jeśli chodzi o łączny czas przebywania pracownika na urlopach wychowawczych, udzielanych na kolejne dzieci anet36 Zus wyplaca pieniazki za kazde zwolnienie z osobna. I na wyplate kazdego ma 30 dni aby przekazac Ci pieniazki. utrata pracy Odprawa pieniężna, o której mowa w art. 8 ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (Dz. U. z 2003 r. Nr 90, poz. 844 ze zm.) przysługuje pracownikowi, z którym został rozwiązany stosunek pracy z przyczyn nieleżących po stronie pracownika w trybie przewidzianym ustawą. Należy podkreślić, że zgodnie z art. 1 ust. 1 i art. 10 ust. 1 przepisy ustawy stosuje się tylko u pracodawców zatrudniających co najmniej 20 pracowników. Mimo że stosunek pracy pracownika korzystającego z urlopu wychowawczego podlega szczególnej ochronie, pracodawca może – na podstawie art. 1861 kodeksu pracy oraz art. 7 ww. ustawy – wypowiedzieć lub rozwiązać z nim stosunek pracy z powodu likwidacji zakładu pracy. Ustawa nie przewiduje w art. 8 żadnych okoliczności wyłączających prawo do odprawy pieniężnej. Jeżeli zatem przyczyną wypowiedzenia umowy o pracę pracownicy przebywającej na urlopie wychowawczym jest likwidacja zakładu pracy, a pracodawca zatrudnia co najmniej 20 pracowników, to pracownicy tej w dniu rozwiązania stosunku pracy należy się odprawa pieniężna. Podstawę prawną nabycia prawa do odprawy stanowi art. 8 ust. 1 ustawy – w przypadku rozwiązania umowy o pracę na podstawie art. 1 (tj. w ramach zwolnienia grupowego), lub art. 10 ust. 1 – w razie rozwiązania umowy w ramach tzw. zwolnienia indywidualnego (art. 10 ust. 1 przewiduje, że art. 8 stosuje się w tym wypadku odpowiednio). Jeżeli natomiast pracodawca zatrudnia mniej niż 20 pracowników, ww. ustawa nie ma zastosowania – nie przysługuje zatem odprawa. resztka urlop przedawnia sie po 3 latach. pracodawca nie moze Ci odmowic udzielenia wychowawczego. Ale moim zdaniem lepiej najpierw wykorzystaj caly przyslugujacy urlop

kontrolnie zapytam Pracodawca udziela urlopu wychowawczego maksymalnie na 3 lata, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 4 lat. Pracownik wychowujący dziecko niepełnosprawne może otrzymać dodatkowy urlop do 3 lat. W tym przypadku wymiar urlopu został ograniczony ukończeniem przez dziecko 18 lat. Uprawnienie do tego dodatkowego urlopu dokumentuje się orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności wydanym przez Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności. Warto podkreślić, że nie ma obowiązku wykorzystywania całego urlopu wychowawczego w sposób ciągły; nie ma zatem przeszkód, by okres urlopu podzielić na części. Jednak zgodnie z przepisami może być on wykorzystany najwyżej w 4 częściach. Na każde dziecko przysługuje osobny urlop wychowawczy. Nie ma też ograniczeń, jeśli chodzi o łączny czas przebywania pracownika na urlopach wychowawczych, udzielanych na kolejne dzieci

anet36 Zus wyplaca pieniazki za kazde zwolnienie z osobna. I na wyplate kazdego ma 30 dni aby przekazac Ci pieniazki. utrata pracy Odprawa pieniężna, o której mowa w art. 8 ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (Dz. U. z 2003 r. Nr 90, poz. 844 ze zm.) przysługuje pracownikowi, z którym został rozwiązany stosunek pracy z przyczyn nieleżących po stronie pracownika w trybie przewidzianym ustawą. Należy podkreślić, że zgodnie z art. 1 ust. 1 i art. 10 ust. 1 przepisy ustawy stosuje się tylko u pracodawców zatrudniających co najmniej 20 pracowników. Mimo że stosunek pracy pracownika korzystającego z urlopu wychowawczego podlega szczególnej ochronie, pracodawca może – na podstawie art. 1861 kodeksu pracy oraz art. 7 ww. ustawy – wypowiedzieć lub rozwiązać z nim stosunek pracy z powodu likwidacji zakładu pracy. Ustawa nie przewiduje w art. 8 żadnych okoliczności wyłączających prawo do odprawy pieniężnej. Jeżeli zatem przyczyną wypowiedzenia umowy o pracę pracownicy przebywającej na urlopie wychowawczym jest likwidacja zakładu pracy, a pracodawca zatrudnia co najmniej 20 pracowników, to pracownicy tej w dniu rozwiązania stosunku pracy należy się odprawa pieniężna. Podstawę prawną nabycia prawa do odprawy stanowi art. 8 ust. 1 ustawy – w przypadku rozwiązania umowy o pracę na podstawie art. 1 (tj. w ramach zwolnienia grupowego), lub art. 10 ust. 1 – w razie rozwiązania umowy w ramach tzw. zwolnienia indywidualnego (art. 10 ust. 1 przewiduje, że art. 8 stosuje się w tym wypadku odpowiednio). Jeżeli natomiast pracodawca zatrudnia mniej niż 20 pracowników, ww. ustawa nie ma zastosowania – nie przysługuje zatem odprawa.

Gość marlenaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Po urodzeniu dziecka chciałabym aby dzieckim opiekował się jego ojciec,czy od razu po porodzie będę musiała wrócić do pracy czy mam jakiś okres ochronny?No i czy jest możliwość wykorzystania urlopu przez ojca dziecka jeżeli nie jest on moim mężem?

mnie rowniez interesuje kiedy i na jakiej podtsawie, tzn jakie dokumenty itd co musze zrobic by maz wybral pozostaly urlop macierzynski, obecnie mija 7 tydzien i podobno po 8 tyg moze ojciec wziac tzw tacierzynski :) czy urlop ojca jest liczony kwotowo tak jak matki czy inaczej? moj macierxzynski niestety zupelnie mi sie nie oplaca :(

Gość utrata pracy
Bardzo pięknie dziękuję za informacje!!! To jednak budujące że są jeszcze bezinteresowni ludzie którzy swój własny czas poświęcają na pomoc innym. Dzięki. Fajnie mieć taki topik pod ręką

marlenaaaa nie mozesz zrezygnowac z urlopu macierzynskiego. Mozesz skrocic macierzynski po 14 tygodniach i reszte moze wykorzystac ojciec dziecka (jesli jest zatrudniony). myszsza tak jak pisalam wyzej mozesz po 14 tygodniach skrocic macierzynski a reszte moze miec maz. Czyli 4 tygodnie. Warunek niezbedny maz musi byc zatrudniony. Procedura w tym zakresie przedstawia się następująco: · ojciec dziecka składa w swoim zakładzie pracy pisemny wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego na okres przypadający bezpośrednio po terminie urlopu macierzyńskiego, który wykorzystała matka dziecka, · pracownica u swojego pracodawcy składa pisemny wniosek w sprawie rezygnacji z urlopu macierzyńskiego, co najmniej 7 dni przed przystąpieniem do pracy. Do wniosku tego musi dołączyć zaświadczenie z zakładu pracy ojca dziecka, w którym zawarte będzie potwierdzenie, iż pracodawca udzielił mu urlopu macierzyńskiego na okres, z którego zrezygnowała matka dziecka.

utrata pracy dzieki za mile slowa. Ja sama potrzebowalam kiedys pomocy i bezinteresownie jedna osoba strasznie mi pomogla. Dlatego chce pomoc innym na tyle, ile to mozliwe. Ale mile, ze ktos to docenil 👄