Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

M_O

KADRY, PŁACE, ZASIŁKI - CHĘTNIE POMOGĘ

Polecane posty

Czyli jeśli mam staż pracy w danej firmie wyższy niż 6 m-cy to pracodawca nie może mi odmówić przejścia na część etatu tak?? I to porostu musi być część etatu tak i nie jest ważne czy to 1/2 czy 3/4 etatu?? Dziękuje bardzo za odpowiedz.

A i jeszcze jedno, jeśli zdecyduję się pracować na 3/4 etatu, czy będzie mi przysługiwała jakaś przerwa na karmienie piersią??

ewcisko aby nabyc prawo do urlopu wychowawczego musisz u danego pracodawcy pracowac min 6 mies. Dlatego, aby skorzystac z tego przywileju oczywistym jest fakt, ze musisz te 6 mies stazu posiadac. Nie ma w ustawie okreslonego wymiaru - okreslono jedynie \"część etatu\" jezeli bedziesz pracowala na 3/4 to bedzie Ci przyslugiwala jedna polodz przerwa na karmienie

Gość do M_O
jesli chodzi o pytanie o umowę na zastępstwo, to w ustawie o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa w Rozdziale 5 Art.30 pkt 4 jest zapis: "Ubezpieczonej będącej pracownicą zatrudnioną na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę na podstawie art. 177 § 3 Kodeksu pracy została przedłużona do dnia porodu - przysługuje prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia". Nie ma wymienionej umowy na zastępstwo. Najlepiej takie informacje potwierdzić w ZUSie, może mają jakieś wytyczne.

Gość przyszła mama_00
a ja mam pytanie..mam 18 lat,mam termin na czerwiec,nie mam męża,ojciec dziecka oczywiscie sie przyznaje,mieszkamy razem.Chcialam zapytac czy przysluguje mi jakis zasilek jako matce samotnie wychowującej lub podobne świadczenie ??

Gość przyszła mama_00
dodam,że nie pracuje,nadal sie ucze.

Kochana MO, ja też z pytankiem. Po urlopie macierzyńskim wziełam 7 miesięcy wychowawczego, w międzyczasie okazało się że jestem w drugiej ciązy, nie wróciłam do pracy, poszłam na na L4. Moje pytanie brzmi z jakiego okresu zakład pracy bedzie mi wyliczał zasiłek chorobowy, potem macierzyński? Czy to beda te same zasiłki jak w pierwszej ciązy? czy jakos pomniejszone, pytam bo dostałam teraz pierwsze pieniądze i są mniejsze. Z góry dziekuje 🌻

Gość pacynka123
dzięki za odpowiedź :)

do M_O zgadza sie. Ale nie ma obowiazku przedluzenia do dnia porodu umowy na zastepstwo.... przyszla mama_00 z tego co sie orientuje jesli Twoj chlopak uznal dziecko to w swietle prawa nie jestes juz traktowana jako samotna matka :( Dokladnie musisz sie dowiedziec w MOPS. w przypadku kiedy nie pracujesz bieze sie dochody osob u ktorych pozostajesz na utrzymniu np rodzicow mirabelkaa podstawę wymiaru świadczenia chorobowego bezpośrednio po urlopie wychowawczym stanowi: - wynagrodzenie określone w umowie o pracę - jeżeli pracownicy określono wynagrodzenie stałe - w wysokości obowiązującej w miesiącu, w którym powstała niezdolność do pracy (pomniejszone o kwotę odpowiadającą składkom na ubezpieczenia społeczne jakie sfinansowałaby pracownica), lub -kwota przeciętnego wynagrodzenia wypłacona innym pracownikom, zatrudnionym u tego samego pracodawcy na takim samym lub podobnym stanowisku pracy, za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. A więc, podstawę wymiaru wynagrodzenia chorobowego (a następnie zasiłku chorobowego) stanowi wynagrodzenie, które pracownica osiągnęłaby, gdyby po urlopie wychowawczym przepracowała pełny miesiąc kalendarzowy, tzw. wynagrodzenie uzupełnione (art. 37 ust. 2 pkt 1 i 3 ustawy zasiłkowej i ust. 131 komentarza ZUS do ustawy zasiłkowej).

Gość 25-latkaaa
przed ciaza i w trakcie pracowalam na 1/6 etatu, wykorzystalam macierzynski a teraz jestem na wychowawczym, platnym do sierpnia 2009. macierzynski i wychowawczy platny wyjdzie razem 15 misiecy-czy po tym czasie dostane zasilek z urzedu pracy?

Gość Sztorm..
M_O...desko ratunku!! Pracowalam w firmie x-pracodawca niezetelny wiec najnizsza stawka druga dziewczyna bez umowy. Podpisal mi umowe (zmienil stanowisko na nowa firme nowy zus-jego druga firma otwarta 17 listopada)o prace 8 grudnia na caly etat z normalna stawka, czas okreslony 5 lat...fakt poszedl mi na reke bo wiedzial ze jestem w ciazy wtedy 3 m-ce. Niestety 5 stycznia musialam isc na l-4 , lezenie w szpitalu w swieta..wtedy bylam na oficjalnym urlopie. Teraz juz prawie 3 m-ce jestem na l-4 (zreszta pracodawca sam sugerowal abym nie przychodzila). z zusu przyszlo pismo ,ze beda rozpatrywac maja sprawe.-niestety druga dziewczyna tez w ciazy obie mamy termin na czerwiec i pytanie czy moga zakwestionowac nam wyplaty hjak tak to kto mi bedzie placil?. A co z pozniejszym macierzynskim?

Gość zygmunta
po miesiącu od powrotu z wychowawczego do pracy zaszłam w ciąze, moje ptanie jest takie czy do macieżyńskiego liczone jest 2miesiace po 0zł i 10 miesiecy mojej pensji i to dzieli sie na 12-średnia jest wypłacana, czy tylko z 10 miesięcy za które dostawałam pensję/

25-latka musisz dowiedziec sie dokladnie w Twoim UP. Bo juz wiele razy pisalam ze UP i MOPSy to Panstwa w panstwie :) no moje nie powinnas miec problemow, ale lepiej sie upewnij. Sztorm troche chaotycznie to opisalas :) z tego zrozumialm, ze zatrudnial was w 1 firmie a pozniej w 2 firmie. I w tej 2 juz na faktyczna stawke. I po mies poszlas na L4 w ciazy tak? No wiec zus pewnie dopatruje sie pozornosci umowy o prace. Teraz ZUS bedzie robil kotrole u pracodawcy. Bedzie on przesluchiwany przez inspektora. Ciebie na pewno tez bedzie inspektor chcial przesluchac jako swiadka. I podejmie decyzje czy umowa jest pozorna czy nie. Taka sytuacje miala rowniez moja znajoma. Niestety cala ciaze sie uzerala z ZUS. Cala ciaze byla na L4 bo miala zagrozona ciaze a pracowala predzej jako instruktor aerobiku (a zusowiec kazal jej nadal pracowac!!!!). Byla juz na macierzynskim a nie miala L4 platnego ani macierzynskiego platnego!! złożyła sprawe do zus. Wygrala i zus wyplacil jej wszystko co zalegle z odsetkami. Ale 9 mies i 3 mies macierzynskiego byla zupelnie bez kasy!!! I ile nerwow. Ale oplacalo sie zlozyc sprawe. W Twoim przypadku zus wlasnie tez pozornosci sie dopatruje bo po zawarciu umowy szybko poszlas na L4.

Gość 25-latkaaa
dzieki :) Chodziło mi najbardziej o to, czy pracując na 1/6 etatu taki zasiłek bedzie przysługiwał, czy tylko gdy sie pracowało na cały etat. Do płatnego wychowawczego wystarczyło 1/6 etatu-ważne, że składki opłacane były przez pół roku do czasu urodzenia. A normalnie zasiłek dla bezrobotnych przysługuje po przepracowaniu roku na cały etat... Mój macierzyński i wychowawczy płatny to będzie 15 miesięcy, ale ja pracowałam na 1/6 etatu. skąd sie biorą takie rozbieżności w MOPS-ach i UP w poszczególnych województwach?

25 latka biora sie z zaleznosci jaki urzednik jest danego dnia przy okienku :)

Gość do 25latki
Zasiłek jest płatny po przepracowaniu przynajmniej 365 dni w ciągu ostatnich 18 miesięcy. Do tego okresu zalicza się tez urlop wychowawczy. Wysokość zasiłku zależy od stażu pracy, do lat 5 jest to 80% wymiaru zasiłku (441,50zł). Aby otrzymać zasiłek musiałaś osiągać wynagrodzenie w wysokości pensji minimalnej, niezależnie czy pracowałaś na 1/6 czy pół etatu( wynagrodzenie od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy). W wielu UP takie zaświadczenia o wysokości zarobków trzeba dostarczyć z każdego przepracowanego miesiąca.

Gość do 25latki
Wykaz dokumentów potrzebnych do rejestracji w UP znajdziesz na stronie UP w swojej miejscowości (miejscu zameldowania). M.in. są to: 1. Osoba, która była zatrudniona w niepełnym wymiarze czasu pracy, oprócz świadectwa pracy, przedkłada zaświadczenie o osiąganym wynagrodzeniu brutto w poszczególnych miesiącach. 2. Zaświadczenie z ZUS w przypadku pobierania w okresach poprzedzających rejestrację zasiłków: chorobowego, macierzyńskiego, wychowawczego, renty inwalidzkiej lub świadczenia rehabilitacyjnego.

Gość Sztorm..
M_O Wielkie dzieki za odpowiedz ....wiec niestety bede mogla byc jeszcze dlugo bez kasy... DZIEKUJE!!!!!

M_O ja słyszałem ze lekarz któy wystawia L4 ma na odrocie zwolnienia napisać ze to uraz z dnia ... pozniej BhP z zakłądu pracy podbija ze tego dnia był wypadek w pracy i wtedy podobno płacą ponownie wypadkowe czyli 100% wynagrodzenia, ale nie mam podstawy prawnej aby to sprawdzic. za wszelką pomoc wielkie dzieki .

M_O czy dobrze zrozumiałam,? czyli na w skałd zasiłku chorobowego na kolejną ciążę wchodzi tylko podstaw pensji?

adam80 z tego co sie dowiadywalam - jesli dostarczyles zaswiadczenie od lekarza leczacego i zlozyles w pracy zaswiadczenie, ze zakonczyles leczenie i jestes zdolny do pracy to nie bedzie ci przyslugiwalo juz zwolnienie 100% platne. - info od BGPowca

Witam mam pytanie. pracowalam na 3/4 etatu na umowe o prace na czas określeny 3 tygodnie. Z tego byłam tydzień na zwolnieniu z powodu choroby w ciaży... ile powinnam dostać pensji?

nitaanita zdecydowanie za malo danych :) do obliczenia chorobowego potrzebuje Twoje wynagrodzenie z 12 miesiecy. A do przepracowanej czesci - podatwy w z umowy

witam mam pytanie czy sobie ktora jest zatrudniona z urzedu pracy,jest pracownikiem interwencyjnym ma umowe na rok czasu i zajdzie w ciaze w tym czasie to czy przysluguje jej urlop macierzynski i wychowawczy???? dodam ze urodzi juz po uplywie tego roku, wiem ze pracodawca musi przedluzyc umowe do dnia porodu ale co dalej???? z gory dziekuje za odp

Gość Niech mi ktoś pomoże
Otóż rozchodzi się o Pity :) Mąz dostał z pracy PIT 11 . Ja nie pracuje. Chcemy się rozliczyć wspólnie. Chcemy skorzystać z ulgi na dziecko oraz za internet. Czy jak pójdą np do biura rachunkowego to czy będe musiała przedstawić drugi za rok 2007?

zona hanibala to umowa na czas okreslony? niech mi ktos pomoze oczywiscie mozecie rozliczyc sie wspolnie. Mozecie skorzystac z ulgi na dziecko. Z odliczenia za internet mozecie skorzystac TYLKO jesli faktury wystawione sa na meza. Nie widze powodu abyscie musieli przedstawiac pit z ubieglego roku. Nie jest do niczego potrzebny

Gość Niech mi ktoś pomoże
Dziękuje serdecznie. To dla Ciebie 🌼

Gość urzędnik państwowy
Witam, od początku ciąży jestem na L4 ze względu na zagrożoną ciążę. Ostatnio w lutym moja wypłata była o 80 zł mniejsza niż zazwyczaj, umowę mam na czas określony do końca grudnia tego roku, ale to chyba nie ma znaczenia. W umowie określona jest stawka mojego wynagrodzenia a przecież mając na zwolnieniu lekarskim kod B powinnam dostać 100 % wynagrodzenia. Kiedy chciałam wyjaśnić to niższe wynagrodzenie Pani w płacach powiedziała mi, że dostałam 80 zł mniej, bo luty jest o 3 dni krótszy i stąd ta różnica. Nie znam się na płacach i jej uwierzyłam, ale teraz zastanawiam się, czy ta pani takim dziwnym tłumaczeniem nie chciała zataić swojej pomyłki. Proszę o odpowiedz czy to możliwe.

Gość ale gała
u mnie jest tak: podpisuje liste płac w której jest rubryka \" wynagrodzenie za urlop: i jakaś tam kwota- czy może być tak że nie jest tam napisane za ile dni urlopu jest to wynagrodzenie? dodam że np w grudniu mialam dwa dni urlopu i miałam wpisaną kwotę 90 zł w lutym miałam też dwa dni i ta kwota wynosiła 200 zł. płaca od nowego roku wzrosła o 12 zł. żadnych wniosków o urlop nie podpisuję. ć=czy w takim wypadku pracodawca okrada mnie z urlopu? prosze o odpowiedź.