Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

M_O

KADRY, PŁACE, ZASIŁKI - CHĘTNIE POMOGĘ

Polecane posty

Gość biedna11
dzieki za odp.a jeszcze zapytam czy jakbym mogla sie ubezpieczyc w firmie meza to wtedy to ubezpiczenie sie liczy w takim szpitalu?jakie to musi byc ubezpieczenie??

Gość a ja mam takie pytanie
jestem na l4 ciaza i ide do szpitala bo mam złe wyniki czy nadal musze sie starac o swiadczenie rehabilitacyjne? jak sie wtedy liczy tez 182 dni? mam andzieje ze wiesz co chcialam napisac;) prosze o odpowiedz

biedna11 Pewnie, ze tak. Niech maz zgloisi Cie do swojego ubezpieczniea. Bedziesz miala ksiazeczke rodzinna uprawniajaca do korzystania z opieki lekarskiej. Pozniej zglos tez maluszka u meza. a ja mam takie pytanie oczywiscie ze musisz sie starac. L4 obowiazuje przez 182 dni. a pozniej juz tylko swiadczenie rehabilitacyjne

Gość dorota 11
Mam pytanie.Do konca tego roku mam umowe w pracy i szefowa mi nie przedluzy.Czy nalezy mi sie wychowawczy jesli nie bede nigdzie zarejstrowana jako pracownik?11 pazdziernika skonczyl mi sie macierzynski teraz obecnie mam reszta urlopu i do konca roku wychowawcze to bedzie poltora miesiaca. A co od stycznia?Nalezy mi sie czy nie jako osoba bezrobotna?

dorota11 wychowawczy jest uprawnieniem pracowniczym wiec niestety nie

Gość glesgi
Mam pytanie do M_O, bardzo proszę o odpowiedz Po urlopie macierzyńskim wkorzystałam urlop wypoczynkowy zaległy plus 15 dni nowego. Po zakonczeniu tego urlopu przebywałam 1,5 mc na L4. ostatniego dnia chorobowego złozyłam wniosek o urlop wychowawczy i pozostałą czesc urlopu wypoczynkowego na okres tych dwóch tygodni do rozpoczecia wychowawczego. Pracodawca odrzucił moją prośbe o urlop wypoczynkowy twierdząć ze jestem niezbedna w pracy ,a ja niestety nie mam z kim pozostawić dziecka. poprosiłam więc o urlop na żądanie. otrzymałam go a nastepnie przedłozyłam L4 które konczy się w przed dzień daty rozpoczecia wychowawczego. Czy bez żadnych problemów mogę z L 4 przejść bezposrednio na wychowawcze?

Gość bezradna mama
dostałam wezwanie do urzedu miasta staram sie o rodzinne i tytul samotnego wychowania dziecka latam juz 2 miesiace bo wciaz czegos brakuje dzis byłam i wyszłam z płaczem okazało sie ze przekroczyłam limit zarabiam 890zł, jestem samotna matka, dziecko jest bez prawa do rety po ojcu, opłacam raty pozyczke złobek telefon i mamie za mieszkanie zaczełam prace w połowie lipca, Urzad prosił o zarobek za pierwszy przepracowany miesiac, wyszło ok 1.200 za sierpien i 890 za wrzesien, urzad bierze pod uwage pierwszy miesiac wiec przekroczylam, i cały rok nie bede dostawac 48zł rodzinnego i 170zł samotnej matki. Okazało sie ze ksiegowa w firmie odprowadziła podatek w sierpniu takze za połwe lipca !!!!!!!!! urzedu to nie obchodzi, przekroczyłam i juz chce sie odwołac, jakie mam szanse na to zeby w koncu otrzymac ten zasiłek ?? co mam napisac w odwołania ?? jak to napisac, co załaczyc ?? dałam im juz -zarobki z US za 2007 -wszystkie umowy i swiadectwa pracy z 2007 -akt urodzenia -wszystkie umowy i swiadectwa pracy z 2008 -zaswiadczenie o zarobkach z 2008 za pierwszy przepracowany miesiac w nowej pracy

glesgi a urop wychowawczy został ci udzielony? bezrada mama Faktycznie - przekroczylas kwote. Dla urzedow przepisy sa nieublagalne nawet gdyby to byla 1 zl. Jedynie pozostaje Ci napisanie odwolania. Chociaz przy przekroczeniu watpie abys cokolwiek zdzialala. Najlepiej poradz sie prawnika jak napisac odwolanie powolujac sie na blad ksiegowej. W wielu miastach sa bezplatne porady prawnicze. Mozesz sprobowac np przy PIP.

Gość spowiadałam się
Jestem na urlopie wychowawczym do 27 lutego 2009r. Jestem w 7 tygodniu ciązy i mam rodzić na poczatku czerwca 2009 Czy z pierwszym dniem powrotu do pracy czyli 28 luty 2009 mogę iśc na zwolnienie lekarskie do końca ciązy? Jak wtedy płaca będziemi przysługiwać. Proszę o pomoc !!!!!!!

Gość glesgi
własnie czekam na decyzje od szefa odnosnie wychowawczego. a czy istnieje taka mozliwośc ze nie zostanie on przyznany?

Witam!! mam takie pytanie!!Mąż wraz z kolegą mają założoną spółkę cywilną. Obecnie mąż jest na zwolnieniu lekarskim i chciałabym wiedzieć jak będzie wyglądało teraz jego wynagrodzenie??Czy stosuje się tą samą zasadę gdyby byłby pracownikiem a nie wspólnikiem??

glesgi Jezli masz staz pracy wiekszy niz 6 miesiecy to musi Ci przyznac! Pracodawca ma obowiązek udzielić pracownicy urlopu wychowawczego na pisemny wniosek. We wniosku należy określić: - termin rozpoczęcia urlopu wychowawczego - czas jego trwania - okres dotychczas wykorzystanego urlopu wychowawczego na dane dziecko. Od daty złożenia wniosku uzależniony jest termin rozpoczęcia urlopu. Jeśli wniosek zostanie złożony co najmniej na dwa tygodnie przed terminem rozpoczęcia urlopu wskazanym we wniosku, pracodawca ma obowiązek udzielić urlopu w terminie wskazanym we wniosku. Jeśli wniosek zostanie złożony później, pracodawca udziela urlopu nie później niż z upływem dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku. Wniosek o udzielenie urlopu musi być złożony na piśmie. spowiadalam sie Musisz złożyć do pracodawcy wniosek o przywrócenie do pracy po wychowawczym tzn. pewnie na badania lekarskie cię wyśle najpierw choć nie zawsze. Dobrze by było abyś wróciła na przynajmniej miesiąc do pracy ale tu trzeba uważać bo jeśli masz na określony czas umowę i nie będziesz jeszcze w 3 miesiącu ciąży to pracodawca może dać ci wypowiedzenie jeśli jest jakiś złośliwy. MarzenaMol czy obowiazuje go umowa o prace czy jest zgloszony z kodem osoby prowadzacej dzialalnosc?

Gość glesgi
ok, o to mi chodziło.dziekuje bardzo. Bałam się że,bedąc na L 4 muszę ponownie złozyć wniosek o wychowawczy. A czy jest przyjeta jakas procedura poinformowania mnie o decyzji udzielenia wychowawczego przez pracodawce. Termin złozony we wnioski już sie zbliza a ja zadnej konkretnej informacji od niego nie uzyskałam.

glesgi w moje firmie ja zawiadamiam pisemnie pracownice o udzieleniu wychowawczego. Wysylam poleconym. Ale nie wiem jak praktykuja inne firmy,

MarzenaMol jezeli jest zglosozny z kodem osoby prowadzacej dzialalnosc to obowiazuja go zasady dla pracodawcow. Czyli: 1. musial byc zgloszony do ubezp. chorobowego 2. 180 dni musialo juz istaniec ubezpieczenie 3. musial terminowo oplacac skladki Wtedy bedzie mu wyplacony zasilek chorobowy. Wysokosc zalezy od kwoty od jakiej byl wykazywany

Mąż ma działalność od lutego teraz w październiku ma chorobowe 15 dni (wcześniej nie chorował). Proszę mi powiedzieć jak będzie miał wypłacony ten zasiłek i czy w ogóle go dostanie??

MarzenaMol czyli od tego lutego musi miec terminowo regulowane składki Jezeli jest na nizszym zusie to wieksza bedzie skladka na zdrowotne niz ten zasilek :) bo niestety nawet chorujac caly mies musisz zaplacic zdrowotne.

Terminowo reguluje składki. Nie bardzo rozumie od jakiej kwoty będzie miał wyliczony ten zasiłek chorobowy i kto mu go wypłaci czy ZUS czy jego firma??

Gość ciekawskadziewucha
jakie zasiłki i jakiej wysokości należą sie kobiecie bezrobotnej samotnej wychowujacej dwójke dzieci, czy biorą pod uwage ojca dzieci jeśli nie zyją razem

Gość Spowiadałam się
Dziękuję Ci M_O za odpowiedź. Powiedz mi proszę co będzie jeśli w pierwszy dzień powrotu do mojej pracy pójdę na zwolnienie lekarskie do końca ciąży ? Czy jest to zgodne z prawem? I kto wtedy będzie płacił za moje zwolnienie?

Gość a dlaczego nie
ciekawskadziewucha jakie zasiłki i jakiej wysokości należą sie kobiecie bezrobotnej samotnej wychowujacej dwójke dzieci, czy biorą pod uwage ojca dzieci jeśli nie zyją razem Pewnie,ze biora innego wyjscia nie maja. masz zasadzone alimenty ???jak nie to raczej bedziesz musiala to uczynic bo starajac sie owszelkie zasilki czy jednorazowe zapomogi w sytacji gdy ojciec zyje jest to obowiazkowe.

witam,jak wyglada teraz sprawa podwyzk,gdy pracownica jest na L4 w ciazy a pdczas trwania zwolnienia nastepuje podwyzka płac? jesli konczy mi sie umowa w trakcie macierzynskiego,pracodawca moze ja przedluzyc?

Gość upupupupupupup ------

Gość ttttttttttttttttyyyyk
obecnie jestem w 18 tygodniu ciazy. za pazdziernik nalezy mi sie jeszcze zasilek dla bezrobotnych. pobieralam zasilek przed 5 miesiecy, pozniej znalazlam prace. niestety przez pierwsze 18 dni pracowalam na czarno, bo moj byly pracodawca nie chcial mi od razu dac umowy. za ten okres dostawalam zasilek. umowe mialam na 3 miesiace dokladnie od 20 czerwca 2008 do 10 wrzesnia 2008. w lipcu zaszlam w ciaze i gdy w sierpniu dowiedzialam sie o tym poszlam na L4 poniewaz zle sie czulam, a pracowalam na stacji paliw po 12 godzin dziennie razem z nockami. na zwolnieniu bylam od 5 sierpnia do 12 wrzesnia. pracodawca nie mial obowiazku przedluzac mi umowy, poniewaz zabraklo mi 2 tygodni do 3 miesiaca ciazy. nie jestesmy malzenstwem, ale mamy to w planach. moj partner nie pracuje, mi konczy sie zasilek dla bezrobotnych a od dwoch lat mieszkamy razem. czy mam prawo ubiegac sie w Mopsie o zapomoge pieniezna?? czy w ogole moge uzyskac jakakolwiek pomoc?? bardzo chcialabym w jakis sposob pracowac, ale nikt mnie w takim stanie nie przyjmie do pracy :( bardzo prosze o porade i z gory dziekuje za pomoc.

Gość karolinnnananan
Witam , mam pytanie , 8 grudnia konczy mi sie 182 dni zwolnienia lekarskiego , wiem ze po tym okresie moge dostac zasilek rehabilitacyjny ale wniosek o to trzeba złozyc nie pozniej niz 6 tygodni przed terminem konca zwolnienia , czy moghe jescze złozyc taki wniosek mimo spoznienia?czy jesli przyznają mi ten zasilek to wtedy juz nie musze pobierac zwolnienia lekarskiego?

Gość mama pytająca
Witam:) Mam pytanie ,jeżeli przebywam obecnie na urlopie wych.to czy mojemu mężowi należy się 2 dni opieki nad dzieckiem? Dziękuję.

Gość jeżeli sp zoo
ogłosi upadłość i zwolni pracowników także mnie to czy odzyskam niewypłacone zaległe wynagrodzenia ???