Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania - myszka85

OGLĄDANIE SALI - z teściami czy bez?

Polecane posty

Gość ania - myszka85

Witajcie, Sytuacja wyglada nastepujaco: w poniedzialek wybieram sie z moimi Rodzicami i Narzeczonym ogladac sale. Koszty wesela pokrywaja nasi Rodzice, tzn. jest podzial "pol na pol":) W zwiazku z tym, czy Rodzice mojego Narzeczonego powinni pojechac wraz z moimi poogladac sale? Czy moze tylko moi powinni pojechac, skoro Oni pokrywaja ten koszt? Jak bylo u Was, drogie Forumowiczki Kafeterii? Bardzo prosze o Wasze opinie :) pozdrawiam, Ania

Witaj:) U mnie było tak, że my z Narzeczonym wybraliśmy salę i pojechaliśmy z moimi rodzicami ją zamówić, a za jakieś 2 tygodnie odbyło się spotkanie pierwsze moich rodziców z teściami w tej właśnie restauracji i wtedy dopiero ją zobaczyli. Dodam iż u mnie moi rodzice płacą w całości za salę i jedzenie, młody za inne rzeczy typu kościół, obrączki, zespół, fotograf itp....

Gość ania - myszka85
witaj Wiosenko! dziekuje za odpowiedz! Nasi Rodzice juz sie znaja:) Dwa spotkanka juz sie odbyly, sa nawet "na Ty" :)

Ja byłam z Narzeczonym i mamą ... Teściów w to nie mieszam jeśli chcą za coś zapłacić to ok ale nie będą mi narzucać jak ma wyglądać mój ślub i wesele:)

Gość ania - myszka85
tyklo, ze tu nie chodzi o placenie...tescie nie beda sie wtracac, chodzi jedynie o poogladanie, wybor menu i tak odbedzie sie dopiero na 2 miesiace przed weselem. Moi Rodzice placa i juz. Oni oplacaja nam inne rzeczy. nie chcialabym zeby Tescie poczuli sie urazeni, ze my jedziemy poogladac sale i ją (raczej)zamowic, a ich o to nie poprosilam....

A my sami wszędzie jeździlismy. Nie jestem mala dzieczynką zebym jeździła z mamusią i tatusiem zalatwiac moje sprawy. Chyba bym się spaliła ze wstydu. Slub jest dla dorosłych ludzi, a nie dla siusiumajtkow.

Gość Gizulaaa
Ja na Twoim miejscu byłam i mam to za soba, Teściowie również byli ogladać sale-głos decydujący należał do nas-młodych, wiec zobaczyć sobie mogli, w końcu będą tam tez ich goście i oni dają pieniądze(oni w sensie rodzice)

Siusiumajtków co to za określenie :o To że ktoś jeździ z mamą lub tatą to żaden wstyd, no chyba że Ty się wstydzisz swoich rodziców :o Jeśli ślub jest dla dorosłych to Ci dorośli chyba są w stanie uszanować zdanie innych ??

Gość Inglott
My byliśmy sami, ale to raczej kwestia naszego charakteru. Zdecydowanie wolimy podejmować decyzje sami. Sukienkę także wybierałam sama - musze podobac się sama sobie i być w 100% przekonana do danej rzeczy - zbyt wiele opinii wprowadza mi tylko zamęt.

Gość rodzice wam oplacaja
to chyba maja prawo zobaczyc . no nie???

Gość a tescie tez sami wybiora wam
dziecinni jestescie

Zalozylam staly nick, bardzo chetnie dolacze do Waszego grona przyszlych panien mlodych. Dziekuje za wszystkie wypowiedzi. mi mała - zanim przeczytalam Twoja wypowiedz, postanowilam wraz z Narzeczonym, ze poinformujemy jego Rodzicow o tym, ze w poniedzialek jedziemy ogladac sale. Widzisz, nam Rodzice finansuja wesele - nawet gdybysmy sami chcieli placic, to i tak nie udaloby sie nam ich przekonac, bo \'u nas\" jest taka tradycja i tego sie nie zmienia. Z drugiej strony, gdybysmy sie uparli, ze sami bedziemy je finansowac, za pewne nie bralibysmy slubu koscielnego juz w przyszlym roku, tylko na poczatek bylby cywilny. Dodam, ze oboje jestesmy wierzacy i dla Nas najwazniejszy w Tym Dniu jest wlasnie Slub, Przysiega przed Bogiem, ktory nas polaczyl i bezpiecznie prowadzil przez ponad 5 lat do oltarza... Nie jest tak, ze skoro Rodzice finansuja nam wesele to my nie mamy juz nic do powiedzenia, wrecz przeciwnie - wspolnie mamy bardzo podobne opinie dotyczace wygladu slubu i wesela...i z tego sie ciesze, bo mamy dobre relacje z Rodzicami. Uwazam tak samo jak Ty - wypada zapytac Rodzicow Narzeczonego o opinie w kwestii ogladania sali, dziekuje... Jesli dobrze pojdzie, to bedziemy miec slub 5.09.09, Kosciol jest zarezerwowany, teraz \"jeszcze\" sala, orkiestra, fotograf i kamerzysta... Mamy jeszcze troche czasu, aby terminy tychze roznych uslug podopasowywac, wiec sie nie martwie . SUNFLOWERKA - szanuje Twoja wypowiedz, jednak nie zgadzam sie z okresleniem \"siusiumajtki\". To, ze zamierzam wlasczyc Rodzicow w organizacje wesela i wysluchac ich opiniie /maja mnie jedna i ciesza sie, ze licze sie z ich zdaniem.../nie oznacza, ze jestem / jestesmy dziecmi. Rodzice finansuja nam wesele, wiec chceMY, aby wiedzieli PRZED jak bedzie wszystko wygladalo... Czy to zle, ze liczymy sie z ich zdaniem, szanujac ich? Nie sadze... Gizulaaa , Taka jedna kobitka - dziekuje Inglott - nie wyobrazam sobie, zeby moja Mama nie byla ze mna wybierac sukni... Jest moja przyjaciolka i to wlasnie ona pomoze mi w jej wyborze... Choc, znajac Tate, tez sie \"wkreci\", hihi ;] I dobrze, bo oboje maja swietny gust. Zaluje, ze moj Narzeczony nie pomoze w wyborze :[, ubrania, ktore mi poleca, zawsze swietnie na mnie leza ;] Raz jeszcze dziekuje i pozdrawiam.

U mojego M jest tradycja, że rodzice opłacają wesele itd., ale jako, że ja uwielbiam łamać tradycje to my sami opłacamy wszystko i chyba dlatego nikt nam nie zaproponował by razem jechać oglądac salę... i całe szczęście bo mam fioła na punkcie samodzielności. pozdrawiam :)

Gość my szukalismy sali sami
ale jak znalezlismy odpowiednia to zarezerwowalismy wstepnie termin. wzielismy rodzicow moich. chcielismy i jego rodzicow wziac ale nie chcieli jechac... wiec pojechalismy tylko z moimi. podpisalismy umowe, wybralismy potrawy i juz. rodzice tez nam placa pol na pol za impreze. my placimy za reszte, ubrania, dekoracje, zdjecia, kamera, orkiestra, zaproszenia itp. itd.

No dobra przemyślałam sprawę i przepraszam was, przesadziłam z tymi siusiumajtkami. Po prostu mierzę was swoją miarą. U mnie sytuacja jest taka, że oboje z narzeczonym nie jestesmy już tacy młodziutcy, więc naprawdę głupio by to wyglądało gdybyśmy jeździli z rodzicami. Sami też płacimy za swoje wesele. To ze nie jeżdżę wszędzie bez rodzicow absolutnie nie świadczy o moim braku szacunku do nich. Po prostu od dawna już podejmuję samodzielnie ważne w moim życiu decyzje. Moi rodzice z kolei szanują moją prywatność i nie wtrącają sie w moje sprawy dopóki ich o to nie poproszę. Co do pytania autorki to myślę ze skoro już zabierasz ze sobą swoich rodziców to chyba teściów tez powinnaś. Jednakże ja sobie zupełnie nie wyobrażam podejmowania decyzji w takiej gromadzie. W twojej sytucji (rodzice placą za wesele) najpierw jezdzialbym sama z narzeczonym oglądać sale, a gdybym już coś wybrala , to zabralabym wtedy rodzicow, pokazala nasz wybor i czekala na ich akceptacje ( w koncu oni placą). Inaczej sobie tego nie wyobrażam.

powinna jechać para młoda, ktoś z rodziców pana młodego i ktoś z rodziny pani młodej, góra 4 osoby, żeby nie robić zamieszania w lokalu