Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 kaczuszka23

Nerwica Natr臋ctw kto ma!!niech wchodzi!!

Polecane posty

Go艣膰 Maria84
Witam, tre艣膰 kieruj臋 do matki kt贸ra boi sie zachowa艅 c贸rki zwi膮zanych z myciem r膮k. Pomoc w czynno艣ciach nie pomo偶e, musicie porozmawia膰 ale nie wiem czy si臋 uda tak bez lek贸w i psychoterapii, usi膮d藕 z c贸rk膮 we藕 kart臋 i spisz z ni膮 czego si臋 boi, wszystko co jej przyjdzie do g艂owy, p贸藕niej obok tego dopiszcie inne bardziej racjonalne odpowiedzi np. c贸rka boi si臋 偶e zajdzie w ci膮偶e dotykaj膮c brudnych rzeczy, bardziej racjonalne my艣lenie: czy nawet gdyby na tej rzeczy by艂 plemnik i gdyby nawet mia艂a go na r臋ce, mog艂aby zaj艣膰 w ci膮偶臋 dotykaj膮c sobie czo艂a ? b臋d膮c ubran膮? i takie tam. Ja od jakiego艣 roku zmagam si臋 z nerwic膮 natr臋ctw, obecnie chodz臋 do 艣wietnej pani psychiatry i jednocze艣nie do r贸wnie dobrej pani psycholog, jestem w艂a艣nie na etapie sporz膮dzania takiej listy bardziej racjonalnych my艣li cho膰 idzie mi strasznie ci臋偶ko ale m贸j m膮偶 ju偶 zauwa偶y艂 popraw臋 w moich zachowaniach , moje nerwice skupiaj膮 si臋 na sprawdzaniu wszystkiego , my艣lach 偶e w przysz艂o艣ci co艣 z艂ego si臋 wydarzy i takie tam. obecnie ju偶 zel偶a艂y ale w najgorszym momencie mojego 偶ycia wielokrotnie mia艂am przez nie my艣li samob贸jcze

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Mario84 - Twoje rady pr贸bujemy wciela膰 w 偶ycie. Jest lepiej. Pomog艂a c贸rce wizyta u ginekologa. Na kartce spisywa艂y艣my wszystkie fobie c贸rki w formie pyta艅: np. Czy zajd臋 w ci膮偶臋 , je艣li dotkn臋 spodni m臋偶czyzny? itp. Uzbiera艂o si臋 tych pyta艅 kilkadziesi膮t. Wszystkie zada艂a swojemu lekarzowi ginekologowi, informuj膮c go wcze艣niej, 偶e cierpi na nerwic臋 natr臋ctw. Odpowiedzia艂 cierpliwie na ka偶de pytanie. Od tej wizyty nast膮pi艂a ogromna poprawa. Mo偶e taki spos贸b oka偶e si臋 pomocny innym? Spisujcie swoje obawy, pytania i zadajcie je takiemu lekarzowi, kt贸rego uwa偶acie za autorytet. Mojej c贸rce pomog艂o - a by艂o podbramkowo ju偶:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Z nerwicy natr臋ctw mo偶na si臋 wyleczy膰. Trzeba po prostu ignorowa膰 objawy. Nie jest to 艂atwe, najlepiej skupi膰 si臋 na czym艣 innym, np. robi膰 co艣 co si臋 lubi, skupi膰 si臋 na problemach innych os贸b. Wa偶ne jest te偶 pozytywne my艣lenie. Powodzenia :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dlaczego ja_
Chorowa艂am na bardzo ci臋偶k膮 posta膰 nn, zacz臋艂o si臋, kiedy mia艂am 8 lat w trakcie drugiego pobytu w szpitalu. Najpierw my艂am r臋ce a偶 porobi艂y si臋 rany i biega艂am bez przerwy do toalety, niby zapalenie p臋cherza, ale nic mnie nie bola艂o. Jedna z pacjentek kaza艂a mi r臋ce smarowa膰 mas艂em, kiedy lekarka to zobaczy艂a, strasznie na mnie krzycza艂a, tak jako艣 偶e zacz臋艂am si臋 wstydzi膰, 偶e w og贸le 偶yj臋. By艂a zima, mama do mnie codzie艅 doje偶d偶a艂a. Ogl膮da艂am wiadomo艣ci i akurat trafi艂am na informacje o wypadku. Zapami臋ta艂am ten moment, bo od niego zacz膮艂 si臋 m贸j koszmar. Najpierw analizowa艂am - ile lat ma moja mama a ile ta pani, co zgin臋艂a w wypadku. I cho膰 lata si臋 nie pokrywa艂y nie przesta艂am si臋 ba膰. P贸藕niej ba艂am si臋 ju偶 ci膮gle. My艣la艂am, 偶e je艣li np. zrobi臋 krok do przodu to spowoduj臋 艣mier膰 mamy, je艣li nie odwr贸c臋 si臋 i nie splun臋 przez lewe rami臋, nie dotkn臋 klamki akurat w ten spos贸b, nie wypowiem tego akurat s艂owa w tym momencie...to mog艂o dotyczy膰 wszystkiego. A najlepszym wt贸rnym zranieniem okaza艂a si臋 religia. Nie macie poj臋cia ile wsz臋dzie jest krzy偶y i innych symboli religijnych. By艂y wsz臋dzie :( Historia ma d艂ugi i zawik艂any ci膮g dalszy, ale nawet nie mam si艂y o tym pisa膰. Mo偶e innym razem. W ka偶dym razie min臋艂o 27. Jestem praktycznie zdrowa. Po drodze oddzia艂 nerwic-o wiele lat za p贸藕no i jeden trafiony lek - fluoksetyna w dawkach 40-60. Bra艂am go przez osiem lat. To, co teraz mi doskwiera to g艂贸wnie efekty wt贸rnego zranienia zwi膮zanego z nierozpoznaniem choroby i konieczno艣ci膮 ukrywania jej. By艂am w tym niez艂a :( zazdro艣ci艂am innym normalnego dzieci艅stwa, normalnego 偶ycia, tego, ze ich umys艂y nale偶膮 do nich. Mia艂am zaostrzenie objaw贸w ale w nieco innej formie po kilku latach, spowodowane jak s膮dz臋 idiotyczn膮 diet膮 opart膮 o tak lubiane przez nerwice wszelkiej ma艣ci cukry proste. Nasilaczem objaw贸w by艂y informacje o 艣mierci i nieuleczalnych chorobach oraz symbole religijne. Zosta艂o mi do wykorzenienia par臋 rzeczy, my艣l臋, 偶e dam rad臋 temu dziadostwu i ze uporam si臋 z tym szybko.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dlaczego ja_
Dodam, 偶e nerwica natr臋ctw rozpoczynaj膮ca si臋 przed okresem dojrzewania to najprawdopodobniej zesp贸艂 PANDAS wywo艂any przez paciorkowce. To bardzo istotna informacja. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ci臋zko powiedzie膰, ile w tym prawdy, ale... Jedn膮 z przyczyn nerwicy s膮 podobno niedobory niekt贸rych witamin. Tutaj mo偶na o tym przeczyta膰: http://shuu.de/nerwica . Wygl膮da zatem na to, 偶e uzupe艂niaj膮c te niedobory mo偶na pom贸c sobie w leczeniu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zgubi艂am si臋 w mie艣cie
Witajcie, wiem, 偶e temat ci膮gnie si臋 od kilku lat, ale te forum wy艣wietla si臋 jako pierwsze z "nerwica natr臋ctw" w google. Mam 23 lata i niezdiagnozowan膮 nerwic臋. Jest ona jednak ukierunkowana, bo z g艂ow膮 wszystko okej, poza jednym - robi臋 sobie masakr臋 ze sk贸ry. Mam obsesj臋 na punkcie czysto艣ci i g艂adko艣ci sk贸ry. Nie ma dnia, 偶ebym sobie czego艣 nie wyczy艣ci艂a, nie zdrapa艂a. Dermatolog m贸wi, 偶e mam tr膮dzik, wi臋c "zanoszenie" tego 艣cierwa na ca艂膮 sk贸r臋 przychodzi w tempie ekspresowym. Mam ca艂膮 twarz, szyj臋, dekolt, plecy i uda w bliznach. Wiem, ze powinnam przesta膰 si臋 wyciska膰 i drapa膰, ale nie mog臋. Mechanizm tego pogarsza si臋 jak si臋 stresuj臋, jestem sama w domu albo mam do艂a. To jak膮 krzywd臋 potrafi臋 sobie zrobi膰 sama czasami doprowadza mnie do p艂aczu. Nie wiem jak si臋 powtrzyma膰 i z tym walczy膰. Co wi臋cej, boj臋 si臋, 偶e NN jest u mnie rodzinna - m贸j m艂odszy brat gryzie swoje paznokcie i sk贸rki tak mocno, ze zostaj膮 rany. Boi si臋 ciemnosci. Zgrzyta z臋bami przez sen. Ma tiki nerwowe. Martwi臋 si臋 bardziej o niego ni偶 o siebie, chcia艂abym jako艣 zapobiec jego cierpieniu, 偶eby nie mia艂 tak przer膮bane ze sob膮 jak ja. Boj臋 si臋 i艣膰 do psychologa, nie chc臋 膰pa膰 偶adnej chemii. Zastanawiam si臋, czy nie zacz膮膰 chodzi膰 w dwupalcowych r臋kawiczkach w domu, 偶eby sobie pom贸c. Tylko co z moim bratem? Je偶eli kto艣 to czyta i ma podobnie, pom贸偶cie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja niestety mam 13 lat od 34 lat walcz臋, u mnie nerwica objawia si臋 tym 偶e jak si臋 zdenerwuje to odpadaj膮 mnie sensacje 偶o艂膮dkowe, natrectwa typu: id藕 sprawd藕 zamki w drzwiach czy s膮 na noc zamkni臋te. Bez stoperanu z domu nie wychodz臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pawe艂iju偶
I ja to mam tak jak i wiele innych problem贸w z emocjami, uczuciami 偶yciem w rodzinie i spo艂ecze艅stwie a tak偶e z odpowiedzialno艣ci膮 jednym s艂owem niez艂y pasztet. Ale jakby to powiedzie膰 wszystko chyba jest ze sob膮 powi膮zane je偶eli szukacie pomocy to mi w najwi臋kszym kryzysie mam namy艣li depresj臋 i przygniataj膮ce wredne natr臋ctwa pomog艂a a mo偶e uratowa艂a terapia grupowa. Bardzo polecam zw艂aszcza miasto Krak贸w :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tak dla poczytania, mo偶e kogo艣 zaciekawi, bo mnie zainteresowa艂o: Wszystkie dolegliwo艣ci cia艂a fizycznego, w tym i psychiczne s膮 skutkiem braku harmonii cia艂 subtelnych. Je艣li cz臋sto opanowuje cz艂owieka nienawi艣膰, smutek, 偶al, zazdro艣膰 i inne negatywne my艣li, uczucia, czy emocje, to za ka偶dym razem, coraz bardziej niszczy swoje cia艂a subtelne. Po pewnym czasie te zanieczyszczone energie, znajduj膮ce si臋 w cia艂ach subtelnych, schodz膮 na cia艂o fizyczne, poprzez r贸偶ne dolegliwo艣ci. Nieprawid艂owe dzia艂ania, my艣li, negatywne emocje i uczucia, powoduj膮 dolegliwo艣ci i tylko sam cz艂owiek jest za nie odpowiedzialny. Du偶a r贸偶norodno艣膰 dolegliwo艣ci, spowodowana jest przez r贸偶ne przyczyny, jakie cz艂owiek wywo艂a. Inne dolegliwo艣ci odczuwa kiedy, nie mo偶e komu艣 wybaczy膰, inne kiedy jest ci膮gle pe艂ni zazdro艣ci, a jeszcze inne kiedy na przyk艂ad. 藕le si臋 od偶ywia. Najistotniejsze w tym wszystkim jest to, 偶e to sam cz艂owiek tworzy je sobie i sam jest za nie odpowiedzialny. R贸wnie偶 i sam mo偶e si臋 ich skutecznie pozby膰. Powinien to jednak chcie膰 zrobi膰 sam. Nie jest to proste, ale do wykonania. Zaczerpni臋te z bloga: http://przygoda-z-duchowoscia.blog.pl/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mila47
Przeczyta艂am ostatni wpis, i co艣 w tym jest! Cz艂owiek cz臋sto nosi w sobie urazy.Ja od kilku lat nie mog艂am si臋 pogodzi膰, 偶e bliskie mi osoby poprostu odesz艂y na drug膮 stron臋. B贸l jako艣 nie chce odej艣膰. nerwica Natrectw, nasili艂a si臋, wcale nie ma zamiaru mi odpu艣ci膰. przyjmuje leki, uczestniczy艂am w wielu terapiach, niestety nie przynosz膮 efekt贸w leczenia. Czy macie wra偶enie, obawy, 偶e mo偶na od tego wszystkiego zwariowa膰? Jak sobie pom贸c?Ja poprostu chyba boj臋 si臋 偶y膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Krz81
Witam wszystkich. Przeczyta艂em wasze do艣wiadczenia oraz problemy jednak najgorsza w moim przypadku jest ta paskudna samotno艣膰 i brak zrozumienia przez najbli偶szych. Moja historia z OCD ci膮gnie sie od liceum a obecnie mam 35 lat. Wczesniej lek przez kriw膮 i zakarzeniem poprzez l臋k przed zranieniem fizycznym kogo艣. Obecnie juz od 8 lat boje sie smarow, olejow samochodowych, benzyny itp. Jak widze przejezdzajacego tira wiem ze na laczeniu naczepy jest pelno smaru. To mnie wykancza. Jak myje rece wyobraza mi sie ze zamiast mydla wzialem do reki smar a woda to paliwo. Wiem ze to co pisze jest irracjonalne jednak tak mam. Myje sie czeso plus wszystkie ciuchu plus wnetrze auta bo np jak tankuje samochod wyobraza mi sie ze czesc leje do srodka. To co mnie dobija to ciagle poczucie winy o wszystko i natrectwa pojawiaja sie rowniez ale nie tylko jako kara. Mam mysli ze wrecz powinienem sie ubrudzic tym paskudztwem . Biore paroxinor od roku czasu i nie widze poprawy. Chodze do psychologa od 10 lat i po wizycie jestem spokojny a pozniej wraca. Jak wspomnialem na poczatku moja rodzina tego nie rozumie. Moja 呕ona ma mi za zle ze zadko sie zajmuje corka. Kurcze wiem ze tak jest ale ja bym chcal tylko te leki. Na szczescie moja praca dziala na mnie relaksacyjnie :) Mam naprawde duzo pracy umyslowej i fizycznej przez co nie mam czasu na glopoty. Obecnie mam urlop i powiem Wam ze mam juz dosyc. Nie jestem w stanie wypoczac. Wiem ze przynudzam ale to moja codziennosc. Jesli jest ktos z Krakowa i chce sie spotkac by pogadac to chetnie sie spotkam. Pozdrawiam Was

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 paulaaaa97
Ja mam :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 paulaaaa97
Ja mam :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Krysia2302
Witam ja r贸wnie偶 choruj臋 na nerwic臋 natr臋ctw od 30 lat. bardzo pragn臋 nawi膮za膰 kontakt z osobami takimi jak ja po by dzieli膰 si臋 do艣wiadczeniami.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zalamana37
ja niestety tez sie z tym zmagam od 7lat zaczelam dostrzegac nerwice natrect po przeprowadzce a wlasciwie po eksmisji nie moglam sobie z tym poradzic ze stracilam ze stracilsmy mieszkanie... od dziecka bylm wrazliwa i nerwowa i to byl wlasnie ten moment kidy zachorowalam... moze warto sobie uswiadomic kiedy u Was to sie zaczelo... kazdy nerwice natrect przechodzi inaczej... u mnie przesadne dbanie o porzadek i sprawdzanie czy wszystko jest wylaczone to jest strsznie meczace przed wyjsciem z domu potrafie spradzic nawet 50 razy nie raz spoznilam sie autobus :) tak to jest smieszne ale strasznie meczace to jest cos takiego takie silne uczucie ze musze to zrobic sprzatam dzien w dzien te same katy musze i juz to jest takie uczucie straszne uczucie... w pracy potrafie spardzic kilknascie razy szafke czy klodka jest napewno zamknieta chociaz wiem ze jest ale to uczucie sprawdzenie jest silniejsze od mnie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nerwica natr臋ctw pojawia si臋 wtedy gdy w wyniku przezytej traumy ktor膮 np. mo偶e byc 艣wiadomo艣c otaczajacej rzeczywistosci ktora wpierw skutkuje depresj膮.Czesto tez chodzi o jakie艣 powazniejsze rzeczy traumatyczne przezycia,gwa艂ty,ponizanie i przesladowanie jest to sytuacja w ktorej twoja podswiadomo艣c chce cie po prostu zabi膰 gdyz w glebi duszy masz wszystkiego juz do艣c natomiast instynkt przetrwania czyli najsilniejszy instynkt ludzki wciaz walczy o utrzymanie sie przy zyciu.Wtedy pojawiaja sie natr臋ctwa,czyli w艂asciwie robienie jakis g艂upich idioptycznych rzeczy ktorych analizowanie zajmuje mnostwo czasu co pozwala zapomniec o prawdziwych problemach jednoczesnie stres ktory podswiadomie wywo艂a艂y prawdziwe problemy uchodzi z cz艂owieka w pewnym stopniu poprzez wykonywanie tych bezsensownych z pozoru czynnosci. Dzisiaj nerwice natrectw u niektorych wywo艂uje si臋 poprzez oddzia艂ywania psychotroniczne a takze jakkolwiek by to nie brzmia艂o okultystyczne.To juz temat rzeka i dosyc niebezpieczny chociaz jest o tym oficjalnie wiadomo ale w Polsce staje sie to powoli dosy膰 masowe,zupa elektromagnetyczna w ktorej zyjemy w ogromnym stopniu przyczynia sie do tych anomalii i tzw.chor贸b psychicznych ktore s膮 wywo艂ywane poprzez system.Nie polecam brac jakichkolwiek proszk贸w i pigu艂ek od "BigPharmy".One nie zalecza przeciez zr贸d艂a problemu,poprzez chemiczny wp艂yw na neurologie cz艂owieka wycisze tylko lepiej lub gorzej w zaleznosci od danego organizmu i psychiki pewne objawy.Oczywiscie sa osoby ktore zaczna odczuwac znaczaca ulge po zazyciu przepisanych przez lekarza psychotrop贸w z powod贸w ktore poda艂em powyzej,czesto tez dochodzi efekt placebo.Jesli jakas osoba jest np.Targetem zorganizowanego n臋kania operatorzy moga w momencie rozpoczecia kuracji lekowej zaprzestac swoich diabelskich sztuczek natomiast taka osoba jest przekonana ze "BigPharma" uratowa艂a jej zycie mimo ze to w艂asnie ona bra艂a znaczacy wspo艂udzia艂 w wieloletnich badaniach w tematyce kontroli i tortur umys艂u,oczywiscie nieoficjalnie :)Coz bussines as usual jak to sie mowi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja si臋 wybieram dokolejnego psychiatry tym razem nie do doktora a do profesora

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A w czym ci ona przeszkadza? Jak jeste艣 zaj臋ty ca艂y czas, to nie masz takich my艣li. Mycie rak- zakr臋c sobie wod臋. Profesor to sie pewnie oka偶e byc za 300 z艂,

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kto艣 wyzdrowia艂? Jakim cudem? Ile zaj臋艂o to skuteczne leczenie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tathagatagarbha
Witam! Ja wyszed艂em z nerwicy natr臋ctw. Jest to mo偶liwe, ale nie jest 艂atwe. Znam pewn膮 metod臋, kt贸ra na mnie podzia艂a艂a. Oferuj臋 pomoc dla os贸b z nerwic膮. W razie potrzeby prosz臋 o kontakt. Tel. 732 445 393 e-mail: Tathagatagarbha@t.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ta choroba to rak psychiki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
...i schiza schiz....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tez mam.Kilkakrotnie sprawdzam czy dokumenty sa na miejcu,gazy wylaczone,okna pozamykane,itp.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bazyliowepole2
Ja z tym problemem, za namow膮 rodziny, uda艂am si臋 do Pozna艅skiego O艣rodka Rozwoju Osobistego Przysta艅 gdzie psycholog Pani Ewa Gordziej-Niewczyk pomog艂a mi si臋 z tego wyleczy膰.

Udost臋pnij ten post

Szanowni Pa艅stwo, jestem studentem Psychologii na Uniwersytecie SWPS.Bede pisa艂 prac臋 magistersk膮 na temat: Perseweratywnosc,a poczucie sensu 偶ycia u os贸b z zaburzeniami obsesyjno-kompulsywnymi czyli popularnie zwana nerwica natr臋ctw. Perseweratywnosc to trzymanie w sobie negatywnych emocji d艂u偶szy czas. Do wype艂nienia s膮 dwa kwestionariusze. B臋d臋 bardzo zobowi膮zany je艣li Pa艅stwo mi pomog膮.Moge tylko doda膰,ze prac臋 traktuj***ardzo powa偶nie,a moim celem jest w przysz艂o艣ci praca terapeutyczn膮 z osobami cierpi膮cymi na nerwice natr臋ctw,kt贸ra jest mi szczeg贸lnie blisk膮. Prosz臋 o kontakt priv na Facebooku lub kontakt telefoniczny 531-043-057 lub e-mail:oskarwojcik@interia.pl Pozdrawiam i dzi臋kuj臋!

Udost臋pnij ten post