Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Oranje

Spodobali mi się Świadkowie Jehowy...

Polecane posty

Gość Magdziiiia
No teraz dziala ,ale szkoda ,ze po angielsku.Ja niestety nie znam angielskiego.

Gość oj Nilo nie wiem co ty chcesz
udowodnic przecież kazdy może powiedziec ze jest sj a potem nagrac niby przeprosiny żaden dowód - jesli to miał byc dowód nie wiem po co to wstawiłes - jak dla mnie bez sensu

Gość Nil0
Ja nic nie chciałem udowodnić. Po prostu podałem link. Jakie mają zdanie po odejściu z oranizacji o tym co robiły będąc w niej niektóre osoby . BTW. Wyjaśniają tam między innymi wiele swoich zachowań. Powodów dla których to robiły i sytuacji jakie panują w społeczności Świadków Jehowy. Na pewno nie chciałem pokazać że ludzie przepraszają za to że byli ŚJ ;) Większą wartość ma to dla tych osób do których same te osoby je kierują, gdyż oni widzieli ich jeszcze podczas pobytu w organizacji. Niektóre z tych zachowań wymagają wyjaśnienia, a nawet przeprosiń jak uważają osoby nagrywające się na filmikach. Poza tym wiele osób które ni w ząb nie pojmuje zachowania ŚJ, a dodatkowo uważa ich za nataczywych natrętów, lub chorych psychicznie itp... ma okazję zobaczyć to z innej strony ;) Nie wiem nie oglądałem wszystkich filmów. Mimo wszystko jak dla mnie taki czyn wymaga niemałej odwagi. W Polsce niewiele osób by się na taki czyn odważyło, jeśli są takie wogule :)

Gość asdfgthjkl
Wiecie co? Ja miałem doczynienia ze świadkami. Owszem, denerwuje mnie fakt że mieszają ludziom w głowach, że podczas dyskusji uparcie drążą jeden werset z Biblii, że swoje dyskusje planują ściśle ze "strażnicą" (np. napisane tam jest żeby w tym a tym miesiącu zwrócic uwagę na to i na to), i gdy się chce porozmawiać na inny temat, to naprawdę nieliczni potrafią się do tego zabrać. Do tego niektórzy są zakłamani, i na zewnątrz przybierają maskę niewinnośći i bogobojności. Znam jednak kilku świadków, którzy są wspaniałymi ludzmi, którzy NAPRAWDĘ wierzą w to co mówia. a ich czyny świadczą same za siebie. W sumie to tych ludzi szkoda mi najbardziej...

Gość Nil0
Oczywiście że wielu ŚJ to wspaniali ludzie. Głeboko wierzący w to co robią. Przecież to oczywiste że ludzie robią te a nie inne rzeczy ze względu na to żę wierzą w ich słuszność. Zdecydowana większość ludzi przyłącza się do organizacji właśnie dlatego że uwierzyła ze szczerego serca. Normalne że "nawracają" oni na prawdę którą wyznają, sądząc że ratują im życia. Tak samo jak odnoszą się do siebie chrześcijanie względem ateistów, islamistów, judaistów i na odwrót itp... Problem się zaczyna w momencie gdy siędząc już jakiś czas w tej prawdzie zaczynamy zauważać że jednak czasami jest coś nie tak. Niestety organizacja charakteryzuje się bezwzględnym posłuszeństwem. Co w efekcie doprowadza do tego że czasami ludzie głoszą rzeczy w które sami tak do końca całkiem nie wierzą. O czym zresztą mówią Ci ludzie w tych filmach które podałem wyżej. Tym bardziej jest ciężko że orgnizacja, wszelkimi sposobami odciąga swoich członków od kontaktu z informacjami które mogłyby rzucić światło na jej wypoaczenia.

Nie myślcie, że nie pozwalając na przetoczenie sobie krwi dają się zabić czy coś takiego. Oni po prostu trzymają się tego, w co wierzą; tak jest napisane w Biblii i myślę, że należy ich za to szanować, nawet jeśli to ich własna interpretacja, jednak to z ich strony ogromne poświęcenie, przecież niewielu ludzi by się na to zdecydowało. Poza tym mamy XXI wiek, medycyna wciąż idzie do przodu, i to właśnie m. in. dzięki takim ludziom jak oni- Świadkowie Jehowy to wyzwanie dla medycyny. W ogóle po tym co się dowiedziałam o skutkach przetaczania krwi myślę, że alternatywne metody są dużo bezpieczniejsze.

Gość Nil0
Wszystko to co napisałaś odnośnie tego że ŚJ nie przymują krwi bo w to wierzą to prawda. Jest to dla nich ogromnie trudna decyzja. Serce krwawi gdy ich dziecko ma umżeć. Nie ma się o co spierać. Mogą być także dumni z poświęceń jakich są w stanie dokonać dla Boga. A sama transfuzja, co jest faktem w medycynie nie zawsze jest bezpieczna i są sytuacje w których można krew zastąpić sztucznymi zamiennikami, zmniejszając ryzyko zakażenia itp.. Nie powinniśmy zatem NIGDY pisać że są to mordercy. Świadkowie Jehowy po prostu głeboko wierzą że tak mówi Biblia. Wszystko to prawda poza dwoma wyjątkami. Po pierwsze Problem z transfuzją dotyczy tylko tych przypadków gdy Transfuzja Krwi jest niezbędna i niezastąpiona. A takich przypadków jest wciąż bardzo dużo. Po drugie Biblia nie zakazuje przyjmowania transfuzji krwi. Nigdzie nawet o niej nie wspomina. Biblia w starym testamencie mówi o powstrzymywaniu się od spożywania krwi. W Nowym Testamencie apostołowie powiedzieli żeby ludzie wystrzegali się spożywania krwi ze względu na żydów którzy wciąż tego zakazu przestrzegali. Chrześcijanie powinni się więc powstzymywać w tamtym okresie ze względu na niegorszenie żydów. Obecnie nie podlegamy już Prawu mojżeszowemu [ Rzymian 10:14, Galatów 3:23-25, Efezów 2:15 ] Natomiast sama transfuzja nie jest spożywaniem krwi. Nikt kto miał w podstawówce Biologie nie powinien powtarzać takich bredni. Towarzystwo Strażnica wprowadziło taki zakaz dawnoo temu stwierdzając że trnsfuzja jest tym samym co zjedzenie krwi. Tak oto kiedyś TS wyraziło swój pogląd na transfuzję w "Strażnicy z 1961 r. na stronie 559: "Przeprowadzanie transfuzji krwi jest niczym innym niż odżywianie ciała krótszą drogą niż zwykle - tzn. umieszczając w żyłach gotową krew zamiast zjadając pokarmy, które zmieniają się w krew po kilku etapach." Dziś już wszyscy wiemy że krew służy jednynie transportowi tlenu i pokarmu, sama zaś nie jest pożywieniem. Towarzystwo jednak nie potrafi się przyznać do błędu. Zresztą nieprzewidziane byłyby tego konsekwencje gdyby to teraz zrobili, po śmierci tak wielu osób. Jeśli ktoś chce przeczytać więcej na ten temat zamieszczam link do artykułu który nawiązuje bezpośrednio do fragmentów z Biblii i materiałów organizacji : http://www.sn.org.pl/index.php?action=transfuzja

Gość majka57
Chrześcijanom nakazano "wstrzymywać się od krwi(dzieje15:28,29) Spożywanie krwi postawiono tu na równi z bałwochwalstwem i nierządem,a więc z czymś,czego w żadnym wypadku nie wolno nam się dopuszczać! Jak ludzie którzy w 1 wiekach naszej ery uważali się za chrześcijan rozumieli biblijne nakazy dotyczące krwi? Tertulian (ok.160-230 n.e.) Zboczenia nasze niech się rumienią przed nami chrześcijanami ,którzy nie mamy na naszych stołach nawet potraw ze krwi zwierząt,(...) by w jakiś sposób nie splamić się krwią nawet ukrytą w mięsie.Między zarzutami przeciwko chrześcijanom wysuwacie {pogańscy Rzymianie} także kiełbasy wypchane krwią,a wiedząc o tym dobrze , ze to jest u nich zabronione,chcielibyście by byli u nich takie wykroczenia.Jakże więc to nazwać ,jeśli sądzicie że ci,o których jesteście przekonani ,ze wstręt mają do krwi zwierzęcej ,mogli by pożądać krwi ludzkiej? " (Tertulian,Apologetyk,tłum.Jan Sajdak,Poznań1947,ss.44,45) Minucjusz Feliks ( 3wiek n.e);(..)Tak bardzo unikamy krwi ludzkiej ,że wśród naszych potraw nie spotyka sięnawet krwi jadalnych zwierząt" (The Ante-Nicene Fathers,Grand Rapids,Michigan 1956,wyd.A.Roberts i J.Donaldson,t 4 wiek,s.1920. Czy zakaz dotyczy krwi ludzkiej? Oczywiście,i pierwsi chrześcijanie tak własnie to rozumieli.W Dziejach Ap. 15 :29 nakazano ;wstrzymywać się od krwi".Nie powiedziano tam żeby się wstrzymywać jedynie od krwi zwierzęcej (porównaj z 3 Mojżeszową 17 :10,gdzie zakazano spożywania ;jakiejkolwiek krwi"). Tertulian (piszący w obronie wiary pierwszych chrześcijan) oświadczył: Zakaz dotyczący krwi, odnosimy przede wszystkim do krwi ludzkiej" (The Ante- Nicene Fathers,t 4.s.86). Moim zdaniem transfuzja oznacza to samo co spożywanie krwi. Jeżeli w szpitalu pacjent nie może przyjmować pokarmu przez usta,odżywia się go dożylnie.Czy wobec tego,kto nigdy nie wziął krwi do ust ,ale przyjął by ją przez transfuzję,naprawdę byłby posłuszny nakazowi,aby wstrzymywać się od krwi? Tak samo z alkoholem,gdyby komuś zabroniono picia,czy ktoś taki byłby posłuszny temu zaleceniu , gdyby zaczął wstrzykiwać go sobie do żył?

Gość Nil0
Jeszcze raz odsyłam do artykułów do których link podałem wyżej. Co do krwi. Ty uważasz że transfuzja jest tym samym co zjedzenie krwi. OK. Problem z tym że nie ma żadnego naukowego czy medycznego dowodu na to. Jest wręcz odwrotnie. Takie są fakty. Ja mogę uważać że jagody są wieksze od arbuzów. Pewnie czemu nie. Tylko że to nie będzie prawda ;) Ale dalej mogę sobie tak myśleć. Wytłumacze ci to na przykładzie ;) Wyobraź sobie że że ludzki organizcm to Zoo. Zwierzęta w nim znajdujące się to tkanki organizmu potrzebujące pożywienia. Paczki to pokarm. A ludzie pracujący w Zoo to Krew. Ktoś dostarcza do Zoo paczki z pożywieniem, które są przez ludzi przenoszone w różne części zoo i dostarczane zwierzętom. I tak każdego dnia. Ludzie biegają i przenoszą paczki. Aż tu pewnego dnia spadł meteoryt i zabił 3/4 z pracujących tam ludzi. Ci którzy zostali nie mają szans wyrobić się z robotą, Z tego powodu zwierzęta nie dostaną żarcia na czas i zaczną umierać. Tak więc nadzorca zoo postanawia wpuścić iluś tam dodatkowych pracowników żeby paczki były dostarzcane do zwierząt w takich ilościach jak należy. No i wszystko jest w porządku ;) Zjedzenie Krwi(ludzi) mielibyśmy w przypadku gdyby ktoś zmiksował i poupychał w paczki ludzi i zaczął nimi karmić zwierzęta. Ale tak się nie dzieje, ponieważ ludzie (krew) ma za zadanie transportować paczki a nie dać się zjeść. Podałaś przykład z alkocholem. OK. Wyobraź sobie że ktoś pewnego dnia przyniósł do zoo kilka flaszek wódki. Co by się nie działo, ta wódka nie wstanie na nogi i nie zacznie transprtować innych paczek. Tylko zostanie zabrana przez ludzi i zaniesiona do zwierząt. :) :)

Gość Nil0
Oj tam ;) Analfabetyzm wtórny :D

Gość do nilo
a moze ten starszy wcale nie powinien byc starszym różnica polega na jednym człowieku a Ty osądzasz całą organizacje to tak samo jakbym mówiła ze wszyscy katolicy są ble a to nie prawda , część z nich są prawdziwymi chrześcijanami

Gość do nilo
zastanawiałes sie kiedykolwiek dlaczego społeczenstwo ( większosc polskiego społeczenstwa ) tak bardzo nienawidzi Swiadków Jehowy ?

Gość Nil0
"różnica polega na jednym człowieku a Ty osądzasz całą organizacje to tak samo jakbym mówiła ze wszyscy katolicy są ble a to nie prawda , część z nich są prawdziwymi chrześcijanami " A gdzież ja coś takiego napisałem ?? Tak właściwie to kilka postów wyżej napisałem coś odwrotnego, ale to mały szczegół. Tak wszędzie są dobrzy ludzie i prawdziwi chrześcijanie, tak jak i wszędzie są przeciwni do nich. Na pytania w stylu po co coś takiego zamieszczam itp. po co wogule o czymś takim pisze odpowiem prosto : Ponieważ propaganda Ciała Kierowniczego, Organizacji i artykułów Strażnicowych o takich sprawach milczy ! Po to żeby pokazać że organizacja - religia ŚJ i ich członkowie nie różni się niczym od innych religii i ugupowańchrześcijańskich, a co soara się wmówić [ niepowtarzalności i świetność] najpierw swoim członkom a potem potencjalnym nowym wyznawcom. Na zebraniu nie usłyszysz o tym jak WTS kłamie, oszukuje, manipuluje, nie usłyszysz o pedofilii w zborach, zdradach, o chamstwi i prostactwie niektórych członków, o nieludzkim traktowaniu, o układach między członkami w zborach itp.... a to że ŚJ NIE CHCĄ O TYM MÓWIĆ nie oznacza że to nie występuje. "zastanawiałes sie kiedykolwiek dlaczego społeczenstwo ( większosc polskiego społeczenstwa ) tak bardzo nienawidzi Swiadków Jehowy ? " Bład. Nie wiem kto Ci to wmówił, ale bazujesz na błędnym twierdzeniu że społeczeństwo nienawidzi ŚJ, a potem na tym błędnym twierdzeniu strasz się szukać odpowiedzi. Problem w Tym że społeczeństwo polskie tyle się interesuje Świadkami Jehowy co Adwentystami Dnia Siódmego, wyższą matematyką czy co tam jeszcze.... Czyli po prostu ma ich w nosie ;) Taka jest smutna prawda. Zauważ że każde wypaczenie w KK jest głośno komentowane w mediach. Słyszałaś coś kiedyś o ŚJ ?? Tylko proszę nie mów że coś takiego nie występuje dlatego nei ma tego w mediach. Mogę Ci podać wiele przykładów na podobne sprawy i wypaczenia w Organizacji. Linki do stron które się przyglądają tym sprawom w organziacji. Problem w tym że media mają gdzieś Organizacjię i ŚJ. Ich to po prostu nie interesuje. Bo i niby czemu miało by interesować. Czemu niby ŚJ a nie Badaczy Pisma Świętego, ADS, ŚJWP, czy też wielu innych kościołów i także innych odłamów religii stworzonej przez C.T.Russela. Niepowtarzalność i wyjątkowość Organizacji ŚJ to tylko iluzja która jest tworzona w zborach ŚJ, i publikacjach WTS. Tak samo zresztą jak to się dzieje w innych tego typu organizacjach.

PRZEBŁYSK WIECZNOŚCI Ian McCormack Co się z nami dzieje, kiedy umieramy? „Przebłysk wieczności” to niesamowita i prawdziwa historia człowieka, który umarł i ujrzał świat po drugiej stronie. Ian nurkował u wybrzeży wyspy Mauritius, gdy został ukąszony przez śmiertelnie jadowitą meduzę. Będąc już w szpitalu umarł na około 15-20 minut, doświadczył piekła a następnie nieba. Dano mu tam możliwość powrotu by opowiadał swoją historię. Jego śmierć była drzwiami do prawdziwego życia, a jego historia w dalszym ciągu przeobraża ludzi na całym świecie, prowokując do zadania sobie poważnego pytania, na które wszyscy kiedyś musimy odpowiedzieć. O autorze: Ian wraz z żoną i trójką dzieci mieszka w Wielkiej Brytanii. Podróżuje po całym świecie opowiadając o tym, Kim jest światłość na końcu tunelu. Głosi konieczność porzucenia grzechu. Fascynuje go oglądanie Jezusa leczącego zranione ludzkie serca i uzdrawiającego ich ciała. http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=1787982315386930665&hl=pl&fs=true ostrzeżenia z zaświatów 18 kwietnia 1977 r. przekazał mi duszpasterz książkę pt.: “Ostrzeżenie z Zaświatów". Są tam wypowiedzi czterdziestoletniej dziś (1977 r.) matki czworga dzieci, opętanej od 15 roku życia, gospodyni domu. Egzorcyści, którzy ją egzorcyzmowali, (a było kilku takich kapłanów), otrzymali z Góry nakaz, polecenie spisywania wypowiedzi demonów. Dla dobra sprawy i aby nie wywołać generalnego ataku prasy, radia i telewizji — dla uniknięcia szkód duszpasterskich pierwsze wydanie nie podało nazwiska i imienia tej opętanej osoby http://taw1.republika.pl/ozz.html

Gość do nilo
a ja jednak widzę wrogośc i nienawiśc do świadków Jehowy , brak tolerancji i wyśmiewanie pytam : gdzie tolerancja naszego społeczeństwa ? jesli oni w to wierzą i jest im dobrze to niech w tym trwają , dlaczego wtrącamy sie w ich życie ośmieszamy , szykanujemy etc ? jesli jest im niedobrze to poprostu opuszczą organizacje , nikt ich tam na siłę nie trzyma dlaczego tyle tematów o śj , tyle stron internetowych , jakby oni byłi głupi i z innej planety a my to fenomeny wszystko wiedzące i nie mylące sie

Gość do nilo
nikt z nas nie ma stu procentowej pewnosci która religia jest prawdziwa , a moze takowej nie ma ? może tu chodzi o człowieka , jednostke czy piszesz równiez tyle o protestantach żydach itd ? dlaczego ich nie ośmieszasz , im nie pokazujesz błędów ? nikt nie jest idealny ! wszyscy jestesmy grzeszni ale Jezus nauczył bys czynił tak jakbys chciał by Tobie czyniono czy chciałbys czytac oszczerstwa na temat swojej religii czesto niezgodne z prawdą ? jestesmy grzeszni i czesto popełniamy błedy i to wszyscy : katolicy , protestanci , świadkowie Jehowy , żydzi itd

Gość do nilo
jesli masz dowody , że ciało kierownicze kłamie oszukuje itp to podaj dowody na to bo inaczej to są pomówienia i plotki a to jest karalne dowody nie w postaci you tube , czy innych dziwnych stron założonych przez wrogów tej organizacji tylko prawdziwe dowody !!! takie brednie na you tube tez moge nagrac i powiedziec ze jestem świadkiewm Jehowy tylko po to by ich ośmieszyc może ktos ma w tym cel , tylko ze ja znam słowo : tolerancja !

Gość Majka57
Bóg nie ma względu na osobę,ale w kazdym narodzie jest mu miły człowiek który się go boi. Dzieje Ap.10:34,35 Każdy kto chce oddawać Bogu cześć ;W duchu i prawdzie" Jana4:24.Chociaż w Biblii nie ma słowa na temat tego że trzeba być członkiem jakieś organizacji ,to jednak lud Boży jest ludem zorganizowanym ponieważ Bóg jest Bogiem porządku i pokoju. 1Korynt14:40. Czy lud Boży to tylko jednostki rozproszone po róznych kościołach chrześcijanstwa? 2 Korynt.6:15-18 Jaki dział ma wierny z niewierzącym?(...) Dlatego wydostańcie się z pośród nich i się odłączcie,przestańcie dotykać to co nieczyste Ja będę Wam Ojcem a wy mi synami i córkami...Czy naprawdę można być wiernym sługa Bożym gdy bierze się udział w oddawaniu czci razem z ludzmi którzy swym życiem dowodzą że są niewierzący? 1Korynt.1:10 Takiej jedności nie ma w wśród różnych kościołach chrześcijaństwa. Jana10:16.A mam i drugie owce,które nie sa z tej owczarni;te również muszę przyprowadzić i będą słuchac mego głosu; i będzie jedna trzoda i jeden pasterz".Skoro Jezus miał przyprowadzić takich ludzi do jednej trzody,czy nie rozumie sie samo przez się że nie mogą być rozproszeni po różnych religiach chrześcijaństwa?

Gość Majka57
Ciało Kierownicze Sw.Jeh. nic nikomu nie narzuca,tak jak wszyscy inni ludzie mają wolną wolę i mogą robić co chcą, a chcą trzymać się zasad Bożych spisanych w \piśmie Swiętym poniewaz Słowo Boże jest prawdą a prawda prowadzi nas do życia wiecznego.

Gość Majka57
Do NiLo Na zebraniach Sw.J.uczymy się zasad Bozych własciwego postępowania poniewaz chcemy podobac sie Bogu a nie ludziom.Okazujemy sobie nawzajem miłosć chrześcijanską i cieszymy się gdy możemy komuś pomóc gdy tego potrzebuje. Spotkania chrześcijanskie są po to żeby się nawzajem budować jest to miejsce oddawania czi Bogu.Tam na pewno nie ma pedofilów czy jakiś innych zbrodniarzy chyba masz jakieś złe informacje.W każdym razie z kimś takim się nie spotkałam a na pewno już nie z kimś kto jest ochrzczonym Sw.J. A jeśli by się ktoś taki nawet znalazł to na pewno został by usunięty ze zboru.,dopóki by nie zaprzestał złego postępowania i nie okazał skruchy.

Majka, widzę, że masz dużą wiedzę i dlatego chciałabym abys mi odpowiedziała skąd Świadkowie Jehowy wzięli okres 2520 lat, nazywając ten czas \"czasami pogan\' i dlaczego liczą go od 607 r.p.n.e.

Gość Nil0
----> "a ja jednak widzę wrogośc i nienawiśc do świadków Jehowy , brak tolerancji i wyśmiewanie" No super. A widzisz wrogość nienawiść, brak tolerancji i wyśmiewanie społeczeństwa na świecie w stosunku do żydów, muzułmanów, hindusów, księży, rumunów, warszawiaków, slązaków, anglików, rosjan, polaków, metalowców, katolików, homoseksualistów, masonów, rządów, polityków, zwolenników PIS'u, zwolenników PO itp itd.. ???? Czy tego już nie widzisz ? I po raz kolejny, nie wiem który już raz, powtórzę - tworzysz sobie sztucznie jakąś wyjątkowość organizacji i Świadków Jehowy i sztucznie stwarzasz sobie [ czy może WTS tobie stwarza ] pogląd że ŚJ są prześladowani przez cały świat. BTW. To jest jeden z filarów nauki organiacji że jej członkowie są prześladowni przez cały świat. NAwet jeśli to jest guzik prawda to wmawia się im że tak jest żeby pasowało do kilku wersetó z Biblii. "jest im niedobrze to poprostu opuszczą organizacje , nikt ich tam na siłę nie trzyma " Dobra to będę niedelikatny. Poczytaj sobie o Scjentologach, Hare Kriszna, ADS, New Age itp. A potem jeszcze kilka ksiązek na temat psychomanipulacji, kontroli śwaidomości itp. I postaraj się zgłębić troszkę głębiej życiorysy ludzi którzy byli ŚJ, i pomimo braku wiary w org. zostawali w niej jeszcze przez kilkanaście lat, bądź tkwią w niej do dziś. I Powiedz jeszcze raz z czystym sumieniem : ""jest im niedobrze to poprostu opuszczą organizacje , nikt ich tam na siłę nie trzyma "" "nikt z nas nie ma stu procentowej pewnosci która religia jest prawdziwa , a moze takowej nie ma ? może tu chodzi o człowieka , jednostke " Masakra ... :/ Czy ty wiesz o czym piszesz ? Sęk w tym że Świadkowie Jehowy i Organizacjia są PRZEKONANI w 100% że religia ŚJ jest JEDYNĄ prawdziwą religią ! "czy piszesz równiez tyle o protestantach żydach itd ? dlaczego ich nie ośmieszasz , im nie pokazujesz błędów ?" Nie bo.. Nie byłem niegdy żydem, protestantem itp... Nie mam traumatycznych przeżyć związanych z tymi religiami. Nie znam wcale, lub prawie wcale ludzi z ww. religii żeby o nich pisać. "nikt nie jest idealny ! wszyscy jestesmy grzeszni ale Jezus nauczył bys czynił tak jakbys chciał by Tobie czyniono czy chciałbys czytac oszczerstwa na temat swojej religii czesto niezgodne z prawdą ? jestesmy grzeszni i czesto popełniamy błedy i to wszyscy : katolicy , protestanci , świadkowie Jehowy , żydzi itd " Napisałaś Tu coś innego niż Ja ? Poczytaj sobie najpierw to co piszę. A potem komentuj. Bo z tego co widzę to kierujesz się w tym momencie jedynie złością. "może ktos ma w tym cel , tylko ze ja znam słowo : tolerancja !" Yhym. Muzułmanie nakazują chodzić swoim kobietom w "czarnych workach" . Za gwałt na takiej kobiecie, zostaje ona oskarżona o cudzołustwo i ukamieniowana. Koran dopuszcza rozważanie jakiej grubości kijem można bić kobietę. Tyle na temat twojego słowa " TOLERANCJA" I nie musi to być dla mnie tak skrajne żeby mi się pięści same zaciskały. I myśla nad tym tyle razy aż zrozumiesz... "jesli masz dowody , że ciało kierownicze kłamie oszukuje itp to podaj dowody na to bo inaczej to są pomówienia i plotki a to jest karalne " Mmmm super. No to ukarz mnie. Zapewne chodi ci o dowody z którymi można iśc do sądu: np. To że JEzus nie Jest Archaniołem Michałem. Albo że transfuzja nie jest tym samym co zjedzenie krwi. Jak widzę od początku twojej wypowiedzi kompletnie się nie rozumiemy.

Gość Nil0

Gość Kmicicc
A tu jest tez Topik o podobnej tematyce. http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3157553&start=4860 Po przejrzeniu tych materialow stwierdzam,ze SJ to zboczency i klamcy.Wszystkie wystepki straja sie skrzetnie tuszowac a swoim wspolwyznawcom wmawiaja jacy to oni dobrzy.Ohydna hipokryzja!

Gość Nil0
----> Kmicicc Źle to odbierasz. Nie można powiedzieć że ŚJ to zboczeńcy i kłamcy, gdyż zapewne w większości ŚJ to dobrzy ludzie. Jak już napisałem po prostu u niech takie zjawiska także występują i to wcale nie żadziej niż w innych ugrupowaniach. Także nie możesz powiedzieć że to ŚJ tuszują dane sprawy. Bowiem oni po prostu o nich nie wiedzą. Jest to mimo wszystko dosyć małe wyznanie i jak już napisałem nie zdobywa jakiegoś większego zainteresowanie w społeczeństwie i mediach toteż np. O każdym przewinieniu KK słyszymy w wiadomościach radiu, gazetach itp. Natomiast o takich samych sytuacjach nikt nie trąbi tak jak to ma miejsce w przypadku KK. Czasami po prostu wspomina się że dana sytuacja miała miejsce, rzadko nawet podając że działo się to w zborze ŚJ, bądź w kręgu ich współwyznawców. Jestem prawie przekonany że większość zwykłych głosicieli ŚJ, gdybyś pokazał im dane informacje, po prastu stwierdziłą by że są to zwykłe oszczerstwa i próby zmieszania z błotem oganizacji. Dzieje się tak daltego że zwykli głosiciele są bombardowani informacjami jaka to organziacja jest wspaniała i wyjątkowa, jednocześnie uwypuklając wszelkie wypaczenia w innych religiach. Zderzenie takiej sielankowej wizji z takimi informacjami może więc zaowocować tylko stwierdzeniem z ich strony w stylu : "NIE WIERZĘ W TO"

Gość majaka57
Do Ulki. Jak zapowiedział Jezus w proroctwie o zakończeniu rzeczy,Jeruzalem miało być ;deptane przez narody aż się dopełnią wyznaczone czasy narodów".Łuk.21:24. ;Jeruzalem" przedstawia Królestwo Boze, ponieważ o panujących w nich królach mówiono, iż zasiadają na ;tronie władzy królewskiej Jahwe" 1Kron.28:4,5 BT; Mat.5:34,35 Wyobrażone przez dzikie zwierzęta rządy pogańskie miały ;deptać" prawo Królestwa Bożego do kierowania sprawami ludzkości, a same miały ulegać wpływowi szatana.(por.Łuk.4:5,6) Jak długo takie rządy miały sprawować władzę do czasu przekazania przez Boga Królestwa Jezusowi Chrystusowi?Księga Daniela4:13 mówi o ;siedmiu czasach" (siedmiu latach" Bg; zob.też przypis do wersetu 4 :13w Bp) Według Biblii przy obliczaniu proroczego czasu należy liczyć dzień za rok.(Ezech.4:6; Liczb 14:34 Bp) O ile dni zatem tu cho dzi? ZObjawienia 11:2,3 wyraznie wynika że 42 misiące (3i pół roku),o których mowa w tym proroctwie,równa się 1260 dniom. Siedem lat to 2x tyle,czyli 2520 lat. Odkąd należy liczyć 7 czasów? Od czasu gdy Babilończycy usunęli z tronu w Jeruzalem Sedekiasza,ostatniego króla obrazowego Królestwa Bożego. (Ezech.21:30-32) Na początku pazdziernika 607 r.p.n.e.zniknęły resztki suwerenności żydowskiej.Zamordowano wtedy powołanego wtedy przez Babilończyków namiestnika żydowskiego Godoliasza,a reszta Żydów uciekła do Egiptu.(Jeremiasza rozdziały 40-43) Z wiarygodnej chronologii biblijnej wynika,że stało się to na 70 lat przed rokiem 537 p.n.e, w którym Żydzi powrócili z niewoli, tzn. na początku października 607r. p.n.e. (Jer.29:10; Dan.9:2;) Jak wobec tego dochodzi się w obliczeniach do roku 1914. "Siedem czasów "=7x360=2520lat Biblijny "czas", czyli rok=12x30dni=360 (Obj. 11:2, 3; 12:6, 14). W spełnieniu się "siedmiu czasów" każdemu dniowi odpowiada jeden rok (Ezech. 4:6; Liczb 14:34) Początek października 607 rok p.n.e do 31 grudzień 607p.n.e=1/4roku. 1 stycznia 606 p.n.e do 31 grudzień 1 p.n.e 1 styczeń 1 n.e do 31 grudzień 1913=1913lat 1 stycznia 1914 do początku października 1914=3/4roku razem wychodzi 2520 lat. Jak pokazano 2520 lat liczonych od pierwszych dni października roku 607 p.n.e upływa na początku października 1914 roku n.e. Co się wówczas wydarzyło? Jehowa Bóg powierzył sprawowanie władzy nad ludzkością swemu synowi Jezusowi Chrystusowi (Dan 7:13,14).Ukazując wydarzenia które miały nastąpić po ustanowieniu w roku 1914 Królestwa pod władzą Jezusa Chrystusa, Objawienie12:12 dodaje: Dlatego weselcie się niebiosa i wy którzy w nich przebywacie! Biada ziemi i morzu, ponieważ diabeł do was zstąpił w wielkim gniewie, wiedząc że mało ma czasu" A więc rok 1914 jest rokiem znamiennym. Naten rok wskazują dowody z dwóch zródeł: chronologia biblijna i wydarzenia,które od roku 1914 są spełnieniem proroctw. Serdecznie pozdrawiam.