Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość człowiek taki jeden

Auschwitz

Polecane posty

Gość człowiek taki jeden

Auschwitz - miejsce straszne, w którym wszyscy cichną, klasowi idioci przestają się wygłupiać, gdzie nie słychać śmiechu. Miejsce, w którym zamordowano tysiące ludzi. Dlaczego? Bo urodzili się z wyrokiem - Żyd, Polak... Najgorsze w Aushwitz jest to, że ludzi nie zabijały jakieś potwory, ale inni ludzie. Patrzeć, kiedy człowiek poniża drugiego człowieka, traktuje go jak śmiecia, jak zwierzę - to najgorsze, co można przeżyć. Małe dzieci wykorzystywane do eksperymentów medycznych, ludzie ginącym w komorach gazowych pod wpływem Cyklonu B. Miejsce, gdzie nawet diabeł boi się zajrzeć Miejsce, w którym człowiek traci imię i staje się przedmiotem. Numer na ręce to wszystko, co zostaje.

\"Człowiek,człowiekowi zgotował ten los\"------->\"Medaliony\" Bylam kiedyś tam.Jeden,jedyny raz.Wrażenie niesamowite.Te stosy włosów,okularów,walizek............ Oglądałam w poniedziałek i wtorek \'Pamiętnik Anny Frank\",jej matka zginęła w Oświęcimiu......

Gość hellishbloodystomia
byłam w Auschwitz i Stutthof ... przezycie nie do opisania :(

W obozach Auschwitz grupa niemieckich lekarzy rozpoczęła na szeroką skalę przeprowadzanie nieetycznych i niehumanitarnych eksperymentów medycznych na więźniach. Traktując ich jako łatwy i tani materiał doświadczalny, prowadzili eksperymenty z różnych zakresów medycyny, patologii, genetyki. Badania te były w mocnym stopniu uwarunkowane ideowo nazistowską teorią rasizmu oraz sprzeniewierzały się zupełnie zasadom etyki lekarskiej zawartym w przysiędze Hipokratesa. W szczególności barbarzyńskie eksperymenty nad sterylizacją prowadzono na kobietach. Swoją pracownie badawczą miał tutaj dr Carl Clauberg i dr Horst Schumann (który używał do sterylizacji mężczyzn i kobiet promieni Röntgena). Analizowano skutki skrajnego głodu na najbardziej wyczerpanych więźniach, testowano leki, sztucznie zarażano więźniów chorobami (głównie tyfusem plamistym i durem brzusznym), wykonywano niepotrzebne zabiegi operacyjne. Dr Josef Mengele poddawał doświadczeniom dzieci romskie i specjalnie selekcjonowane pary dzieci-bliźniąt. Wszyscy "znają" Josefa Mengele,zapominając o Claubergu i Schumannie.

Gość człowiek taki jeden
tez oglądałam pamietnik anny frank

Do teraz jestem przybita po tym filmie.:( Generalnie do współczesnych Niemców nie mam nic,nawet mam kilkoro znajomych,ale jak sobie poczytam o wojnie,obozach koncentracyjnych i w ogóle,to mnie szlag trafia i wszystkich jednakowo nienawidzę.:( A jeszcze te filmy.........Mnie osobiście niepotrzebne są,czytając,wczuwam się tak bardzo,że niekiedy zdaje mi się,że jestem tam z nimi........

Tak,Samanta,pomyliło mi się.....Powinno być "Ludzie ludziom........." Ale,jak pisałam,jestem jeszcze pod wrazeniem "Pamietnika A.F".W ogole,sam temat obozów zmienia mnie w inna osobę.........

Gość Evangeline
:-( :-( :-( Ja rowniez zamierzam sie wybrac w te miejsca by zlozyc hold zamordowanym.........................

Gość Evangeline
Heli>>>>>masz straszne sny:-( Z moich bliskich nikt tam nie byl..

Należy się im. Tyle istnień poszło.........W imię czego? Mam nadzieję,że chory,przygłupi Hitler(i jego kompani),nawet po końcu swiata nie wyjda z piekła.

Gość Evangeline
Ja tez niedawno calkiem mialam okropny sen : Ja i moj partner zostalismy z grupa innych wtraceni do komory gazowej i on mi mowil: nie oddychaj jak uslyszysz syk...i nie oddychalam, widzialam innych osuwajacych sie miekko na ziemie, Jego tez...obudzilam sie nagle:-O

Evangeline - nieprzyjemne kto ogladal liste shindlera? (widzialam tylko fragmenty zmontowane do teledysku) to ciekawe, jak bardzo antysemicka jest polska, tak w ogólnym obrazie

Gość człowiek taki jeden
No to miałaś straszny sen:-(

Gość człowiek taki jeden
Ja ogladałam liste Shindlera, ale coś słabiutko pamietam. Chyba pora odświezyć pamieć i obejrzec jeszcze raz.

hellishbloodystorm ---------->ja miałam tylko raz sen o obozie koncentracyjnym. Prowadziło mnie Gestapo(w towarzystwie innych ludzi),szliśmy ulicą na której mieszkałam,przechodziliśmy koło kamienicy,w której bylo nasze mieszkanie....... Chciałam spojrzeć w górę,w okna.......Myślałam,może Mama będzie patrzeć,zobaczy mnie i będzie wiedziała,co się ze mną dzieje..... Nie mogłam glowy podniesć........:( Za to,widziałam z lotu ptaka,samą siebie i moich współtowarzyszy niedoli..... Najgorsze przyszło,gdy nas zagnali do komory gazowej........Puścili Cyklon B i wtedy się zaczęło..........Po kolei ludzie zaczęli się osuwać na beton,zaczęli mnie przygniatać swoimi bezwładnymi ciałami.....Prawie byłam przygnieciona przez trupy,gaz mnie dusił........Ostatnimi resztkami sił poprosilam Boga,żeby mnie ratował........Stał się cud!Obudzilam się! Tyle lat minęło od tej nocy,a ja cięgle pamiętam ten sen,jakby dzisiaj mi się przyśnił......... Miałam tez inne z Gestapo w roli glównej,ale może innym razem napiszę.Mam nadzieję,że kiedy pójde spać,hitlerowcy nie będa mnie dreczyć!A kysz!

Gość Evangeline
To fakt, sen byl wyjatkowo nieprzyjemny;-) Widzialam Liste... wspanialy film, pozostajacy w pamieci na dlugo

Marketa - ładnych snów życzę dziś 🌼 pamietam taka scene z pianisty, jak wywalili za okno mezczyzne na wozku i jak rozjecali nogi innemu. chyba nie powinnam takich rzeczy ogladac :O

Gość Evangeline
Tez pamietam ta scene z Pianisty brrr Z Listy pamietam taka jakby tasme-przekladnie z ktorej zlatywaly trupy do wykopanego dolu 😭

Oglądałam "Listę Schindlera",oglądałam także "Pianistę".Tak jeden,jak i drugi są oparte na faktach."Pianista"opowiada o Szpilmanie.

Gość człowiek taki jeden
Pianiste tez oglądałam i równiez pamietam ta scene jak wyrzucili tego staszego mężczyzne na wózku przez okno. :-(

jak dla mnie straszne bylo "tresowanie" hitlerjugend. odowaly sobie dzieci psa, a potem do niego strzelaly :O widzialam kiedys film, za chiny nie przypomne sobie tytulu, tez ciekawy, o mlodych chlopcach w szkole meskiej, i ktorzy mieli byc w mlodych oddzialach

Kruca,stamtąd skad ja pochodzę,mnóstwo ludzi zginęło w obozach. Mogłabym Wam duzo napisać,ale wtedy,juz wszyscy by wiedzieli zbyt wiele o mnie.

Gość człowiek taki jeden
Mi sie bardzo podobał film pt. ''Pamietnik Anny Frank- cała prawda" Bardzo wzruszajacy. A zwłaszcza ta ostatnia scena gdy Otto Frank po wojnie wraca do Holandii i sie dowiaduje, ze jego córki nie żyją, ze zgineły w obozie:-(