Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość człowiek taki jeden

Auschwitz

Polecane posty

Gość czy to jakiś żart
uczciwy rasista bo nie kradnie?

Gość czy to jakiś żart
Musimy pamiętać i przypominać innym, że naród niemiecki wybrał sobie Hitlera na przywódcę w WYBORACH. Dlatego ten naród jest WINIEN. Oni bardzo nie chcą tego pamiętać i bardzo chcą się wybielić. A najlepiej jakby udało im się przerzucić winnę na ofiary i jeszcze odszkodowania dostać za wojnę, którą sami wywołali.

Gość człowiek taki jeden
Jeszcze maja bezczelność prosić o odszkodowanie . Przykre :-(

Gość Evangeline
Zgadzam sie z przedmowcami:-( Oni sie tego wstydza ale coz, pewnych rzeczy sie nie wybacza...

Gość człowiek taki jeden
Niemcy są teraz dość bogatym krajem, bo w czasie II wojny światowej okradli całą Europe. A po wojnie tych skarbow , które ukradli nie oddali tylko ukryli :-(

Gość Evangeline
Moze nie powinnam tego pisac ale odkad pamietam czulam niechec do tego narodu..poznalam co prawda 1 Niemca, mily czlowiek nawet ale nigdy przenigdy nie wyprowadzilabym sie do Niemiec!!! Mysle ze wlasnie przez czyny dziadow mlodych Niemcow. Wiem wiem, to nie wina ich wnukow ale prawda taka ze oni Polakow nienawidza do dzis i pewnych rzeczy sie nie wybacza do konca

Gość człowiek taki jeden
nie wiem, moze to dziwne, ale ja uważam ze gdyby to w dzisiejszych czasach pojawił sie Hitler to Niemcy poszli by zanim tak jak zrobili to 69 lat temu...

Gość Evangeline
Dziwne, ja sadze podobnie....

Gość tiaaaaaaaa
"Auschwitz - miejsce straszne, w którym wszyscy cichną, klasowi idioci przestają się wygłupiać, gdzie nie słychać śmiechu" A byłes tak kiedyś? Widziałeś izraelskie wycieczki i małolatów którzy się zaśmiewali? Jedzą batony, pluja, smieca , wygłupiaja sie i pokrzykują :) Chyba tam nigdy nie byłeś/aś

już wcześniej gdzieś pisałam,ale bez topik pozostał bez odp. Czy ktoś wie gdzie w sieci można poczytać "Pamietniki Anny Frank"? Nie mogę znaleźć. :o Bardzo chciałabym zobaczyć,co pisała ta dzielna,przechodząca przez piekło wojny i obozu,dziewczynka.

Gość oki doki10
Jakis czas temu bylam pare dni sama w domu i zaczelam czytac ebooka "5 lat kacetu" Grzesiuka. Spac po tym nie moglam, ale interesuja sie ta tematyka. Oprocz wymienionych filmow jakie jeszcze polecacie?

Gość obstrzyżona pipa
Nie macie pojęcia o historii, a siewielce wymadrzacie. Tak , naród niemiecki wybrał sobie Hitlera - ale po 1. wojnie gospodarka i ogólny stan Niemiec cholernie podupadł. Posłuchajcie albo poczytajcie sobie przemówienia hitlera - sami byscie sie na to złapali. W końcu kto by nie chciał przywódcy, który chce dobrze i bardzo dobrze dla swojego kraju. On im na wiecach nie opowiadał, że bedzie fajnie, wymordujemy Polaków, Żydów, będziemy uczyć dzieci strzelac do psów przez nie wychowanych

Gość obstrzyżona pipa
No właśnie. A co do papieża - jak mozna osądza człowieka po tym, co robił jako kilku- czy nastoletni gówniarz, nieświadomy, wrzucony jako dziecko w nurt. Poza tym wycofał się - a mógł sie nie wycofać. Ratzinger to wielki człowiek, wielki mysliciel. Bardzo go podziwiam

Gość polacy wybrali sobie leppera
ilu ludzi uratowały wasze babki na wojnie? Ilu niemców rozstrzelał Twój dziadek? Najpierw się dowiedz - dopiero potem krytykuj innych.

Gość człowiek 74
Proszę Boga żeby takie coś nigdy się nie powtórzyło.Jestem Romką i po wizycie w obozie z wycieczką nie mogłam dojść do siebie .A ostatnio film Pamiętnik Anny Frank wszystko przypomniał na nowo.Przecież Żydzi,Cyganie czy inne mniejszości mają po dwie ręce dwie nogi po jednej głowie i nie potrafię zrozumieć czym tamci ludzie zawinili na takie męki.Obawiam się że gdyby teraz doszedł do władzy ktoś taki jak Hitler to nie trzeba by było Niemców bo Polacy też dali by radę.

też proszę Boga, by nie było powtórki. To straszne, co się działo i straszne jak oddziałuje na nas do dziś.

Gość czy Leper propagował nienawiść
do kogoś? Porównanie, że szkoda słów ... Co do Lepera to Polacy go wybrali i Polacy go zdjęli z funkcji posła. "A co do papieża - jak mozna osądzać człowieka po tym, co robił jako kilku- czy nastoletni gówniarz, nieświadomy, wrzucony jako dziecko w nurt." ---->> Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci. W tym wieku bardzo trudno nie ulec wszechogarniajacej i wszechwychowującej propagandzie. Mało wiecie o Hitlerjugend skoro tak łatwo wierzycie w to samowybielające się mydlenie oczu. Ciekawe, że przy tylu entuzjastach nazizmu w tamtych latach - teraz wszyscy są potomkami tych kilkuset antyhitlerowskich Niemców.

wtedy były inne czasy. Dlczego ludziom tak trudno pojąć, że nie było wtedy telefonów, tv, radio ledwo nadawało i nie miało takiego zasięgu jak dziś. Gdyby Lepper miał tylko takie media, jak wtedy Hitler - to byś wierzyła, że jest zbawcą! Gdyby Lepper, gdyby Kaczyński, gdybyś ty miała takie możliwości - nie wiadomo co by przyszło do głowy. Dziś Bush morduje w imię ropy i co? I wypomnisz papieżowi... Ślepcy!

w dzieciństwie widziałam w domu mojej babci ukrytą komórkę (powójna ściana domu), w której ukrywała ona ludzi A wszystkim mniejszościom żalącym się jak ich Polacy traktowali w czasie wojny radzę, zeby zapoznali się dokładnie co i na jaką skalę robili Litwini, Łotysze i inni nasi sąsiedzi ze swoimi sąsiadami Żydami. I zastanówcie się, że to własnie polscy obywatele mają najwięcej przyznanych indywidualnych tytułów "Sprawiedliwego wśród narodów świata" Do przedmówcy: tak wypomnę papieżowi, wypomnę Bushowi POLITYKA TO JEDNO WIELKIE SZAMBO.

Gość nie ma ludzi idealnych
kazdy ma jakas przeszlosc.

Gość a ty niby ka idealna jestes
??? Tobie tez mozna wiele rzeczy wypomniec.

Wszystkim uczestnikom tego topiku dedykuję piosenkę. Naprawdę warto wsłuchać się w jej słowa. http://wojtek86.wrzuta.pl/audio/ayWG90lUaO i chwilę pomysleć.

""Auschwitz - miejsce straszne, w którym wszyscy cichną, klasowi idioci przestają się wygłupiać, gdzie nie słychać śmiechu" A byłes tak kiedyś? Widziałeś izraelskie wycieczki i małolatów którzy się zaśmiewali? Jedzą batony, pluja, smieca , wygłupiaja sie i pokrzykują " Zgadza się. Pamietam jak jeszcze byłam tam z wycieczką szkolną jako 16-latka. To może ja i jedna jeszcze koleżanka płakałyśmy, kilka osób zamurowało a reszta ... no cóż. Sami wiecie. Co do filmów. Owszem, są straszne. Ale polecam książki. Po kilku książkach stwierdzcie, że byłoby wspaniale i jak w hotelu, gdyby rzeczywiscie wieźniowie Auschwitz żyli tak jak to pokazano w filmach. A Anna Frank? Okropna historia, ale i wspaniała dziewczynka, która w swoich pamiętnikach napisała: "mimo wszystko wierzę, że wszyscy ludzie w głębi serca są dobrzy". A Hitler w tym wszystkim dał tylko ideę, tak naprawdę całym programem zajęły sie takie "osobistości" jak Hoess, Himmler.

a już myślałam że to będzie kolejny durny temat żartami jak dobrze że się pomyliłam i mamy tu ciekawą dyskusję . Pianistę oglądałam ale mnie poruszyła inna scena z kobietą która udusiła dziecko chcąc by nie płakało gdy się ukrywali. Listę oglądałam cały film jest przejmujący A wizyta w Auschwitz przejmująca straszna i ta przerażająca cisza. Oglądałam kiedyś film dokumentalny i Niemcy nie robili tylko krzywdy nam czy też żydom. Oni swojemu narodowi też nie odpuścili. Kiedy rodziło się chore dziecko można było je spokojnie zabić nie mówiąc już o odgórnej sterylizacji osób które uznano słusznie bądz też nie za psychicznie chore

Gość obstrzyżona pipa
Mnie nie interesuje, czy czyjś dziadek był w hitlerjugend, czy nie, i jak długo Ratzinger był w hitlerjugend. Mówisz, że "..tym na starosć trąci". Czy wiesz, jaki był Ratzinger w młodości ? Nie wiesz. Za to widzisz, jaki jest teraz i czym "trąca" na starosć. Chyba nie mozna mu zarzucić, że traca teraz czymś złym, nieprawdaż ? A te sensacje o dziadku z Wehrmachtu to dla mnie jest jakaś kpina. Te całe śledztwa i weszenie, kto był, a kto nie byl. Ale nie dziwię się , ze ludzie czasem zmyślają, że ICH dziadek to był z tych nienazistowskich. Bo widać, jak społeczeństwo reaguje - jak dziadek był w wehrmachcie, to ukatrupic. A co on na to poradzi, gdzie dziadek był ? I z jakiego powodu ? A teraz to niby co ? Jak się znęcają żołnierze nad więźniami w Iraku albo sprzed paru lat rewelacja - obozy koncentracyjne na terenie byłej Jugosławii. Nie chodzi o to, żeby Niemców na wieki wieków amen postawić pod tabliczką "to ci, co zakładali obozy i mordowali ludzi", tylko żeby wyciągnąć wnioski. A Polacy w czasie i po 2. wojnie światowej też nie byli tacy całkiem święci. Jedwabne na przykład

Gość Evangeline
Czy Lepper propagowal>>>>>wlasnie slucham piosenki z Twojego linku, hmmmm niesamowicie pasuje do tego topiku...

dokładnie trzeba pamiętać i wyciągać wnioski. A o wycieczkach z Izraela było głośno i wcale nie są to takie spokojne wycieczki ale chyba nie można uogólniać Tylko wtedy po co przyjeżdżać i robić wiochę tego nie rozumiem