Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość człowiek taki jeden

Auschwitz

Polecane posty

Gość obstrzyżona pipa
Mnie sie wydaje, że do tego trzeba dorosnąć. Byłam tam tylko raz, miałam jakieś 13 lat i tak srednio to do mnie dotarło. Za to później czytałam i oglądałam książki, które tam rodzice kupili, i zaczęło mnie to ruszać. Zbyt młody człowiek ma chyba problemy z tym, żeby taką sytuację wyobrazic sobie ze sobą w roli głównej. Dziecko nie myśli o smierci, bólu,to przychodzi z wiekiem. Do jednego wcześniej, do drugiego później

Gość kilkanascie osób
z mojej rodziny bylo w obozach koncentracyjnych,( Auschwitz, Ravesbruck, Gusen, Mauthausen, Gross Rosen, Dachau ).Przewaznie za konspirację, czesc zabrali z Pawiaka. To byla polska inteligencja. Tych , ktorzy przezyli przewaznie spotkał potem straszny los w PRL -wiezienia, tortury. Wiec ludzie ludziom - niezaleznie od narodowosci... W odpowiedzi komus z góry - babcia pomagala ukrywac kobiete zydowska z dzieckiem ( mieszkali w pustym mieszkaniu obok, trzeba bylo im dostarczac jedzenie), zawsze podrzucala tez cos do jedzenia dzieciom zydowskim, ktore wykradaly sie z getta.

Gość blondyna brunetka
Nie wiem czy wiecie ale Zydzi to byl narod, ktory od wiekow chcial panowac nad swiatem. Nie pochwale Hitlera, bo to patologia dla mnie, ale jestem w stanie zrozumiec niechec do narodu zydowskiego. Zydzi jako pierwsi wprowadzili Lichwe. Przeciw nakazom wszystkich religii swiata, zarowno zydowskiej, hinduskiej, katolickiej czy islamu. Nie zapalam checia do narodu, ktory od wiekow tepil indywidualizm, a skierowany byl ku zarabianiu pieniedzy, ukierunkowany na kase, kase, kase. W dodatku bylo to bardzo hermetyczne srodowisko. Dzis narzekacie na islamistow, a oni to normalni ludzie w porownaniu do zydow. W sumie gdyby nie rozbicie ich potegi, Polska bylaby w rekach zydow.

u nas była to obowiązkowa wycieczka chyba w 8 klasie podstawówki wg mnie za wcześnie. powiem wam że w podstawówce ale to w młodszej klasie przysiadła się do mnie pani i zaczęła mi coś opowiadać pokazała numerek na ręce a ja nie mogłam zrozumieć o czym ona do mnie mówi nic poza tym numerem nie pamiętam. I do tej pory nie wiem o co chodziło skąd wpadła na pomysł żeby to pokazać. Dopiero z biegiem lat dotarło do mnie że spotkałam kogoś kto przeżył takie piekło. Moja babcia była w obozie ale to chyba nic z koncentracyjnym nie miało wspólnego na terenie Niemiec ma koc z tamtego obozu .Ale ogólnie nie chce ze mną o tym rozmawiać Byłam jeszcze w Chełmnie zabrał nas tam tata kiedy byłyśmy z kuzynką małe i bawiłyśmy się że nasza lalka umarła . I przeszły nam takie zabawy

Gość Evangeline
Onfirm>>>>moja Babcia tez nigdy nie chce opowiadac o wojnie choc nigdy w obozie nie byla, wiwm ze Prababcia z Pradziadkiem rozdawali glodnym zolnierzom chleb..... Wzruszylo mnie kiedy napisalas o tej starszej pani...

Gość ccccccccccccccccccccccc
fakt że hitler przesadził z tymi obozami,ale nie dziwie sie że tempił żydów.ludzie ....przed wojną żydzi rządzili wszędzie,zajmowali wysokie stanowiska.reszta ludzi nie miała nic do powiedzenia.szlak mnie trafia kiedy słysze że teraz chcę utracone mienie odzyskać.PASKUDNY NARóD

Gość krajooopp
Zyddzi nie tylko przed wojna rzadzili ale robia to nadal m.in w Ameryce. A kto niby dał im kawałek Palestyny?

Gość krajooopp
Ale napewno nie zasłużyli na taki los jaki spotkał ich w Auschwitz i inyych obozach koncertracyjnych.

Gość krajooopp
Żydów zabijano za to, ze byli Zydami i mieli kase i ta kase im ukradli. A niby skad Niemcy mieli tyle pieniedzy na wojne??

Gość krajooopp
Trzeba pamietac co było kiedyś własnie po to żeby nie popełniac tych samych błędów. Jesli zapomnimy co było 69 lat spotka nas to samo. Historie trzeba szanowac i pamietać o niej.

Gość jak się nazywa żyd ubrany
ale kogo to interesuje, że ich zabijano? Dzisiaj też się zabija, nawet brutalniej i na większą skalę, ale jakoś nikt nie płacze z tego powodu. Dzisiaj też są obozy pracy, dzisiaj dzieci harują jak woły, żeby zjeść suchy chleb, kobiety są wywożone, gwałcone, mordowane. Dlaczego tym się nikt nie przejmuje? Tym bardziej, że z tym można by coś zrobić?

Gość krajooopp
Obóz pracy to zupełnie coś innego niz oboz koncertracyjny zagłady. kobiety są wywożone, gwałcone, mordowane. myslisz ze tego nie był 69 lat temu?? Ludzie powoli zapominaja co było kiedyś.. i historia sie powtarza m.in w byłej Jugosławii. Irak Afganistan. Po wojnie było ustalone, ze nie beda sie zmieniać granice zby nie było znowu konfliktu wojennego. I co??? Kawałek Serbii oddano Albańczykom. Wierzcie mi gdyby Serbia była silnym panstwem mogła by wybuchnąć kolejna wojna na Bałkanach. Bo własnie o to Milosewisz zrobił wojne. dzieci harują jak woły, żeby zjeść suchy chleb Bieda zawsze była na ziemi i bedzie.

A dla mnie to nie jest zupełnie kwestia związana z żydami tu chodzi o to że ludziom działa się tak straszna krzywda że bez skrupułów zabijano mężczyzn kobiety dzieci osoby niewinne które właściwie niczym innym niż narodowością nie zawiniły. Poza tym nie chcecie mi powiedzieć że dzieci zabijano bo chciały rządzić światem lub miały kasę.

Gość krajooopp
Hitler miał obsesje na punkcie rządzenia światem i na Żydach. Cała jego polityka była oparta na tym zeby wynizczyć naród żydowski. I bedzie tylko niemiecki, bo to jest jedyny czysty naród. Cała idea Hitlera była oparta na Main Kampf Książka ta w drugim wydaniu jest podzielona na 2 części: część pierwsza przedstawia życiorys autora, w drugiej Hitler zawarł podstawy swoich teorii antysemickich i narodowo-socjalistycznych. Stała się ona czołowym dziełem ideologii i propagandy nazistowskiej w III Rzeszy. Powołując się na pseudonaukowe tezy rasistowskie, dowodził, że "rasą panów" są Aryjczycy, a wśród nich szczególna pozycja należy się Niemcom. Słowianie natomiast byli traktowani jako najniższa z warstw aryjskich, dobra wyłącznie do prac niewolniczych. Według niego najniższą rasową grupą, wręcz szkodliwą mieszanką ras, mieli być Żydzi, których po przejęciu władzy w Europie za wszelką cenę pragnął zlikwidować.

Gość hitler był uczniem stalina

Gość człowiek taki jeden
ale trzeba tez przyznac, ze to wlasnie Stalin i nikt inny pokonal Hitlera. Owszem mial swoj plan co do podboju Europy, ale gdyby nie Armia Czerwona Hitler prawdopodobnie do cna wybilby narod polski. Nie twierdze, ze byl bez winy, bo trup podczas jego panowania (bo tak to trzeba nazwac) slal sie gesto, ale nie nalezy zapominac, ze to zasluga Stalina a nie Churchill czy Roosvelt zakonczyli te cholerna wojne. Roznica miedzy Hitlerem a Stalina tyczy sie tez innej kwestii. Hitler zabijal ogromna ilosc niewinnych ludzi. Stalin glownie swoich przeciwnikow politycznych. Ludzi, ktorzy mogli przeszkodzic mu w panowaniu nad ZSRR. W czy przeszkadzali Hitlerowi Polacy czy Zydzi? W niczym.

Gość nigdy wiecej11
"Nie wiem czy wiecie ale Zydzi to byl narod, ktory od wiekow chcial panowac nad swiatem. Nie pochwale Hitlera, bo to patologia dla mnie, ale jestem w stanie zrozumiec niechec do narodu zydowskiego." Ty jestes dla mnie patologia

glen b---------->ten swój załosny "dowcip"włóż sobie w buty!:O Hitler,nie był uczniem Stalina.To od Luegera uczył się antysemityzmu i technik politycznych. Lueger,był pierwszym politykiem,który doszedł do władzy(w Europie),zwyciężając w wolnych wyborach,dzięki czysto antysemickiemu-a także antysłowiańskiemu-programowi.Jako pierwszy wykorzystał techniki polityczne demokracji:wiece wyborcze,prasę wysokonakładową,klamstwo jako oręż w walce o władzę,używając ich,w imieniu ludu,przeciwko starym liberalnym elitom. Hitler,nie lubił nawet swoich rodaków.Dla niego Austriacy byli Niemcami gorszego gatunku. Austariacy,do dzisiaj nie lubią Niemców za to wszystko.Uważają,że byli pierwszymi ofiarami Hitlera. I ciesza się,że większość ludzi jest przekonana,że Hitler był Niemcem,a nie Austriakiem.:)

Gość Hitler był Żydem

My tu dyskutujemy o bardzo tragicznych dziejach,ktore pochłonęły 55 milinonów istnień ludzkich,a nie o zespolach,które istnieją,czy też przestały istnieć!I to o takiej nazwie!:O Nazwa,sama za siebie mówi.......

Może ją sobie dzisiaj już puść,co?Nie będziesz miał/a czasu tu nic pisać...... A tak,na poważnie:weź nie rozwalaj topiku tymi swoimi postami,ok?

Gość ktokolwiek wie
ktoś napisał ,że o historii trzeba pamiętać żeby się nie powtórzyła...a wiecie jakiej historii uczy się młodzież niemiecką wspólcześnie? otóż o obozach zagłady mówi się tylko wzmiankowo,jak o jakiejś ciekawostce...kuzynka która maieszka na terenie Niemiec pytała z niedowierzaniem o obozy koncentracyjne zakładane przez Niemców w czasie II wojny swiatowej.całej prawdy dowiadują się tylko ci dociekliwi uczniowie i ci którzy mają jakieś polskie korzenie.reszta wie niewiele albo zgoła nic .smutne ale prawdziwe.

to jest topic na poważny temat chcecie robić sobie jaja załóżcie sobie odrębny

Gość ktokolwiek wie
ja pamiętam z "Listy Schindlera" motyw dziewczynki w czerwonym płaszczyku.cały film był czarno-biały a ona jedna miała kolorowy płaszczyk i potem w czasie ekshumacji zwłok znowu ten płaszczyk był widoczny.ogladałam to jako dziecko i chyba to właśnie zrobiło na mnie najbardziej wstrzasające wrażenie ...i pamietam to do dziś.film był przejmujący i wstrząsający ale ten płaszczyk zapadł w pamięć najbardziej

Gość ktokolwiek wie
Obóz w Oświęcimiu zwiedzałam ze ściśniętym sercem.tyle tragedii ,cierpienia ,rozpaczy.tyle zgładzonych istnień ludzkich .komory gazowe ,ściana śmierci i ten zapach charakterystyczny i czm dłuzej zwiedzałam to miejsce,tym bardziej duszący.pamiętam,że w jednym z baraków odbywała się projekcja filmowa i kiedy tam weszłam było ciemno i rozlegała się rzewnamuzyka żydowska.po prostu uciekłam stamtąd-to było za dużo jak dla 14-latki.ponieważ zwiedzałam obóz z dziadkami jeszcze dodatkowo udzielił mi sie ich smutek i kiedy wyszliśmy juz za bramy obozu to wydawało mi sie jak bym wyszła na wolność i powietrze za bramą miło inny -zdrowy zapach....mam nadzieje ,ze nikogo nie zanudziłam moimi wspomnieniami

Gość a ja kiedys
kiedys jak bylam na wakacjach widzialam na ulicy starsza pania, niby nic dziwnego, ale jak zobaczylam na jej reku wytatuowany numerek, wlasnie taki jak widzialam w ksiazkach o Oswiecimiu, to az mnie cos w gardle scisnelo, do dzis pamietam ta pania :( a w Oswiecimiu nie bylam jeszcze, jakos nie czulam sie psychicznie gotowa zeby to wszystko ogladac :O