Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 123456*

maturzysci, napisaliscie juz plan prezentacji?

Polecane posty

Gość 123456*

mam problem, napisalam juz prace i plan niby tez, ale nie wiem czy sie nadaje. nie wiem czy nie ma w nim za duzo tresci, bo slyszalam ze jak jest plan zbyt obszerny to na maturze mozna go nie ostrzymac i wtedy jest zonk, jak to jest z wami? mozecie podac jakies wasze przyklady planow?

Gość pomocna zawsze i wszędzie
daj mi go tutaj to ci sprawdzę :)

Gość 123456*
Temat: Omów problem indywidualizmu bohatera romantycznego na podstawie wybranych utworów literackich. Plan prezentacji: Wstęp: 1. Charakterystyka ogólna romantycznego indywidualisty Rozwinięcie: 1. Samotność: Giaura- życie wśród obcych, śmierć ukochanej Konrada Wallenroda- śmierć bliskich, świadomy wybór -cytat 1 -cytat 2 Wertera- typ samotnika 2. Miłosć: Giaura- zakazana, źródło rozpaczy -cytat 1 Konrada Wallenroda- rezygnacja z miłości dla ojczyzny -cytat 3 -cytat 4 Wertera- niemożliwa -cytat 1 3. Uczuciowość: Giaura- miłość, nienawiść Werera- dominacja uczuć nad rozumem 4. Bunt: Giaura- obyczaje -cytat 2 Wertera-niesprawiedliwość, podział społeczeństwa, bierność Konrada Wallenroda- wrogowie 5. Różnice wybranych indywidualistów: Giaur- tajemniczośc, wyobcowanie, zemsta, chęć pozostania anonimowym po śmierci -cytat 3 Konrad Wallenrod- patriotyzm, samotna walka, zdrada, wewnętrzny konflikt -cytat 5 Werter- wrażliwość, miłośc przynosząca cierpienie, samobójstwo -cytat 2 -cytat 3 Zakończenie: 1. Potwierdzenie tezy 2. Występowanie cech wspólnych 3. Konflikt wewnetrzny- walka między dobrem a złem 4. Przemiana wewnętrzna

Gość jak to zbyt obszerny
ja napsalm w planie to co mi pasuje, zeby nie zapomniec ezyka w buzi. do kazdej pozycj zdanko powedzmy zlozone.wykladowca zaakceptowal😠 nie hsteryzuj

Gość 123456*
skracalam jak sie tylko da i nie wiem czy w planie moge wlasnie zamiescic np cytat1 zebym wiedziala kiedy i jaki przytoczyc

Gość 123456*
moja polonistka mowi ze w planie nie moze byc zadnego zdania jedynie krotkie rownowazniki

no prosze cie... cytaty to na osobnym kartonku mam, jao ostatnia pozycjaw bibliografi ujeta pod: mat. pomocnicze. nie mam cyt. w planie wypowedz

Gość 123456*
no ja tez mam wszystkie wypisane na osobnym ale skad mam pozniej wiedziec co po kolei, podobno tak moze byc ale nie jestem pewna

to co wkleilas to dla mnie nie jest planem a opisem:(

Gość 123456*
to jak zrobic ten plan, mam problem

no prosze cie nie masz konsekt jak napisac ramowy plan? wstep: ujecie problemu i wytlumaczenie kolejnosc prezentowanych tresci .werter .. .. ... .....pszesz co ci pomoze zaczaco danym boh. wnioski jak rozprawka.teza argmenty podsumowanie

Gość o kuuuurczeee
a ty dopiero myślisz o prezentacji... tak na ostatnią chwilę... i taka niestaranna :o

Gość 123456*
ale ja nie mam opisanego np wertera, pozniej konrada itd tylko jakas tam cecha wspolna i przedstawialam na przykladach 3 bohaterow dopiero na koncu jak opisywalam roznice to kazdego bohatera osobno, dlatego mojego planu chyba nie da sie inaczej napisac, wiesz o co chodzi?

Gość 123456*
dlaczego niestaranna? napisalam ja tak zeby mi bylo latwo na maturze. problem w tym ze nie wiem czy jest poprawna.

Gość 123456*
pomozecie mi? moze ktos tu wkleic swoj plan?

daj poloniscie na fakultetach bo z regly na lekcjach to nic nie wskurasz. wykresl te cyt a na kartce odnies sie do...wertera i nie pogubisz sie moj plan tez nie jest wzorcwy,wiec rozumiesz:)

RAMOWY PLAN WYPOWIEDZI. Temat: Wątki apokaliptyczne w literaturze. Omów na wybranych przykładach. 1. Określenie problemu: • Tendencja do przedstawiania końca świata, charakterystyczna dla literatury. • Wytłumaczenie pojęcia apokalipsa. 2. Kolejnośc prezentowanych treści: • Biblia – koniec świata wpisany w porządek dziejów. • Apokalipsa Św.Jana,wizja katastrofy i nieoczekiwanego kresu ludzkości. •Dies irae, J.Kasprowicz, Obraz obojętności Stwórcy wobec istot ludzkich. •Mała apokalipsa Konwicki, utrata życia, kultury i cywilizacji. Rzeczywistośc społeczeństwa podanego władzy totalitarnej. •Lalka B. Prus, destruktywna rola miłości-akt desperacji, popełnienie samobójstwa. •Dżuma A. Camus, epidemia-katastrofa, stale czyhająca w ukryciu na ludzi. Wojna-epidemią, obraz realnego zagrożenia zbliżającego się końca świata. 3. Wnioski. •Uniwersalny wymiar motywu apokalipsy, źródłem inspiracji dla literatury w każdej epoce.

Gość 123456*
dzieki, u mnie problem jest z tym ze nie mam bohaterow omowionych po kolei tylko w kazdym fragmencie po trochu, nie wiem jak to zebrac do kupy. jak mam watek nieszczesliwej milosci to na czym ona polegala u giaura, konrada, wertera, tak samo jest z cierpieniem, samotnoscia itd. dlatego tak wypunktowalam zebym czegos nie pominela

cytaty musisz wyrzucić a wstęp i zakończenie masz zbyt ogólne musisz mieć zaznaczoną tezę we wstępie i potwierdzoną w zakończeniu

Gość 123456*
ok, a srodek bez tych cytatow moze byc?

tak, środek jest jak najbardziej w porządku, tylko bez cytatów i stawiaj kropki po każdym wypunktowanym przykladzie

Gość 123456*
dzieki :) tylko bede miala problem z zapamietaniam kiedy przytoczyc dany cytat

Gość 123456*
a tych kartek nikt nie sprawdzi? komisja nie bedzie miala nic przeciwko?

Gość OOOOO SHIT MATURA
konspekt mozna do 25 oddac wiec luz. a ja tak btw mam zamiar sie uczyc w [pon prezenteacji a zdaje w czw. (15 maja) bo wczesniej mam wazniejsze maturki. prezentacji jest sie w stanie nauczyc w 1 dzien :P

Gość OOOOO SHIT MATURA
a btw jak wam sie podoba moj konspekt? bo mam w cholere tresci w nim i nie wiem sama. nie jest na 100% zrobiony jeszcze... Motyw diabła w literaturze i filmie XX wieku. Omów odwołując się do wybranych dzieł kultury. PLAN PREZENTACJI: 1. Szatan – uosobienie zła, pierwszy buntownik przeciw Bogu, kusiciel człowieka 2. Diabeł jako częsty gość w literaturze, bohater kontrowersyjny 3. Lucyfer, Miciński - szatan – upadły anioł, postać pełna sprzeczności, władca ciemności - pokrewieństwo między dobrem i złem [cytat 1], świadomość potęgi i mniejszości wobec Boga - upadek szatana, strącenie go w dół; postać tragiczna, dwoistość natury diabła 4. Deszcz jesienny, Staff - p.l. – samotny, opuszczony pośród upadku i śmierci, niewrażliwość; deszcz tłucze o szyby - zejście szatana na ziemie, by zasiać strach; diabeł „śmiertelnie” smutny, przerażony swoim dziełem zniszczenia - płacz szatana, świat jako kamienne pustkowie - potężny szatan ustępuje miejsca szatanowi przygnębionemu; diabeł traci na znaczeniu - Lucyfer i Deszcz… - Boh. zmęczeni życiem, ból istnienia; Lucyfer – wewn. walka, zamknięcie w swoistym kręgu; Deszcz… - istota czująca i żałująca swych czynów 5. Święty Boże, Kasprowicz - człowiek zwracający się do Boga z modlitwą o zmiłowanie, łaskę; Bóg daleki, nieodpowiadający [cytat 2] - tymczasem szatan… [cytat 3], w akcie desperacji p.l. zwraca się do szatana z błaganiem o litość nad światem - syt. człowieka stojącego między Bogiem a diabłem; Bóg nie odpowiada, szatan ukazany jako potężniejszy od Boga; człowiek zależny od szatana - opozycja do dwóch poprzednich wierszy, szatan nie jest słaby, wręcz przeciwnie 6. Mistrz i Małgorzata, Bułhakow - motto książki [cytat 4] zaczerpnięte z Fausta - diabły realnie zarysowane, konkretne • Woland – diabeł buntownik; coś z Fausta – znużony smakuje gorzką wiedzę po zgębieniu wszystkich kręgów wtajemniczenia; diabeł intelektualista – spokojny i elegancki; różne prezentowanie się • Behemot – kot, demon paź, zwierzę czartowskie – przebiegły, zwinny, błazen, zabawia księca ciemności • Azazello – mały, rudy i barczysty, wygląd nieprzyjemny (bielmo, kieł), diabeł do zadań specjalnych, morderca, bezwzględny i brutalny, dostaje najtrudniejsze zadania od Wolanda • Korowiow (Fagot) – był rycerzem, [cytat 5] wysoki, niechlujny lecz elokwentny, prawa ręka Wolanda, realizator jego pomysłów i kompan Behemota • Hela – czarownica, naga uwodzicielka, kokietka i prowokatorka, opiekunka Wolanda • Abaddona – morderczyni i krwawy kat - końcowa scena to metamorfoza -> smutne, zamknięte w sobie istoty; Woland – czarna postać - deformacja bohaterów, groteskowość świty Wolanda, dekompozycja istniejącego moskiewskiego porządku - żywioły (ogień i woda) pozornie; oczyszczenie; Woland działa w imię dobra (Mitrz i Małgorzata) - ludzki diabeł naprawia piekielne życie 7. Matka Joanna od Aniołów, Iwaszkiewicz - małe miasteczko Ludyń, klasztor sióstr Urszulanek; przyjazd księdza Suryna - 9 diabłów w duszy Matki Joanny (Behemot, Balaam, Isaakaron, Grezyl, Aman, Asmodeusz, Begerit, Lewiatan, Zapaliczka. ) - egzorcyzmy głównej bohaterki; diabeł przejmujący duszę księdza - upadek człowieka pod naporem diabła, każda z postaci doświadcza jego działania, sprowadza dusze ludzkie do upadku, przeraża, zasiewa bojaźń w sercach, tylko Bóg może mu rozkazywać 8. Egzorcysta - diabeł wchodzi w duszę dziewczyny - podobieństwo do Matki Joanny… 9. Adwokat Diabła - diabeł w ludzkim wcieleniu, inteligentny i pewny siebie, ubrany w czarny garnitur - walka z Bogiem o duszę człowieka - na przekór naturze człowieka 10. Dziecko Rosemary - diabeł pod postacią niewinnego dziecka 11. Rola szatana w dziełach sztuki 12. Racjonalizm, który nie wypiera fascynacji złem 13. Bóg zniknął, ale diabeł pozostał

droga kolezanko 123456*, plan nie jest obszerny jest dobry ale te cytaty musisz wywalić niestety na osobną kartke napisz sobie je po kolei o bedzie grało :) nie panikuj

Gość 123456*
o ile wiem to plan prezentacji ma sie zmiescic na jednej kartce A4

Gość 123456*
mam jeszcze jedno pytanie zwiazane z cytatami. moge je miec po kolei tak jak w pracy czy cytaty do kozdego utworu musza byc na osobnych kartkach np osobno do wertera, osobno do giaura itd

Gość OOOOO SHIT MATURA
moj sie miesci :) obcinam marginesy ;P i czcionka 10. luzik :P)