Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powiedzcie mie2

Jestem w 8 miesiącu ciąży w nocy bolał mnie ząb!

Polecane posty

Gość powiedzcie mie2

No i wzięłam paracetamol, wiem , że mozna brać w ciązy, jedynie nie w 3 trymestrze.Wszedzie na lekach i w necie pisze, ze jakiekolwiek leki sie bierze, nalezy dzwonic do swojego ginekologa i sie pytac!To jak miałam dzwonic o 24:00 w nocy i zapytac się gina czy nmoge wziąsc paracetamol, bo boli mnie mocno ząb?

Gość no jakby nie patrzeć
to APAP jest lekiem właśnie na bazie paracetamolu:O

Gość powiedzcie mie2
onfim, ale apap to to smao co paracetamol,bo zawiera paracetamol "Skład: 1 tabletka powlekana zawiera: substancje czynne: paracetamol 500 mg"

Gość do onfim
onfim jakas Ty mądra buahahah przecie apap to paracetamol

Gość DDDDDDD
paracetamol spokojnie mogłaś wziąć ale wizyta u dentysty nieunikniona ;)

Gość do onfim
"Praktyka oraz najnowsze badania z ostatnich 4 lat potwierdzają iż tylko leki oparte na paracetamolu nie wpływają negatywnie na ciążę, ani nie powodują żadnych uszkodzeń płodu (w odróżnieniu np. od popularnych leków opartych na kwasie acetylosalicylowym - np. Aspiryna, Polopiryna lub na ibuprofenie - np. Ibuprom, Nurofen, Ibum - które aż o 80-% zwiększają ryzyko poronienia!). "

Gość do onfim
Inaczej natomiast mają działałać leki przeciwbólowe na bazie paracetamolu (należą do nich np.: Apap, Panadol, Codipar). Zdaniem badaczy nie wywołują one negatywnego wpływu na utrzymanie ciąży. Paracetamol oddziaływuje tylko na centralny układ nerwowy, tym samym nie stanowi zagrożenia dla płodu i jest bezpieczny dla kobiet. Stosując leki przeciwbólowe na bazie paracetamolu mogą one być spokojne o rozwój prenatalny dziecka.

Gość do onfim
Niestety, producenci środków na bazie ibuprofenu, naproksenu czy aspiryny nie umieszczają na ulotkach ostrzezeń odnośnie skutków ubocznych leku w okresie poczęcia i na początku ciąży.

Gość do onfim
mimo to STOSOWANIE LEKU PODCZAS CIĄŻY I KARMIENIA PIERSIĄ Paracetamol przenika przez łożysko. W okresie ciąży i karmienia piersią stosować w razie zdecydowanej konieczności, po konsultacji z lekarzem.

..jak wszystkie leki, bo na każdej ulotce musi znaleźć się podobna informacja.

mi wczoraj na plamienia (23 tydzien) gin w szpotalu kazal brac paracetamol -przeciwbolowo