Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

BudziolkaKrejzolka

Matura??

Polecane posty

ja znam dwie osoby ale one mnie przerażają :P a ja nie chcę być powodem strachu dla innych dlatego się zaczęłam uczyć niedawno :P hehe Maturencja masz rywalkę o mistrzostwo za wymówki ;P idę bo nie napiszę, wpadnę potem paaa 🖐️ i wkuwać a nie na forum pisać :P:P

Im wiecej sie uczysz tym wiecej zapominasz -taka jest zasada! ;D a wymówki to moja specjalnośc-mam 10000 innych rzeczy do robinia obmyslenia niz sie uczyć ;D ale zmusic sie jakoś trzeba.. planują u was jakieś przekręty podczas matury? obiło mi sie ze niektórzy kupują zestawy sluchawkowe takie maciupeńkie i zmaierzaja prace z polskieog tak napisać ;D fajna sprawa ale mi chyba odawagi brak

Gość maturencja.
hehheh spoko dziewczyny :D możemy powalczyć o tytuł najlepszej ''wymówkowiczki'' :D Sucre dOrge.. - dobra zasada :D:D:D u mnie raczej żadnych nie planuja albo nikt o tym glosno nie mowi :) hehe mi tez brak odwagi pzoa tym nie chce tak :) ja tez spadam do Dziadów :D ze tak powiem hehehe musze to poczytac bo mega skomplikowane jak dla mnie i nie czaje co kiedy i z kim.. :O Będę pozniej to sie poużalamy :D dziewczyny

Jak reszta idzie do nauki to jako jedyna juz na swiecie nie bede zostawała jak nieuk ;D i też mykam do kochanych ksiązeczek ktore az wołają mnie z tęsknoty bo tak dawno do niech nie zaglądałam :) narazie ;D

Gość Justyna123
czesc. dołaczam do Was:) zdaje polski angielski i biologie wszystko na podstawie i nie umiem jeszcze nie tylko kilka streszczen lektur przeczytalam a teraz ide robic zadanie z angielskiego bo pozniej mam korki:/ ZDAMY:)

Justyna a na co sie wybierasz czyżby psychologia??;) hehe ja zdaje tak samo jak ty biola,angol,polski-podstawa tyle że dodatkowo wzielam jeszcze wos rozszerzony. Ehh w sumie nic nie trace bo niezdanie z dodatkowego przedmiotu nie świadczy o oblaniu całej matury. No ale przydałoby sie miec z tego wosu chociaż z 70%. A zdać zdamy spokojnie:)

Justyna chyba mało kto nie uczeszczał na jakies platne zajecia ;D hihih.. z tego co chodzilam -gegra i angol- cos umiem ale ztego z czego mialam uczyc sie sama to masakra :P mialam juz isc ale jakos nie chce mi sie odejsc od komp..ehh brak motywacji daje o sobie znac :) :)

patrze ze same Panie psycholozki wyrastają :D dla odmienności -Akademia Obrony Naradowej :P az sama sie dziwinie na co mi to :)

taaa.. tylko zazwyczaj po bardzo ciekawych kierunkach ląduje sie na bezrobociu ;P ale moze ze mna tak źle nie będzie :) Ewela wszytskie juz poszly sie uczyć to moze i my nie bedziemy odstawać? ;)

Gość havanka
hehe przerwa na obiadek:D mam pytanko..czy uczycie się też wierszy? chodzi mi o podstawe polskiego?

z tego co wiem na podst nie obowiązuje wiersze, tak mi sie wydaje aczkolwiek moge sie mylic :P wiersze pasuja mi bardziej do rozsz. niz podstawy

ja wlasnie zrobilam sobie przerwe po intensywnej powtórce j.polskiego hehe:-p zaraz zabieram sie za wos.....no i tak w kółko. Jak nie polski to wos. Ehh ten tydzień jest praktycznie wyjęty z mojego życia ciągle tylko kucie i kucie. Ale przemęcze sie juz ten tydzień;)

Gość Irka Sanok
Czesc wszystkim ja zdaje mature podstawowa z biologi polski i angielski i terminy mam 5 polski 6 maja angielski 8 mama ustny angielski 12 biologia i 21 polski ustny co wy na to ?:)

Gość matura to bzdura
uuuugh, ogłaszam 15 min przerwy ;D jak leci dziewczęta ;) ?

Irka fajne terminy masz, chcoiaz 21 maj to juz wiekszosc z nas bedzie dawno opijała maturalny stres ;P a Ti bedziesz sie uczyla.. pozatym matura ustna to pikus, malo gdzie biora pod uwage wiec wazne aby zdac :)

ojjj właśnie wiersze są na podstawie. Ja sobie przypominam te najbardziej reprezentatywne wiersze np kochanowskiego albo słowackiego te wszystkie hymny itp. zazwyczaj na podstawie jest tak że dają dwa utwory do zanalizowania z czego jeden jest właśnie wiersz a drugi fragment lektury. Nigdy nie było chyba tak żeby zanalizować dwa wiersze(mowa tu o podstawie oczywiście). ja to sie modle żeby dali coś podobnego do tej co była na próbnej:lament świetokrzyski z dziadami. W ogóle żeby dali jakiś wiersz średniowieczny albo cos z romantyzmu te epoki są najłatwiejsze jak dla mnie. Ale jak dadzą jakieś bycze lektury z pozytywizmu typu lalka,chłopi,potop to leże!!!!!:-p nie lubie lektur pozytywistycznych łee...

Gość havanka
właśnie też mi się wydaje że wiersze to raczej rozszerzony. Dziewczyny jak z ustną z polskiego? kiedy macie i od kiedy się zaczynacie uczyć..ja mam dopiero 27 ale idzie mi to jak krew z nosa :/

havanka ja mam 12 lub 13 i dopiero po maturze pisamenej bedze wkuwała prace, uwazam ze teraz nie ma co sobie tyłka zawracac takimi rzeczami :P

Gość havanka
kocham te forum :* działa "ku pokrzepieniu serc" nawiązując do "Potopu" hehe. ok zabieram się za 20-lecie międzywojenne. 3majcie się maturzystki

Gość matura to bzdura
Dziewczyny, nie pogrążajcie się ! :) wiersz na podstawie to naprawdę rzadkość nad rzadkościami i na pewno się nie zdarzy! Naprawdę, na próbnej to był jakiś wypadek przy pracy ;) a poza tym Lament Świętokrzyski jest dosyć banalny w treści.. Ja zdaje rozszerz, ale i tak nastawiam się na prozę... jest tu ktos jeszcze z rozszerz kto ma jakies pokrzepiajace inf ;) ?

ja z rozszerzenia :P a pokrzepiające info ? yyy zdamy ! bo kto jak nie my ? :classic_cool: ja wierszy nie przerabiałam. Bo ja to i tak pomieszam na pewno więc będzie spontan. W sumie to się coraz mnie stresuje, a wcale się nie stresowałam. Strach pomyśleć co będzie w dniu pierwszego egzaminu. A mam małe, dość głupie pytanie: czy w prezentacji na ustnym mogę mówić np. \"wszyscy wiedzą\", \" zdajemy sobie sprawę \", \"zasmuca NAS\", albo \"jestem pewna że gdyby wiedział co się dzieje to zrobiłby itd > ;D (wiem że głupie pytanie... :P)

Gość havanka
OptimaBest moja polonostka powiedziała że sformułowania typu "wszyscy wiedzą" są bardzo kontrowersyjne bo tempaki spod sklepu nie koniecznie będą wiedzieć, że to i tamto... więc na Twoim miejscu bym to odrzuciła

Gość matura to bzdura
Sucre a matura to bzdura na studia najchętniej na fil.pol.spec. dziennikarską na UW. o ! ;) takie małe marzenie..

właśnie też tak myślałam :D ale wolałam się upewnić. :) kłopot trochę bo lalkę czytałam dawno, dawno temu i raczej "bez zrozumienia". Dzięki śliczne ;)

Gość matura to bzdura
* w sensie filologie polską, specjalizację dziennikarską, o !

Cześć wam :) Też jestem tegoroczną maturzystką, zdaję polski rozsz, angielski pdst i wos rozsz. Ustne mam 12 ( polski ) i 16 ( angielski ) Mam troche stresa, zwłaszcza jeśli chodzi o polski, bo to taka rosyjska ruletka jest :o właśnie \"uczę się\" wosu, ale tak mi sie chce, że cho..