Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monka2511

I jestem w kropce! Przeczytajcie plis!!!!

Polecane posty

Gość monka2511

Mam ponoć sporą nadżerkę, dwa lata temu poroniłam w 12 tyg ciąży, teraz byłam u gina i powiedział mi żebym poważnie zastanowiła sie nad ciążą bo przed urodzeniem pierwszego dziecka on nie radzi mi robić żadnego zabiegu wypalania ani wymrażania nadżerki. Ale ja boje sie że nawet jeśli zajdę w ciąży to przez stany zapalne które powoduje ta nadżerka to znowu ja stracę. Mam zamiar wybrać sie do jeszcze jednego lekarza i zobaczymy co on mi powie! A teraz jestem w kropce i nie wiem co robić, może ktoś z Was kochani coś mi poradzi!!!

Gość monka2511
oj nikt mi nic nie odpowie :(

skonsultuj się rzeczywiście z innym lekarzem. ja też mam nadżerkę i jestem w ciąży, miałam ją przez jakieś 4 lata przed zajściem i lekarz też nie chciał mi jej wymrażać przed ciążą. teraz ona się troszkę zmniejszyła i kontroluję ją często i lekarz twierdzi, że nie powinno być zagrożenia

Gość monka2511
z tego co meaaa napisałaś to wynika iż może właśnie lepiej zaczekać z tym zabiegiem i zrobić go dopiero po ciąży. Tyle ze ja narazie nie planuje dzidziusia, a z kazdym dniem ryzyko raka wzrasta!

konsultacja z drugim lekarzem nie zabierze ci za dużo czasu a będziesz spokojniejsza :) a o to przecież chodzi

przy regularnej kontroli i cytologii możesz czuć się bezpieczna :)

Gość monka2511
Wielkie dzięki meaaa, całusek i powodzonka Ci zycze :)

Gość misio82
Ja też podobno sporą nadżerkę ale to różni ginekolodzy mi mówili. Moja Pani Ginekolog poradziła wyłącznie obserwacje poprzez badanie cytologiczne. Jak narazie mam II grupę więc jest ok. Robiłam też badanie Ca125 i wyniki jest bardzo dobry ( bo mam skłonności do torbieli czynnościowych). Więc ciągle ją obserwuję, a usunę po ciąży.

Gość monka2511
Dzięki dziewczyny za wpisy moze jeszcze ktos sie wypowie!

Gość ja mialam bardzo duza nadzerke
zajmowala mi prawie cala szyjke. Powiekszala sie 6 lat. Bo tez nikt nie chcial mi zrobic zabiegu. Az w koncu byla tak duza, ze nie bylo innego wyjscia. Nie wiem co lepsze, czekac i chodowac, doprowadzic do nieszczescia ? Czy robic ? Ja teraz staram sie o dziecko i moj lekarz do ktorego teraz chodze, nie powiedzial nic, ze zabieg ktory mialam robiony 3 lata temu moze temu zaszkodzic. Powiedzial, ze dobrze, ze byla zrobiona, bo tak duza, to dopiero utrudnia zajscie w ciaze. Skonsultuj to z innym lekarzem. Tym bardziej, ze poronilas.

Gość monka2511
odświeżam temat!!!

Gość tak szczerze
mam mala nadzerke...moj ginekolog twierdzi,ze kiedys uwazano,ze nadzerka laczy sie z rakiem,ale tylko do czasu,gdy znaleziono kobiety bez nadzerki z rakiem...do tego pwoiedzial,ze gdy rodzi sie mala dziewczynka,to jej macica jest jedna wielka nadzerka,ktora powoli zarasta i nie kazdemu zarasta do konca,ot taka uroda.moja stoi w miejscu,choc z nia nic nie robie,a moj lekarz stwierdzil,ze nie ma sensu jej dotykac.mam tak od zawsze,nic sie nie zmienia,widac tak ma byc:)

Gość do tak szczerze
jeśli jest mała od dawna i się nie powiększa, to się nie dziwię, że nie chce Ci lekarz teraz nic z nią zrobić. Ale prędzej czy później będziesz miała ją robioną. Natomiast w przypadku, gdy nadżerka jest duża i się powiększa, to niestety ale często zabiegi są nieuniknione. I on może spowodować zagrożenie. Po to się robi badania cytologiczne by wykluczyły ewentualne zagrożenie komórkami rakowymi. Ja miałam już cyt 3 st. Wyjścia nie było.

ja mialam nadzerke ktora mi uniemożliwiała zajscie w ciaze a jak tylko ja wymrozilam (wypalanie nie jest wskazane jesli jeszcze nie masz dzieci) to od razu zaszlam z tym ze poronilam w 5 tyg . ja na twoim miejscu bym ja wymrozila , wziela te globulki co sie bierze po tym i po ok 2-3 miesiacach zaczelabym sie starac o dzidzie --- powodzenia

Gość słuchajcie
olawd - wszytsko ok, tylko jak nadzerka jest duza, to wymrazanie nic nie da niestety. Nadzerka odbuduje sie w przeciagu paru miesiecy. I farmakologiczne leczenie niestety tez nie przyniosloby skutkow. a czesto nadzerka nie daje zadnych objawow. Ja jej w ogole nie czulam. Ale zalezy od osoby.

Gość monka2511
Może jeszcze ktoś się wypowie na ten temat :)

Gość uuuuuuuuuuuuuuuuuhh
sama mialam - i mama mase kolezanek- ktore mialy nadzerki. wszystkie wymroziłysmy, jedna miala leczona farmakologicznie. to ze nadzerki nie rusza sie przed ciaza, to jest opinia sprzed X czasu, kiedy zabierano sie za wypalanki. dzis juz nikt tego nie robi. tzn mam taka nadzieje:O wymrozenie nadzerki nie jest absolutnie niebezpieczne jesli chodzi o zachodzenie i donoszenie ciazy. z tego co mowil mi moj lekarz. zaufany. nawet pomaga. bo taka niewyleczona prowadzi do rozmaitych stanow zapalnych itd przez ktore czesto nastepuja poronienia, mimo ze kobieta nawet nie ma zielonego pojecia ze cokolwiek sie dzieje, bo wiele paskudztw nie daje po prostu objawow. takze nie demonizujcie:) nadzerki sie leczy:) i z niemoznoscia zajscia w ciaze nie ma to nic wspolnego:) zasiegnijcie moze opinii kilku lekarzy. nie tylko jednego.

Gość IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......
IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......IGNOROWAĆ KRETYNKĘ......

Gość monka2511
Widze ze na tym forum jest jedna wielka kretynka, ale nie zwracajmy na nia uwagi!

Gość monka2511
moze jeszcze ktos mi doradzi