Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszla mama....

Czas po porodzie - pytanie

Polecane posty

Gość przyszla mama....

Chodzi o porod silami natury, jak dlugo po nie bede mogla wstawac z lozka? Kiedy bede mogla wziac pierwszy prysznic? Czy krocze po porodzie mocno boli? To moje pierwsze dziecko wiec jestem niedoswiadczona. prosze o dopowiedz i z gory dziekuje.

hej- nie pamietam czy byl jakis zakaz ale po porodzie lezysz na oddziale poporodowym, ja bylam bardzo zmęczona więc spalam -do czasu aż przywieźli moją córeczkę. potem lezalam i normalnie wstawałam do niej lub kibelka, jednak po sok ktory przywiozla mi rodzinka szlam z eskortą studentek. krocze mnie bolalo ze siadać nie moglam -jedynie półdupkiem ale dziewczyna obok nie czuła bolu wiec zalezy chyba od osoby szyjącej

każdy poród inny, ja nastawiałam sie na jakieś horrory a nie nacinali mnie, wiec siedziałam od razu po wywiezieniu z porodówki. Wstałam też po wywiezieniu z sali. Miałam takiego powera :D Przy siusianiu brałam rozpuszczoną w butelce tantum rosa. Coś tam sie naciągnęlo i troszke piekło a tantum roa pieknie łagodziła. Czułam sie jak po "wiekszym zatwardzeniu" :P Prysznic wziełam zaraz na nastepny dzień (urodziłam wieczorem).

Gość przyszla mama....
dziekuje bardzo za odpowiedz i wciaz czekam na opinie innych mam

hej, ja po pierwszym porodzie wstałam po dwóch godzinach i byłam jak \"młody bóg\". Mimo, że byłam nacinana to nie cierpiałam zbytnio. Kolejne porody to już w ogóle bez problemu. Co do bólu krocza to u mnie po dwóch tygodniach było dobrze. Stosowałam tzw. nasiadówki, które zaleciła mi położna i naprawdę mogłam robić wszystko. Tylko na mnie wszystko goi się błyskawicznie... Takie geny.

hej, ja zaraz po porodzie byłam pod prysznicem, z pomocą męża oczywiście...do kibelka tez chodziłam zaraz po, choć łatwo nie było:)

i mi bardzo pomogło przy siusianiu polewanie jednocześnie krocza chłodną wodą...:)

urodzilam o 00.34 godz a juz o 7 rano pobódka i kazali mi wstac do toalety- w efekcie zemdlalam i upadlam na podłoge:(

Gość podstawka
hmm to wszystko zależy od przebiegu porodu:) ja pękłam w kilku miejscach i owszem czułam ból, ale nie był straszny, myslałam, że będzie gorzej:) w ten sam dzień połozna kazała mi się przespacerować i chyba dzieki temu szybciutko wróciłam do formy, w tydzień po porodzie byłam na spacerze:) czułam nie ból ale szwy mnie "ciągnęły" :) natomiast moja siostra dluuugzo wracała do siebie nie mogła siedziec, chodzić... pomogło jej koło do siedzenia:)bez niego nie mogłaby siedziec, polecam, kup sobie takie i weź do szpitala, może byc bardzo pomocne:)

boli, boli przez 2tyg nie siadalam, jadlam nawet na stojaco

Gość podstawka
aaa właśnie ja sikając polewałam sie również chłodną wodą, bardz ale to bardzo pomagało:)

Gość mniunia
ja wstałam jakos po 4 godzinach, przespalam sie najpierw a pozniej normalnie pod prysznic i siku tez, z dwójką miałam troche gorzej bo dopiero po 3 dniach w domu sie wypróżnilam, ogólnie to na oddziale pielegniarki bardzo gonily pod prysznic, mowily ze sie szybciej goi, nawet kazaly duzo sie ruszac, przychodzily dwa razy dziennie na sprawdzanie krocza ;) jak cos im sie nie podobalo to gonily pod prysznic, pamietam ze jedna miala straszne pretensje bo przyszla pielegniarka i wyzwala ją ze jest brudas bo sie nie byla umyc od porodu a to jakos bylo na drugi dzien, polozna w domu tez kazala sie duzo ruszac, ja w ogole to w dzien przyjazdu do domu z malenstwem wzielam sie oid razu za porzadki, choc bylo czysciutko bo mąż doskonale przygotowal mieszkanie, moja mama ugotowala nam obiadek, ale ja i tak musialam po swojemu zrobic :) z siadaniem mialam problem przez ok tydzien

Gość mniunia
a ja mam takie pytanie: pozwolili wam spac od razu po porodzie?? podobno przez 2 godfziny nie mozna, a moja polozna powiedziala ze normalnie moge sie przespac, jeszcze zaraz po dostalam jakiegos uzypiacza i nic nie czulam, zadnego szycia czyszczenia, mialam tylko jakis dziwny sen

faktycznie kazdy porod inny, ja wstalam po jakis 10 godzinach, po 12 godz bylam juz po prysznicu :) a kilka dni pozniej na mojeje sali przywiezli na wozku kobiete po porodzie i zaraz jak polozna z wozkiem wyjechala ta wstala i poleciala na druga strone ulicy po cos do picia do sklepu :/ wszyscy jej szukali gdzie ona sie podziala w szlafroku jakies pol godz po porodzie :))))) ale to byl jej 4ty porod

u nas w szpitalu bylo tak ze po porodzie jak juz mnie zszyli (bo troche peklam) to zabrali dziecko do badania a mnie w tym czasie kazali sie wykapac (u nas na kazdej sali porodowej byla wanna w ktorej urodzilam corke)... nastepnie po kapieli jak juz dziecko wrocilo z badan to wstalam i zawiozlam corke w takim woziku plastikowym na oddzial poporodowy... tylko po cesarce trzeba bylo lezec i to tez tylko do czasu dopoki sie czucia w nogach nie odzyskalo... a tak to kazali od razu wstawac i od razu mozna bylo sie kapac...

Ja po porodzie poszłam do mojej sali z maluszkiem i tam był prysznic, spokojnie się doprowadziłam do porządku i położyłam. A co do krocza to niestety boli bardzo, mnie dawali tabletki w szpitalu a i tak mąż mi dowiózł apap bo miałam skórę zawiniętą przy zszywaniu i strasznie ciągnęło:/ Ulgę poczułam dopiero gdy położna ściągnęła mi szwy w domu...