Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wspanialy porod

Do wszystkich,ktore boja sie porodu

Polecane posty

Gość hahaaaa
kenta a jakie znieczulenie masz w takim razie na mysli? jakie to jest znieczulenie "ogolnie"? a co do zzo to w ogole nie boli wbijanie igly

Gość kenta
Niech ktoś kto pisze marywisz zamiast martwisz nie uczy pisania :) ale to nie temat na tym forum więc...

kenta a jakie inne znieczulenie mozesz dostac? u nas tylko jakies leki w kroplówce ale podobno hamują kacje porodową wiec sie nie palili z podawaniem ich... no i ponawiam pytanie o ten gaz czy w Polsce to stosują?

Gość hahaaaa
nie widzisz roznicy miedzi literowka a nierozumieniem slowa? to ja sie nie dziwie ze nic nie wiesz o znieczuleniach

Rodziłam naturalnie 2 razy -bez znieczulenia.Dla mnie to była trauma w mieście w którym mieszkam w szpitalu nie podają znieczulenia ,położne są okropne wręcz chamskie .Gdybym była jeszcze kiedyś w ciąży nie rodziłabym już w takich warunkach tylko pojechałabym do innego miasta gdzie traktują kobiety po ludzku.

Ma mani u mnie w szpitalu tez podaja znieczulenie w kroplówce ewentualnie - ale to sa leki rozkurczowe wiec spowalniaja akcje :( a o gazie to ja nie słyszalam- ze co ze taki głupi jasio ??

Gość batalia baxis
czemu tak jest, ze w pl kobiety albo musza zaplacic , albo cierpiec?..

mini widzialam tylko w tv ze dają taki gaz do pooddychania. taka maseczke tlenową na twarz i to niby troche pomaga. i nic o tym nie wiem a mnie to zaciekawilo. Mówili o tym "gaz" nawet nazwy nie podali :(

Gość kenta
znieczulenie ogólne, znieczulenie miejscowe krocza, znieczulenie podpajęczynówkowe, zastrzyk z dolarganu... Wystarczy troche poczytać... To zzo nie jest jedyna formą znieczulenia!!!

Gość choc niby nie na temat
jednak zgadzam sie z aaaahhhhaaa. Dziewczyny martwią się pryszczem na nosie czy wieśniackim wygladem, a wieśniacki sposób mówienia nie mniej szpeci. Nie lubię wprawdzie określenia "wieśniacki" , ale on akurat do "bynajmniej" zamiast "przynajmniej" pasuje.

Ma mani a w Polsce taki gaz podawali?? moze by co w googlach znalazł

Gość zimny poniedzialek
ten gaz to tlen dla ulatwienia oddychania

Mamani, najczęściej podają czysty tlen, żeby uspokoić kobietę i dotlenić dziecko (ja tak miałam przy pierwszej próbie wywoływani aporodu jak tętno dzidzi zaczęło spadać) słyszłam też że podają gaz rozweselający... ale to nie sprawdzona informacja :)

Gość kenta
Dobra... Odezwaly się stare niechciane panny... I nie maja co komentowac to szukają... A co tam... Każdy może się przeciez wypisac jak tylko czuje potrzebe...

Jakaś położna zaprowadziła nas do pokoju gdzie mogliśmy spokojnie się z mężem zająć rodzeniem :-) była tam miedzy innymi piłka, na którą usiadłam i zaczęłam skakać aby przyspieszyć poród. Mąż się ze mnie śmiał i powtarzał, że jestem niesamowita :-) ok. 17.00 położna, która została nam przydzielona do porodu sprawdziła rozwarcie – 4 cm. Powiedziałam jej wtedy, ze za godzinę lub 2 urodzę. Wtedy właśnie położna napuściła wody do basenu a ja ubrałam się już w kostium do rodzenia hehehe… naprawdę, specjalnie zakupiłam kostium bikini tzn samą górę :-) Woda i gaz znieczulający złagodziły ból i wprowadziły mnie w przyjemny nastrój, który już ok. godziny później wcale nie był przyjemny. Skurcze były bardzo bolesne i poprosiłam o silniejsze znieczulenie.

dobra to napiszcie jakie sa znieczulenia procz zzo na czym polegaja???:-o i nie klocic sie!!!!:p

bywalec dzieki. znalazlam moj gaz i niestety w Polsce go nie ma :(:(:(

Gość zimny poniedzialek
bywalec..ona chca pogada a nie poczytac :P

Gość dagmara5555
znieczulenie ogolnie, czyli nak\rkoza, nie jest podawane jako znieczulenie, podaja je tylko jak musisz miec cesarke, znieczulenie miejscowe krocza? chyba zartujesz, tylko do szycia jak juz, co da znieczulenie krocza, jak skurcze czujesz plecami, brzuchem, co da ci znieczulone krocze? dolargan nie jest polecany, slabo dziala i uzawleznia a podpajeczynowkowe tez stosowane przy cc

ANALGEZJA WZIEWNA - metoda, z której praktycznym zastosowaniem w Polsce nie spotkałam się ani osobiście ani w trakcie lektury na temat znieczulenia w położnictwie w Polskich szpitalach. Polega ona na wdychaniu przez rodzącą mieszaniny gazów, w tym wypadku podtlenku azotu i tlenu w równych proporcjach (50/50%). Preparat nazywa się Entonox. Do jego zastosowania potrzebny jest specjalny aparat z ustnikiem, przez który rodząca wdycha gaz. Wdech następuje przed wystąpieniem skurczu, aby na jego szczycie ujawniło się działanie Entonoxu. Podtlenek azotu nie ulega kumulacji i jakkolwiek przechodzi przez łożysko nie wywiera istotnie niekorzystnego wpływu na dziecko. Skuteczność metody nie jest wysoka niemniej za jej stosowaniem przemawia bezpieczeństwo dla matki i dziecka. Stosowanie do znieczulenia takich gazów jak eter, trójchloroetylen czy metoksyfluran należy już do historii. to z atr bywalca :)

Gość choc niby nie na temat
kenta, jeśli to do mnie ,to jestem męzatką z dwójka dzieci. Nie ma sie co obrażac, tylko ciesz sie, ze ci ktoś anonimowo coś doradzi, zanim cię obśmieją znajomi.

Gość dagmara5555
dokladnie, co ma wspolnego stan cywilny z niepoprawna wymowa?

Gość kenta
Podpajęczynówkowe jest podobne do zzo z tym, że odbiera bardziej świadomość podobno... Ogólne no to takie przecież jak do każdej operacji, to jest do cc, usypianie, miejscowe znieczulenie krocza to nastrzykują w powloki środek znieczulający, miejscowo, i ostatnie: Zastrzyk z dolarganu Jest to silny narkotyczny środek przeciwbólowy o działaniu rozkurczowym. Podaje się go najczęściej domięśniowo. Dolargan ułatwia rozwieranie szyjki macicy, powoduje rodzaj euforii i oszołomienia. Jednocześnie wywołuje poważne skutki uboczne - może zwolnić akcję porodową, wywołać wymioty, senność, zaburzenia orientacji. Dolargan przechodzi przez łożysko i niekorzystnie wpływa na dziecko, które po porodzie jest senne, słabiej reaguje na bodźce i ma osłabiony odruch ssania. Zwykle trzeba mu podawać antidotum dla pobudzenia oddechu. Środek powinno się więc stosować tylko wtedy, gdy nie ma możliwości znieczulenia zewnątrzoponowego lub istnieją do niego przeciwwskazania, zaś ból jest na tyle silny, że utrudnia postęp porodu.

dagmara5555 - bo bedac mezatka wyslawiasz sie idealnie a bedac stara panna z dzieckiem wyglada to mniej wiecej tak " bualjkudnd,lclldidjdkkflflfopfpdellslala;a;kkkk"bach bach;)Chyba to miala laska na mysli:p

Gość kenta
nie będe się niczym cieszyć, bo takich rad nie potrzebuję zupelnie... spadam stąd bo jak widać na każdym forum pojawiają się w końcu klótnie z dziwnych powodów i dopiekania innym jak się tylko podoba... mnie to zwisa szczerze mówiąc, ale trochę opanowania by się przydalo a nie mnie nauka pisowni

Gość dagmara5555
no wiec wlasnie, co piszesz o tych znieczuleniach? przy narkozie chcesz rodzic? narkoza to nie typowe znieczulenie, a znieczulone krocze po co? zastrzyki zle wplywaja na dziecko wiec po co szkodzic?

Gość dagmara5555
no wiec wlasnie, co piszesz o tych znieczuleniach? przy narkozie chcesz rodzic? narkoza to nie typowe znieczulenie, a znieczulone krocze po co? zastrzyki zle wplywaja na dziecko wiec po co szkodzic?