Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja to zrobić rozsądnie

ja k przetrać ze 184 złotymi na jedzeni i fajki miesięcznie?

Polecane posty

ale ja palę paczkę na 2-3 dni. Komicznie uważasz że niby kto pali fajki? tylko pofarbowane na czarno dziewuchy z bramy?:)

nie tylko na czarno - jeszcze te z białymi tlenionymi włosami

akurat rodzice nie pomogą, wyprowadziłam sie z domu więc żyje na własny rachunek- takie mają zasady. a poza tym to nie jest rozwiązanie. muszę sie nauczyć gospodarować pieniedzmi. wiem że w lipcu bedzie u mnie z kasą lepiej

Gość dziwadło1
ale musi Ci jechać z buzi. b leeeee. a te palce śmierdzące? fuuuuuuuuuj

to się akurat nie zaliczam ani do tych , ani do tych:)

Gość dziwadło1
wydaje Ci się.... szorowanie zębów./ tic-taki, gumy nic nie dają.

Gość trelek
A ile masz lat? W ogóle Ci nie pomagają?Mogliby chociaż jedzonko podrzucić, zawsze to jeden problem mniej...

Gość co za głupotu wyspisujesz
"palac mozna jest raz dziennie" :o Ja pale i nie wywiera to zadnego wpływu na mój apetyt, baa nawet gorzej jak zapale to potem robie sie głodna

"Ja pale i nie wywiera to zadnego wpływu na mój apetyt, baa nawet gorzej jak zapale to potem robie sie głodna" tego nie wiesz, dopóki nie rzucisz palenia

mam włosy, ale w innym kolorze. mam 23 lata. no nie pomagają, jak jestem u nich to owszem coś do jedzenia mi dadzą, ale z kasą jest gorzej. muszę sobie radzić bez wsparcia z ich strony.

tzn. oni wolą mi coś dać (fizycznie i konkretnie) niż dać kasę-chyba mi nie ufają:)

jesli mam być szczery, to nieco chamskie ze strony rodziców, ale to juz moje prywatne zdanie... rozwiazanie - wpadaj do rodzicow 2 razy dziennie :P

wpadać to moge do nich co najwyżej raz w miesiącu- mam trochę daleko. Oni po prostu mają takie zasady.

tego typu zasady, współczesna socjologia nazywa postkutwocentusizmem

"powiedzialam mamie ze posprzatam jej na dole jak mi zaplaci" mamie? na dole? :P brzmi to nieco dwuznacznie :P

Gość a myslalas ze adwokat
ja bym nie przezyla za tyle. 200 zl to ja na jedne zakupy wydaje

nie, nie są są z centralnej Polski. Nie są tacy zli, kupili mi laptopa ostatnio, ale wolałabym żeby mi pomogli opłacić szkołę. Po prostu uważająże trzeba nauczyć sie gospodarowania pieniędzmi i dopóki się czegoś nie dorobie powinnam żyć na takim poziomie na jaki mnie stać.

autorko - próbowalem z kazdej strony, ale jednak sponsor jest Ci pisany... tzn mozesz go nazwyac swoim facetem :P i dostawac od niego prezenty :P właściwe zdefiniowanie stosunku miedzyludzkiego zazwyczaj niweluje rozterki moralne

Gość trelek
Gorzej jeśli na nic Cię nie stać:O Pogadaj z nimi, powiedz, że Ci ciężko a przecież nie rzucisz szkoły, żeby z nimi zamieszkać:O A stypendium socjalne?Jeśli udowodnisz, że utrzymujesz się sama to na pewno coś tam dostaniesz.

Kurcze.. jakos sobie nie wyobrażam żebym w takiej sytuacji nie pomogła swojej młodej. Choćby paczkami z zarciem, jakbym uznala ze przepija kasę:P

ja mam faceta, nawet z nim mieszkam, także sponsor nie wchodzi w rachubę:) zorientował by się:) cięzko będzie mi na uczelni udowodnić, bo teraz są takie reali, ze nie mam umowy najmu mieszkania- bo na czarno, a umowa o pracę na pól etatu na najniższą krajową- kto mi uwierzy że sama się utrZymuje?

Gość co za głupotu wyspisujesz
Komicznie, wiem, bo rzucałam i miałam okresy bez palenia rok, a nawet dłużej. W tym czasie udawało mi sie jeszcze schudnac i odstawienie fajek nie powodowalo we mnie obżarstwa :o

nie pozostaje nic innego jak poznać kogoś w sklepie na rogu i założyć konto w tzw zeszycie, ja mam taką znajomą Agatę i jak nie chce mi sie iść do banku, bo po co jak konto puste, to w zeszycie pojawiają się pozycje , chleb, piwo , miętowe cukierki i pasztetowa

nie, no bez przesady, to schodzi na złą droge, ja nie winie moich rodziców, bo gdyby nie ich postawa pewnie teraz bym jeszcze siedziała z nimi a tak postawili się kilka razy i sie od nich wyprowadziłam - wściekła co prawda bo ciągle sie ze mną kłocili

Gość anitkaaa
Nie mieszkam w Polsce od paru lat, wiec nie orientuje sie co ile kosztuje, ale proponuje gotowac zupy - wychodzi tanio a masz przynajmniej raz dziennie cieply posilek. Ewentualnie frytki + jakas surowka, nalesniki itp. Ogranicz mieso bo drogie, zamiast tego warzywa, mleko - mleko ma wszystkie potrzebne skladniki odzywcze poza witamina C. Szczescie ze ja juz nie mam takich problemow :)

kiedyś sie dokładał, ale uznał że jemu sie to nie opłaca i każe mi sie z nim rozliczać ze wszystkiego. więc skoro on tak robi to uznałam że niech sobie sam kuuje i robi jedzenie bo i tak je więcej ode mnie a samej uda mi sie coś zaoszczędzić:)