Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ankieterka-ciekawa

ANKIETA-ile wydajecie srednio na swoje maluszki miesiecznie?

Polecane posty

Gość ankieterka-ciekawa

ile przecietna polska rodzina wydaje na maluszka? ciezko zliczyc pudry,oliwki,masci,mleka,zupki itp wiec poprosze tak srednio ile sie wydaje na m-c?

Gość ankieterka-ciekawa
a moze stwozmy jakas liste tych niezbednych comiesiecznych produktow i ich koszty hmm? nie daje rady ze zliczaniem tego wszystkiego

pieluchy- 2 paczki okolo 60 zl ( kupuje na promocji) herbatki okolo 30 zl soczki okolo 20 zl zupy jej gotuje sama i daje świeże owoce wiec nie wiem ile za to wyjdzie... mleko- 2-3 puszki okolo 25 zł kosmetyki- okolo 20 zl ubranka okolo 100-200 zl zabawki okolo 100 zl Leki okolo 200 zl pierdólki typu chrupki ciasteczka lizaki itd okolo 30 zl okolo 600- 700 zl ale to nie jest kwota jaką wydaje miesiac w miesiac. jak mala akurat nie choruje to wydatki spadają :)

Gość mamamamamama
Proszę bardzo, podam z zaokrągleniem do góry, zeby nie wdawac sie w szczegóły, dziecko ma 15 mscy: 1) Pieluszki - w przybliżeniu około 100 zł 2) Chusteczki nawilżane - jakieś 10 zł 3) danonki - 40 zł 4) ubrania - ok. 30 - 60 zł w duzej mierze grzebię na allegro i wyłapuję super okazje za grosze extra ciuszki 5/ pasta do zebów dla dzieci - 12 zł plus szczoteczka co 2 miechy wypada 7 zł 6/ kaszki - mleka nie pije, bo hefta na sam widok, wiec musimy je przemycac w kaszach, wiec wychodzi jakies 7 paczuszek na miesiac, staram sie kupowac po promocjach, ale i tak wychodzi tego do okolo 50 zł Razem okolo 250 - w porywach do 300 zł, je prawie wszystko tak jak i my, wiec jedzenie \"słoików\" odpada. Dokupuje chrupki kukurydzine, herbatniki, których mała mało je. Soki pije domowe, mam w piwnicy specjalne dla niej.

Gość mamamamamamama
No nie dodałam, ze owoce i takie tam to nie liczę, bo sami sobie tez kupujemy, wiec nie zaliczam do wydatków na dziecko konkretnie. Leki - na szczescie nie musze, sporadycznie, najwyzej wapno jak złapie jakies uczulenie, zabawek nie kupuje co miesac, i tak wszystkimi sie nie bawi, a jak kupuje to nie drogie, szkoda kasy na 5-10 minut zainteresowania, lepsze są pudełka, kartoniki, palstikowy kubek i łyzeczka którymi mozna walic :p a ostatnio kartka papieru i ołówek - pisi pisi :p

A jaki przedział wiekowy???? U mnie to było tak do póki nie było pokarmów stałych: -pieluchy ok 100 zł -husteczki ok 20 zł - mleko ok 100 zł Kiedy były pokarmy stałe (od 5-6 miesiąca ) to na mleko wydawałam 10-20 zł mniej ale dochodził codziennie deserek za 3 zł* 30 dni + zupka ok 4-5 zł + 30 dni więc troche tego było. Teraz to kupuje husteczki, jogurty,serki, owce,soczki itd wychodzi mi gdzieś ok 300 zł.

Nie licze ubrań,leków czy też kosmetyków bo nie jest to wydatek który kupuje co miesiąc.

Gość ankieterka-ciekawa
chyba najgorszy jest start co? bo sama wyprawka z ciuszkami ,wuzeczkami itp to jzu niewspomne ale pewnie ok 2000zł albo lepiej dobrze,ze napisalyscie ile m-cznie sie wydaje na zupki, mleczka,pieluszki,husteczki,oliwki ... to bardzo wazne w glowie trzeba miec jakis zarys kosztow budzetu domowego..

Gość no cóż ...
pieluchy - 3 duże paki, 3 x45 zł chusteczki 4-5 paczek 30-35 zł maść do pupy, emulska do kąpieli +ewent. inne kosmetyki, które akurat kończą się 30-40 zł mleko - 3 i 1/2 dużego Bebilonu 3,5 * 37 zł kaszka 6-7 szt x 6,50 zł kleik 2 x3,50 zł deserki 30 * 2,50-3,00 zł obiadki - gotuję sama, ale czasem dam słoiczek, powiedzmy 6-8 razy w miesiąceu * 4,20 zł (tu powinnam doliczyć koszt jarzyn, mięsa - np. małego królika kupiłam za 35 zł, wystarczy na ok. 25-30 zup) soki - 15 x 2,40 zł ubrania - ok. 100 - 150 zł miesięcznie (w tym miesiącu kupiłam kurtkę, 2 p. rajstop, 2 body, śliniaki, czapkę cienką) co jakiś czas: zmiana smoczków, nowa butelka, lekarstwa, zabawki, proszek do prania, ... 50 zł miesięczne

Ten start jest najgorszy bo musisz wszystko mieć - kosmetyki, ciuszki ,wózek itd. No chyba że dziadki się zgadają i zrobią zrzute na wyprawkę ,ale mimo to i tak są to duże wydatki .Wiesz później jak dziecko jest starsze to jakoś lżej a to mleko odchodzi jeśli nie możesz karmić piersią, pieluchy itd. Nie kombinujesz z obiadami bo przecież maluch zje to co reszta rodziny .A jak ktoś ma własny ogródek to całkiem bosko bo zawsze to zaoszczędzisz.

A i takie sezony jak lato,zima są kosztowne bo dzieci wyrastają z butów,czapek,kurtek itd.

Gość ankieterka-ciekawa
chyba najciezsze sa 2 lata co? masz racje odchodza kaszki,mleczka,pampersy dziecko w wiekszosci je to co wszyscy i czasem pociagnie z butelki mleczko... mysle ,ze srednia na malucha m-cznie wychodzi 300-400zł w najgorszym przypadku:> no i chyba dobra rada dla przecietnej rodziny sa promocje prawda? zamieniki tansze prosukty od markowych? jesli chodzi o ciuszki to mysle,ze ze wzgledu na to,ze dziecko szybko rosnie nie oplaca sie kupowac nowek, w miescie mam mase sklepow z uzywana obiedza a ubranka bajeczne i nie zniszczone!

Dokładnie!!! W sumie to nie ma co liczyć jogurtów ,owoców bo i tak się to kupuje ,więc co to za różnica że kumy jeden więcej??? Bardzo można zaoszczędzić na promocjach czy też nie markowych rzeczach. Bo to to tańsze nie koniecznie gorsze :) Jeśli masz działkę lub masz możliwość kup9ić od gospodarza nie pryskane to naprawdę warto możesz zrobić soki, dżemy ,musy z owoców 100 % smaczniejsze i tańsze!!!! Ja ubrań markowych nie kupuje ,buty owszem wole lepsze bo takie u mnie najlepiej się sprawdzają. Często dostaje ciuchy od przyjaciółki więc w kieszeni też masz więcej grosza ,tym bardziej że dziecko szybko wyrasta.

Gość a my z kosztami niani
ok. 2000 tys. a jak synek był rehabilitowany, to było 3000!!!!

a po dwoch latach dziecko idzie do przedszkola i wydatki tez są niemałe - oplaty za przedszkole, wycieczki, komitety, zajęcia dodtakowe, ubranka - te dzieciaki z kolei nie rosna w zawrotnym tempie jak maluszki, ale z kolei niszczą bardziej :) mi się wydaje ze duzo zalezy od tego, kogo na co stac i ile ma kasy :) a poza tym uważam ze dziecko oznacza comiesięczne wydatki przez jakieś 20 lat :) potem może być lżej :)

Gość ankieterka-ciekawa
princpolo mam dzialeczke sa warzywka i owocki:) pocieszylas mnie troche bo myslalam,ze koszt bedzie ok 500-700zł a to juz przesada nie dali bysmy rady:O

Moja mama zawsze żartuje że dziecko to studnia bez dna:D :P To dużo od tego zalezy ile mamy kasy.Jeśli ktoś ma ful wypas to nie zastanawia się czy kupić pampersy za 50 zł czy też za 20 zł.I wtedy to i owszem można wydać i 500zł jak nie wiecej :)

ankieterka-ciekawa ---- To masz fajnie z tą działką :D ja mam warzywa i owce od dziadków więc lepiej porobić przez tydzień słoje niz kupować malutki deserek za 3zł :)

dla mnie start to byl pikus bo zbieralam wyprawke od 4 mca ciazy i nie odczulam finansowo, za to teraz zaczynam czuc po kieszeni dziecko :) dopoki byl na cycu to tylko pieluchy i kosmetyki wiec jakies 100-120zl a teraz mleko 10zl na tydzien wiec ok 40 na mc; deserki 30 x 2zl (niektore sa drozsze inne tansze wiec srednia ok 2) czyli 60zl, zupki ok 3,50 daje co drugi dzien wiec x 15 = 47,50; kaszka 2x w mcu czyli ok 10zl plus kleik 10zl :) soczki 1 na dwa dni ale nei zawsze daje wiec ok 25zl, herbatka jedna na mc czyli 10zl :) razem wyjdzie ok 300zl plus ciuszki i inne duperele ok 50zl na mc, lekarstw nie kupuje wcale tylko szczepionka ale teraz jzu ostatnia 125zl, no i kropelki na gazy 20zl ale mam je juz drugi miesiac lacznie wyjdzie z 400zl wiec koszt noworodka a koszt niemowlaka to noworodek razy 4 :/

nie wiem jak Wy torobice, ze na pampersy 100 PLn. Przecież dzickosiusia i pieluszkę mu trzba zmienic czaśto, bo w przeciwnym wypadku przy bakterii pieluchowej szpitali niełatwe elczenie. I nietanie również... My obecnie na peiluchy 250 PLN!

Gość ankieterka-ciekawa
ladybird hahahha to mnie pocieszylas :D no tak przedszkola itp. ja bym chciala siedziec z maluszkiem do 2-3 latek pozniej to nie wiem... zalezy jak sie losy potocza moze wygram w lotto;)

hmm nianin niemliczylam ale jesli kto woli to musze do tych 400zl dodac 550 za nianie :)

u mnie pieluch idzie ok 4-5 na dobe :) kupuje promocyjne jumbo packi bella happy ostatnio za 98 szt dalam 34,90 wiec ok poltorej paczki na mc idzie to wyjdzie ok 55zl :)

Jeśli macie możliwosc od producenta kupić to najtaniej :D Często kupowałam pampersy orginalne jumbo paka za góra 25 zł!!!!

Gość ankieterka-ciekawa
a my z kosztami niani>>> tetrowe to i mam w domu po siostrze... wygotuje przeciez dzidzius nie dostanei trypla a pampersy w hurtowniach sa o wiele wiele tansze niz w sklepach np,. pampersa a taka sama jakosc! wiem bo ejzdzilam z kolezanka jak siostra byla niemowlakiem i tachalam te torby pieluch... takze zalezy od budzetu domowego jeden wejdzie do sklepu i wezmie pampers za 60zł a inny rossmanna czy ine za 25zł tak jak kolezanka wczesniej mowila:)

z moeje wiedzy 4-5 peiluch to..za mało...dzeicko sika z 20 razy na dobe. Mocz paruje i infekcja może sie latwo przyplatac. princepolo. Jak pracuejsz i masz cdizscko ponizej 3 roku zycai i ne masz dzidkow w poblizu, to yylko niani pozostaje.

a my z kosztami niani ----O przedczkolu pisząc miałam na myśli dzieci od 3 roku w góre :) No do żłobka to bym nie dała :) Wiesz niektórzy mają rodziców i teściów pod nosem i nie chcą pilnowac lub nie mogeą :) Ale ja to rozumiem ,w końcu swoje dzieci już wybawili.