Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fit26

pojedyncze pytania

Polecane posty

Gość witaminka1234
ja tez sobie strasznie spowolnilam metabolizm.Jem minimalne ilosci,raz dziennie salatke z pomidora i ogorka i salaty,Jak zjem wiecej to na driugi dzien waze o pól kilograma wiecej.masakra mam tego troche juz dosyc

witaminka1234 - jak jesz wiecej, to wiecej pokarmu zalega chwilowo w jelitach, pokarm wiaze sie z wodą i zwieksza swoja wage - stad i ty na wadze wskazowka idzie do gory. nie rob z tego problemu. organizm nie umie odlozyc 0.5kg tluszczu w jeden dzien.

jagaaga - zalezy ile i jakie owoce jesz. ja jadlbym po posilku, albo jako przekaske przy napadach glodu na slodkie.

Gość witaminka1234
aha! no to spoko.Juz myslalam ze ja to nic nie moge jesc,

mozesz. nawet jesli przemiana materii jest spowolniona - to i tak odpowiednim jedzeniem mozna ją przyspieszyc.

fit-pewnie twoja dziewczyna albo zona(jak masz)ma z Toba przerabane:Dpwenie jej pilnujesz ze wszystkim co niezdrowe:D,mnie by bylo glupio jesc przy tobie jakies chipsy czy czekolady:)

Gość masza019
czy to prawda ze jedzenie białka przyspiesza przemianę materii? gdybym np jadła jajka na kolację? mięsa nie jem

magdalen22 - nikogo do niczego nie zmuszam, dziewczyna ma za mną luz, najwyzej cos podpowiem. Chipsow nie cierpie, a czekoladą sam bym Cie poczestowal ;) masza019 - prawda. dieta wysokobialkowa jest jednak korzystna przy ograniczeniu glikemii posilkow.

Gość Anioł nie kobieta
Czy mógłbyś polecić jakiś kalkulator zapotrzebowania energetycznego? Z góry dzięki :)

Jesli chodzi o gotowy to chocby ten (bierze pod uwage rodzaj i czas aktywnosci, ale nie bierze niestety typu budowy ciala...): http://exrx.net/Calculators/CalRequire.html Moge tez podac wzor matematyczny do obliczen. Jest troche roboty, ale obliczenia sa dokladniejsze.

Gość Anioł nie kobieta
O, to poproszę też wzór :) Jestem ciekawa ile mi wyjdzie w porównaniu do kalkulatorów.

Gość paula1991
jak moge sie pozbyc cellulitu? codziennie jezdze na rowerze, ogolnie wiecej cos robie niz siedze, nie jem bardzo duzo (chociaz lubie sobie zjesc) a nie moge ani schudnac ani zrzucic tego cellulitu z posladkow a ostatnio zauwazam ze jest go coraz wiecej coraz nizej :(

POdaje wzor, ponizej podam objasnienie: TDEE = BMR + TEA + TEF + NEAT gdzie TDEE - calkowite dzienne zapotrzebowanie BMR - Podstawowa przemiana materii TEA - Kalorie spalone ze względu na aktywność fizyczną TEF - Efekt termiczny pożywienia NEAT - Pozostałe kalorie, które spalamy podczas standardowych czynności --------------------------- I teraz: *Wzor na BMR dla kobiety: BMR= (9.99 X waga (kg)) + (6.25 X wzrost (cm)) - (4.92 X wiek) - 161 * TEA: Trening siłowy 7 - 9 kcal na minutę w zależności od intensywności EPOC - Kalorie spalone po wysiłku 4-7% Całkowitego zapotrzebowania kalorycznego Trening areobowy 5 - 10 kcal na minutę w zależności od intensywności EPOC - Kalorie spalone po wysiłku -lekka intensywność - dodatkowe 5 kcal -średnia intensywność - dodatkowe 35 kcal -wysoka intensywność - dodatkowe 180 kcal * TEF wynosi zazwyczaj 6 - 10% TDEE. Przykladowo: im wiecej bialek w jadlospisie ten wspolczynnik jest wiekszy. Z reszta sa informacje w necie na ten temat. * NEAT zazwyczaj waha się w granicach 200-900 kcal. Autor tego zestawienia proponuj decyzję o ilości dodanych kalorii uzależnić od typów budowy ciala ekto-, endo-, mezomorfik. 200-400 kcal - endomorfik 700-900 kcal - ektomorfik 400-500 kcal - mezomorfik ------------------------------------------ zrodlo: SFD.PL autor: Ellis na podstawi: "Zelasko CJ. Exercise for weight loss: what are the facts? J Am Diet Assoc. 1995 Dec;95(12):1414-7. Bahr R. Excess postexercise oxygen consumption - magnitude, mechanisms, and practical implications. Acta Physiol Scand (1992) (Suppl 605): 1-70. RMR - według Mifflin-St. Jeora. "

paula1991 - potrzebna jest odpowiednia zbilansoana dieta (eliminujaca latwe zrodla energii takie jak cukier rafinowany i bile pieczywo). pilnowanie glikemi posilkow, uwzgeldnienie pewnych ilosc tluzczu w diecie 9oliwa z oliwek, zoltka jaj, tluste ryby, olej lniany) mozna dokupic suplement typu CLA reszta lezy w kwestii aktywnosci fizycznej i pielegnacji. dopbra opinia cieszy sie peeling kawowy.

Gość paula1991
jesli zrezygnuje ze slodyczy, bede jesc 5 nieduzych posilkow co 2h i duzo sie ruszac to da to cos? czy powinnam jeszcze dokupic jakis zel antycellulitowy?

niestety - moja wiedza w kontekscie kosmetykow jest ograniczona. Prosze pamietac ze glownym skladnikiem kosmetykow antycelulitowych jest po prostu kofeina. Kofeiny mozna dodac do pierwszego lepszego balsamu z tesco - uzykujac tym samym zel antycelulitowy. Ja niczego zagwarantowac nie mogę w kontekscie celulitu. Napewnoo odpowiednia dieta, aktywnosc fizyczna i kosmetyka - poprawia estetyke sylwetki i ciala.

Gość Anioł nie kobieta
Dziękuję bardzo :)

Prosze bardzo. Dodam, ze nalezy pamietac iz wzor pkazuje szacowana, prawdilowa przemiane materii. Wzor nie bierze pod uwage np chorob tarczycy, czy konsekwencji wczesniej stosowanych deit glodowych ;).

Gość masza019
zaleca sie jedzenie weglowodanów po wysiłku fizycznym, aby uzupełnic straty glikogenu, ale jesli zrobię tak wieczorem sport po czym nic nie jem lub ew. cos wysokobiałkowego, to strace tk.tłuszczowa czy mięsnie?

uzupelnianie glikogenu poleca sie glownie po wysilku aerobowym po treningu stricte silowym nie jest to proirytetem. na dietach redukcyjnych nie dbalbym az tak mocno o glikogen. jesli robisz trening wieczorem i jest to trening stricte silowy - przekaska bialkowa wystarczy (plus jakies warzywa). Jesli jest to trening aerobowy - mozesz dorzucic troche weglowodanow tuz po wysilku (jakis owoc), a pozniej zjesc jakis bialkowy posilek. to czy tracisz tluszcz czy miesnie zalezy od wielu innych czynnikow.

Gość POLSKA*
BIAłO-CZERWONI!!!!!!!!!!!!!!!

Lady_Marika - niestety nie mam w sobie pierwiastku kibica. W domu za to nie mam TV. Nie obstawiam konkretnego wyniku.;) Polska - witamy kibica ;) Sylwia - niestety rozstepy to sprawa dosc powazna... ja sie jednak tą kwestianie zajmuję i nie znam sie.

Gość bum bum bummm bziummm
Chcialbym oczyscic organizm. wiem ze jest to nie latwe zadanie... ale zanim zaczne odchudzanie planuje od tego zaczac... myslam o glodowce ewentulanei diecie warzywnej i lewatywach.. ale nie wiem.. jaki jest najlepszy sposob na oczyszczenie organizmu??/

bum bum bummm bziummm - a co dkladnie chcialabys oczyscic? przewod pokarmowy?

Gość ja też mam pytanie
Fit jesteś kulturystą ????? czy instruktorem fitness???

niestety nie jestem ani kulturysta ani instruktorem fitness. Cwicze sporty silowe, (przez jakis czas tez sporty walki) amatorsko.A dlaczego pytasz?

Gość bum bum bummm bziummm
usprawnic przewod pokarmowy oczyscic krew i przyspieszyc przemiane materii w tym sensi...