Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fit26

pojedyncze pytania

Polecane posty

zupy zkostek tez sreni pomysl. sa to jednak produkty ktore mozna w diecie zawrzec. co do zelatyny - to mozesz robic z niej galaretki:), zelatyna to bialko, kolagen, ale bialko to ma praktcznie zerowa wartosc.

Gość krolik doswiadczalny
dziekuje za odpowiedz i ciesze sie ze pomalu sie moze czegos naucze.chcialabym znalezc gdzies choc kilka dobrze opracowanych jadlospisow z okreslona wartoscia kaloryczna wtedy wiedzialabym jak komponowac diete i na czym bazowac.bo w wiekszosci diet to na sniadanie plecaja bulke grahamke z margaryna,serem i chuda wedlina lub platki musli z jogurtem jagodowym.dlatego to chyba troche bez sensu.lub tez na obiad zupa pomidorowa z makaronem.nie ma tez nigdzie podanych produktow ktore warto uwzglednic w jadlospisie bo zazwyczaj podzialy ograniczaja sie do bialka tluszcze weglowodany,lub jaja sery chude mieso ale nic dokladniej.

ale chodzi o przykladowe jadlospisy czy o jakies informacj jak dierty ukladac?

jesli chodzi o diety to znalazlam dosyc ciekawy artykul http://super-sylwetka.pl/dieta_zrob_to_sam.html no ale nie ma najwazniejszych informacji dotyczacych produktow. bardzo zalezy mi na jadlospisie lub tez przykladowych wersji sniadan obiadow kolacji ale w wersji ze tak powiem zdrowej tzn.zdrowe tluszcze i zdrowe weglowodany. Pomocna tez byla by wiedza dotyczaca kupowania produktow.na co zwracac uwage.Np.jogurt ile max gr.,tluszczu,weglowodanow moze zawierac zeby mozna uznac go bylo za zdrowy tzn.nie zagrazajacy diecie.i tak samo z innymi produktami np.wedliny czy jakie produkty zbozowe oprocz chleba pelnoziarnistego mozna kupic i czym sie kierowac przy zakupie.i wogole co moge jesc oprocz tego co jjem praktycznie caly czas.bo sa jakies rozne produkty sojowe czy tez pieczywo chrupkie ale informacje o nich sa nie do konca jasne. dlatego tez abym mogla samodzielnie komponowac diete musze wiedziec na jakich produktach mam bazowac,ile razy w tygodniu,dniu je spozywac.A najwazniejsze dla mnie jest to zeby bylo na maxa bialka i jak najmniej weglowodanow chyba ze na dwa pierwsze posilki i oczywiscie zdrowych weglowodanow.

prosze poczukac na forum sportowym sfd.pl, w dziale \"odzywianie\" w temetach podwieszonych (pogrubionych), badz tez uzyc tamtejszej wyszukiwarki.;) kopalnia wiedzy

Gość ciążarówa
mam pytanie. Obecnie jestem w ciąży (7 miesiąc) przytyłam 11 kg. obawiam się,ze po porodzie kilka kg mi zostanie. chcę karmić piersią. kiedy mogę zacząć się odchudzac? jaką dietę zastosować. Czy mogę stosować dietę South Beach? 2 lata temu stosowałam ją z dużym powodzeniem.

proponowalbym zaczac sie odchudzac dopiero po porodzie, ale juz teraz mozna zadbac o to by jadlospis byl w miare zbilansowany. dieta nie moze byc zadna specjalną, gazecianą dietą. nalezy zdabac o to by pokarmy zjadane byly niskoprzetworzone, podczas karmnienia piersią dieta zawsze powinna byc pelnowartosciowa, mozna sobie pozwolic na ubytek wagy okolo 1 - 2kg na miesiac. z reszta bardzo ciezko chudniecie nastepuje samoczynnie, dziecko bowiem \"wysysa\' spore ilosci energii ;)

Gość ulka_lulka
juz pytalam ale nie zauwazylam odpowiedzi, moze jestes w stanie mi pomoc... fit, a czy moge/powinnam zjesc cos po aerobiku jak koncze pozno czasem nawet o 21. wczesniej obiad jem o 17. co moge zjesc najlepiej jesli nalezy cos zjesc i w jakich ilosciach? dziekuje za odpowiedz.pozdrawiam

Wlasnie wrocilam z duzego marketu i co?nic.Same oszukane "dietetyczne produkty".Przejrzalam lodowki z serami,jogurtami i podsumowujac nic sie nie zmienilo czyli pozostaja kefiry,maslanki,jogurty naturalne,sery twarogowe,mleko.Pozostaje mi wlasna modyfikacja w postaci dodania do nich owocow,otrebow,platkow owsianych.A skad moge wziac ziarna zboz? Nastepnie wedliny,wszystkie maja dodatki w postaci konserwantow,jakis cukrow czyli nic naturalnego.Dlatego nie wiem czy warto kupowac?Znalazlam parowki drobiowe ale nie wiem czy sa warte zaintereswania.Niby nie tluste,weglowodanow malo i sporo bialka. Ryby tutaj bez zmian tunczyk w sosie wlasnym,filety,ryba wedzona jakos innych owocow morza nie chce praktykowac. Pieczywo-wszytkie chrupkie typu wafle itp.napchane sa cukrem i innymi zbednymi dodatkami.Zainteresowalo mnie tylko jedno pieczywo Wasa wieloziarniste( Składniki: pełnoziarnista mąka żytnia, woda, nasiona lnu, nasiona sezamu, zesłodowany owies, sól. Do wypieku 100 g chleba użyte zostało 99 g składników pełnoziarnistych.)1 kromka zawiera 6,0g weglowodanow,0,2 cukry. Kasze:jest ich mnostwo dlatego nie wiem ktore sa dobre i jak je przyrzadzac.niby polecana jest gryczana ale nie wiem czy ta w woreczkach czy taka w duzej paczce,kasza Kuskus apetyczne i nie wymaga gotowania,jeczmienna,jaglana o tych zupelnie nie mam pojecia.Makaronu ciemnego wogole nie znalazlam byl tylko sojowy i ryzowy.ryz ciemny zakupilam. warzywa:brokuly kalafior dzialaja na mnie wzdymajaco,gotowane warzywa maja wysokie IG.jedyne co moge wybrac to pomidory,ogorki,salata,papryka,cukinia.zastanawiaja mnie te wszystkie mieszanki mrozone z brukselka,brokulami,kukurydza,fasolka czy warto je kupowac i przyrzadzac np.z kurczakiem.dochodza jeszcze ogorki kiszone i kapusta kiszona. owoce tutaj to juz wogole trudno sie zdecydowac:wiem ze unikac bananow,arbuza.to co jest najlatwiej dostepne to jablka,ananas,brzskwinia,kiwi,wisnie,czeresnie,truskawki,grapefruty,porzeczki,sliwki.oczywiscie nie mozna w nadmiarze tak wiec zapasow nie ma sensu robic,chyba ze zamrozic i uzywac do koktajli. mieso:piers z kurczaka,indyka,pozostale elementy tylko bez skory i tluszczu.wieprze,woly odpadaja. przyprawy:zaopatrzylam sie w imbir,cynamon.pieprz cayenne i ziola nie wiem co z musztarda,koncentratem pomidorowym i keczupem. olej to juz wogole swietna historia bo oliwa z oliwek jeden rodzaj i droga jak cholera.kupilam Kujawski:) orzechy,nasiona-mam slonecznik luskany,migdaly,orzechy arachidowe,sezam,siemie lniane tylko nie wiem ile moge tego spozywac w ciagu dnia i czy moge codziennie. owoce suszone-uwielbiam np.morele czy sliwki i nadawaly by sie do musli czy jogurtu ale nie wiem jak odnosza sie do diety. musli,platki,otreby-tutaj tylko pozostaja owsiane zwykle i niestety surowe bo gotowane juz inne IG.musli wszytkie maja strasznie duzo cukru. a jesli chodzi o takie kukurydziane zwykle to chyba raczej niewskazane.otreby zakupilam pszenne. Moja uwage zwrocilo mleko Soya-malo weglowodanow,sporo bialka i malo tluszczu.cena dosyc wysoka ale duzo witamin. kupilam Kawe Inka niby same zboza i cykoria bez dodatkow i kakao gorzkie zwykle.dodatkowo jajka bo je mozna przyzadzac na wiele sposobow i pieczarki ktore uwielbiam. Bardzo marne byly te zakupy ale sklepy mamy wielkie tylko niewiele sensownych produktow w nich.

Gość ulka_lulka
fit zagladasz tu jeszcze?:)

Ja dzisiaj zjadłam dość duzo i boje się,że przytyję... śniadanko to activia brzo0skwiniowa i bułka wieloziarnista drugie śnioadanko to kawałek hałki pomoczyłam w jogurcie,kawa potem zjadłam płatki z mlekiem(trochę tego było) i wypiłam kawę 3 herbatniczki 2ziemniaki z mizerią i jajko sadzone Czy przytyję przez to,że tyle zjadłam?Co myślicie?Przekroczyłam mocno 1000kcal?Ranyyy Dodam,że od 9 maja do 1lipca byłam na diecie na której schudłam z 59.2 na 52.Nie jadłam słodyczy i kolacji...ograniczyłam pieczywo,ziemniaki i piłam wodę.

ulka_lulka - po aerobiku zjadlbym jakis owoc, chocby mandarynke, gruszke jablko. nasteonie - jesli w ciagu nadchodzacych dwoch godzin nie masz zamiaru sie polozyc - lzejszy posilek bialkowy, np twarozek z warzywami, albo salatke warzywna z piersia z kurczaka. krolik doswiadczalny - migdaly, orzechy, pestki slonecznika, dyni... jest sporo rzeczy ktora warto zakupic. z szynek i wedlin nalezy pytac sie o te bez konserwantow, tzw \"eko\", czy tez \"z gór\". warzywa ktore nie sa \"przegotowane\" nie maja wysokiego ig. ketchup, chrzan, musztarde - mozna dodawac. zakupy dobre. zansz sie narzeczy - wiesz co kupowac. audreysięodchudza - moim zdaniem jedzenie 1000kcal i mniej - to jest mocne ograniczenie kalorii. jestem za tym by obliczac dzienne zapotrzebowanie i od tej wartosci odejmowac 300 - 500kcal,a uzyskany wynik traktowac jako wartosc wyjsciowa do ukladania jadlospisu. poza tym jednorazowa wpadka zywieniowa nie ma wplywu na koncowy efekt diety.

Gość kajczan potasu
chcialabym sie dowiedziec, ktora dieta niskoweglowodanowa jest skuteczniejsza. 1.duza ilosc bialka, srednia tlusczu, malo wegli, np.1:0,66:0.5-0.3 2.srednio bialka, duzo tlusczu, malo wegli, np. 1:2:0,5 przy ktorej diecie trening daje lepsze efekty? i jak to jest z dziennym bilansem energetycznym? ile nalezy spozyc kcal dziennie na kazdej z tych diet, aby chudnac? z gory dziekuje za odp.

mam takie pytanie, chodzi mi o mieszankę studencką, są tam orzechy laskowe, migdały, rodzynki i pestki dyni, nie wiem, czy są one wskazane na diecie, bo niby orzechy maja dużo tłuszczu a rodzynki cukru...nie chodzi mi o jedzenie od czasu do czasu, tylko tak np codziennie po kilka. z góry dziękuję za odpowiedź.

Witaj Fit.Zaczne od tego ze jestem na diecie 1000 kcal( zdarzało sie mniej ) i ograniczam weglowodany . Chciałabym schudnac jeszcze jakies 3 kg i zastanawiam sie czy powinnam juz zaczac dodawac stopniowo kcal do jadłospisu np. Co tydzien 50 kcal. najpierw do sniadania , a pozniej stopniowo do pozostałych posiłkow ( wyłaczajac kolacje, która zawsze jest białkowa), przeznaczam na nia 250 kcal ale zazwyczaj jest mniej .Wegle jem tak najpozniej do godz .15 po południu. I zazwyczaj tylko jeden posiłek weglowodanowy + jeden owoc w ciągu dnia. Mam dosyc aktywny tryb zycia, pracuje w sklepie czyli cały czas chodze, do pracy tez ide na pieszo 40 minut w jedna strone i spowrotem tez ide. Wydaje mi sie ze moje zapotrzebowanie bedzie ok 1500 kcal. Myslisz, powinnam zaczac dodawac kcal ?? Bardzo prosze o rade Pozdrawiam :-)

mam 17 lat , 170 cm wzrostu, obecna waga 62 kg, na początku lipca było 58 aler bylam w hoandii egipcie i tam jadlam różne niezdrowe rzeczy.... przed term prowadzilam przez kilka dni diete kopenhaska i bylo nawet 57 kg, od jakiegos roku raz prowadze diete raz nie, licze kalorie dosc częśto tak do 1300,.ale czasem wyjdzie ich ok 2000 jak sie najem jakis ciatsek jak dzis... itp... wczesbniej czulam ze od jakiegos 1,5 tygodnia waga ani rusz chociaz mniej wiecej jadlam 1200 kcal, mniej niz wtedyw w wakacje wiec cos jest nie tak nie chudne, mam zmiejszyc kalorie ? chce schudnac 8 kg przez kilka miesiecy .......zdrowo i skutecznie.....

pudełko - od czssu do czasu ok, lepsze to niz slodycze, aczkolwiek ja ograniczylbym sie do orzechow.migdalow.pestek slonecznika/dyni.. lonly - moim zdaniem jesli juz jestes na diecie 1000kcal i chcesz jeszcze schudnac - to poki co nie nalezy tych kalorii dodawac, chyba ze chudniesz bardzo szybko (tj wiecej niz 0.8 - 1kg na tydzien). gdy osoiagniesz zamierzona wagę mozesz spokojnie zaczac dodawac kalorii. nie wiem jakie masz proporcje w diecie, ale oczywiscie nie radzilbym zaczynac dodawania od wysokoindeksowych pokarmow. uwazam tez ze Twoje zapotrzebowanie dzienne (tak na oko) jest wieksze niz 1500kcal lunaa91 - kalorie to nie wszystko, wazny jes tez indeks glikemiczny oraz regularnosc w przyjmowaniu posilkow, a takze odpowiednie proporcje pomiedzy makroskladnikami. trudno mi tak na oko powiedziec co jest nie tak.

Az tak szybko nie chudne wiec pozostane jeszcze przy 1000 kcal. Bardzo serdecznie Ci dziekuje.

witaj fit. Ja nadal jestem na diecie do 1000 kcal. Jednak czuje , ze juz moj organizm jest bardzo wymeczony, słabo sie czuje, nie mam siły ani humoru, wypadaja mi włosy niestety . Wydaje mi sie ,ze dostarczam za mało weglowodanow. Zastanawiam sie nadwłaczeniem do diety pieczywa pęłnoziarnistego ale tego takiego ciezkiego, Nie wiem jak ono sie nazywa. Kromka ma ok 120 kcal strasznie duzo! Boje sie , ze to moze zaszkodzic mojej diecie . Co o tym myslisz gdybym dodała np. poł kromki albo jedna dziennie z serkiem bez tłuszczu i z pomidorem ? Jestes dietetykiem wiec obserwujesz rowniez ciała swoich pacjentow. Wiec prosze doradz. Czy jest to mozliwe ze wazac około 55 kg mam wiekszy brzuch niz jak wazyłam 58 , a dodam , ze bluzki sa luzniejsze! To jakas paranoja!!!

lonly - wybacz, nie widzialem wczesniej Twojego pytania. Jesli czujesz brak wegli - dorzuc wlasniew postaci niskoprzetwoprzonej,. choc jesli chodzi o ten :mokry" razowiec w prostokątnych paczkach, to lepiej kup zwykle, swieze razowe pieczywo. Co do obwodu talii, to moze wydawac sie on wiekszy np z tego powodu, ze brakuje w tym obszarze miesni, byc moze tez wine ponoszą za ten fakt problemy trawienne. rao - odpisalem w drugim wątku.

Gość macademianut
Ile kosztuje ułożenie diety?

Gość pietrucha22
Witam:) Mozesz rozwiac moje watpliwosci dotyczece mleka i jego przetworow.Otoz one naleza do gruby bialkowej??Bo spotkalam sie z opinia ze jednak weglowodanowej. Nie mowie tutaj o jogurtach słodzonych z owocami,napojach mlecznych słodzonych.Chodzi mi o zwykle mleko,jogurt naturalny bez dodatkow,malanka i kefir. A co do serow to nie mam watpliwosci;)

szklanka mleka (200ml/ ~~ 200g) to zaledwie 6g bialka, a ok 10g weglowodanow i 1 - 8g tluszczu. Dla porownania: 200g twarogu chudego to ok 18 - 21g bialka, 2 - 4g tluszczu i 2 - 7g weglowodanow. Co do \"grup\" bialkowej czy weglowodanowej, to takie nazewnictwo w powszechnym obiegu raczej nie funkcjonuje, a zostalo stworzone na potrzeby diet \"rodzielania\" (dr Hay\'a). Nie operuję takim podzialem na codzien. ;)

Gość venge.
Omnibus.... czyli zdrowiej jeść twaróg chudy? niż pić mleko? a wogóle na diecie, jeść twaróg? jest tyle szkół odchudzania...nie wiadomo co stosować? pozdrawiam...:classic_cool:

dlaczego przy niedoczynnosc tarczycy powinno sie jesc duzo bialka? i jaka powinna byc dieta? nie odchudzajaca tylko w ogole co wspomaga produkcje hormonow a co nie. i finalne pytanie, jesli osoba z niedoczynnascia tarczycy chce schudnac to powinna jesc malo kalorii czy wiecej. mi lekarz zalecal 300x5 a w roznych zrodlach podaja ze najlepsza dieta to 800-900kcal, ale ona spowalnia metabolizm a wiec i hormony tarczycy leca w dol? aha, i czy tabletki na wyrownanie poziomu hormonow jak euthyrox moga powodowac tycie zamiast chudniecia? to tez czytalam.