Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fit26

pojedyncze pytania

Polecane posty

jak myslisz... - biust powinien rowniez schudnac. lady_in_red21 - co do zestawow witaminowo-mineralnych, to najlpesze beda te ktore zawieraja pierwiastki chelatowane, czyli w formach organicznych. Takim preparatem jest np olimp vitamin plus (jest tez wersja adresowana dla obiet, ale ta uniwersalna jest moim zdaniem lepsza). Generalnie wszlkiego rodzaju preparaty mineralne powinny byc kupowane w formach chaletowanych (np magnez w formach takich jak mleczan, wodoroasparaginian). Co do stresu - to moje mozliwosci sa tutaj ograniczone. Zachecam jednak do zainteresowania sie metodami relaksacyjnymi i do.. sluchania barokowej muzyki. Wplyw muzyki nie tylko na samopoczucie, ale i na poziom niektorych hormonow jest udokumentowany naukowo. ;) Taka ciekawostka... pytanko do fit26 - odpisalem na mail, nie zauwazylem jednak, ze podalas PPM/CPM. W takim razie dodam jeszcze - ze CPM to wartosc do ktorej powinnas stopniowo dazyc i teoretycznie - nie powinnas jej przekraczac. Zmiany - jak juz wczsniej pisalem - wprowadzaj stopniwo.

a co myslisz o bialku zwierzecym, polecasz jego zwiekszenie przy dietach niskoweglowych no ale nie od dzis wiadomo, ze mieso takie zdrowe nie jest. kurczaki naszpikowane hormonami, cielecina naszprykowana antybiotykami. czy bialko roslinne ma takie same zastosowanie w dietach odchudzajacych jak zwierzece?

lady_in_red21 - nie przesadzajmy. praktycznie o kazdym z produktow zywnosciowych mopzna powiedziec sporo zlego, tak o kurczaku jak i o soi. kiedys pisalem artykul na temat wlasnie tej rosliny i az mnie dreszcze przeszyl jak dokopalem sie do niektorych informacji na jej temat... O rybach tez mozna powiedziec wiele zlego... Prawda jest taka, ze dieta jesli jest urozmaicona, uwzglednia produkty roznego rodzaju i pochodzenia - wtedy ryzyko z powodu spozywania jakiegos rodzaju pokarmu jest mniejsze, gdyz owy pokarm (np w przeliczeniu na bialko) - ma swoje ekwiwalenty. Prawda jest, ze jakosc niektorych produktow pozostawia wiele do zyczenia, juz u samego zrodla pojawiaja sie praktyki z punktu widzenia zdrowego odzywiania - nie do przyjecia. Niestetuy nie ma alternatywy. Mozna siegac jedynie po zywnosc typu "bio", "eko", z ekologicznych ferm/upraw... Co do samego bialka zwierzecego - uwazam je za podstawe bialek w diecie, roslinne traktuje jako z natury gorsze, mniej wartyosciowe (wyjatek - soja). Bialko roslinne moze miec rowniez duze zastosowanie w dietach niskoweglowych, jak i w ogole w codziennym jadlospisie. Nalezy pamietac jednak ze wiekszosc bialek roslinnych jest niepelnowarosciowa, dlatego w ramach jednego posilku warto serwowac sobie kilka jego roslinnych zrodel na raz, tak by sie wzajemnie uzupelnialy (chodzi o aminogram).

no racja ale jednak oroslinach mozna powiedzec mniej zlego. pomijajac soje oczywiscie. chodzi mi o to, ze zwiekszone spozycie bialka zwierzecego, szczegolnie z miesa, jest wysoce krytykowane przez wegetarian np. zwolennicy tej sciezki uwazaja, ze w bialku roslinnym jest pelen zestaw aminokwasow, chociaz nie wszytkie w jednej roslinie i polecaja specjalne polaczenia produktow zeby miec pelen zestaw. dlaczego wedlug ciebie bialko roslinne jest gorsze? czy jest ono trudniej przyswajalne? troche mnie to interesuje. co do samej soi to sie zgadzam, ze zdrowa nie jest szczegolnie u dzieci i mlodziezy.

lady_in_red21 - wegetarianizm to nie tylko dieta, to styl zycia oparty na pewnej ideologii. Wegetarianie zazwyczaj maja wysoką swiadomosc w kwestii tego co jedzą i ile jesc powinni. Ludzie ktorzy na niego sie decyduja to zazwyczaj ludzie ktorzy przywiazuja duze znaczenie do tego co jedzą. U ludzi jedzacych \"wszystko\" - takich sklonnosc zazwyczaj nie widac. Trucizną nie jest jednak mieso, a ludzkie bezmyslne podejscie, robienie sobie z talerza smietnika, jedzenia byle czego byle gdzie. Jakąkolwiek wyzszosc wegetarianizmu (poza wzgledami moralnymi) nalezy rozpatrywac nie w kontekscie jadlospisu, a ludzkiej swiadomosci i podejscia. Co do samego bialka, to zrodla zwierzece same w sobie są kompletne, tymczasem bialka roslinne zazwyczaj nie - i tutaj jest zasadnicza roznica. Trzeba je lączyc w odpwiedni sposob tak by poczegolne aminogramy się uzupelnialy. Oczywiscie jest wiec mozliwe takie skomponowanie jadlospisu i placzenie pokarmow - ze spozywane posilki dostarczaja pelnowartosciowych bialek. Wymaga to jednak pewnej wiedzy i zainteresowania.

Wiec wyjasniajac dokladniej - niepelnowartosciowe bialka (ktore nie maja pelnego zastawu aminokwasow niezbednych) są dla organizmu malouzyteczne. Roslinny sa zazwyczaj niepelnowartosciowe, chyba ze laczy sie je ze sobą - tak jak wspomnialas - wg okreslonych kryteriow.

Gość maslankaaa
fit od poniedzialku jestem na ketogenicznej i nie jem na dobe wiecej wegli niz 1o gramow...dzisiaj pozwolilam sobie na miseczke truskawek :O czy taki wyskok moze spowodowac wyjscie z ketozy i zahamowac chudniecie? przez 5 dni schudlam juz 3,5 kg...prosze o odpowiedz!

Gość blabla.
mam prośbe do fit26 jem bardzo mało od 6 tyg. i schudłam 3 kilo! nic ze mnie nie schodzi, mylse o tabletkach ziołowych na lepszą przemiane materii, dotychczas jadłam jajko na sniadanie i musli na obiad... i nic nie schudłam prawie. wiec postanowiłam zwiekszyćilosc posiłków ... wiec prosze jadłospis, co moge jesc przez te 5 posiłków ziennie

Gość ania222
Fit26 mam do Ciebie ogromna prosbbe, chciałabym schudnac w jak najkrutszym czasie 6 kg i natknełam sie na diete kopenhaska , co o niej myslisz.Ja nie do konca jestem przekonana i tak pomyslalam ze moze zamiest pierwszego sniadania bede wypijac czarna kawe koło 7 i dopiero po 3-4 godz II sniad a kalorie na cały dzien do 1000 . prosze o rade, myslisz ze z ta kawa to dobry pomysł?? pozdrawiam

Gość traszka1234
pytanie do fit: przez pstatnie pare tygodni jadlam bardzo malo, czsami bylo to 500 kcla, czasami 1000 kcal i prawie nic nie schudlm,,,,moze z jakies 0.5 kg dlaczego???? przezciez niektorzy tutaj na forum mowili ze na diecie 500 kcla w nawet 2 tygodnie potrafily schudnc te 5 kg conajmniej,,,,, dlaczegow iec ja tak nie moge?? ja zazwyczaj jadalam posilek okolo 18 godziny, wiec w miare prawidlowo,,,, co mam teraz z robic zeby schudnac???

Gość sti
Fit ostatnio mam problem , staram sie jesc zdrowo cwiczyc itp ale od jakis 2 tyg po poludniu mimo iz zjem sobie na obiad np 2 jajka + miche salatki warzywnej mam ochote na jeszcze. wiem ze niedobrze jesc slodycze bo maja wysoki indeks wiec siegam po orzechy. na raz moge ich zjesc 100 gr:/ czyli razem ze wszytskim na dzien wychodzi kolo 1600kcal . czy taka "dieta" jest szkodliwa?

Witam, założyłam już osobny temat dotyczący mojego problemu, tam porodzono mi aby zapytać Ciebie, a że bardzo zależy mi na odpowiedzi...to czynię:) Przybliżę Ci mój problem: Chcę w końcu przestać się "wydurniać" ze wszystkimi dietami i zacząć jeść zdrowo. Do max 1500 kcal, tak mniej więcej. Problem w tym, że ja mało co lubię. Poza słodyczami, których z oczywistych względów nie chcę jeść mało co mi smakuje na tyle by jedzenie było przyjemnością. Chciałabym stosować dietę bardziej urozmaiconą. uwielbiam: - ciemne pieczywo, jajka, twarogi, maślanki i kefiry (naturalne) i owoce nie przepadam za: - warzywami, mięsem, rybami (tylko wędzone typu makrela albo puszkowymi w sosie pomidorowym) Jak widać lista jest bardzo krótka, nie wiem juz co jeść, nie mogę przecież opychać się ciągle węglami (pieczywo), staram sie je jeść tylko na śniadanie, ale co dalej ? Na samych jajkach jechać? Jak tu z tego skomponować 4 posiłki? Może ma ktoś podobnie? chętnie sie dowiem jak sobie radzi. Wiem, że to nie w pełni profesjonalnie, ktoś sie prawie całe życie odchudza boi sie przestawić (szczególnie tak nagle ) na tak bardziej "treściwą" dietę. Dzienne zapotrzebowanie sobie wyliczyłam (niestety nie stanę na wagę za żadne skarby) więc tu może być niedokładność 2-3 kilo, ale myśle że to nie duży problem. Wyszło mi: 1048 BMR 1135 Activity 2183 Total Calories Szpec - pytałeś o wysiłek fizyczny, to jest codziennie 0,5 h skakanki i 50 minut rowerka stacjonarnego + po każdym z tych ćwiczeń 20 minut rozciągania. No i ...min. co drugi dzień 45 minut szybkiego marszu. Jak się żywić, załóżmy że zjadam 4 posiłki, czy 2 pierwsze mogą być węglowodanowe? Problem w tym, że z tych produktów co ja jadam, bardzo trudni mi dobić do tak dużej liczby kcal. Obawiam się, żę przez to znowu zacznę ciągnąć diety typu 700-1000 kcal. Proszę o pomoc

Gość Woda i tłuszcz - pomiar
Jak to jest jeżeli waga pokazuje zbyt duzo tłuszczu - dieta odchudzająca to zmieni a co z wodą wyszło mi 33% wody a tabela mówi ,ze ma byc ok 50 %

Gość sokowirka
Mam pytanie,czy picie soku ze świeżo wyciśniętych grapefrutów działa odchudzająco. Jeśli tak, to kiedy pić?

wybaczcie takie opoznienie, ale bylem w innym miescie, mialem sporo pracy. maslankaaa - juz chyba za pozno na odp na Twoje pytania. Poza tym pytanie jest trudne, osobiscie nie sadze by mala miseczka truskawek mogła być az takim problemem (truskawki maja ok7g wegli na 100g), choc na dietach ketogenicznych bezwzglednie nalezy pinowac poziomu wegli. traszka1234 - przyczyn moze byc wiele. niskokaloryczna dieta bardzo mocno spowalnia przemiane materii, czyli w gruncie rzeczy utrudnia proces redukcji wagi przy nieustabilizowanym jadlopisie. W uproszczeniu bylo zapewne tak, ze to co organizm zgubil na 500kcal odzyskiwal przy 1000kcal... Zrezygnuj z tak drakonskich diet i zabierz sie za siebie z głową. Teraz powinnas wyregulowac metabolizm, czyli zaczac stopniwow dodawac kalorii do diety starajac sie przy tym nie przytyc (co wbrew pozorom jest mozliwe d pewnego stopnia), nastepnie dopiero z odpowiedniego pułapu wystartowac z redukcją. POki co nie ma po prostu z czego odejmowac kalorii. 500kcal - to juz glodowka. nie jest szkodliwa, pod warunkiem, ze bilans z diety nie przekracza znacznie Twojego zapotrzebowania kalorycznego. Jesli Twoje zapotrzebowanie to 2000kcal na dobe - wszystko jest ok, bo jestes na ujemnym bilansie... Znasz swoje zapotrzebowanie? miodziolanka - po pierwsze z warzyw nie mozesz rezygnowac. Warzywa mozna przygotowac na tyle sposobow, ze naprawde kazdy moze cos dla siebie znaleZc. szkoda tez miesa i ryb, ale trudno, bez nich da sie obejsc. Uwazam ze posilki zawsze powinny byc kompletne, wiec psilki typowo weglowodanowe to pomysl sredni, choc przy wiekszej aktywnosci fizycznej mozesz pomyslec o dodatkowej porcji wegli po treningu aerobowym. Ogolnie jednak, jesli zalezy Ci by poprawic estetyke sylwetki - staraj sie nie przesadzac z weglami i eliminowac te wysokoindeksowe - poniewaz mocno stymulują gosp. insulinową. Jesli w diecie brakuje Ci kalorii - dodawaj tłuszczu (warunek - wegle musza byc na niskim badz umiarkowanym poziomie). Tlust/poltlusty ser, jaja, oleje roslinne nierafdinowane (lniany,oliwa, rzepakowy tloczone na zimno), maslo - i kalorie mozna podbic. sokowirka - faktycznie przegladalem badanie wg ktorego spozywanie jednego grejfruta dziennie moze przyczynic sie do redukcji wagi. Sadze ze swiezo wycisniety sok moze dzialac podobnie, choc raczej sklanialbnym sie ku calemu owocowi. Grejfruta mozesz jesc kiedy chcesz, staraj sie jedynie nie spozywac w okresie okolo 2 - 3h przed i po jedo zjedzeniu zadnych lekow.

Gość sokowirka
dziekuje za odpowiedż i pozdrawiam:)

Pytałam o wodę i tłuszcz - byłbyś uprzejmy wyjaśnić o co chodzi z tymi pomiarami

Dajma - wybacz, ale nie wiem o czym mowisz. kto badał Ci poziom wody i tłuszczu w organizmie?

Byłam u dietetyka - miał taka wagę - mierzy też tłuszcz i wodę i okresla ich własciwy poziom a raczej pokazuje odchylenie od normy- nic z tego nie wiem

Teraz nastała moda na pomiar wody w organizmie, Nature House prowadzi takie pomiary i goraco je propaguje, ja takich praktyk nie stosuję, i nie znam sie na tym. NIe wiem nawet w czym ten poziom ma byc badany (w calym ciele?), bo przeciez nie jest mozliwe żeby ludzkie ciało skladało sie z wody tylko w 30%... Czy tak czy siak, zbyt niski wynik moze swiadczyc o odwodnieniu. Nadmiar podskornej wody widac gołym okiem, nie widze sensu ustalnia dokladnego poziomu, bo moze byc on zmienny nawet w ciagu dnia (wplyw na to ma np ilosc spozytej soli/sodu, czy ilosc zjedzonych weglowodanow), albo chocby w ciagu cyklu mentruacyjnego, gdzie przed okresem dochodzi do zatrzymania płynow. Nie umiem pomoc, niestety, bo jak juz wspomnialem pomiarem plynow nie zawracam sobie głowy.

Gość krolik doswiadczalny
Panie Tadeuszu czy pan jeszcze bywa na tym forum?

krolik doswiadczalny - bywam, slucham? niektore osoby zarzucaly mi, ze jest mnie za duzo tutaj to stonowalem. SPECJALNY UNINY TEST IQ - nie potrzebuje. nikt nigdy nie kwestionowal mojego intelektu.

Gość ulka_lulka
fit, a czy moge/powinnam zjesc cos po aerobiku jak koncze pozno czasem nawet o 21. wczesniej obiad jem o 17. co moge zjesc najlepiej jesli nalezy cos zjesc i w jakich ilosciach? dziekuje za odpowiedz.pozdrawiam

Bardzo prosze o przyblizenie mi pewnej kwestii,ktorej nie do konca rozumiem.Wychodze z diety niskokalorycznej.Postanowilam udowodnic sobie ze uda mi sie uniknac efektu jojo i tego sie trzymam chociaz dostawalam rozne opinie na ten temat.Jedni twierdza ze efekt jest nieunikniony inni ze tak naprawde jojo jest tylko wtedy gdy wracamy do normalnego odzywiania ktore wczesniej spowodowalo tycie czyli przed dieta. Postaram sie wypunktowac to co mnie interesuje zeby bylo bardziej zrozumiale. 1.Zalozmy ze organizm byl katowany dieta 500kcal(jest wiele takich diet poniewaz liczylam specjalnie kalorie). -Dieta trwala 2 tygodnie.W ciagu tego czasu nastapil ubytek wagi z 55 do 51 kg,oraz ubytek cm o ok 3 w obwodach. -przez kolejny tydzien nastapilo zwiekszenie kalorii o 100 czyli w sumie 600kcal,spadek wagi o ok.1kg. -kolejny tydzien to 700kcal.Waga stoi w miejscu,czasem pokazuje ubytek wagi o 1kg ale nie rosnie. Moje pytanie brzmi czy organizm w ciagu tych dwoch tygodni 500kcal uznal ta wartosc za normalna i kazda nadwyzke bedzie magazynowal.jezeli dodam te 100kcal to przeciez z jednego dnia nie wiele tego zmagazynuje bo przeciez 1kg to az 7000kcal.Dodatkowo regularne spozywanie posilkow zapobiega magazynowaniu bo organizm caly czas dostaje dawke do trawienia i caly czas pracuje w sumie na minusie bo spozycie kalorii jest mniejsze niz jego zapotrzebowanie.przez kolejny tydzien pozostaje na stalej wartosci 600kcal. Czy w ciagu tygodnia ta wartosc uzna za stala i przyzyczai sie do niej? Jesli w nastepnym tygodniu dodam mu kolejne 100kcal to bedzie to odebrane jako nadwyzka dla organizmu ale nie wiem czy od tych 500 czy od 600kcal z poprzedniego tygodnia.Chodzi mi o to w jakim tempie organizm sie przestawi na nowa wartosc czy tydzien mu wystarczy zeby wartosc 600kcal uznal za normalna? W ciagu 2 tygodni stopniowo zwiekszalam kalorie: 1 tydzien -max.600kcal 2 tydzien-max.750kcal Teraz jest 3 tydzien-max do 850kcal. W sumie od zakonczenia diety ktora powtarzam byla ogromnym bledem dodalam 250kcal bez wzrostu wagi. 2.To jest moja druga watpliwosc.Jezeli organizm wartosc poczatkowa 500kcal uznal za stala i kazda nadwyzke bedzie magazynowal to aby wyjsc z tej diety poprzez stopniowe dodawanie kalorii i dojsc do wartosci odpowiedniej dla mojego organizmu czyli 1800kcal potrzebuje 10 tygodni gdyz aktualnie jestem na wartosci 800kcal. Kazdego tygodnia organizm otrzymuje o 700kcal wiecej niz na poczatku diety.przez 10 tygodni bedzie to 7000kcal-czyli 1kg. Czy organizm przez te 10 tygodni bedzie wogole cos magazynowal z tej minimalnej nadwyzki?Tym bardziej ze przez wiekszosc czasu dostaje mniejsza wartosc niz tego potrzebuje. 3.dotyczy odzywiania: Codziennie obserwuje swoja wage i wymiary.Wydaje mi sie ze jeszcze chudne chociaz juz bardzo powoli i najbardziej widac to w obwodach bo waga stoi i mysle ze jest to spowodowane tym ze cwicze i wyrabiaja sie miesnie.Prowadze tez dziennik diety,w ktorym obliczam kalorie oraz ilosc weglowodanow,tluszczy,bialek w diecie. Czytam wciaz nowe artykuly ale tak naprawde to kazdy organizm jest inny i ma swoje prawa i zachodzi w nim mnostwo przemian na ktore nie mamy wplywu. Jesli chodzi o bialko, to przy 800kcal powinnam spozywac go ok 30% z tej wartosci kcal.czyli 240kcal powinno stanowic bialko czyli ok.60g/dobe.z moich obliczen wynika ze dziennie spozywam od 170-200% zapotrzebowania.sa to glownie bialka pelnowartosciowe.wydaje mi sie ze miesnie dzieki temu nie maja zbytniego uszczerbku. Tluszcze-powinnam ich spozywac ok.22g na dobe jednak z wyliczen wynika ze moje menu zawiera ok.60-80% tego zapotrzebowania. weglowodany-chyba najbardziej skomlikowane jak dla mnie i od dawna jestem przekonana ze to one byly glownym powodem wzrostu wagi.kiedys krotko stosowalam diete ograniczajaca do minimum weglowodany i dodanie weglowodanow bardzo szybko powodowalo tycie.tak wiec na poczatku diety zawartosc weglowodanow w pozywieniu byla minimalna,pochodzily one z warzyw,owocow ale minimalne ilosci oraz z produktow typu kefiry czy twarog.w sumie dawalo srednio 60g/dobe.w kolejnych tygodniach dodalam chleb pelnoziarnisty w ilosci 1 kromka(70g) na sniadanie lub platki owsiane surowe 2 lyzki i otreby pszenne 1 lyzka.Wiem ze owoce maja sporo weglowodanow tak wiec jjem je tylko max do godz.15.00.natomiast calkowicie wyeliminowalam je z kolacji.Wybieram tylko weglowodany o niskim IG.Warzywa jjem w wiekszosci surowe. TERAZ PYTANIE DO PANA: -czy ilosc bialka jest odpowiednia w diecie,i czy bialko w kazdym posilku zwieksza tempo przemian metablicznych o nawet 30%. -czy to prawda ze jezeli wybieram weglowodany tylko o niskim IG unikam magazynowania tkanki tluszczowej. 4.DIETA DOBRZE ZBILANSOWANA: Jest kilkadziesiat diet ktore opieraja sie na roznych proporcjach skladnikow odzywczych.Dieta ktora mi najbardziej odpowiada to dieta z wysoka zawartoscia bialka a niska weglowodanow.Moj jadlospis wyglada mniej wiecej tak: I Sniadanie: a) -1 kromka chleba pelnoziarnistego -50g twarogu chudego -1 pomidor -Kawa Inka na mleku 0,5% b) -1 szklanka mleka 0,5% -2 lyzki platkow owsianych -1 lyzka otrebow pszennych -kilka truskawek -50g twarogu chudego c) -2 jajka na parze z pieczarkami i pomidorem -1 szklanka mleka chudego zmiksowanego z 5 truskawkami II Sniadanie: a) -250g kefiru naturalnego -pol grapefruta b) -50g twarogu -100g jogurtu naturalnego -pomidor i ogorek Obiad: a)piers grillowana z kurczaka,salata zielona z jogurtem naturalnym,papryka duszona z pieczarkami b)piers grillowana,fasola szparagowa,kapusta kiszona c)filet z ryby na parze z surowka z kapusty pekinskiej d)kalafior z wody,piers gotowana z papryka,pomidorem Podwieczorek: -rzadko jadam chyba ze sniadanie jjem bardzo wczesnie wtedy jjem 5 posilkow,ale kiedy udaje mi sie dluzej pospac wtedy jjem 4 posilki srednio. Kolacja: a)tunczyk w kawalkach w sosie wlasnym,1 jajko b)ryba grillowana c)twarog chudy Staram sie aby bylo to glownie bialko. Menu dopasowuje do ilosci spozywanych kalorii.Czasem dodaje owoc np.jablko,ananas lub warzywo np. marchewke surowa.oczywiscie uwzgledniajac to w limicie kalorii. CZY WEDLUG PANA JEST TO DOBRZE ZBILANSOWANA DIETA? dodam ze posilki jjem co 3-4 godziny,ostatni posilek o godz.18.00. Mam problem z wyszukaniem odpowiednich prduktow ktore moge dodac do diety poniewaz musze zwiekszac ilosc spozywanych kalorii.wiem ze nie jestem w stanie zjesc dwoch kromek chleba na sniadanie czy podwojnej porcji miesa albo ryby.Wszedzie pisza zeby dodac dodatkowy owoc lub surowke ale przeciez na koniec musialabym jesc kilogram jablek albo surowki bo brakuje mi do mojego zapotrzebowania 1000kcal. CO W TAKIM RAZIE DODAC DO DIETY ZEBY PODNIESC KALORYCZNOSC PRODUKTOW? -Planuje dodac ryz ciemny do obiadu ale przeciez nie moge jesc go codziennie. -Czasem dodaje do jakiegos dania slonecznik luskany bo zawiera on zdrowe tluszcze ale jest to max.1 lyzka co kilka dni. -Mysle tez nad dodaniem wedliny chudej z indyka lub kurczaka,wedzonej ryby,serkow typu wiejski,ser feta oczywiscie w malych porcjach. I tutaj moje pomysly sie koncza bo nie wiem jakie produkty mam wybierac zeby zawieraly zdrowe weglowodany i nie zawieraly tluszczu.kiedy jestem na zakupach zawsze pojawia sie problem jakie produkty wybierac.Mysle tez nad jakimis koktajlami z owocow i jogurtu.Sklepy oferuja bardzo duzo produktow typu light no ale ja bardzo dokkladnie czytam etykiety i zazwyczaj odkladam z powrotem. bardzo prosze o komentarz tego co napislam i prosze mi powiedziec moj sposob odzywiania jest prawidlowy.czy z biegiem czasu bede mogla dodac mniej zdrowa zywnosc w postaci np.normalnej bulki z wedlina serem lub normalnego obiadu oczywiscie caly czas pilnujac limitu kalorii.zalezy mi bardzo na tym zeby tez napisal mi pan czy rzy takim postepowaniu moge sie obawiac efektu jojo.

prosze zauwazyc, ze temat nazywa sie pojedyncze pytania, odpowiadam tutaj na drobne wątpliwosci, kompletnymi poradami zajmuje sie przez @ i biore za to pieniadze. dlatego zwracam sie z prosba o strzeszczenie tej wypowiedzi i o krotke zwiezle zapytania, tudziez o kontakt bezposredni ze mną poprzez mail.

\"Moje pytanie brzmi czy organizm w ciagu tych dwoch tygodni 500kcal uznal ta wartosc za normalna i kazda nadwyzke bedzie magazynowal?\". - to kwestia indywidualna, na pewno przemiana materii sie spowolnila i na pewno gwaltowne zwiekszenie ilosci spozwanych kalorii moze spowodowac wzrost wagi. jezeli dodam te 100kcal to przeciez z jednego dnia nie wiele tego zmagazynuje bo przeciez 1kg to az 7000kcal - zalezy czego 1kg. ale faktycznie dodawanie po 100kcal na tydzien to opcja wyjatkoo ostrozna. prosze jednak pamietac, ze weglowodany maja zdolnosc wiazania wody, waga zwieksza sie rowniez z tego powdu, ze zachodzi pewne zatrzymanie plynow. .Dodatkowo regularne spozywanie posilkow zapobiega magazynowaniu \"bo organizm caly czas dostaje dawke do trawienia i caly czas pracuje w sumie na minusie bo spozycie kalorii jest mniejsze niz jego zapotrzebowanie.przez kolejny tydzien pozostaje na stalej wartosci 600kcal.\" - tutaj wszystko sie zgadza, ja jednak przyspiszylbym troche dodawanie kalori obserwujac reakcje organizmu. jesli przykladowo przy spozywaniu 1000kcal na dobe dalej nastepuje redukcja wagi, to nalezy bezzwloszcznie zwiekszyc ilosc pokarmu. - moze byc tak ze zbyt powolne dodawanie kalorii - dalej bedzie spowlaniac przemiane materii i poglebiac kryzys. \"jesli w nastepnym tygodniu dodam mu kolejne 100kcal to bedzie to odebrane jako nadwyzka dla organizmu ale nie wiem czy od tych 500 czy od 600kcal z poprzedniego tygodnia.Chodzi mi o to w jakim tempie organizm sie przestawi na nowa wartosc czy tydzien mu wystarczy zeby wartosc 600kcal uznal za normalna?\" - na to pytanie nie ma odpowiedzi. mysle ze w wypadku dwutygodniowej diey glodowej, jesli jestPani mloda osoba, to powrto do \"normalnosc \" powinien nastepowac szybko. \"W ciagu 2 tygodni stopniowo zwiekszalam kalorie: 1 tydzien -max.600kcal 2 tydzien-max.750kcal Teraz jest 3 tydzien-max do 850kcal. W sumie od zakonczenia diety ktora powtarzam byla ogromnym bledem dodalam 250kcal bez wzrostu wagi.\" - sugeruje dodawac wiecej kalorii. \"Kazdego tygodnia organizm otrzymuje o 700kcal wiecej niz na poczatku diety.przez 10 tygodni bedzie to 7000kcal-czyli 1kg. Czy organizm przez te 10 tygodni bedzie wogole cos magazynowal z tej minimalnej nadwyzki?Tym bardziej ze przez wiekszosc czasu dostaje mniejsza wartosc niz tego potrzebuje.\" - nie sadze by organizm zaczął cos magazynowac, ale prosze pamietac, ze organizm dazy do wyrownania strat i uzupelnienia straconych kg. \"Jesli chodzi o bialko, to przy 800kcal powinnam spozywac go ok 30% z tej wartosci kcal.czyli 240kcal powinno stanowic bialko czyli ok.60g/dobe.z moich obliczen wynika ze dziennie spozywam od 170-200% zapotrzebowania.sa to glownie bialka pelnowartosciowe.wydaje mi sie ze miesnie dzieki temu nie maja zbytniego uszczerbku.\" - zgadza sie. jest to dobra tendencja. Tluszcze-powinnam ich spozywac ok.22g na dobe jednak z wyliczen wynika ze moje menu zawiera ok.60-80% tego zapotrzebowania.\" - ja bym zdecydowani zwiekszal wlasni ilosc tluszczu w diecie. \"weglowodany-chyba najbardziej skomlikowane jak dla mnie i od dawna jestem przekonana ze to one byly glownym powodem wzrostu wagi.kiedys krotko stosowalam diete ograniczajaca do minimum weglowodany i dodanie weglowodanow bardzo szybko powodowalo tycie.tak wiec na poczatku diety zawartosc weglowodanow w pozywieniu byla minimalna,pochodzily one z warzyw,owocow ale minimalne ilosci oraz z produktow typu kefiry czy twarog.w sumie dawalo srednio 60g/dobe.w kolejnych tygodniach dodalam chleb pelnoziarnisty w ilosci 1 kromka(70g) na sniadanie lub platki owsiane surowe 2 lyzki i otreby pszenne 1 lyzka.Wiem ze owoce maja sporo weglowodanow tak wiec jjem je tylko max do godz.15.00.natomiast calkowicie wyeliminowalam je z kolacji.Wybieram tylko weglowodany o niskim IG.Warzywa jjem w wiekszosci surowe\". - szybki wzrost wagio po dodawaniu wegli byl spowodowany tym, ze wegle/glikoge \"ciagnie wode\". nie ma co byc radykalem, ale wegli o wysokim indeksie nie powinno sie wiele spozywac. reszta uzalezniona jest od typu diety. TERAZ PYTANIE DO PANA: -czy ilosc bialka jest odpowiednia w diecie,i czy bialko w kazdym posilku zwieksza tempo przemian metablicznych o nawet 30%. - nie wiem czy o 30%, ale faktem jest ze bialko przyspiesza przmiane materii. -czy to prawda ze jezeli wybieram weglowodany tylko o niskim IG unikam magazynowania tkanki tluszczowej, moze nie tyle unika Pani, co minimalizuje ryzyko. wiele zalezy od bilansu.

przedstawiona dieta moim zdaniem jest przemyslana i oparta na zdrowych zasadach, ale nie koniecznie musisz ja konczyc o 18. ostatni posilek mozesz zjesc 1 - 3h przed snem. jesli brak Ci kalorii - dodaj tluszczy. kazdy tluszcz moze byc zdrowy lub niezdrowy, zleznie od dawki. szamiast slonecznika proponje migdaly. dlaczego tluszcz Pani tak przeszkadza i tak sie go Pani obawia?

byc moze wynika to ze sprzecznych informacji na temat tluszczy. prejrzalam troszke informacji i wyszukalam dodatkowe produkty o ktore chce zapytac czy warto je dodac: -makrela wedzona lub inne ryby wedzone -ser typu feta -watrobka wieprzowa lub drobiowa(tylko ten cholesterol) -zupy na kostce rosolowej z mieszanek warzywnych -koktajle mleczne oczywiscie bez przesady z owocami I teraz jeszcze pytanie dotyczace zelatyny czy mozna jej uzywac np.robiac galaretke z owocow,czy z kurczaka z warzywami.nigdzie nie moge znalezc nic o zelatynie.

tluszcz jest niezbedny. np wg danych naukowych zwiekszenie udzialu kwasow tluszczowych omega3 w diecie powoduje szybszy spadek wagi. przykladow jest wiele. wymienione produkty mozesz dodac, ale raczej sporadycznie, feta jest mocno slona. cholesterolu sie nie boj jesli nie masz znim problemem. Ja nieraz jadlem i 10 jaj dziennie i cholesterol byl caly czas na tym samym poziomie.