Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Venus00

WEGETARIANIE I WEGANIE - Łączmy się

Polecane posty

dziekuje za przeslanie ksiazki;] spokojnie wyniki bedziesz miala dobrejak bedziesz dbala o to co jesz

czy ktos z was jest veganka/veganinem?? albo poczatkujacym wegetarianinem jak ja?? ja jestem od jakiegos czasu ale zaczyna mnie meczyc ta monotonia jedzenia... to znaczy co jesc zeby bylo dobrze? czy macie moze jakies wskazowki? bardzo bylabym dzieczna. jestem veganka bez kartofli i mąki.

i wogole boje sie ze bede miec jakas awitaminoze albo co. jak tego uniknac?

Gość nina blue
hmm poszukaj gdzies przepisow moze jakas ksiazka cie zainspiruje mysle ze to wazne aby nie popasc w monotonie ja jestem wegetarianaka i tak szczerze to trudno mi by bylo bez maki czy ziemniaczkow heheheh na ich bazie powstaje wiele cudownych dan wczoraj mialam extra obiadek i sie pochwale -smazona rolada z nadzienieam ziemiaczanym z dodatkiem sezamu mmmmmmmmmmmmm pycha

Gość nina blue
heheh oj a dluga juz jestes weganka?? czy najpierw bylas wegetarianka czy odrazu weganka ?? dlaczego wlasnie taka decyzja??

dzieki za odpowiedz:) jestem veganka od marca:) taka decyzja z powodu guza jajnika i grzybicy jelit:) dzieki diecie wyleczylam prawie grzybice a guz maleje. ale boje sie o wyniki. i o to co trzeba jest by bylo ok. ksiazke chcialam kupic. ale nawet w tych dla wegan potrawy oparte sa o kartofle, mąkę, cukier trzcinowy itp.

Gość nina blue
no tak dzieki takiej diecie zapewne jestes w stanie choc w jakims stopniu wyleczych te chorobe - wegetarianki np w duzo mniejszym stopniu chorujaa na raka szyjki macicy i jest to oczywiscie udowodnione na podstawie badan jadnak zastanawiam sie czy nie jest to zbyt radykalna zmiana diety dla twojego organizmu bo z tego co zrozumialam wczesniej bylas miesojadkiem he ale oczywiscie nie jestem specjalistka mysle ze powinnas wykonac badania i wtedy bedziesz wiedziala jak to wyglada hm czy zamierzasz byc veganka juz do konca zycia czy traktujesz to na zasadzie pewnego odtrucia ciala?? jesli dieta veganska ci sie kompletnie znudzi jedyna rzecza jaka moge zaproponowac jest wegetarianizm hihihi osobiscie wydaje mi sie to najbardziej naturalny sposob odrzywiana dla czlowieka ;-)

Gość gev
Czesc.Wegetarianie(tudziez weganie),powiedzcie mi jedno- czy mimo niejedzenia miesa- nadal macie w sobie energie do zycia? Bo ja nie jem miesa od 3 lat.Nie wyobrazam sobie,gdybym miala znowu zaczac.W kazdym razie na poczatku czulam sie z tyms swietnie,schudlam,zajebiste wyniki badan itd. Natomiast teraz nie wiem czy moj blad polega na tym,ze jem za malo wartociowych rzeczy( w sumie non stop wpierdzielam jakies warzywa i owoce),ale chodzi o to,ze mam malo energii do zycia. Wyeliminowalam zupelnie cukier ze swojej diety. I z tym tez na poczatku czulam sie super,nationiast teraz z czasem jestem coraz bardziej ospala itd. Od razu sytuacja poprawia sie,kiedy zjem kawalek czegos slodkiego. Czy Wy tez tak macie? Bo ja juz nie wiem co robic:( Czy to glod miecha i brak energii spowodowany jego brakiem(choc jesli chodzi o miecho,to ja w ogole nie mam na nie najmniejszej ochoty), czy to problemy z poziomem cukru?:/

Gość cbadef
Zbadaj krew na poziom cukru.

Gość aaa-nka
A mierzyłaś ciśnienie tętnicze krwi? - może jest zbyt niskie.

Gość Gabii55
gev - najlepiej zmierz ciśnienie, zbadaj poziom Vit B12, hemoglobinę (anemia) oraz poziom cukru.

Gość nina blue
hehehh ja nie mam checi na mieso wprost przeciwnie ostatnio kolezanka gotowala zupe poprosila - sprawdz czy dobra -zupa byla na miesie nie pomyslalam i posmakowalam ooooooooooo matko jak poczulam ten smak na sama mysl mi niedorze rozwodnoiny tluszcz zwierzecy lllllllllllleeeeeeee a co do ospalosci sprawdz poziom cukru i nie odmawiaj sobie slodkosci heheheh ja tam bez slodyczy bym niie wytrzymala

Gość nina blue
ja sie nie ,,opycham ,, poproslu lubie slodkosci i od czasu do czasu musze zjesc cos slodkiego nie bardzo rozumiem co jest takiego fffffffffuuuuuuu w kawalku ciasta robie tez pyszny puding z marchwi z migdalami i cukrem smazone kuleczki bananowe smazone owoce w ciescie i wiele innych slodkosci i to jest pycha a nie fuuuuuuuuuuuuuu

Gość nina blue
trzeba miec fantazje slodycz to nie tylko baton mars kupiony w sklepie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nie wiem Nina Blue czy wiesz ile dodatkow E pochodzenia zwierzecego znajduje sie w takim kawalku ciasta. poza tym myslalam ze wegetarianizm to cos wiecej niz tylko niejedzenie miesa. dodatkowo widze ze przeciwko jedzeniu jaj nic nie masz a to tez przeciez jest 'zycie' ktore trzeba zabic zjadajac je a zwierzeta na fermach kurzych sa okrutnie eksploatowane niestety.

Gość nina blue
no i widzisz jak sie myslisz tak sie sklada ze nie jem jaj szkoda ze wiesz tak malo a tak chetnie sugerujesz komus bledy byc moze nie slyszalas wiec napisze - MOZNA ZROBIC CIASTO KTORE NIE ZAWIERA W SOBIE JAJ!!! i bardzo cie prosze rozmawiaj- pisz ale nie pouczaj hehehe bo jak widac nie masz do tego odpowiedniej wiedzy sa ludzie dla ktorych wegetarianizm to tylkoi wylacznie niejedzenie miesa moim osobistym zdaniem nie jest to dobre podejscie dla mnie to cos wiecej ale dlugo by o tym pisac mysle jednak ze ci dla ktorych jest to wylacznie nie jedzenie i tak robia lepiej niz ci co mieso jedza wiec mysle ze nie warto oceniac kto dlaczego itd. liczy sam fakt w takim kraju jak polska pod tym wzgledem licza sie nawet male kroczki stopniowo sie to rozwija i trzeba sie tylko cieszyc

Gość Co dobrego gotujecie
nie mam pomysłu na jutro

Gość semi-vega
Gabsonik - ale przecież wegetarianie jedzą jajka, tylko veganie nie jedzą, nie wiem co nina blue pisała że jest wegetarianką czy veganką bo nie doczytałam no ale już napisała że jaj nie je. Znaczy wiadomo może być wegetarianin który nie je np jajek a je miód, i sery itp ale ogólnie mi chodziło o ten podział . Można być przecież wegetarianinem w sensie że się tylko mięsa nie je itp. Niektórym chodzi tylko o jedzenie, a dla innych to cała filozofia życia, światopogląd itp., dlatego wg mnie veganizm jest już nie tyle co dietą i upodobaniami kulinarnymi ale właśnie poglądem na życie, a wegetarianizm jest mniej restrykcyjny.

Gość nina blue
jestem wegetarianka a grabsonik jest weganka ale odnosze wrazenie ze z jakiegos przymusu i swoje frutracje odgrywa na innych nie podoba mi sie jej ton wzgledem mojej osoby i dziwne aluzje -tylul topiku - wegetarianie weganie laczmysie -LACZMY SIE - NIE DZIELMY SIE wiec insynuacje wzgledem mojej osoby przez gabsonikwydaja mi sie nie na miejscu

Gość nina blue
wegetarianiz tez jest pewnego rodzaju filozofia na zycie choc zdaje sobie sprawe ze nie w kazdym przypadku ubolewam nad tym ale szanuje osoby dla ktorych jest to tylko nie jedzenie miesa