Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dpi2008

ŚWIADCZENIA RODZINNE / FUNDUSZ ALIMENTACYJNY - pomogę

Polecane posty

Witam ;) Pracuje z MOPSie przy przyjmowaniu wniosków o świadczenia rodzinne, pomagam tez wypełniac wnioski z funduszu alimentacyjnego. Chętnie udziele wszelkich informacji, tzn jakie dokumenty ze sobą wziąć by przyjśc złożyć kompletny wniosek bez wezwania, jakie dodatki Wam przysługują etc. PRZYPOMINAM, ŻE śWIADCZENIA RODZINNE TO NIE TO SAMO CO POMOC SPOŁECZNA. O tej nie mam zilelonego pojęcia, bo pracujemy na różnych ustawach ;) Jeśli chodzi o fundusz alimentacyjny ro póki co, przez \"naszych wspaniałych polityków\" informacje bardzo ogónle. Jak już wszystko będzie miało ręce i nogi to wtedy będziemy mogły porozmawiac konkretnie ;) Ze względu na fakt, że przy bardziej skomplikowanych stytucjach rodzinnych nalezy wnikac (moim zdaniem) w dośc intymną sferę będę odpowiadała także na pytania w mailach. Prosze wtedy starać się dokładnie opisać swoją sytuację, ewentualnie dopytam. Zasadniczo: -stan cywilny - jeśli żyjesz w konkubinacie ważne jest czy macie chociaż 1 dziecko wspólne - kim jest ojciec/ojcowie dzieci jesli to nie jest Twój obecny mąż - oczywiście nie pytam o nazwiska ale np. \"były mąż/nieznany/były lub obecny parner etc\" - ile lat maja dzieci, najlepiej podać rok urodzenia - gdzie się uczą (rodziaj szkoły i czy lezy ona pzoa Waszym miejscem zamieszkania)? - czy sa orzeczenia o niepełnosprawności? - jeśli sa zasądzone alimenty to jak wygląda ich ściagalność? - Twoja oraz partnera/męża historia zatrudnienia od stycznia 2007 roku (wszelkie zmiany pracy, zasilki, staże etc ). Prosze tez o informacje jakie to były umowy (o pracę/zlecenie/o dzieło) -czy dzieci mają jakieś stypendia? ZAWSZE należy ze sobą wziąć dowód osobisty i jego kserokopię(!), zaświadczenia z US za 2007 rok wszystkich pełnoletnich członków rodziny ( w tym dzieci, które do 2007 roku skończyły 18lat) oraz podpisane oświadczenia o dochodzie nieopodatkowanym (podpisane przez nich, do pobrania w MOPSie).

Gość doradz cos plisse
Ok. Ja mieszkam w Anglii ,egzekucja komornicza bezkuteczna w polsce bylego meza ,od 2 lat nie mam alimentow,komornik polecil mi fundusz ...? jak to zalatwic mam dwojke dzieci i jestem samotna matka.

Gość doradz cos plisse
dzieci mieszkaja razem ze mna

No i przede wszystkim prosze pamiętać, że świadczenia przysługują ze względu na miejsce zamieszkania a nie zameldowania i nie dajcie sobie wmówić nic innego, bo w zeszlym roku działy się \"cuda na patyku\" z odsyłaniem ludzi :) Ostatecznie powinni Wam przyjąć wnisosek wszędzie i ewentualnie go odesłac, ale chyba nie ma sensu jeżdzić nie wiadomo gdzie, skoro i tak wypłat musi dokonac MOPS tam gdzie faktycznie mieszkacie :)

Gość doradz cos plisse
?

doradz cos plisse - patrz mój post wyżej. Teoretycznie nie masz prawa ubiegac sie w Polsce.

Jednak z praktyką jest różnie. Tak czy inaczej powinnaś w Twojej sytuacji udać się do ROPSu a nie MOPSu. Jak jestes teraz za granica to pozstaje mail do nich.

Gość doradz cos plisse
A wiec dzieci sa pozbawione alimentow? A co z unia?

Szczerze mówiąc nie wiem jak to jest w przypadku alimentów do końca, bo mamy polecenie odsyłać do ROPSu wszelkie sytuacje " z zagranicą". Nie chcę wprowadzić Cię w bląd. Znajdź stronę ROPSu najbliższą Twojemu miejscu zamieszkania w Polce i napisz do nich. Tak będzie najprościej.

witam ... u mnie sprawa wyglada tak, jestem samotna matka, 2007 dziecko urodzilam, w akcie urodzenia ma wpisane ojciec nieznany, ale byly 2 sprawy na ktorych ojciec sie nie pojawil...dostalam wyrok zaoczny, podalam wszytsko do komornika rowny miesiac temu, wydaje mi sie ze nie sciagna z niego zaleglych pieniedzy bo zmienil adres i miejsce zamieszkania bez poinformowania sadu czy nawet mnie. czy jezeli zloze wnioski za 2 miesiace to ten fundusz alimentacyjny bedzie w stanie mi wyrownac pieniadze zalegle( jest to ok 2000pln) czy bede musiala podawac o to jego rodzicow??? z gory dziekuje ;)

Z unią obowiązuja nas przepisy i koordynacji systemów zabezpieczeń społecznych, więc raczej na lodzie nie zostaniesz :) Po prostu dopytaj tam, ewentualnie zajrzysz tu jutro wieczorem - zapytam w pracy. Powiedz mi jednak gdzie mieszkasz, czy dłuznik jest Polakiem i w jakim kraju mieszka :)

gdybam zeby podac rodzicow chlopaka to musialabys miec zaswiadczenie od komornika o bezskutecznej egzekucji z min poł roku w innym przypadku sąd robią tak ze po prostu sprawe umażają albo oddalają na inny termin np pol roku i czekaja by sparwdzic czy ojciec faktycznie nie placi. Teoretycznie nie powinno tak byc natomast w praktyce tak to wygląda. Zas fundusz nie wyplaca zaleglych alimentow oni placa tylko bierzące i to pod warunkiem ze dochod ci nie przekroczy.

gdybam- zacznijmy do tego, że NIE jesteś samotną matką (jakkolwiek głupio to brzmi) w świetle ustawy, bo masz zasądzone alimenty. Jesli chodzi o zaliczke/fundusz - nie dostaniesz na pewno nic wstecz u nas (tzn jedynie od momentu złożenia wniosku i chyba po upłynięciu okresu wymaganej bezskutecznej egzekucji, ale o to dopytam, bo szczerze mówiać nie pamiętam - wybacz, ale wdrażam sie na nowo; żeby nie było na razie mam szkolenie ;) ). Natomiast od komrnika owszem ;) Bardzo dobra informacja jest fakt, że dotąd komornik najpierw ściągnięte pieniądze przeznaczał dla siebie (odsetki), wg ustwy o funduszu najpierw ma obowiązek spacić Ciebie :D

nie da sie wkleic bez bledu ;) w kazdym razie tu jest napisane, ze "Cierpieć za długi alimentacyjne niesolidnego ojca czy matki mogą nawet jego nowi partnerzy. Komornik będzie mógł zająć nie tylko rzeczy dłużnika, ale także należące do osoby, która z nim mieszka. Chyba że ta osoba udowodni, że to jej wyłączna własność. Ciągle też możliwe będzie pozwanie do sądu rodziców dłużnika. Za to pojawi się szansa na wyjście z pętli zadłużenia. Wprowadzony zostanie akcent mobilizujący rodziców. Gmina dłużnika będzie mogła rozłożyć na raty lub umorzyć część długów (w uzasadnionej sytuacji)." ojciec mojej corki ma dlug wobec mnie wiec chyba mam prawo?? czy ja to zle rozumiem ??

Co do sądów to nie wypowiadam się, bo tym sie nie zajmuję. Polecam jednak iśc do MOPSu i umówić się na wizytę (bezpłątną) z prawnikiem. Tam dowiesz się wszytskiego ;)

gdybam to jeszcze nie jest ustawa w pelni przygotowana do wyjscia na swiatlo dzienne. Owszem komornik moze zając cos co jest na tego gościa np pralke czy lodowke ale jesli lodowka stoi tylko na jego kobiete bądz matke komornik nie ma prawa jej tknąć. Alimenty mozesz żadac od dziadkow i napewno bedą na nich zasądzone ale biorąc po uwage ich zarobki czy emerytury to nie bedzie to wiecej niz 100 lub 150 zl takze ja bym sie wstrzymala i poczekala az ojciec dziecka zacznie pracowac bo przeciez kiedys bedzie musial a w tym czasie panstwo bedzi ci wyplacac tą kwote. Jesli beda placic dziadkowie czy ktos inny to panstwo ci juz nie da wiec lepiej wziąsc od pannstwa 300 zl niz od dziadkow 100 ?

ja teraz dostaje od panstwa 218 pln , i nie mam nic wiecej studiuje dziennie i nie pracuje, a w MOPS-ie nie dadzą mi "docelowych "pieniedzy poniewaz moi rodzice zbyt duzo zarabiaja i to oni maja mi pomagac. a co do ojca to on pracuje tylko zmienil adres zamieszkania i pewnie go nie znajda.....

Gość doradz cos plisse
OK Podam ci imei. devonka1@o2.pl Ojciec dzieci przebywa w Polsce.

Przybywam z daleka - wiem, że nie jest. Mi chodziło jedynie o to, że dotąd jeżeli cokolwiek to w pierwszej kolejności szło to na spłacenie odsetek a teraz w pierwszej kolejności na spłacenie samych alimentów. Chyba sie nie myle ;) A cudze lodówki to nie moja działka, dlatego wuażam, że najlepiej byłoby gdybam iść do prawnika i z nim pogadac i wtedy decydować ;)

Gość jjustynaa2
u mnie sprawa wyglada tak.nie mamy slubu, nasze dziecko urodzilo sie w 2007 roku,corka ma moje nazwisko jednak w akcie urodzenia ojciec jest podany,w tej chwili juz nie mieszkamy razem,dziecko jest ze mna, nie mam zasadzonych almentow,jestem na urlopie wychowawczym. pytanie moje brzmi tak czy moge sie zeszcze starac o jakies swiadczenia rodzinne? a jezeli tak to jakie? ajezeli nie to czy zmieni sie cos gdy bede miala zasadzone alimenty?

gdybam a jak wyglada sytuacja finansowa jego rodziców ? I nie martw sie komornik go znajdzie - wystarczy ze sprawdzi w zusie czy dana osoba oplaca skladki i kto to robi wtedy mają adres pracodawcy

*cokolwiek ściągnął gdybam - nie wiem co masz na myśli mówiąc więcej, ale chyba mówisz o pomocy społecznej, bo w przypadku świadczeń (powtarzam - my jako tako MOPSem nie jestesmy, równie dobrze moglibyśmy przyjmowac wnisoku w Urzędzie Miasta gdyby nas tam przydzielili, musicie to rozgraniczać) dochody Twoich rodziców nas w ogóle nie intersują. 218zł - wnisokuję, że masz rodzinne i samotne. Zła wiadomość - od moemntu zasądzenia alimentów samotne ci nie przysługuje. Jeśli jeszcze tego u nas nie zgłsoiłś to zrób to jak najszybciej, bo do monetu wyroku masz nienależnie pobrane świadczenie (samotne), które musisz zwrócić z odsetkami.

dpi kochan to bylo do gdybam :):) justyna mozesz sie starac o zasilek rodzinny ale to tylko 48 zł teoretycznie zeby cokolwiek zalatwic potrzebujesz wyrok sądu lub akt zgonu inaczej nic sie nie da a bynajmniej u mnie nie mozna nic zalatwic.

Gość doradz cos plisse
Szukaam wszedzie ale nic nie umiem znalez.Dzieci tutaj mieszkaja ucza sie i co ,im sie te pieniazki naleza. Jak nie sprawi ci to klopotu dowwiedz sie czy Unia to reguluje.

Gość jjustynaa2
a kiedy od strony prawnej moge sie nazwac samotna matka?cos pokrecilam ale mam nadzieje ze wiesz o co chodzi:)

doradz - pieniądze mogą ci sie nalezec tylko od komornika. Nasze Panstwo nic nie da zadnej pomocy finansowej a jesli chodzi o pomoc to zalezy czy my jako Polska mamy odpowiednie klauzule podpisane z krajem w ktorym mieszkacie. Jesli takowych nie ma to tez nic stamtąd nie dostaniesz. wiecej nie wiem.

do przybywam, sytuacji finansowej jego rodzicow nie znam. No jezeli pracuje na bialo to go znajda a teraz tez takiej pewnosci nie mam....., czyli przez te 3 miesiace (czas komornika na sciagniecie dlugu) bede otrzymywac tylkko 48 pln??

doradz cos plisse - odpisze ;) jjustynaa2 - powiem tak. Śwaidczenia Ci przysługują jeśli go wykażesz w składzie rodziny a więc i jego dochody (potrzebny będzie US i autograf na nieopodatkowanym). Jeśli jednak z nim nie żyjesz to jest to oszustwo. Od momentu zasądzenia alimentów przysługuje Ci normalnie zasiłek i dodatki. Możesz jednak złozyc wniosek już teraz i dołączyć potwierdzenie, że rozprawa o alimenty w toku. Wniosek będzie zawieszony. Wtedy, jeśli alimenty zostaną przyznane wstecz nadpłacą Ci świadczenia.W przypadku wychowaczego pamiętaj, że w tym roku należy co roku dołączać na nowo wszystko (ZUS i papiery od pracodawcy również). Przybywam z daleka - ;)