Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dpi2008

ŚWIADCZENIA RODZINNE / FUNDUSZ ALIMENTACYJNY - pomogę

Polecane posty

no musze zglosic :/ a wlasciwie no z czego mialabym niby oddac?? nikt mi wczesniej nie mowil ze trzeba zglaszac a bylam nie dawno w mopsie ....

GDYBAM - skłądajac wniosek podpisałaś oświadczenie, że będziesz zgłaszała wszelkie zmiany (na tej stronie gdzie wypisywałaś załączone dokumenty). Uzyskanie prawa do alimentów i uznanie dziecka są istoną zmianą. Inna sprawa, że biorac pod uwagę fakt, że nie czytacie tego co podpisujecie etycznym byłoby informowanie o tym. Ja przynajmniej tak robie zawsze, mimo, że akurat to napisane jest pogrubioną i większą czcionką ;) Nie musisz zwracać od razu, najprawdopodobniej podpsiszesz oświadczenie i będą Ci to w ratach potrącać ze świadczeń.Lepiej idź z tym jak najszybciej, każdy miesiąc to więcej do zwrotu i więcej odsetek.

NO to w takim razie nie czytalam co podpisalam, ale zglosze to jutro ;) dzieki za wszystkie informacje ;) a jeszcze jedno : jezeli komornik nie \"sciagnie \" dlugow z ojca mojego dziecka czy znowu bede otrzymywac 218 pln czy 250 (bo tyle ma zasadzone alimenty ) + 48 pln rodzinnego??

gdybam bedziesz dostawala zasadzone alimenty z tym ze nie w wyższej kwocie niz 300 zł tak jest teraz z mopsu natomiast jak bedzie fundusz najprawdopodobniej bedzie wyplacal całą kwote czyli jak ktos ma 500 zł zasądzone to tyle bedzie dostawal a z opieki narazie dostaje max 300 zł + rodzinne.

Zaliczki dostaniesz maksymalnie 170zł albo różnicę (załóżmy, ze komornik ściąga z niego 150zł miesięcznie to dostaniesz 250-150 czyli 100zł zaliczki; jesli nic to oczywiście 170zł). Z funduszu 250zł ;)

No chyba, że nie masz dochodów (albo minimlne naprawdę) to max wtedy te 300zł ale nie wiecej niz zasądzone.

dpi cos mi nie pasuje w tym co piszesz albo sie zgubilas albo ja sie nie znam - otoz tak piszesz ze zaliczka alimentacyjna przysługuje samotnym matką i jest to kwota 170 zł + rodzinne. Po wniesieniu sprawy o alimenty automatycznie traci sie status samotnej matki bo ma sie alimenty tak? Gdybam jest bez dochodu i na dzien dzisiejszy dostaje zaliczke dla samotnej matki a kiedy przedstawi wyrok o alimentach to juz ich nie dostanie. Dostanie tą kwote ktorą ma zasądzoną jednak nie wiecej niz 300. A jesli nie ma dochodow to moze starac sie dodatkowo o jakies pieniądze. Czyli z mojego punktu widzenia i w moim ośrodku sprawa wyglada tak ze takie osoby jak gdybam dostają to co mają zasądzone + zasilek rodzinny plus ewentualne pielęgnacyjne + dodatkową kase jesli jest mały dochod. Druga kwestia to te obciązenie od komornika ze niby jak facet wplaci 50 zl to o te 50 zl bedzie zaliczka pomniejszona ale u mnie jest tak ze jesli facet ma zalegle alimenty to wszystko co zostanie przez komornika sciągniete idzie na poczet zaleglych alimentow a zaliczka jest wyplacana normalnie. Dopiero gdy dluznik splaci to co ma splacic to wtedy sie odlicza. Wiec nie wiem czy mopsy dzialaja na innych zasadach w roznych miastach czy jak???

Nie gubię się ;) Zakładajac, że dziecko jest zdrowe (czyt. nie ma orzeczenia o niepełnopsrawności bądź pow. 16 roku orzeczonego stopnia umiarkowanego/znacznego) kwota zaliczki alimentacyjnej to 170zł na dziecko (gdy uprawnione jest jedno lub dwójka dzieci) lub 120zł na dziecko (gdy uprawniona jest trójka lub więcej). Dochód nie może przekraczać 583zł na osobę. Jeśli jednak dochód na CAłą RODZINę nie przekracza 50% z 583zł (tutaj przyznaję są rozbiezności, bo z ustawy wynika jasno, ze ma być to w tym przypadku dochód na całą rodzinę, jednak wiem, że część ośrodków w Polsce interpretuje to jako kwotę 291,5zł na osobę) to wtedy jest to max 300zł (gdy jest jedno dziecko lub dwoje uprawnionych) lub 250zł na dziecko (gdy uprawnionych jest troje lub więcej). Dla dzieci z orzeczeniami te kwoty są wyższe. Jak widzisz kwota zaliczki jest zalezna od wielu czynników. W przypadku funduszu sprawa wygląda o wiele prościej.

"Samotne" wynosi 170zł na dziecko lub 250zł gdy ma odpowiednie orzeczenie o niepełnosprawności. Maksymalnie można jednak otrzymac "samotne" na dwójkę dzieci.

dobrze kochana tylko nie o to mi chodzilo - piszesz samotne wynosi 170 zł ale jesli ma wyrok to juz twoim zdaniem z pierwszej strony samotne jej sie nienalezy i ma je zwrocic tak napisalas wczoraj wiec dzis jej sie nalezy? Bo samotne to wlasnie kwota 170 zl natomiast zaliczka to kwota taka ktora jest zasadzona byleby nie wyzsza niz 300 i tak to dziala u mnie.

twoj cytat 218zł - wnisokuję, że masz rodzinne i samotne. Zła wiadomość - od moemntu zasądzenia alimentów samotne ci nie przysługuje. Jeśli jeszcze tego u nas nie zgłsoiłś to zrób to jak najszybciej, bo do monetu wyroku masz nienależnie pobrane świadczenie (samotne), które musisz zwrócić z odsetkami. po co ma w takim razie zglaszac ze ma alimenty zasądzonne i po co mają je jej zabierac jak potem twoim zdaniem znowu je dostanie. Kochana jakos u mnie inaczej to dziala naprawde. Nie znam żadnej osoby ktora pobieralaby zaliczke w kwocie 170 zł mimo ze dochod to własnie 587

Satmotne jej się nalezy do momentu uznania dziecka. Co więcej nie radze sie jej odwoływac od decyzji, bo wtedy sprawa trafia do SKO a tam znane sa przyapdki, że uznano, że ojcem dziecka jest się od poczęcia i kazano takim matkom zwracać CAŁĄ kwotę dodataku z tytułu samotnego wychowywania dziecka jaka kiedykolwiek pobrały. Kwota zaliczki nie może być u ciebie inna niż napisałam (za wyjatkiem tej rozbiezności). Jeśli chodzi o ściagalnośc to ta kwestia jej nie tyczy, przypominam, że ona dopiero ma zasadzone alimenty i świeżą sprawe u komornika. Jeśli teraz coś ściągną to z autmoatu poleca po zaliczce, bo on nie ma żadnego długu póki co. Poza tym nawet jesli gdybam nie pracuje i teoretycznie nie ma dochodu, to i tak nie wiem czy te max 300zł się należy...pisała, że studiuję dziennie a stypendia (naukowe i socjalne) wliczają się do dochodu. Czasami sa na tyle wysokie, że u mnie dostałaby jedynie 170zł (bo u mnie grniczna kwota dochodu miesięcznego to 291,5zł na nią i dziecko w sumie by dostac max 300zł)

Gość leoni82222
To tez zapytam:) Jestem w związku małżeńskim, niedługo urodzę dziecko, oczywiśćie w akcie urodzenia nazwisko rodziców aktualnie w związku. Mimo iż ojcem biologicznym nie jest mój mąż. Czy i jakie ma prawa, lub będzie miał prawa ojciec biologiczny mojego dziecka, jak kiedyś mu się nagle przypomni że chcę byc tatusiem? Co może zrobić ? Mimo iż w akcie będzie mój mąż jako ojciec? Tak na wszelki wypadek wole się zabezpieczyć.:) dziekuje i czekam niecierpliwie na odpowiedz.🌼

Ok. Juz ci tłumaczę o co mi chdozi bo widze, że nie rozumeisz pojęcia "samotna matka" ;)

dodatek z tyłu samotnego wychowywania dziecka przysługuje gdy: -ojciec jest nieznany -ojciec nie żyje -powództwo o alimenty zostało oddalone -sąd zobowiązał jedynie 1 z rodziców do utrzymywania dziecka. Oczywiście analogicznie wygląda "samotny ojciec". Co więcej aby dostac samotne nie wolno wychowywac ani jednego dziecka z ojcem (zalozmy ze Kowalska ma 2 dzieci. ojciec ani nie zyje, ale ma tez brata michała, którego ojcem jest Nowak. Pani Kowalska żyje z Nowakiem to na Anie już nie nalezy się samotne, mimo ze jej ojciec nie zyje). Poza tym samotna matka nie moze pozostawac w zzwiazku malzenskim nawet jesli maz nie ejst ojcem zadnego z jej dzieci. Dziecko gdybam zostalo uznane wiec nie ejst juz samotna matka, wiec dodatek jej nie rpzysluguje. Dostala alimenty i moze ubiegac sie o zaliczke (o ktorej kwotach pisalam) ale dopiero po 3 miesiacach ebzskutecznej egzekucji. Mam nadzieje, ze juz rozumiesz :) Pomijam juz fakt, że gdyby ojciec uznal dziecko ale nie zasadzono by alimentow nawet zasilek rodzinny by jej nie przyslugiwal.

dpi u mnie wyglada to tak ze np zasadzone jest 300zł i te 300zł mam + rodzinne. Mimo ze mam dochody swoje to tyle wlaśnie dostaje. Wczesniej bralam 170 a po wyroku juz to co mialam zasadzone i od poczatku pracuje. Wiec dlaczego? A i pomimo tego to od czasu do czasu dostaje od komornika pieniądze i ops nic a nic mi nie odtraca od zaliczki. Mam ci moze zeskanowac decyzje z ops?

Wybacz, z rozpedu wpislam warunek ze sad zobowiaza ljednego z rodzicow. Wtedy nie ma samotnego ;)

kochana ja nie chce sie klocic bo mozliwe ze ty masz racje ale gdyby tak bylo ja powinnam dostawac 170 zl a dostaje 300 no i to mnie dziwi. Ponad to wszystkie moje znajome mimo iz pracują mają właśnie takie kwoty jakie sa zasadzone wiec to mnie dziwi ze ty piszesz o 170 zł. Z drugiej strony jesli ty masz racje to ktos w moim osrodku cos pomieszał i w przyszlości ja bede musiala to oddac tak? Wiec niby czemu ja mam oddawac jak ktos sie pomylił a zeby sie pomylił w tylu przypadkach to juz mnie dziwi.

Jak widac kwalifikujesz sie dochodowo na te 300zl (powinna byc wliczona w to kwota, ktora sciagnal komornik a nie potracili ci z zaliczki). Albo sie pomylili, co tez sie zdarza :) Jeśli chodzi o sytuacje Twoja i gdybam to przypominam ci, że ona ma swieza sprawe a facet zadnego dlugu u komornika (jeszcze), wiec jej powinni poleciec po zaliczce jesli cos sciagnie. Przepisy sa jasne :)

Gość leoni82222
Czy tu obowiązuje kolejka? czy jest bajzel???????????wrrrrrrrrrrrr...............najpierw zakładasz temat , na którym potem ignorujesz :( żałosne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Moze one mają tez niskie dochody? Może "olali ten przepis" (ustwa się zmienila dopiero w zeszlym roku dopiero w tej kwestii), bo ich na to stać. Chcociaż to byłoby wbrew prawu :) Nie stawiaj Twojej jednostkowej decyzji, gdzie na marginesie nie mam czarno na bialym Twojej sytuacji przeciwko ustawie :P Poza tym dzisiaj słyszałam na szkoleniu o pewnym mieście gdzie kilka lat temu pracownicy narobili takiego syfu, że przy bilansie okazało się, że blisko połowa ma nienaleznie pobrane świadczenia :P

no ale jak moge kwalifikowac sie na te 300 skoro mam dochod 583 zł na osobe. Oczywiscie mi nie przekracza ale nie jest to tak maly dochod o ktorym pisalas. A co do zadluzen u komornika to zalezy od kiedy sąd zasadził alimenty. Bo mógł zasadzic wstecz i tak to bylo u mnie. Rozprawa odbyła sie dopiero w grudniu a od dnia narodzin dziecka mam zasadzone alimenty czyli od lutego. I w ten oto sposob jest juz dług.

leoni nie denerwuj sie :P - ojciec biologiczny bedzie mial jakiekolwiek prawa do dziecka dopiero po uznaniu przez niego ojcostwa lub wnisieniu sprawy do sądu przeciwko tobie o ustalenie ojcostwa i badania dna. Poki co twoj mąż jest prawnym opiekunem i tamten bez sadu nic nie zrobi.

leoni82222 - po pierwsze nie zarzucaj mi zalosnosci, bo nie mam obowiazku dopowiadac Ci w ciagu 30 sekund. Zreszta Twoj problem do spiesznych nie nalezy. Po drugie to nie jest pytanie o swiadczenia. Po trzecie - W Polsce z automatu będzie wpisany Twój mąż jako ojciec. Jak chcesz żeby biologiczny był w akcie to Twój mąż musi się zrzec ojcostwa a ojciec biologiczny wnieść sprawę o przyznanie mu go (lub Ty o uznanie dziecka).

Mniej tzn ile? Ile masz dzieci i dochodu netto? Bo jeśli więcej niż 291,5zł na osobe to na 100% masz nienależnie pobrane, nawet jeśli to błąd osoby wydającej decyzję. Jednak ośrodki różnie reguluja ta kwestię. Mimo to nie słyszałam by gdziekolwiek honorowali dochód 583zł do zaliczki w kwocie 300zł. Nawet jeśli to wbrew ustawie i tyle :) Lepiej by nie wyszlo to poza mury Twojego osrodka... Nie chcę nikomu nic zarzucać, ale MOPS dostaje za obsluge swiadczen jedynie 3% wyplaconych swiadczen (nic poza tym, z tego trzeba utrzymac wszystko, wyplacic pennsje, kupic papier do drukarki etc), wiec na dobra sprawe takie decyzje są dla nich oplacalne...:P

dpi mam jedno dziecko i dochod 1112 zł na naszą dwojke wiec siłą rzeczy nie powinnam sie kwalifikowac do tej zaliczki a mimo to dostaje ale wiele moich kolezanek tez tak ma wiec chyba u nas w mopsie cos nie gra i stąd tez się z tobą spieralam bo u mnie jest tak ... teraz juz wiem dlaczego :(

Poza tym nie wiem jak wygląda u Ciebie historia zatrudnienia, bo istnieje jeszcze coś takiego jak dochód utracony i uzyskany. To mogło zmienić Twójd ochód, a wiem z doświaczenia, że niewiele osób dobrze interpretuje to pojecia :) bo one w przypdku swiadczen w troche dziwny sposob sa sformulowane i mozna miec przyslowiowego pecha jak i farta ;) Zdarza sie tak, że przez to osoba w zlej sytuacji finansowej nie dostanie nic a ta w dobrej owszem :o