Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dpi2008

ŚWIADCZENIA RODZINNE / FUNDUSZ ALIMENTACYJNY - pomogę

Polecane posty

Te 1112 jest netoo oczywiscie? Zmienialas prace w 2006 i w 2007 roku? Albo starcilas jakas ktora mialas przez jakis czas jako np drugie zrodlo dochodu, albo prawo do czegos...?

a jak mozesz to powiedz mi jeszcze jak wygląda taka sprawa - matka żyje w związku konkubinatu nie z ojcem dziecka i wtedy co wypłacą jej swiadczenia czy nie?

Gość leoniiiiiii822222222222222
przebywam z daleka-------------------dziekuje kochana🌼 jednak cos wiecie trochy.

Konkubenta wpisuje sie do rodziny i liczy dochodu jesli wychowuje sie razem chociaz jedno dziecko wposlne. Jesli to tlyko przyblakany mezczyzna to moze ale nie musi go wpisywac. Jesli ejdnak go wpisze to i tak nie powinni go brac pod uwage, a jesli wezma to sobie strzelila przyslowiowego samoboja :P Inna kwestia jak konkubent jest ojcem dziecka(w akcie urodzenia, bo tylko to mnie interesuje) zalozmy ze jedynego ( bo przepeisy sa zawile dlatego musze miec czytelna sytuacje) to albo go wpisze albo pozwie o alimenty (wtedy nie wspiuje dorodziny) albo nic nie dostanie. Poza tym nie znosze wyrywkowych pytan :P Tutaj wsio jest ze soba zazebione i uwierz mi ze niektorzy maja takie sytuacje, że czlowiek sie gubi ;) Wszystkoz alezy od roznych czynnikow, pewne maja pierwszenstwo przy decyzji...

Ja tez zmykam, jak ktos chce cos wiedziec to blagam konkretnie :D Najlepiej odpowiedziec na pytania z pierwszego posta. Zapraszam tez na maila ;)

witam ;) mam wyrok zaoczny, nowy akt urodzenia córki, którym znajduję sie informacja ,że uznał ją ojciec na sprawie z 21 kwietnia, prawomocny wyrok jest z 27 maja. tutaj moje pytanie ja za czerwiec jeszcze dostałam pieniądze( jest to dodatek do samotnego wychowywania) , w mopsie mi powiedziano, że będe musiała oddać te pieniądze , które mi się nie należały od sprawy czyli 21 kwietnia. na wyroku sąd pomylił się i na poprawę musiałam czekać do 28 maja, natomiast nowy wyrok poprawiony przyszedł do mnie 14 czerwca. wcześniej nie mogłam do komornika złożyć papierów. czy to nie obchodzi mops?????

ja tez mam pytanie. Zeby uzyskać świadczenie nalezy liczyc dochody wszystkich czlonkow rodziny z ktorymi sie jest zameldowanym? A co w kwesti, kiedy moja siostra jest zameldowana w mieszkaniu, ale mieszka, ze tak powiem na czarno u swojego chlopaka, rozumiem, ze w swietle prawa jej dochody tez trzeba przedstawic?

Gość BARBÓRKA12
WITAM PROSZĘ O PORADĘ dpi2008 . MAM 2 CÓRKI . JEDNA Z NICH W TYM ROKU UKOŃCZYŁA 19 LAT. 16 KWIETNIA UMARŁ MÓJ MĄŻ, WIĘC POBIERAM ZASIŁEK RODZINNY NA NIĄ ORAZ DODATEK Z TYTUŁU SAMOTNIE WYCHOWUJĄCEJ DZIECI. JEST TO DOŚĆ DUŻO BIORĄC POD UWAGĘ IŻ ZOSTAŁAM SAMA Z DWÓJKĄ SZKOLNYCH DZIECI. JEST TO OKOŁO 240 ZŁMIESIĘCZNIE. OD NOWEGO ROKU SZKOLNEGO CÓRKA BĘDZIE UCZĘSZCZAŁA NA WYŻSZE STUDIA. SŁYSZAŁAM ŻE JUŻ NIE BĘDĘ DOSTAWAŁA TYCH PIENIĘDZY BO TO STUDIA WYŻSZE, CZY TO PRAWDA? JAKA TU LOGIKA ? PROSZĘ O ODPOWIEDZ, A W INFORATORZE DOŁĄCZONYM DO WNIOSKU JEST ZUPEŁNIE INNE OBJAŚNIENIE. TERAZ JEST MI CIĘŻKO FINANSOWO.PRZECIEŻ STUDIA SĄ BARDZO KOSZTOWNE. TERAZ WIDZIMY DLACZEGO MŁODZI UCIEJKAJĄ Z POLSKI. Z POZDROWIENIAMI BASIA

Gość BARBÓRKA12
JESZCZE PYTANIE DO MOJEGO PROBLEMU. MOZE JEST JAKIŚ SPOSÓB ABY NIE STRACIĆ TYCH PIENIĘDZY, ZALEŻY MI BARDZO , PROSZĘ O POMOC

Gość podobno
a jakie trzeba miec dochody na 1 osobe w rodzinie, zeby dostac rodzinne?

Gość Aagusia90
A co jeśli w rubryce jest wpisane, że ojciec jest nieznany? Będzie mi wtedy przysługiwał fundusz alimentacyjny??

Gość chaaaaaaaaa
agusia - trzeba wiedzieć komu się daje.

Gość dochody
nalezy przedstawic tylko swoje , zawsze mozesz powiedziec ze prowadzicie osobne gospodarstwo. Agusia - alimenty ci nie przysługują jesli nie masz wyroku z sadu. Mozesz liczyc na inną pomoc ale nie na alimenty. co do córek pani alimenty powinny zostac wstrzymane ale przeciez dzieci mają prowa do renty po ojcu jesli sie uczą i nie mają 25 lat.

Gość liliana531
chciałabym się dowiedzieć ,co mam zrobić.mam 6 dzieci z tego czworo dzieci z pierwszego związku ojciec dzieci nie żyje.Z drugiego związku związku mam 2 dzieci.chciałabym się dowiedzieć czy oprócz zasiłku rodzinnego i zasiłku na wielodzietność coś im się należy.

Gość o koorva
przeciez na niepelnoletnie dzieci przysluguje renta po ojcu. O ile pracowal. w ciągu 10 lat przed smiercią musial by miec 5 lat przepracowane czy jakos tak. Bez wyroku o alimentach nic sie nie nalezy ale mozna starac sie o zasilki z racji zgonu jednogo z rodzicow. Chyba ze 2 mąż przysposobił tamtą 4 wtedy nic sie nie nalezy bo on jest traktowany jako opiekun.

Gość liliana531
chciałabym jeszcze nadmienić ,że ojciec dziecka nie przepracował lat i nie dostały dlatego renty.a jeżeli chodzi o 2 męża to mąż nie dał dzieciom nazwiska,ani nie występowaliśmy w sądzie z wnioskiem o prawnego opiekuna(chodzi o dzieci z pierwszego związku).

Gość liliana531
chciałabym jeszcze nadmienić że ojciec dzieci nie żyje od 6 lat

ja tez mam pytanie:skladam wniosek o rodzinne,po raz drugi skadam...i jakie dokumenty potrzebuje:wystarczy mi tylko zaswiadczenie o dochodach z US czy musze od nowa wszystko?

Gość liliana531
jeżeli składasz po raz drugi wniosek o rodzinne trzeba mieć wszystkie dokumenty oprócz aktów urodzenia dziecka

no czyli co dokladnei,bo nie pamietam juz:) Na pewno dowody osobiste moj i męża,pewnie ich ksero...zaswoadczenia o zarobkach...i cos jeszcze?

-ksero dowodu wnioskodawcy -zaswiadczenia z urzedu skarbowego za 2007 rok -maz musi dac autograf na oswiadczeniu o dochodzie nieopodatkowanym Jestes na wychowawczym platnym? Czy do stycznia 2007 do teraz nastapily jakiekolwiekzmiany w zatrudnieniu? Tzn zmiana pracy? dodatkowa? Pobierane byly jakies zasilki dla bezrobotnych etc?

Gość liliana531
zaswiadczenie z US, jezeli pracujesz to zaswiadczenie od pracodawcy o dochodach za poprzedni miesiac,jezeli nie to karte odchaczen z PUP,ksero kopie dowodu osobistego,decyzje ze stypendium jezeli dziecko otrzymuje i chodzi do szkoly i najlepiej jak by były wszystkie umowy o prace

Nie pracuje,nnie jestem zarejestrowana w PUP...Zuzia ma 9,5 miesiaca wiec do szkoly nie chodzi:) Wiec ksero,zaswiadczenia z US...i nasze podpisy:) Dzieki dziewczyny

liliana531 -> dodatkez tytulurozpoczecia roku szkolnego (100zl jednorzowona glowe). Na samotne nie licz, pisalam juz tutaj: SAMOTNE NIE RPZYSLUGUJE GDY SIE WYCHOWUJE CHOCIAZ 1 DZIECKO WSPOLNIE Z RODZICEM DZIECKA (JAKIEKOLWIEK) LUB JESTSIE W ZWIAZKU MALZESKIM. Nie rpzysluguje Ci wiec podwojnie. Co do FUNDUSZU - do jasnej ciasnej, to zadne swiadczenie gratis. To jest pozyczka!!! Wyplacane swiadczeniaz funduszu ida na konto dluznika. Jak zacznie rpacowac za 10lat lub dostanie spadek to MOPS sie upomni o swoje ;) I jkim cudem mozna wyplacac fundusz SLIMENTACYJNY jak nie ma alimentow? :o

liliana531 -> sakd Ty takie cuda na patyku wytrzasnelas? Jak pracuje to zaswiadczenie z US( chyba ze zaczela prace w 2008 roku to zaswiadczenie o zarobkach za 1 PELNY PRZEPRACOWANY MIESIAC). Chyab Ci sie pomylilo z dodatkiem meiszkaniowym :P