Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pianka.

Hipokryta.Ktoś kto lituje się nad losem pobitego zwierzaka a sam wpieprza mięso.

Polecane posty

Gość indii
NIE PRZEKONALAM CIE BO NIE JEST MOIM CELEM ABY CIE PRZEKONAC JA PRZEDSAWIAM TYLKO MOJ PUNKT WIDZENIA ALE NIKOGO NIE PRZEKONUJE NIE PRZEKONAM CIE NA SLOWO ZE COS JEST DOBRE ALBO ZLE MOZE UDALO BY SIE TO KOMUS KTO JEST AUTORYTETEM DLA CIEBIE ALE JA NIM NIE JESTEM I NIE JEST TO MIOM CELEM MOJE AUTORYTETY TAK MNIE PRZEKONUJA I W TEJ DYSKUCJI PRZEDSTAWIAM JEDYNIE SWOJE ODCZUCIA

"indii ja.24 nie nie to nie chodzi o to to kwestia podjsia do tego z punktu pewnej filozofii pewne pokarmy sie ofiarowuje i wtedy nie ma problemu zzrywania itd. 13:42 indii dlatego wlasnie krowy uwazane sa za swiete np. w indii karmia nasze dzieci inne zwierzeta wiec daja zycie a ludzie co pozniej z nimi robia - zjadaja myslalas kiedys o tym w ten sposob gdyby ktos uratowal twoje dziecko byla bys mu bardzo wdzieczna czy byc go zjadla?? nie uzyskalam odpowiedzi a jestem ciekawa" Czegoś nie rozumiem. Pewne pokarmy się ofiarowuje i nie ma problemu zrywania. Które pokarmy? To znaczy, że jesz tylko te jabłka, któe już zleciały z drzewa? Albo tylko tą marchew, które sama wylazła z ziemi? A czemu ty się do Indii nie przeniesiesz, skoro odpowaida Ci tamtejsza ideologia?

Gość podaj te autorytety
:p

No to, miła panno, przykładasz rękę do zabijania krów. Takie bzdety z reguły opowiadają ludzie, którzy pojęcia nie mają o hodowli zwierząt i wydaje im się, że krówka to jak urośnie sama zaczyna dawać mleko i daje je do końca życia. Otóż nieprawda. Żeby krowa dawała, musi urodzić cielaka, dopiero wtedy zaczyna się laktacja. Zdrowa, silna jałówka przeznaczona jest do dalszej hodowli, potomstwo słabsze i rodzaju męskiego wędruje do rzeźni. Krowa po jakimś czasie traci mleko, to jest naturalny proces. Żeby temu zapobiec, zaciela się ją ponownie. I tak w kółko. Kiedy jest za stara na rodzenie i na dawanie wystarczającej (czyt. opłacalnej) ilości mleka, wędruje do rzeźni. I nie da rady inaczej. Chyba, że ktoś mieszka na wsi i trzyma starą krowę ze względów sentymentalnych, aż sama nie padnie. Tyle, że jedną to sobie można trzymać, ale ludzi liczy się w milionach i potrzebują mleka od tysięcy krów. I taka jest prawda. I jak masz takie wrażliwe serduszko, to nie jedz chińskiego ryżu. To praca m.in. dzieci, za głodową stawkę.

Gość indii
BO ZYJE TUTAJ TAK MA BYC MOZE KIEDYS SIE PRZENIOSE JESLI TAK BEDZIE MIALO BYC JESLI NAPRAWDE CHCESZ WIEDZIE O CO CHODZI Z OFIAROWANIEM MOGE NAPISAC ALE JESLI CHODZI O TO TYLKO DLA ZARTU TO WOLE NIE

Autorytetem moim jestem dla siebie JA. Nawet największy autorytet nie przekonałby mnie do tego, żebym np. oddała moje dziecko bo tak jest dobrze i fajnie. Być może za mocne porównanie, ale tak to wygląda. Sama decyduję czy jeść mięso czy nie, niezależnie od tego czy sam Papież mówi, żeby nie jeść. A swoją drogą myślisz, że Papież jest wegetarianinem?

primo... WYŁĄCZ CAPSLOCKA!!!!! secundo... tak, wytłumacz mi.

Gość jeśli ktoś nie widzi różnicy
miedzy zabijaniem zwierzęcia na jedzenie a zabijaniem dla przyjemności i przy tym katowaniem go to nie ma o czym dyskutować!

:D argumentacja \"chwastożerców\" (specjalnie nie użyłem słowa wegetarianie\") jest porażająca pozdrawiam hipokryta

Tak jak mówi Ananke... i tu się należy zastanowić, bo może z mleka też zrezygnować, bo to w końcu nienaturalne, że się krowę zmusza do dawania mleka.

Życzę więcej obiektywnej wiedzy o gospodarce, zamiast rzekomej wiedzy z broszurek propagandowych (na przykładzie tej dyskusji można zaobserwować kupę metod manipulacji, np. metoda powtarzania sloganów, negatywnych grup odniesienia, metoda selekcji i inne, por. J. Rudniański, Homo cogitans, 1981). Nikogo nie namawiam do jedzenia mięsa, sama zresztą jadam go niewiele, ale też niech mi jedna z drugą nie wpiera, że jedząc mleko jest taka niewinna i czysta. Pijesz mleko - pośrednio zabijasz krowę. Nara, lecę po jogurcik :)

Gość indii
jesli jestes dla siebie autorytetem ok ja jestem zbyt omylna aby byc nim dla siebie zaraz uznacie ze to smieszne ale dla mnie autorytetem jest Bog i jeszcze kilka osob chodzacych po ziemi a co do papieza ja nie mialam go na mysli i nie wiem czy jest wegetarianinem

Gość indii
qwertz no to jak pisac o ofiarowaniu??

Gość tak to owocow i warzyw też nie
jedzcie bo one też stanowią pokarm zwierzat ----> czyli im go odbieracie!:o

Kurde to ja do kogo mam mieć pretensję (skoro nie ma gatunku wyższego od człowieka), że po urodzeniu dziecka mam mleko w cyckach (tzn, już nie mam :P) a wcale nie chciałam mieć. Czuję się wykorzystana i taka jakaś... I też mnie to bolało jak taki mały darciuch budził mnie w nocy tarmosił za cyce:P Pretensje chyba tylko do Boga. Krówkę boli tylko chwilkę:P

indii Ty żyjesz chyba w nierealnym świecie:o Skoro Bóg jest autorytetem to wiesz pewnie, że to Bóg stworzył wszystko. Człowieka na podobieństwo swoje i jako najważniejszą jednostkę na planecie Ziemia. Dla nas właśnie stworzył krówki i świnki, żebyśmy mieli co jeść i się zdrowo rozmnażali:D Pamiętasz przypowieść o 7-miu latach chudych i 7-miu grubych? A o plagach? A o potopie? Bóg tam poświęcił życie wieeeeeelu zwierząt i ludzi. A teraz krówka poświęca się dla nas:D Kup sobie Biblię ilustrowaną może więcej zrozumiesz.

Gość indii
anake- metoda manipulacji negatywnych grup odniesienia hmmmmm wielkie slowa ale uzyte nie tu gdzie ich potrzeba

Gość indii
biblia jest niepelnym przedstawieniem faktow jakie istnialy mam ja w domu i czytalam a czy ty slyszalas kiedys o przykazaniu ,,nie zabijaj ,, ??

NIE ZABIJAJ DRUGIEGO CZŁOWIEKA! Bo ani go nie zjesz, ani nie zrobisz butów ani nic. Takie to trudne?

Gość indii
czy myslisz ze Jezus byl tak malo inteligentny ze gdyby chodzilo mu tylko o ludzi nie uzyl by zwrotu ,,nie morduj,, ,,nie zabijaj,, odnosi sie ogolnie do wszystkiego co zywe!!

Tak mi jeszcze do głowy przyszło, a propos pytania, czy rezygnacja z mięsa prowadzi do śmierci głodowej... w tych wspaniałych wegetariańskich Indiach to ludzie chyba jednak umierają z głodu. !/5 ludzi tam głoduje. Czyli jednak nie są w stanie życ tylko na roślinach.

Gość indii
ale indie wcale nie sa wegetarianskie

indii czyli każdy rzeźnik to ateista tak? A może jak nie ateista to nie ma co liczyć na zbawienie? Ta dyskusja zeszła na dziwne tory, ale od Ciebie nie można się dowiedzieć niczego konkretnego. A powrócę do pytania: czy myślisz, że Papież był/jest wegetarianinem? Nie pytam czy wiesz, tylko jak myślisz? Bo a myślę, a nawet wiem, że nie. I co teraz? Przyczynia się przecież do mordowania krów i świń.

Tak, pisać o ofiarowaniu. Swoją drogą możey pójść dalej... Skoro krowy nie można, to nie będziemyrównież zabijać karaluchów, myszy, szczurów, pająków, szarańczy (nawet jak nam w ciągu kilku minut wrąbie żboża na pól roku). Wypuśćmy wszystkie psy i koty na wolność i niech się mnożą na potęgę, bo sterylizacja, to już ingerencja w ich naturę. Wszy, pchły i owsiki... też żywe stworzenie. Koniec z jedwabiem, bo jedwabnik też ma prawo do odpoczynku. Paranoja i absurd:O

Ale Indie to głównie hinduizm... z wikipedii: \"Hinduizm zakazuje krzywdzenia wszelkich istot czujących. Święte pisma tejże religie nakazują wegetarianizm i twierdzą, że każdy kto spożywa, a nawet ma udział w przygotowywaniu mięsa, popełnia grzech zabicia zwierzęcia, z którego to mięso pochodzi. W wyjątkowych przypadkach dopuszczane jest jednak zabicie drapieżnika, w obronie własnej lub cudzej bądź w celu utrzymania równowagi w przyrodzie. Zadanie to jednak przeznaczone jest wyłącznie dla kszatriów.\"

qwertz zauważ, że ona na nic nie odpowiada. Brakuje jej argumentów. Nawet na polu Boga i wiary się mota. Co z ofiarowaniem nam krówek przez Boga, co z mięsożernym Papieżem?

No i widzisz, jak łatwo walnąć kulą w płot. "Nie zabijaj" po hebrajsku znaczy właśnie dokładnie tyle, co "nie morduj". A Jezus nie był wege, chciałabym zauważyć. O metodzie negatywnych grup odniesienia należy najpierw przeczytać, a potem twierdzić, że są to wielkie słowa i użyte niewłaściwie :p nie ma w nich nic wielkiego, a użyte są dokładnie właściwie. To, że coś jest dla ciebie niezrozumiałe, nie znaczy, że jest wielkie/niewłaściwe.

Gość indii
nie kazdy rzeznik to nie ateista dlaczego tak mialo by byc nie rozumiem ktos swiadomy albo z moimi przekonaniami rzeznikiem byc nie moze to nawet zabronione ale inni widocznie maja inne poglady skoro taki zawod wykonuja a co do papierza nie rozumiem o co chodzi dlaczego to takie wazne??

Gość indii rozumiem że nie widzisz
róznicy miedzy zabiciem kogoś w obronie własnej badź swojej rodziny a zabiciem kogoś z pełną premedytacją i obydwie osoby postawisz w jednym rzędzie?:o