Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdfefef

Co na trądzik hormonalny, jeśli hormony nie pomagaja?

Polecane posty

Gość fdfefef

Mam wysoki poziom testosteronu i androstendionu. Przez 2, 5 roku bralam diane 35, po 2 latach dolaczone mialam do diane androcur, teraz biore yasmine. i zero poprawy!!!!! co mam robic?:( robia mi sie okropne czerwone gule. mam cala brode:( cholernie boli. juz nie mam sily.

Gość Maja 30
Izotretinoina doustnie. Pomoże.

Gość fdfefef
a czy Izotretinoine to nei stosuje sie na tradzik pospolity/mlodzienczy?

Gość Maja 30
Stosuje się jak już nic innego nie pomaga. Porozmawiaj z doświadczonym dermatologiem, który już stosował ten lek u swoich pacjentów. Najlepiej by było, gdyby to był dermatolog współpracujący z endokrynologiem, ale takich jest bardzo mało. Mi na szczęście Diane 35 pomogło razem w zestawie z antybiotykami zewnętrznie i zabiegami złuszczania naskórka. Brałam 3 lata. Testosteron spadł już po pierwszym opakowaniu i więcej nie powrócił. Teraz biorę Cilest. A testosteron masz nadal powyżej normy? Ja miałam 3 x przekroczoną normę.

Gość Maja 30
Na bolące gule bardzo mi pomagał Aknemycin Plus w płynie. To antybiotyk razem ze środkiem złuszczającym. Może używałaś już. Ewentualnie można też zrobić wymaz w kierunku gronkowca.

Gość fdfefef
Tak. Testosteron mam caly czas podwyzszony.Spadl tylko na chwilke w czasie brania androcuru, ale tylko na moment.Aknemycin plus stosowalam i to calkiem niedawno- niestety rezullatow brak. A wczoraj wlasnie robilam wymaz w kierunku gronkowca. Wynik bede miala w poniedzialek. Maju a z jakiego miasta jestes?moze polecasz jakiegos dobrego dermatologa z wawy? ja chodzilam podobno do jednego z najlepszych, i leczyl mnie razem z endokrynolog.oni rozkladali juz rece i ciagle faszerowali hormonami ktore ani troche nie pomagaly. poszlam do innego endokrynologa i zabronil brania diane a juz w ogole androcuru. i badz madry co robic?

zapraszam Cie na strone www.izotek.pl --> to jest forum ludzi leczacych tradzik Izotekiem, czyli wlasnie izotretinoina doustna. Jednym z tych ludzi jestem ja :P Tradzik mam od 10 lat. Jesli chodzi o hormony, testosteron OK, a androstendion podwyzszony. Oto co mi odpisala pani dermatolog, ktora udziela sie na forum: \"W procesie powstawania zmian trądzikowych odgrywają rolę cztery główne mechanizmy: łojotok, nadmierne rogowacenie mieszków włosowych, namnażanie bakterii Propionibacterium acnes i rozwój odczynu zapalnego. Mechanizm nasilenia produkcji łoju przez androgeny nie został jak dotąd w pełni wyjaśniony, jednakże zahamowanie produkcji łoju przez preparaty antyandrogenowe potwierdza tą zależność. Ze względu na skomplikowaną, wieloczynnikową etiologię trądziku do rzadkości należy stosowanie samej terapii hormonalnej. Najlepsze efekty terapeutyczne przynosi zazwyczaj leczenie skojarzone (a więc w zależności od nasilenia i przebiegu trądziku: leczenie hormonalne plus miejscowe leki przeciwtrądzikowe, leczenie hormonalne plus antybiotyki doustne, leczenie hormonalne plus izotretinoina). Optymalne w Twoim przypadku (kiedy stwierdzone zostały zaburzenia hormonalne) wydaje się być zastosowanie preparatu antyandrogenowego (może być to Diane 35 lub inny preparat dobrany przez specjalistę ginekologa) w połączeniu z przyjmowaniem izotretinoiny, która jak wiadomo oddziaływuje na wszystkie cztery wymienione mechanizmy rozwoju zmian trądzikowych.\" Zazywam juz Izotek - od tygodnia. I mam nadzieje ze kuracja wyleczy mnie calkowicie z tradziku. Jesli chcesz pogadac odezwij sie na maila :) pzdr :)

Gość purple lilly rose
ja bralam izotek,jestem po kuracji,jesli macie jakies pytania,piszcie :)

Gość fdfefef
do purple lilly rose A jakiego rodzaju miałas trądzik?i na jakiej okolicy najczesciej pojawialaly Ci sie zmiany?

Gość purple lilly rose
fdfefef - u mnie to chyba bylo lojotokowe zapalenie skory,ale nie jestem pewna,bo juz zupelnie nie ufam dermatologom...przez kilka lat ten tradzik byl do wytrzymania,pojawialy sie takie sredniej wielkosci wpyryski glownie na policzkach,na czole mniej,na brodzie prawie w ogole,ale z czasem nastapil koszmar - pojawialo sie np nagle pol twarzy takich wpyryskow nie wiadomo skad...przpisano mi najpierw diane,bralam przez ponad dwa lata,na poczatku pomogla,pozniej bylo coraz gorzej,zaczely mi ise robic jakies wielkie zmiany na policzkach...wiec przepisano mi izotek(chcoiaz i tak wiekszosc dermatologow uwazala,ze nie powinnam go brac),teraz jest ok,ale nie moge np zbyt duzo cwiczyc,meczyc sie,bo mam maly wysyp,no i przed miesiaczka,ale oprocz tego jestem zadowlona,tylko martwi mnie ta niepewnosc,czy np jutro mi sie cos nowego nie pojawi :( podczas brania izoteku NIC mi nie powstawalo.

Gość purple lilly rose
aha i u mnie to sprawa hormonow,mam niewielka nadwyzke testosteronu

purple lilly rose --> ile czasu minelo od zakonczenia kuracji?? czy masz rzeczywiscie sliczna buzke?? wiesz, taki spektakularny efekt?? :D a co z przetluszczaniem sie skory - wrocilo?? biore tydzien - przesusza sie skora, ale nadal wyskakuja podskorne spuchniete gule ;/ takiego czegos sie nie spodziewalam, myslalam ze jak wysyp bedzie to zaskornikow i pryszczykow malych a nie taka masakra ;/

najgorsze ze mi to wyskakuje na dole policzkow, na brodzie i wokol ust i uklada sie to na ksztalt meskiego zarostu heh wygladam jak bandyta z listow gonczych ;P

Gość purple lilly rose
N-M - mi od pierwszego dnia brania nic nie wyskoczylo,te stare zagoily sie w bardzo szybko i mialam czysciutka buzke...teraz tez nie narzekam,jesli ktos nie wiem,ze mialam taki tradzik,nawet mnie o to nie podejrzewa przy obecnym stanie skory- ale jest jedno ale,podczas brania moja skora miala sklonnosci do czerwienenia sie,szczegolnie pod wplywem swiatla i to mi zostalo do dzisiaj,jest czesto lekko zaczerwieniona,ale ja mam zawsze podklad,wiec jest ok,ah zaznacze,ze podklad leciutki, i skora naprawde bardzo ladnie wyglada :)

Gość purple lilly rose
aha no i bez kremu nawilzajacego i pomadki do ust nie moglabym wyjsc wtedy z domu :P ,teraz pomadke odstawilam,ale krem nawilzajacy obowiazkowy,mam strasznie przesuszona skore,chociaz juz pol roku od kuracji minelo

Gość fdfefef
no własnie ja mam okropną brode i miejsca wokoło ust. cale zsypane wielkim bolacymi gulami

moja byla zaczerwieniona i przed leczeniem, wiec wielkiej roznicy nie widze :P niestety ja mam od poczatku roku zdecydowane pogorszenie tradziku po odstawieniu tabletek anty i z miesiaca na miesiac coraz bardziej mnie sypie, takze Izotek przez tydzien mysle ze nie mial szans tego zahamowac. Zobaczymy co bedzie dalej. Jak jeszcze jakies rady pisz, ja teraz ide juz spac i przeczytam rano :) pzdr :)

Gość purple lilly rose
skora leciutko sie swieci po calym dniu,ale to nic w porownaniu z tym,co bylo,aha no i moge w koncu uzywac kosmetykow rozswietlajacych :D

fdfefef --> nawet nad warga mam wielka spuchnieta gule, na brodzie z jednej strony mam wersje hard: "gula na guli" i to kurna boli!! :(

Gość purple lilly rose
no tak,to sie nie dziwie,ja nie czekalam na odstawienie hormonalnych,bo spodziewalam sie ,ze mnie totalny wysyp czeka,wiec wzielam izotek od razu i mnie to ominelo :) jak mi wpadnie cos do glowy jeszcze to napisze,Ty tez pisz,wpadne tu tez jutro :)

Gość fdfefef
podobno izotek ma duze skutki uboczne?zauwazylas cos oprocz suchosci i luszczenia skory?nie wiem czy moja watroba to wytrzyma, po prawie 3 latach table. anty i to takich;/

Gość fdfefef
N_M widze ze mamy te same dolegliwosci;/

Gość Maja 30
Niestety mieszkam daleko od Wa-wy. Ale jak nic innego ci nie pomaga to zapytaj dermatologa o tą izotretinoinę. No i ten testosteron, nie powinien być podwyższony, ale ja nie jestem lekarzem, więc za wiele ci nie pomogę. Może jeszcze dobry kosmetolog by coś poradził, ja miałam zabiegi złuszczające, po pierwszym była masakra, tak mnie wysypało, dosłownie w każdej porze skóry miałam pryszcza. Po prostu wreszcie wylazły te wszystkie podskórne czopy, bo od testosteronu rogowacieje naskórek. To był głęboki peeling azjatycki, robiłam 3 razy co 12 miesięcy.

tabletki anty odstawilam wtedy gdyz nie mialam juz po co stosowac antykoncepcji ;) i od tego czasu sypie i nie chce przestac na www.izotek.pl jest mnostwo informacji odnosnie leku - strona prowadzona jest w formie forum i naprawde wiele mozna sie dowiedziec...

Gość purple lilly rose
fdfefef- tak,na poczatku robilo mi sie troche slabo,przez dwa czy 3 pierwsze dni...ale to chyba wszystko,no i pomadke musialam przec non stop przy sobie...aha no i czasem pojawialy sie dziwne takie slady na skorze np rak,ale schodzily po kilku dniach,to tez podobno od tego..tez sie martwie o swoja biedna watrobe,bo wczesniej bralam przeciez jeszcze diane,ale teraz jestem czysta,niczego nie biore

a mnie dzisiaj znowu wysypalo ;/ kolo ust oczywiscie ;(

Hej, ja mam ten sam proble - w okolicy ust na policzkach na dole robia mi sie koszmarne bolące i często swędzące ''gule''. :o Nie wiem co poradzic :( Pomocy!

Nike Fission --> radze badania hormonow. Jesli masz zmiany wlasnie w tych miejscach - moga miec duzy wplyw hormony. Slyszalam takze ze takie gule na brodzie moga wskazywac na wystepowanie cyst na jajnikach. Tradzik moze byc takze jednym z objawow PCOs (zespol policystycznych jajnikow).

N_M --- > szczerze mówiac to baardzo a nawet bardzo prawdopodobne bo ja juz mialam to w zeszlym roku (i pryszcze i torbiel) bylam u gina i miałam tabletki na torbiel która po miesiącu zniknęła dzieki nim a jakis czas pozniej zaczęły znikac też pryszcze ale jakoś jeszcze nigdy tego nie powiązałam, byc może teraz znowu mam jakąs torbiel bo rozregulował mi się okres i miesiączki są bolesne :O Dzieki, chyba pierwsze co zrobie to wybiore się do ginekologa :)

Gość tutkisi
Słyszałam, że na obniżenie testosteronu bardzo dobrze działają naturalne sitoserole czyli: poldanen,prosterol,prostatonin Może spróbuj tego :) Ja mam trądzik, ale testosteron w porzo, więc nie moge tego brac :(