Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikllkklkoi

Czy obrzezanie jest wskazane dla zdrowia?

Polecane posty

Gość obrzezany penis jest schludny
i co, boisz sie obrzezania? czy reakcji kobiet? wiesz, ja przez dlugi czas nawet nie zaczailam,ze on byl obrzezany, myslalam, ze jego penis po prostu jest taki ladny :)

Gość mnmnnnnlllll
boje sie obrzezania ale chce to zrobic pozaty syna tez obrzezam

Gość agiiie
nie boj zaby, bedziesz sexy

Gość mnmnnnnlllll
to wiem chce byc obrzezany

Gość jakatamman
no to sie obrzezaj, nie wiem czego od nas oczekujesz, to forum dla kobiet, my sie nie obrzezujemy

Gość bez raka szyjki macicy
Brak obrzezania wiąże się z ryzykiem nie tylko dla mężczyzny, ale również dla jego partnerki/partnera. Prowadzi to do wzrostu częstości zakażeń HPV i wtórnego rozwoju nowotworu szyjki macicy, pochwy, sromu, odbytu i prącia. Bezobjawowe infekcje HPV wykryto u 20% nieobrzezanych mężczyzn i tylko u 6% obrzezanych. Po uwzględnieniu wieku rozpoczęcia współżycia seksualnego, liczby partnerów itp. okazało się, że zabieg obrzezania zmniejszył częstość infekcji u mężczyzn o 63%. Także dla kobiet, których obrzezani partnerzy mieli przygodne kontakty seksualne, ryzyko rozwoju raka szyjki macicy było aż o 58% mniejsze niż w grupie kontrolnej. Obecnie około 25% mężczyzn na całym świecie jest obrzezanych. Pojawił się pomysł zwiększenia tego odsetka, szczególnie w krajach rozwijających się, co miałoby zmniejszyć liczbę kobiet z rakiem szyjki macicy o kolejne 30%. Zawsze pozostaje prezerwatywa albo ograniczenie liczby partnerów i rygorystyczna higiena. Pomiędzy 1950 a 1970 rokiem liczba zgonów z powodu raka szyjki macicy na terenie USA obniżyła się o 70 proc. W Polsce, w stosunku do lat 60., liczba zgonów wzrosła niemal dwukrotnie. http://www.resmedica.pl/archiwum20.html