Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Miecz

Test suwerenności...

Polecane posty

2 minuty temu, miramar napisał:

Mieczu, Ty jakoś zarabiasz pieniążki i oni też mają na to sposoby. 

Na dodatek potem na forum ktoś mnie pyta o szczegóły, dane statystyczne itp. Aż chce się napisać: nie widzisz co się wyprawia? Serio nie widzisz?

Edytowano przez Miecz

2 minuty temu, Samo Zuo napisał:

W demokracji tak się nie da.

Mam inne zdanie na ten temat. Demokracja to tylko fasada. Wewnątrz jest ostra gra o wpływy i kasę. Demokracja jest na pokaz. 

4 minuty temu, Samo Zuo napisał:

Wyższe koszty obsługi długu (odsetki), które pochłaniają coraz większą część budżetu, ograniczając środki na inne cele, np. inwestycje czy ochronę zdrowia. W Polsce w 2025 roku dług publiczny wynosi ok. 55–60% PKB, a koszty jego obsługi wzrastają w wyniku podwyżek stóp procentowych. Ryzyko przekroczenia konstytucyjnego progu zadłużenia (60% PKB w Polsce) lub unijnych limitów (np. 60% PKB według kryteriów Maastricht). Do tego wysoki dług może obniżyć rating kredytowy kraju, zwiększając koszty pożyczania i ograniczając zaufanie inwestorów. Ponadto, wzrost cen towarów i usług, obniżający siłę nabywczą obywateli, szczególnie w przypadku uboższych grup społecznych. Inflacja może zmusić bank centralny (np. NBP) do podnoszenia stóp procentowych, co zwiększa koszty kredytów dla firm i konsumentów. A na deser - osłabienie złotego zwiększa koszty importu (np. paliw, elektroniki), co dodatkowo napędza inflację. Droższy import pogarsza bilans handlowy i może prowadzić do wzrostu cen w kraju. To tak w skrócie...

Nie buja się nic będą nowe podatki dla naszego dobra.

1 minutę temu, Śliwka w Polonezie napisał:

Nie, nie. Napisałeś, że cpk jest wstrzymany. Potrafisz obronić tę bzdurę bez kluczenia i zmieniania tematu?

A jeżeli obronię to podniesie to notowania rządu?

1 minutę temu, Miecz napisał:

A jeżeli obronię to podniesie to notowania rządu?

Nie wiem. Ale udowodnisz, że nie klepiesz bezrefleksyjnie bzdur zasłyszanych w najgłupszych rejonach internetu.

Edytowano przez Śliwka w Polonezie

Przed chwilą, Śliwka w Polonezie napisał:

Nie. Ale udowodnisz, że nie klepiesz bezrefleksyjnie bzdur zasłyszanych w najgłupszych rejonach internetu.

Czyli masz taki oficjalny zapis:

"Budowa Centralnego Portu Komunikacyjnego (CPK) jest obecnie na etapie zaawansowanych prac projektowych, a rozpoczęcie budowy planowane jest na 2026 rok. Projekt budowlany lotniska jest już gotowy, a oddanie CPK do użytku planowane jest na koniec 2032 roku."

Czyli konkrety bez konkretów. Podano rok rozpoczęcia budowy. 

5 minut temu, Miecz napisał:

Na do datek potem na forum ktoś mnie pyta o szczegóły, dane statystyczne itp. Aż chce się napisać: nie widzisz co się wyprawia? Serio nie widzisz?

Wskaż mi  ten czas mlekiem i miodem płynący l. Ten czas szacunku dla prawa i  pieniędzy publicznych. Po kaz kiedy tani populizm nie wyglądał z każdej dziury. 

Edytowano przez miramar

1 minutę temu, miramar napisał:

Mi ten czas mlekiem i miodem płynący l. Ten czas szacunku dla prawa i  pieniędzy publicznych. Po kaz kiedy tani populizm nie wyglądał z każdej dziury. 

A w świecie jest tyle przykładów dobrego gospodarzenia. Nic tylko brać przykład że sprawdzonych wzorców.

Czyli masz taki oficjalny zapis:

"Budowa Centralnego Portu Komunikacyjnego (CPK) jest obecnie na etapie zaawansowanych prac projektowych, a rozpoczęcie budowy planowane jest na 2026 rok. Projekt budowlany lotniska jest już gotowy, a oddanie CPK do użytku planowane jest na koniec 2032 roku."

Czyli konkrety bez konkretów. Podano rok rozpoczęcia budowy. 

Czyli nie jest wstrzymane. Sprawdź chociaż czasem coś zanim to napiszesz z pozycji mędrca ostatecznego.

1 minutę temu, Śliwka w Polonezie napisał:

Czyli nie jest wstrzymane. Sprawdź chociaż czasem coś zanim to napiszesz z pozycji mędrca ostatecznego.

Jeżeli zostanie wbita pierwsza łopata na budowie, to i Ciebie zaproszę na piwo.

Osobiście nie wierzę w ten 2026 rok.

Edytowano przez Miecz

7 minut temu, miramar napisał:

Mam inne zdanie na ten temat. Demokracja to tylko fasada. Wewnątrz jest ostra gra o wpływy i kasę. Demokracja jest na pokaz. 

Więc wybory są niepotrzebne. W sumie w tą stronę zmierza Unia...

Przed chwilą, Miecz napisał:

Jeżeli zostanie wbita pierwsza łopata na budowie, to i Ciebie zaproszę na piwo.

Mhm. Czyli robią, ale nie tak jak chce Miecz, więc Miecz może ogłaszać światu, że projekt jest wstrzymany. A stąd już krotka droga że nic nie robimy i w ogóle to wszystko wina Niemców. To ma sens 😄

12 minut temu, Miecz napisał:

Przecież to wszystko było zrobione pod lemingi lub pelikany, które wszystko łykają. Od początku to była ośmiogwiazdkowa jazda bez trzymanki.

A wisienką na torcie był bezpartyjny kandydat na prezydenta! To mi rzeczywiście podnosi ciśnienie. 

• Like 1

2 minuty temu, Śliwka w Polonezie napisał:

Mhm. Czyli robią, ale nie tak jak chce Miecz, więc Miecz może ogłaszać światu, że projekt jest wstrzymany. A stąd już krotka droga że nic nie robimy i w ogóle to wszystko wina Niemców. To ma sens 😄

Śliwka jest z Tuskowej sekty - sprawdzone i potwierdzone.

Droga Śliwko! Pożyjemy zobaczymy. Twoja nadinterpretacja czemu ma służyć? Zaklinaniu rzeczywistości? Za pięć miesięcy mamy już rok 2026, a oni do dzisiaj nawet nie są w stanie określić miesiąca rozpoczęcia inwestycji. 

A wisienką na torcie był bezpartyjny kandydat na prezydenta! To mi rzeczywiście podnosi ciśnienie. 

Wiem, że domknięcie systemu byłoby dla Ciebie bardziej satysfakcjonujące.

2 minuty temu, miramar napisał:

A wisienką na torcie był bezpartyjny kandydat na prezydenta!

Bezpartyjny = nie należący do żadnej partii. Czego nie rozumiesz?

6 minut temu, Samo Zuo napisał:

8 minut temu, Samo Zuo napisał:

Ludziom się przewraca od dobrobytu.

Hołownia zdradził bo ogłosił, Tusk zdradził bo opublikował, Bodnar zdradził bo przerwał liczenie. Jedynie mecenas Roman Giertych walczy jeszcze...

Droga Śliwko! Pożyjemy zobaczymy. Twoja nadinterpretacja czemu ma służyć? Zaklinaniu rzeczywistości? Za pięć miesięcy mamy już rok 2026, a oni do dzisiaj nawet nie są w stanie określić miesiąca rozpoczęcia inwestycji. 

Jesteś naprawdę niezły. Najpierw piszesz, że działający projekt jest "zawieszony!", a wytykającemu ci błąd zarzucasz nadinterpretacje 😄 mistrz.

Jestem więcej niż pewna że nie masz bladego pojęcia co się dzieje na chwilę obecną z cpk, powtarzasz po prostu zasłyszane bzdury, a teraz wijesz się i kombinujesz jak koń pod górę żeby nie wyjść z roli zatroskanego losem Polski znawcy tematu.

5 minut temu, Miecz napisał:

Kolejna bzdura. "Pierwsza lopata" ma być w 2026, otwarcie 2032. Żebyś się nie rozpędzał, nie oceniam czy to szybko, czy wolno, tylko piszę że znowu piszesz bzdury wyssane nie wiem skąd.

Jesteś naprawdę niezły. Najpierw piszesz, że działający projekt jest "zawieszony!", a wytykającemu ci błąd zarzucasz nadinterpretacje 😄 mistrz.

Jestem więcej niż pewna że nie masz bladego pojęcia co się dzieje na chwilę obecną z cpk, powtarzasz po prostu zasłyszane bzdury, a teraz wijesz się i kombinujesz jak koń pod górę żeby nie wyjść z roli zatroskanego losem Polski znawcy tematu.

Na inwestycjach się znam, biorę w nich udział. Oczywiście nie w takich dużych, ale ich wielkość nie ma wpływu na harmonogramy. A tutaj ich nie widzę, dlatego widzę tylko rok rozpoczęcia budowy. Kiedy będzie to 31 grudzień 2026 roku to zmieszczą się przecież w terminie rozpoczęcia. A że rok stracony to pikuś.

7 minut temu, Samo Zuo napisał:

Bezpartyjny = nie należący do żadnej partii. Czego nie rozumiesz?

Rozpoczynanie działalności na szczycie państwa od takiej pokrętnej prawdy jest zła prognoza dla naszego kraju. 

5 minut temu, miramar napisał:

Ludziom się przewraca od dobrobytu.

Jakby wywieźli malkontentów do łagru na Syberii to by docenili jednak zalety obecnego rządu.

9 minut temu, Miecz napisał:

Wiem, że domknięcie systemu byłoby dla Ciebie bardziej satysfakcjonujące.

Raczej zaufanie do instytucji państwowych i stabilne prawo. 

Przed chwilą, miramar napisał:

Rozpoczynanie działalności na szczycie państwa od takiej pokrętnej prawdy jest zła prognoza dla naszego kraju. 

To jakiej partii jest członkiem prezydent elekt?

2 minuty temu, Śliwka w Polonezie napisał:

Kolejna bzdura. "Pierwsza lopata" ma być w 2026, otwarcie 2032. Żebyś się nie rozpędzał, nie oceniam czy to szybko, czy wolno, tylko piszę że znowu piszesz bzdury wyssane nie wiem skąd.

Czyli piwo już "przegrałem". Powtórzę: buduj tak żeby nie zbudować. Pożyjemy, zobaczymy Droga Śliwko. Dla mnie jest to cały czas inwestycja wstrzymana. Działa tylko na papierze.

1 minutę temu, Samo Zuo napisał:

Jakby wywieźli malkontentów do łagru na Syberii to by docenili jednak zalety obecnego rządu.

Może Berezę by reaktywowali.

Raczej zaufanie do instytucji państwowych i stabilne prawo. 

Nic dodać, nic ująć. Piękne słowa, bez względu z której strony barykady na nie patrzysz.

3 minuty temu, miramar napisał:

Do jakiej partii należy? Bo nie wiem...

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się