Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość celinba

temperatura w pochwie

Polecane posty

Gość niestety ale owulacji
żeby mówić o przebytej owulacji, to skok musi być o MINIMUM 2 kreski, ale musisz wziąć pod uwagę 6 poprzedzających ją temperatur zatem: jeśli jutro temperatura podskoczy chociaż do 36,3 i UTRZYMA SIĘ przez kolejne 3 dni, to można mówić o odbytej owulacji

możliwe, ale nie jest przesądzone;) rozumiem, że mierzysz temperaturę spełniając wszystkie niezbędne warunki do właściwego pomiaru?

nie jest dlatego, że jak wspomniałam o te 2 kreski musi być wyższa, ale od 6 poprzedzających ją temperatur, a tak nie jest jak widać z pomiarów

i nie 36.3 a 36.4 przepraszam za pomyłkę;)

tak spelniam wszystkie warunki pomiarów aaa to czyli już rozumiem no to teraz tylko czekac ale jak sadzisz czy przy 30 dniowym cyklu moze byc tak ze owulacja moze byc pozniej??? oczywiscie kazdy organizm jest inny....

myślę, że może tak być dlatego mierz cały czas temperaturę jeśli jednak byłby to cykl bezowulacyjny pamiętaj, że już podczas krwawienia śródcyklicznego zaczną Ci się dni płodne i owulacja najprawdopodobniej będzie zaraz po krwawieniu

dziękuję Ci ślicznie za odpowiedz i postaram się tutaj zaglądać jak najczęściej no i oczywiście bedę mierzyć temperaturę codziennie mam nadzieję że jednak owulacja w tym cyklu się zjawi.....dziękuję za cenne wskazówki co do następnego cyklu gdyż nawet bym się nie spodziewała że tak to wszystko może sie potoczyć...

Hejka milenko zrob sobie tescik, bo wazne jest ze jak jestes w ciazy trzeba udac sie do lekarza i brac kwas foliowy.. muchy w nosie..Ty masz niesamowicie niskie tempki..czy na pewno prawidlowo je mierzysz??a w jakim miejscu??zawsze 5 min i nie wstajac z łoża:))ja mierze w pochwie w tej chwili to ciezko okreslic czy byla owulka , cykl 30 dniowy: od 10 do 19 dnia cyklu miesięcznego cykl 28 dniowy: od 8 do 17 dnia cyklu miesięcznego CIEKAWOSTKA: Jak policzyć kiedy są dni płodne? Pierwszy dzień okresu płodnego Obliczamy odejmując 20 dni od liczby dni cyklu. Np.: cykl 26 dniowy: 26 – 20 = 6, początek okresu płodnego. Ostatni dzień płodny Obliczamy odejmując 11 dni od liczby dni cyklu. Np.: cykl 26 dniowy: 26 – 11 = 15, ostatni dzień okresu płodnego. W przypadku różnych długości cyklu w ciągu roku przyjmuje się, że 20 dni odejmujemy od liczby dni najkrótszego cyklu. To czas rozpoczęcia dni płodnych. Koniec okresu płodnego ustalamy odejmując 11 od liczby dni najdłuższego cyklu. I cos jeszcze: http://www.brzuszek.net/index.php?option=com_womancalendar&action=render&josDate=2010-01-03&josMP=28&josML=6

Gość jestem w 5tc
takie niskie temperatury nie są niczym dziwnym, ja też takie miałam zawsze przed woulacją, a w owulację ok 36,6-36,7 a teraz mam 36,8

Hejka a jakie mialas tempki przed owulacja i zaraz po ??? no mnie sie utrzymuje 37 ale biore duphaston takze taka wysoka jest podobno jezeli w pierwzej fazie sa niskie to w drugiej fazie sa wyzsze ale u kazdego jest inaczej piszcie jakie macie tempki

Gość jestem w 5tc
alexia ja mierzę w ustach temperaturę i teraz mam ok. 36,8-37,0, pod pachą przed chwilą zmierzyłam i mam 36,4 do muchy w nosie, ja myślę, że powinna Ci zwrosnąć chociaż do 36,4 żeby można było stwierdzić owulację, ale w tym cyklu już chyba nie będziesz miałam, no chyba że bardzo późno.

a ja myslalam ze temperatura pod pacha tez jest tak samo wysoka jak i w ustachczy pochwie czy odbycie, bo w tych 3 miejscach sie mierzy... u mnie to nigdy nie wiadomo jak jest

czesc dziewczyny no po prostu makabra jakas mam tyyle kurzego bialka dzisiaj ze szok a tempka 36,2 :/ coś mi sie rozregulowało....albo faktycznie przesunęła mi sie owulka i bedzie pozniej albo nie wiem o co lotto:/

Hejka muszko to dzilalaj jak chcesz miec dzidzie...moze taki Twoj urok niskich tempek. Kobietki piszcie o swoich tempkach i jakie objawy byly u Was jak zaszlyscie w ciaze?? Moja tempjka dzis 37,2 mam nadzieje ze to bedzie wkoncu ciaza pozdrowionka

czesc dziewczyny dzisiaj to samo temperatura stoi w miejscu czyli 36,2 a śluzu dalej duzo :/ czy ma ktoś jakąś teorię? przesunięcie owulki czy jej brak w tym miesiącu? pozdrawiam Was

Hej muszko mnie sie wydaje ze jesli masz tyle sluzu to pewnie zbliza sie owulka Cykl miesiączkowy pod względem płodności dzielimy na 3 fazy: a) fazę przedowulacyjną – niepłodności względnej; b) fazę około owulacyjną – płodności; c) fazę poowulacyjną – niepłodności bezwzględnej. W okresie płodnym, w organizmie kobiety, występuje wysoki poziom estrogenów, który osiąga swój szczyt przed momentem jajeczkowania. Tuż po nim poziom estrogenów obniża się, natomiast wzrasta poziom progesteronu. W przypadku każdej zdrowej kobiety na podstawie objawów płodności można wyznaczyć fazę sprzyjającą zapłodnieniu. Do głównych objawów płodności zaliczamy: 1. Zmiany podstawowej temperatury ciała (PTC) – temperatura ciała jest całkowicie indywidualna dla każdej kobiety, dlatego należy ją regularnie mierzyć, by dostrzec jej wzrost lub spadek. Tuż po miesiączce powinna być niska i utrzymywać się na takim poziomie do następnej owulacji. Podczas niej temperatura ciała szczytuje, a różnica sprzed owulacji i w trakcie jej trwania powinna wynosić co najmniej dwie kreski (0.2°C). Taka wartość będzie się utrzymywała do aż do miesiączki. Należy pamiętać, że mogą wystąpić pewne odchylenia od planowanej temperatury, spowodowane przeziębieniem, różnorodnym bólem, zwiększonym wysiłkiem fizycznym i innymi przyczynami. Jeśli jednak przy normalnym, długotrwałym pomiarze temperatury, nie będzie się ona podwyższać (co może świadczyć o braku owulacji), bądź po owulacji będzie się obniżać bez konkretnej przyczyny, należy niezwłocznie udać się do ginekologa, który przepisze kurację hormonalną lub podejmie inne kroki; 2. Zmiany śluzu szyjkowego – u niektórych kobiet śluz pojawia się tuż przed owulacją i jeszcze kilka dni po niej, u innych jest obecny przez cały cykl. W zależności od dnia, można podzielić go na płodny i niepłodny. Śluz pozwalający na zapłodnienie jest przejrzysty, szklisty o konsystencji lepkiej, ciągnącej się. Daje on uczucie wilgotności, a niekiedy zawiera domieszkę krwi, która świadczy zwykle o momencie owulacji. Śluz o cechach wysokiej płodności jest najodpowiedniejszym środowiskiem dla plemników, gdyż umożliwia ich większą ruchliwość i dojrzewanie do zapłodnienia; 3. Zmiany w szyjce macicy – po miesięcznych krwawieniach szyjka macicy jest twarda i nisko ułożona. W miarę zbliżania się do momentu owulacji, robi się miękka, podwyższa się i otwiera. W takiej sytuacji plemnikowi dużo łatwiej jest dostać się do macicy, a potem do jajników, gdzie umiejscowiona jest dojrzała komórka jajowa. Po owulacji szyjka macicy wraca do punktu wyjścia, ponownie się obniża, twardnieje i zamyka. Zmiany w szyjce macicy można zbadać samodzielnie, poprzez włożenie do pochwy dwóch palców (wskazującego i środkowego). Oprócz trzech podstawowych objawów płodności, istnieją jeszcze dodatkowe. Jednak nie występują one u wszystkich kobiet, a także we wszystkich cyklach tej samej kobiety. Warto je znać, ponieważ często pomagają w określeniu właściwych dla zapłodnienia dni. Są to: ból owulacyjny – pojawia się przed owulacją i umiejscawia w dolnej części podbrzusza. Trwa zwykle od kilku minut, nawet do dwóch dni przed jajeczkowaniem. Jest to charakterystyczne napięcie bądź kłucie w dole brzucha, o różnym nasileniu. Ból ten spowodowany jest drażnieniem otrzewnej przez płyn wydostający się z pęcherzyków Graafa podczas owulacji; plamienie okołoowulacyjne – jest wywołane nagłym spadkiem poziomu estrogenów. Nie jest tak intensywne jak w czasie miesiączki, ale da się je zauważyć. Niekiedy potrzebne jest stosowanie podpasek bądź wkładek higienicznych; wrażliwość piersi – objawia się wzmożonym napięciem w piersiach pojawiającym się w fazie okołoowulacyjnej, co jest skutkiem wysokiego poziomu estrogenów; obrzęki ciała, sromu – spowodowane zatrzymaniem wody w organizmie; kłucie i podolewanie żylaków – występujące tylko w okresie około owulacji; częste oddawanie moczu – towarzyszące jedynie owulacji, w przeciwnym razie może wskazywać np. na zapalenie pęcherza; powiększenie pachwinowych węzłów chłonnych; zmiany skórne – wypryski, drobne krostki, przejściowe kłopoty z pielęgnacją skóry; zmiany nastroju – charakteryzują się wzmożoną pobudliwością, zniecierpliwienie i nadwrażliwość. Wszystkie wyżej wymienione objawy mogą wskazywać na okres płodności organizmu. Należy jednak podchodzić do nich bardzo rozsądnie i wytrwale obserwować zmiany zachodzące w organizmie. Te spostrzeżenia są niezastąpionym źródłem wiedzy na temat kobiecego organizmu i nieocenioną pomocą w świadomym planowaniu macierzyństwa. pozdrawiam

czesc dziewczyny wczoraj jeszcze mialam 36,3 a dzisiaj juz 36,5 wiec rosnie tempka mam nadzieje ze jeszcze bede miala owulke w tym cyklu :(

Gość muchy podaj 6 poprzedzających
dzisiejszą temperatur:)

muchy w nosie jeżeli miałaś 36,3 a następnego dnia już 36,5 to jest to skok o 2 kreski i jeżeli temperatura utrzyma się na poziomie 36,5 lub wyższy, to możesz uznać dzień, w którym wystąpiła temperatura 36,5 za dzień płodny :)

czesc dziekuje za odzew!!!! tak więc: 19.01 35,9 20.01 36,1 21.01 36,2 22.01 36,2 23.01 36,2 24.01 36,3 25.01 36,5 i co i co i co ???? pozdrówki

wg mnie ostatnia temperatura to szczyt owulacyjny i za 14-16 dni powinna być @ lub jej brak ;)

Gość muchy podaj 6 poprzedzających
jeśli przez następne 2-3 dni tempka utrzyma się, to będzie oznaczać przebytą owulację:)

Jak poprzedniczka: za mało temperatur by móc cokolwiek powiedzieć o cyklu. No ibrak info o śluzie.