Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamakama

co myslicie o tym rysunku? ocencie

Polecane posty

Gość alabama whitman
drugi ekstra:)

Gość kmmmm
bardzo ładnie operujesz światłem

niee,to ze zdjęcia.rysowałam to kilka lat temu,jak jeszcze myslalam o zdawaniu na ASP:)

Gość kmmmm
ten pierwszy rysunek skojarzył mi się z kompletowaniem teczki

Oh ja chyba ze 2 lata temu ostatnio machałem ołówkami:) Może też w ramach relaksu między projektami szkicnę to i owo:) Oceny merytorycznej się nie podejmuję bo postacie wychodzą mi marnie:) ale podoba mnie sie to:)

Gość kmmmm
myślałaś i rozmyśliłaś się? ja widzę u Ciebie spory potencjał

kmmmm--> rozmyśliłam się:) teraz koncze inne studia i stwierdzam ,ze owo'rozmyslenie sie 'nie bylo zbyt mądrą decyzja.ale co zrobic;)

Gość kmmmm
nic nie jest jeszcze stracone przecież talent nie musi być udokumentowany papierkiem,a zawsze możesz kształcić się i rozwijać swoje zdolności

hej. ja zdaje mature z arta, z tym ze nie w Polsce. chcialabym przez wakacje sie troche podciagnac z rysowaniem, troche pocwiczyc. najwieksza moja zmora sa cienie, jak je rysowac? nie wychodza mi w ogole, nie chce uzywac do tego wacika i rozmazywac, bo wydaje mi sie to infantylne - robilam tak w przedszkolu i podstawowce. moglby ktos dac kilka wskazowek jak rysowac te nieszczesne cienie?

dziękuje:) połechtaliście troche moja próżność:P ale tez pogłębia sie moja frustracja i uporczywa mysl 'trzeba było wybrać inaczej'...ale nie będe Wam smęcić;)

Gość kmmmm
bluebird -nie martw się,przecież nie chodzi tu o balet,tutaj nie ma ograniczeń wiekowych...możesz jeszcze studiować ja miałam koleżankę ,która skończyła psychologię a potem asp

Gość kmmmm
wiekowych ,w sensie -wykonywania tego zajęcia

Gość kmmmm
może powinnam raczej napisać -rysowania,malowania...kreowania

no średnio,bo ja koncze prawo,wiec raczej nie ma szans na kolejne studia.ale pomysle,czy nie zapisac sie na jakis kurs,tak dla siebie,bo w sumie jestem samoukiem.ostatni raz rysowalam chyba z 5 lat temu i teraz mysle,zeby wrócic do tego hobby.pokaze Wam jeszcze jeden,moze niezbyt dobry technicznie,ale jakos go lubie: http://img372.imageshack.us/my.php?image=0998098709mw1.jpg

Rysowanie cieni czy tzw waloru to zagadnienie szerokie:) Ma powstać z kresek rysowanych tą samą siłą we wszystkich kierunkach-rysowany jak najbardziej ostrą krawędzią ołówka staje się lekki i wibrujący. Co do technicznych aspektów cieni rzuconych to istnieją sposoby wykreślania go w sposób geometryczny jednak na potrzeby rysunku odręcznego wystarczy zasada wpajana mi przez mojego mistrza- \"cień rzucony ma być możliwie prawdopodobny\" Pozdrawiam

w jednym miejscu cien jest wrecz czarny i czym dalej od tego miejsca to jest jasniej to jak narysowac to jasne? to znaczy mniej po prostu przyciskac olowej? aha i rysowanie kresek w roznym kierunku to mam je rysowac po calej dlugosci czy jak?

Tak!!!Należy rysować po całej długości we wszystkich kierunkach Cień rzucony ma (z wyjątkami) ten sam kolor no chyba że jest strasznie długi więc koniec powinien byc jakśniejszy bo jest daleko od obserwatora.

Gość autorko zgadzam sie z mistrzem
i jeszcze raz podkreslę - kompozycja! najpierw zawsze rob malenki bardzo schematyczny szkic.Ogladaj go ze wszystkich stron, do gory nogami tez - w zadna strone nie moze leciec!!!!!Widze, ze sama sobie ustawiasz martwe natury - musisz je ustawiac tak, zeby tworzyly stabilna ale i ciekawa kompozycję. No i piony, poziomy, perspektywa.Konstruuj te bryły zgodnie z zasadami geometrii i nie boj sie zostawiac linii pomocniczych ( np jak przdluzysz linie pudelka, to sie polapiesz,ze nie zbiegaja się.Zaznacz sobie linie horyzontu ( w zaleznosci jak patrzysz na to, co rysujesz - z gory,z dołu na wprost) i do niej ciagniej linie zbiegu ( zajrzyj do jakiejs ksiazki o perspektywie,jesli nie wiesz, o co chodzi) Jest cos sympatycznego w mocnych walorach (pudelko-ksiazka). Mysle,ze gdybys wziela pare lekcji u fachowca, to by cie ustawił. Jesli nie mozesz, to weź ksiazke o rysowaniu i skup sie glownie na kompozycji . Ogladaj obrazy mistrzow i obserwuj na czym polega (po przekatnej, po trojkacie - gdzie ma byc głowny akcent, czy stosowac rytm itd). Pamiętaj!! nie wazne jest czy skonczysz, dopracujesz rysunek. On powinien byc dobry w kazdej fazie powstawania -i to ci zapewnie przemyslana kompozycja.Lepiej dobry nieskonczony, niz zly przemeczony. Kosmetyke zostaw na pózniej! Rob duzo szkiców !

Gość jajko na miękko bez kieliszka
Ciekawe, czy Leonardo też sobie rysował linie pomocnicze......warsztat...to ciekawe!

Leonardo to Leonardo:) My tu rozmawiamy nie o geniuszu a o solidnym rzemiośle. Zresztą szkice Leonarda wyglądają jakby powstały tylko z linii pomocniczych, od niechcenia i to jest w nich najpiękniejsze:)