Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamakama

co myslicie o tym rysunku? ocencie

Polecane posty

no tak...masz racje. Ja nawet nie mogłam wydebić z katedry rysunku swoich prac po skonczeniu studiów :O Pewno teraz poszły na śmietnik,cholerka

Nie,zeby były takie super :D Po prostu oni musza przetrzymywac takie rzeczy przez pare latek po skonczeniu przez delikwenta studiow

Ale w tym studiu rys co pokazałes widziałam standardy:Słowacki, kolumny, krzesełka, bryły, koła od wozu no i moje "ulubione" szmaty :D

Prace tworzone na sali rysunkowej w moim wypadku to porażka:) Zreszta jak się człek dostanie na studia to kompletnie zapomina jak się rysuje:) Na sali rysunkowej siedziało się lecząc kaca albo robiło się zdjęcie :) i tak większość rysunków kończyłem w akademiku

Ja chodziłam na Kielecką-o dziwo nie maja swojej stronki-a przynajmniej nie znalazłam :( Ech, stare dobre czasy......... Malowanie Kazimierza na praktykach.......... :D:D A przedtem/potem zimne pifko........... łza sie w oku kreci......... Słowacki też jako model służył..........

Pamietam, jak na rysunku na sali juz na studiach jak sie strasznie przykładałam do pracy dostawałam marne trójki, a jak sobie odpuscilam i olałam sprawe nagle pojawialy sie 4 i 5 :D

Gość ja wiemmmm
elipsa i perspektywa zupelnie do doopy. butelka zupenie krzywo stoi. zaraz chyba spadnie no i cien zupelnie do chrzanu zdecyduj sie czy swialto pada od prawej czy do lewej bo od strony swiatla nie moze cien byc tak samo nasilony jak z drugiej strony. ale praktyka czyni mistrzem

Gość ja wiemmmm
elipsa i perspektywa zupelnie do doopy. butelka zupenie krzywo stoi. zaraz chyba spadnie no i cien zupelnie do chrzanu zdecyduj sie czy swialto pada od prawej czy do lewej bo od strony swiatla nie moze cien byc tak samo nasilony jak z drugiej strony. ale praktyka czyni mistrzem

Gość ja wiemmmm

Gość ...Pianistka...
Kochani a moze lekko odbiegne od tematu, ale tylko troche :-) Czy orientujecie sie moze w kwestii werniksow? Chcialam sie poradzic czy widzicie jakis efekt, bo werniks ma zabezpieczac farby olejne, ale moj dodatkowo poteguje kolory. Czy to normalne? A moze zly werniks kupilam.

narysowalam to co autorka topiku. uwazam ze wyszlo mi to gorzej, ale jest to moj pierwszy taki rysunek, nigdy wczesniej nie rysowalam i nie mialam stycznosci z czyms takim. wiem ze ogolnie jest krzywo, elipsa nie wyszla i butelka jest zle. ale co ogolnie o tym myslicie? nie wiaze przyszlosci z rysowaniem, traktuje to tylko jako hobby i rysuje \'do szuflady\'. o opinie prosze w szczegolnosci mistrza i malowane wlosy. http://www.wrzuta.pl/obraz/4Z3fyisWRr/

No i się nie zmieściło:) Podstawa to kompozycja na rysunku!!! Butelka się musiała skurczyć bo brakło arkusza:) Zacznij od małych szkiców aby nauczyć sie kompozycji, najpierw umieszczasz linie poziomą, która jest horyzontem a na nim dwa punkty zbiegu, które z reguły nie mieszczą się na arkuszu. POtem oś kompozycji, która powinna być mniej więcej w 2/3 szerokości arkusza-może nią byc oś butelki. Potem kilka linii pomocniczych, które wychodza z poszczególonych zbiegów i w tak uzyskaną siatkę próbuj wrysować zadany przedmiot. Na rysunku poza tym nie widac przyjemności, wszystko jest takie ciężkie-więcej swobody, luzu i więcej konstrukcji. Zacznij od prostych geometrycznych figur-prostopadłościany, walce ,ostrosłupy http://www.wrzuta.pl/obraz/qTlSyXCxx2/szkic_1 http://www.wrzuta.pl/obraz/qvcnhiIrwP/szkic2

mistrz powiedział wszystko-nic dodac nic ująć, bo się będe powtarzac :) Ale mistrzu-piony to w tym szkicu po pifku były? :D

Gość do pianistki
po werniksie obraz ciemnieje. Na razie tego nie widac, kolory sa glebsze ( jak po lakierze) ale ciemny obraz z czasem moze sie okazac calkiem nieczytelny

Gość do pianistki
cukrowa - nie rysuj z cudzego rysunku ( chyba, ze mistrzowski). Kompozycje polozylas, za ciezkie to wszystko,wylewa sie z kartki. I lepiej rysuj z natury, jesli dajesz i walor, to obserwuj, jak pada swiatlo. No i oczywiscie konstrukcja (pamietaj ze to sa bryły!)i perspektywa. I rysuj , rysuj, obserwujac uczciwie nature , pomagaj sobie liniami konstrucyjnymi. Najpierw postaw tylko jedno pudelko, zeby zobaczyc ,jak sie rysuje prostopadloscian.W brułach kulistych pa,mietaj o osi symetrii. Mistrzu - co ty mowisz, ze reka nie ta - ta!, zwlaszcza ,ze mlody jestes...

mam jeszcze pytanie co do tych zbiegow itp. no bo rysuje sobie ta pozioma linie czyli horyzont, 2 punkty na niej i co dalej z tym? to znaczy, najpierw chce narysowac zalozmy to pudelko czyli prostopadloscian no i jak mam to odniesc do tych punktow zbiegu i horyzontu? i te linie pomocnicze to byle gdzie mam rysowac i jak?