Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikolinka

Paszporty brytyjskie dla Polskich dzieci urodzonych w UK

Polecane posty

Gość ohhhhh glupoty
lyndal, ale potem trza sie ciapciac z rozwodami ;) my tez na kocia lape (moj jest Polakiem) i wiesz co, nie wiem czy bym za niego wyszla :D:D:D:D choc i dziecko razem mamy. Ale co ty takie tragiczne mysli masz? Wiem, ze w zyciu lepiej byc przygotowanym na wszystko, ale.... do gory uszy :) 🌻

oni mają stałą rezydenture od ponad 2 lat. tak mi powiedzieli. a myśli różne mam bo brat mojego szkota młodo zmarł miał 36 lat.

Gość ohhhhh glupoty
nie wesole to. Ale kazdego moze spotkac nieszczescie nie wiadomo gdzie, nie wiadomo w ktorym momencie. Ale nie zawsze musza to byc nasi najblizsi. W kazdym badz razie corcia ma paszport. A testament zrobiliscie?

nie trzeba testamentu. dziecko dziedziczy automatycznie. tu jest takie prawo że wszystko dziedziczą dzieci. w polsce połowe żona a połowe dzieci.

Gość podnoszeeee

Gość dano
angielski paszport może uzyskać dziecko jeśli jedno z rodziców jest z pochodzenia brytyjczykiem lub ma status rezydenta(po 5 latach w UK).

Gość kolorek67543
czy aby starać sie o rezydenturę stałą trzeba najpierw mieć tymczasową? czy można odrazu na stałą? czy te 5 lat trzeba udokumentować?,czy wystarczy wysłać im te 12 payslipów z ho? przepraszam,ze odbiegłam od tematu :-)

przytaczajac z poprzedniej strony: A person is a British citizen otherwise than by descent if he/she was: born in the United Kingdom after 1 January 1983 and one or both of his/her parents are British citizens, or were settled in the United Kingdom at the time of the birth; or jesli rodzice, nie wazne jakiej narodowosci byli osiedleni conajmniej przez 5 lat w UK przed urodzeniem sie dziecka, to wtedy mozna starac sie o paszport brytyjski. Za osiedlenie rozumie sie prace (legalna) i rezydencje fiskalna (nie mylic z rezydentura) ktora to trzeba udokumentowac - najprosciej poprzez formularze P60. Czyli jesli dziecko urodzilo sie w 2008, trzeba dostarczyc P60 za conajmniej lata 2003-2008. Ja wlasnie zlozylam papiery dla moich dzieci, zadzwonilam na info linie i wszystko zostalo mi dokladnie wytlumaczone. Jesli ktos jest zainteresowany, prosze dzwonic na 0300 222 0000 A z potwierdzeniem znajomosci skladajacego wniosek, w przypadku dziecka ponizej 16 lat osoba podpisujaca potwierdza ze zna osobe ktora za to dziecko sklada papiery od conajmniej 2 lat! jest to tez napisane na samej aplikacji :)

Gość Abbey
To ze dziecko urodzilo sie w UK nie jest warunkiem brytyjskiego paszportu. Jedno z rodzicow musi byc brytyjczykiem. Moj synek zostal zarejestrowany w urzedzie, dostal certyfikat urodzenia, a paszport byl krotka formalnoscia. Wszystko odbylo sie za posrednictwem poczty. W formularzu jest rubryka ktora musi wypelnic badz lekarz, pielegniarka lub inna osoba tzw publiczna (nie moze to byc nikt z rodziny) u nas byl to prawnik, ale nie chodzi o znajomosc dziecka 2 lata (moj synek ma 6 miesiecy)

jedno z rodzicow musi miec obywatelstwo brytyjskie LUB jedno z rodzicow musi miec status rezydenta (settled). No i oczywiscie dziecko musi byc urodzone w UK ;) ani ja ani maz nie mamy obywatelstwa brytyjskiego a jednak dzieci tak.

Adah, czy mozesz mi powiedziec jesli jeszcze tu bywasz, jak dlugo czekalas na paszport dla dziecka od momentu przeslania dokumentow? czy oprocz P60 wysylalas jeszcze jakies inne dokumenty? dzieki!

Adah, nie jest tak... jeśli masz prawo do darmowej opieki zdrowotnej, jesteś rezydentem. Byłam i sie dowiadywałam. Ja jestem rezydentem i moj mąż także, ale dziecko obywatelstwa nie ma brytyjskiego. Jedno z rodziców musi miec obywatelstwo brytyjskie, by dziecko także go dostało :-)

zreszta prawo co rusz się może zmieniać i trzeba tego sobie pilnowąć, ale w tym kraju nie ma prawa ziemi odrazu napiszę. Rezydentem tutaj jest prawie każdy Polak i nie znam zadnej osoby ktorej dzieci by miały tutejsze obywatelstwo hehehehe ale zaraz zobacze na rządową stronke, może faktycznie sie cos pozmieniało :-)

Malunia, owszem, adah ma racje. Jesli przynajmniej jedno z rodzicow dziecka urodzonego w UK jest tu 5 lub wiecej lat (legalnie) i posiada status osiedlonego (tzn osrodek twojego zycia znajduje sie tutaj i , ze wyraze sie po angielsku, you were exercising treaty rights for 5 years or more, czyli pracowales, studiowales lub byles finansowo samowystaczalny) to dziecko otrzymuje automatycznie obywatelstwo brytyjskie. nie jest to jednoznaczne z otrzymaniem paszportu, bo aby taki otrzymac, musisz byc w stanie udowodnic za pomoca oryginalnych dokumentow, ze you were exercising treaty rights, jak P60s, listy od pracodawcy, payslipy itp.

A jeszcze takie małe pytanko... ile kosztuje wyrobienie takiego paszportu bo już dalej nie chce mi się chodzić po tej stronce :P pozwólcie,że pójde na taką jakby łatwizne :D:D

wyrobienie kosztuje 52. ja wlasnie wyslalam wczoraj i teraz czekam, mam nadzieje ze dojdzie do 5 tygodni, bo wtedy mamy wyjazd...

Dziękuję Ci bardzo... wyczytalismy tez, ze taki paszport pozwala mojemu dziecku na "goscinny " wyjazd do USA bez wizy. A czy ja, nie mając paspzortu brytyjskiego moge jechac z dzieckiem bez wizy?

nie sadze zebys mogla przejechac z dzieckiem bez wlasnej wizy. ale jesli mieszkasz w uk juz pare lat, to podobno Polakom dosc latwo jest dostac wize ubiegajac sie o nia tutaj.

o, widze ze juz nie musze nic dodawac ;) go-for-it, same P60 wystarcza, paszporty powinny wam dojsc w ciagu 2-3 tygodni. Ja mialam troszke wiecej latania bo gdzies mi sie zawieruszylo P60 za rok 2001/02 no i musialam blagac mojego poprzedniego pracodawce o kopie - troche to zajelo, ale jak wyslalam ostatni papierek w poniedzialek to juz w czwartek przyszedl pierwszy paszport a na drugi dzien drugi :) (mam dwojke dzieci) Poza tym obsluga w wydziale paszportowym jest przemila, jak tylko macie jakies pytania, lub watpliwosci to dzwoncie :)

Adah, dzieki. ja rowniez mialam ten problem ze jedno P60, bodajze z 2005/06, nie bylo oryginalem (Inland revenue zgubilo oryginal kiedy wyslalam go po tax return) tylko kopia-duplikatem od pracodawcy. czyli ty nie mialas w zwiazku z tym zadnych problemow, ze nie byl to oryginal?

a napisz mi prosze jeszcze czy wypelnialas w aplikacji te sekcje, w krorej jest napisane, ze jesli rodzice dziecka ubiegajacego sie o paszport urodzili sie poza terenem uk, to trzeba podac dane dziadkow dziecka? bo nie wiem czy to jest w naszym przypadku relevant, jako ze podanie o paszport nie jest skladane w tym przypadku w oparciu o grandparents claim to british nationality. co najsmieszniejsze, kiedy dzwonilam na infolinie zapytac o to, jednym razem powiedzieli mi ze owszem, trzeba dane dziadkow, ale kiedy zadzwonilam znow zeby sie upewnic, to inna osoba powiedziala ze nie trzeba:)

jesli jest to duplikat od pracodawcy to nie powinno byc problemu, bo to tez w koncu oryginal ;) jesli cos jest nie tak to w ciagu tygodnia dostaniesz od nich list. W tym wypadku zadzwon do nich bezposrednio i sie dogadaj jakie dodatkowe dokumenty ewentualnie musisz doslac. Ale, ja mysle ze wam wszystko gladko pojdzie :) powodzenia!

nie, danych dziadkow nie wypelnialam ;)

w obawie zeby nie bylo problemu z tym dupliktem, zalaczylam tez list od pracodawcy potwierdzajacy zarudnienie w tamtym okresie, wiec mam nadzieje ze do 5 tygodni sie uwina nawet jesli mieliby zazyczyc sobie jakichs jeszcze dokumentow. oprocz tego uzylismy post office check and send service, facet powiedzial, ze dokumenty wszystkie mamy w porzadku. wiec pozostaje tylko czekac:) dzieki za Twoja pomoc. x

Ja tez mysle ze wszystke co trzeba papierki macie :) daj znac jak juz dostaniesz paszport dla maluszka! :)

Adah, melduje ze paszport dzis dotarl:). jednak nie zwrocili moich supporting documents razem z paszportem, czy odsylaja je w pozniejszym terminie? dzieki!

Fajnie!!! :) ja dostalam jeden paszport w osobnej kopercie ale wlozony do drugiej (A4) zawierajacej czesc dokumentow. A drugi paszport z reszta dokumentow doszedl po dwoch dniach ... najlepiej bedzie jak zadzwonisz.