Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikolinka

Paszporty brytyjskie dla Polskich dzieci urodzonych w UK

Polecane posty

Gość milka1251
ok dzieci przebywaja 5lat w uk co dalej uczeszczaja do szkoly przez 5lat jaki jest powod do wyrobienia brytyjskich paszportow bez zezwolenia taty ,rola zaplaty nie wchodzi w cene ,dzieki..

Ja jestem w Uk od 4lat moj maż od 7,oboje jestesmy polakami ,w 2009 urodzila nam sie corka ,rok temu wyslalam papiery o naturalizacje malej czekalam miesiac otrzymalam ja ,a potem wyslalam papiery o paszport i dostala po 2tyg paszport brytyjski naturalizacja 480f,kazde nastepne dziecko 90f,a paszport cos ok 40 f Więc nie piszcie tych wszystkich ,,dobrych,, rad zanim nie dojdziecie jak jest w rzeczywistosci

Gość helka czyrowa
A ja nie rozumiem, po co wam brytyjskie paszporty dla dzieci, skoro wasze dzieci i tak sa i beda Polakami? Co, polski paszport juz nie wystarczy? Tak sie napalilyscie na czerwony brytyjski paszporcik i teraz nie odpuszcza. Wstyd! Az tak wam na tym paszporcie zalezy???

Chocby dlatego,ze jesli dziecko kiedys w przyszlosci bedzie chcialo wybrac sie do Stanow na wakacje to nie bedzie musialo blagac o wize ;P Tak samo latwiej mu bedzie wyjechac do Australii, Kanady byc moze nawet do Rosji ;)

Gość cimcirimciiiiiiiii
Moje dziecko jest Polakiem-pochodzenia angielskiego! co znaczy ze urodzilo sie w uk , a oboje rodzice sa polakami. Zpowodu miejsca urodzenia, ma dziecko mozliwosc posiadania paszortu uk,oraz do posiadania bytyjskiego obywatelstwa. Moze sobie je samo wybrac konczac ..bodajze 18 lat..nie jestem pewna. Po co paszport uk dziecku> Z tego samego powodu co tysiace ludzi w USA ,Canadzie i innych krajach maja. Nie TYLKO w uk. A le slepota ludzka jest tak wielka ze nie ma granic. Zanim zaczniecie pisac bzdury nie wiem z ktorego swiata,radze poczytac lub zapytac u zrudla ;)

kolejny powod dla ktorego warto wyrobic paszport brytyjski: prawo polskie mowi ze dziecko ponizej 5 roku zycia moze dostac paszport polski wazny na...rok. I nie mam tu na mysli tego pierwszego paszportu ktory dawali do tej pory na rok tylko aby miec czas wyrobic PESEL. Nie, 'normalny' paszport dla dziecka do 5 lat ma waznosc 1 roku. MASAKRA. I ja juz od kilku lat mam niesamowite problemy bo co roku jezdze po swiecie (Doslownie) i staram sie 'przy okazji' gdzies wyrobic mlodej kolejny paszport. Teraz jade do Indii, paszport byl wazny do maja ale do wizy trzeba miec paszport wazny minimum 6 miesiecy. No to jezdzenie i wyrabianie. W stanach jak mieszkalismy to musialam wyrabiac mlodej paszport w chicago ( a mieszkalam w Texasie) a i tak dobrze ze sie zgodzili na to bo inaczej musialabym specjalnie leciec do LA! I co?mialam dziecko zostawic z wazna wiza a niewaznym paszportem? musialam latac w te i spowrotem jak glupia. A tak jakbym pomyslala pokombinowala (w moim przypadku chodzi o jakies 3 miesiace ale to tez daloby sie obejsc) to by zalatwila malej paszport na 5 lagt i tyle. Cale szczecie ze polski dowod osobisty dziecka wazny jest 5 lat bo inaczej to juz bym sie wogole polciela...:P

w uk jest prawo krwi a nie ziemi i jesli sie tutaj urodzi dziecko to dostaje obywatelstwo rodzicow z tego co sie dowiedzialam to dzieci urodzone po 1 maja 2009 nie musza przechodzic naturalizacji /moja corka ur sie 1 marca wiec musiala miec/tylko od razu wysyla sie o paszport/papiery na poczcie/ale jeden z rodzicow musi byc rezydentem/taka nieb ksiazeczka wysylalam ja z papierami o naturalizacje/ a paszport brytyjski ,dlaczego nie jesli jest mozliwosc,nie wiadomo jakie marzenia beda mialy nasze dzieci -moze wyjazd do USA i dlaczego nie maja miec takiej mozliwosci ,a moze zostana tutaj albo kiedys wroca do UK i dlatego ,to moja opinia i wola Psczekam na odpowiedz dotyczaca naturalizacji mojej 14 letniej corki,jest tutaj 4lata i z tego co sie dowiadywalam w agency border to jesli jest 2lata to moze,a te wszystkie niby 10 lat mieszkania w uk itp to miedzy bajki wlozyc

czesc Mam pytanie ile kosztuje naturalizacja dziecka? ktos mowil 480 funtów?czy to prawda? Ile kosztowala by nas neitralizacja 2 rodziców plus 1 dziecko urodzone w 2007 roku w Polsce i mieszkajace w Anglii 4 lata?? Drugie dziecko urodzone w Anglii w 2010 to jak rozumie z postow wystarczy złozyc papiery o paszport bez naturalizacji?? Oboje mamy z mezem kasizeczki stalegio rezydenta.(zadne nasze dziecko nie urodzilo sie po 5 latach pracy w uk, syn po 4 latach pracy w uk.)

bdorosli nie maja naturalizacji ,rok po otrzymaniu rezydenta sklada sie wniosek o obywatelstwo brytyjskie ,trzeba zdac egzamin z wiedzy o uk i potem o paszport /nie wnikalam w to do konca/ale koszt to 600 f na doroslego a o dziecko musisz pytac w agency border tam ciebie dokladnie poinformuja naturalizacja 480f

Wlasnie kompletuje dokumenty do aplikacji mojej corki. W IPS powiedziano mi, ze mam dolaczyc tez zaswiadczenie z Job Centre o nie pobieraniu benefitow. Problem w tym, ze Job Centre nie chce mi takiego zaswiadczenia wydac gdyz nie posiada moich danych w swoim systemie (jako ze nie pobieram benefitow). I badz tu madry:) Czy ktos byl w podobnej sytuacji? Skad takie zaswiadczenie uzyskac i czy rzeczywiscie jest potrzebne do aplikacji?

Gość o Bozeeeeeeeee
cimcirimciiiiiiiii, a tobie radze najpierw pocwiczyc ortografie, a potem doradzac innym

to dziwne ze nie dostalas na pierwsze dziecko moj maz byl tutaj przed urodzeniem Niki 5lat ale mial udokumentowane 4 ,tak samo miala moja kolezanka byla przed 2004 r ale nielegalnie i dopiero po 1 maja 2004 zarejestrowala sie,a dziecko urodzila w listopadzie 2008 i tez dostala rok temu paszport dla dziecka

no wlasnie ja tez robilam naturalizacje,a teraz urodzil mi sie syn czyli rozumiem ze nie musze miec naturalizacji dla niego?/ur sie w lutym 2011

nataszap,jeszcze pytanie a nie musialas wyslac paszportu polskiego dziecka?bo ja z Nika musialam

Gość Angelie4321
Wszystko jakos dziwne z tym paszportem brytyjskihomem. Chyba zalezy od tego czy si trafi na sluzbiste cz normalnego czlowieka. Ja miesiac temu wyslalam dok na paszport dla corki. Wyslalismy 5 ostatnich p60, 2 zdjecia w tym jedno podpidane przez anglika, certyfikat malej i dowod osobisty ojca dziecka. Po miesiacu obudzili sie i kazali doslac kolejne dok. Wyslalismy umowe o prace meza ( od 5 lat pracuje w tym samym miejscu, home office, pierwsze 3 pay slipy z pracy, i dokument ze przed narodzinami dziecka maz juz przebywal w uk - wyslalismy list z agencji mieszkaniowej ze szksl mieszkania. Dzis przyslali mi znowu list ze maz ma wyslac im jeszcze rezydenture. I teraz zastanawiam sie po co im to. Polska jest w unii od 2004 a maz przebywa w uk od 2007 r. Polacy maga wiec pracowac legalnie w uk bez rezydentury. Nie wiem czy osoba zajmujaca sie naszym wnioskiem jest tak nie wyedukowana odnosnie czasu kiedy nasz kraj wstapil do unii czy moze to ja o czyms nie wiem. Musze zadzwonic do nich i sie dowiedziec o co chodzi

Gość GHAH Adam Piechocki 666 PiH
Do USA amerykańcy nas bez wiz nie wpuszczają, a do Polski wlatują jak lordy! Moje gg to 5473221 Pobajerzymy trochę und odrobinkę and wesoło oraz luźno o życiu swoim?

Witam. Ja rowniez skompletowalem juz dokumenty poza jednym. Chodzi mianowicie o registration certificate, czyli jak mniemam rezydenture. W WRS zarejestrowany jestem od 2005 roku, ale o te oslawiona niebieska ksiazeczke nigdy nie wystepowalem, poniewaz do niczego nie byla mi potrzebna, nawet do kupna domu. Poza tym rezydenture otrzymuje sie automatycznie po 12 miesiacach pracy od czasu rejestracji w Home Office. W zwiazku z tym mam pytanie czy wystarczy wpisac tam nr WRS i dolaczyc dokument albo zostawic pole puste (watpliwe). Wysylam z poczty, wiec pewnie to sprawdza, ale wolalbym nie isc w ciemno. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.

Gość Angelie4321
Witam. Dziś po 2 miesiacach walki dostałam wkońcu brytyjski paszport dla córci. Rezydentura jednak nie potrzebna. Ponieważ córka urodziła się w maju a mąż zaczoł pracować 5 lat temu w lipcu, musieliśmy udokumentwać, że przebywał na terenie uk przynajmniej od maja. Wystarczyły listy z agencji pracy z przed 5 lat że szukal pracy. Ale każdy miesiac musiał byc potwierdzony. W naszym przypadku maj i czerwiec. Życze wszystkim powodzenia.

Gość Amelka2407
A czy ktos wie ile sie czeka w okresie wakacyjnym czyli lipiec sierpien. ja czekam juz prawie 3 tyg. a jak dzwonilam sie dowiedziec jak sie sprawy maja to koniecY bylo i numer iden. a ja nie spisalam z tego formularza.bo bez tego ani rusz.czy to prawda?

Gość Angelie4321
Witam. W naszym przypadku tak jak pisałam 5 lat pracy mineło w lipcu tego roku a córka urodziła się na początku maja br. Brakowało więc 2 m-cy wstecz do równych 5 lat przepracowanych. Wołali więc dokumentów z tych 2 brakujacych miesięcy potwierdzających przebywanie w uk. Nie wiem tylko czy ze wzgledu że tak mało brakowało do wymaganego okresu. Wysłaliśmy więc list z agencji, że szukaliśmy mieszkania, list z agencji pracy wszystko z roku 2007 oraz z pracy w której mąż pracuje od szafowej że w czerwcu 2007 r był u niej na rozmowie o prace. W poniedziałek wysłaliśmy brakujące dokumenty a w czwartek przyszedł już paszport.

Gość metoyou;*
Witam, maz pryzjechal do anglii 05.06.2005 a corka urodzila sie w lipcu 2009 czy mozemy starac sie o brytyjski paszport? prosze o odpowiedz...

Gość metoyou;*
mamy p45 za rok2005, self assessment za rok 2006, p60 za rok 2007, 2008,2009,itd.

Gość dfdfgf
rejestrowaliscie sie w HO?

Gość metoyou;*
tak, maz w 24.10.2005 tylko z moich obliczen wynika ze sa to cztery lata przed urodzeniem a nie piec, prosze o odp.

Gość metoyou;*
planuje pojsc na poczte po aplikacje wyslac im to wszystko wraz z HO, listami od jego pracodawcy z 2005 roku zobaczymy co bedzie...

Gość metoyou;)
wlasnie dzwonilam na infolinie i pani wszystko zapisała o będą do mnie dzwonić, podałam kiedy dziecko było urodzone i kiedy przyjechaliśmy, pytano mnie również czy robiłam naturalizacje, powiedziałam ze nie zobaczymy chociaż wątpie ponieważ wychodzi nam cztery lata przed urodzeniem...