Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikolinka

Paszporty brytyjskie dla Polskich dzieci urodzonych w UK

Polecane posty

Gość basco
Witam wszystkich WSZYSTKO CO POTRZEBUJECIE NA TEMAT PASZPORTOW DLA NASZYCH DZIECI 1) Jezeli rodzice dziecka mieszkaj w UK ponad 5 lat i maja stala rezydenture lub moga potwierdzic to innymi dokumentami P60 P45 lub Pay slip dziecko automatycznie jest brytyjczykiem REGISTRATION AS A BRITISH CITIZEN - A GUIDE ABOUT THE REGISTRATION OF CHILDREN UNDER 18 Children of EEA nationals Some children born in the United Kingdom to EEA and Swiss nationals will be British citizens automatically. However, changes in the law mean that different rules apply depending on when a child was born. A child born in the United Kingdom before 2/10/2000 to an EEA national parent will be a British citizen if the parent was exercising EC Treaty rights at the time of birth. A child born in the United Kingdom between 2/10/2000 and 30 April 2006 to an EEA national parent will only be a British citizen if the parent had indefinite leave to remain in the UK at the time of the birth. (This does not apply to EEA nationals with an unconditional right of residence, such as retired people or someone who is unable to work because of incapacity). A child born in the United Kingdom to an EEA national after 30 April 2006 will be a British citizen if their parent had been in the United Kingdom exercising EC Treaty rights in accordance with the Immigration (European Economic Area) Regulations 2006 for more than 5 years or has indefinite leave to remain The child of an EEA national who did not become a British citizen at birth may now have an entitlement to be registered as a British citizen under section 1(3), if the parent has since become settled here. The parent will have become settled if: - He or she has been granted indefinite leave in the United Kingdom, or - He or she has been exercising EEA free movement rights in the United Kingdom for a continuous period of five years ending on or after 3o April 2006. 8 A8 National Workers On 1 May 2004 the Accession Treaty gave nationals from the following States the right to travel freely across the European Union: Czech Republic Estonia Hungary Latvia Lithuania Poland Slovakia Slovenia However, the nationals of these eight member states (A8 nationals) are required to have been registered under the Worker Registration Scheme (WRS) for 12 months if exercising Treaty rights in the UK as a worker. Only when an A8 national has completed the necessary 12 months employment under the WRS will they be considered to be in the UK andexercising their treaty rights. However, time spent as a registered worker on the Workers Registration Scheme will count towards the five year qualifying period for permanent residence. A8 nationals who are here in another capacity, e.g. Student / self-sufficient / selfemployed, have a right of residence here without registering under the Scheme. For further information about EEA nationals and EEA free movement rights can be found on our website: www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/applyingundereuropeanlaw Nie trzeba rejstrowac dziecka jako brytyjczyka jest on automatycznie po spelnieniu tych warunkow przez rodzicow Automatic acquisition of British citizenship Children who have automatically acquired British citizenship do not need to be registered. There are two ways a child can automatically be a British citizen without needing to register. 1 British citizenship otherwise than by descent A child born in the UK to parents one or both of whom are British citizens, or are settled in the UK at the time the child is born, or members of the UK armed forces is automatically a British citizen otherwise than by descent and does not need to be registered Prosciej nie mozna Pozniej trzeba isc na poczte pobrac aplikacje umowic sie telefonicznie na spotkanie w IPS 0300 222 0000 (jeden rodzic nie potrzeba dwojga ) jezeli dziecko ma do roku zdjecie moze byc z zamknietymi oczami ( do polskiego paszportu musza byc oczy otwarte ) Karta Rezydenta stalego jezeli nie macie karty rezydenta to Karta rejstracji w WRS , P60 ,P45 z ostatnich 5 lat Rejstracja w WRS jest waznym elementem : However, the nationals of these eight member states (A8 nationals) are required to have been registered under the Worker Registration Scheme (WRS) for 12 months if exercising Treaty rights in the UK as a worker. oplata 96 plus 3 na koperte do zwrotu dokumentow podpis kogos kto was zna conajmniej 2 lata i posiada paszport Brytyjski lub Irlandzki 7 dni czekania i macie paszport dla dziecka przy FAST SERVICE

A mi juz zaczeli robic problemy. Formularz i dokumenty sprawdzal gosc na poczcie, a oni po 2 tygodniach przysylaja mi informacje, ze zdjecie zostalo niepoprawnie podpisane. Dzwonie wiec do nich, zeby dowiedziec sie wiecej, a oni ze jesli jest napisane, ze niepoprawnie to niepoprawnie, ale nie wiedza dlaczego i nie moga mi udzuelic tej informacji. Ja do nich, ze to nie mozliwe, a oni ze maja wykwalifikowanych pracownikow, ktorzy nie odrzucaja zdjecia bez powodu. I gadaj z glupim. Ososba podpisujaca stwierdzila, ze to juz musi byc zwykla zlosliwosc.

I tak oto dostalem kolejny list. Przestali sie czepiac countersignatory, wiec przyszla kolej na to komu przysluguje brytyjski paszport. Slowem nie wspominaja o przypadku, ktory nas interesuje, czyli legalny 5-letni pobyt przed narodzinami dziecka. Tym razem chca moj paszport, ktory uzylem do przekroczenia granicy. Gdy chcialem paszport wyslac wraz z aplikacja to Pan na poczcie stwierdzil, ze nie ma potrzeby. W tej sytuacji sa to juz dwa bledy popelnione przez urzednika z poczty, wiec nie wiem jaki jest sens placenia za sprawdzenie aplikacji, skoro moglem to zrobic sam i wyslac duzo wiecej dokumentow na wszelki wypadek. Mamy zaplanowany wylot do Polski za 3 tygodnie, ale widze ze sie mozemy nie wyrobic jednak. Jak widac nawet 6 tygodni moze nie wystarczyc.

Gość Amelka2407
Zebys sie nie zdziwil.mi dopiero po prawie 7 tyg.napisali list co im brakuje.jesli wysylales do peterbourgh to w ogole masakra.zreszta teraz jest wakacyjny okres jesze

Gość sugababe
dokumenty, ktore dolaczylam do aplikacji: 2 zdjecia malej (jedno podpisane przez brytyjczyka) akt urodzenia (pelny) dziecka p60, kilka starych pejslipow, kilka najnowszych, moj przeterminowany paszport, na wszelki wypadek dodalam przetlumaczony akt malzenstwa bo w starym paszporcie mialam panienskie nazwisko. podobno mozna juz dolaczac dowody osobiste, ale ja proponuje paszporty nawet jesli sa potraktowane dziurkaczem i przeterminowane tak jak moj. nie ma koniecznosci wysylania dokumentow od obojaga rodzicow. nie mam ksiazeczki stalego rezydenta, dziecko urodzilo sie po 5 latach mojego pobytu w uk (5 lat i 3 mies) do tych co zaluja, ze wyrobily ang paszport dzieciom: nie zalujcie tylko wyrabiajcie im dowody tymczasowe bo prawo jest takie, ze urzednik moze dziecko wpuscic do pl, ale wypuscic juz nie musi. po za tym od sierpnia mozna juz wyrabiac malym dzieciom polskie paszporty na 5 lat.

Gość sugababe
Pulapka paszportowa Pułapkę paszportową wymyślili i wprowadzili w życie Radek Sikorski, wiceminister spraw zagranicznych w rządzie AWS premiera Jerzego Buzka i Piotr Stachańczyk, wiceminister spraw wewnętrznych i administracji w tym samym rządzie, dziś prezes URIC [Urzędu d/s Repatriacji i Cudzoziemców]. Pułapka polegała na stanowczym obstawaniu, że Polonia zamorska, posiadająca obywatelstwa USA, Kanady lub Australii, ma wyrabiać paszporty polskie i tylko na tych paszportach podróżować do Polski. Nasi rodacy w Stanach Zjednoczonych muszą zrozumieć, że nie jesteśmy jakąś tam republiką bananową, do której można sobie wjeżdżać na obcych paszportach! - grzmiał Radek Sikorski 15 czerwca 2000 roku na konferencji Polska Polonii w siedzibie ówczesnej agencji PAI (dziś PAIZ) w Warszawie. Bez słowa wpuszczano Polonię do Polski za okazaniem paszportow amerykanskich, kanadyjskich lub australijskich, ale potem wyrywkowo żądano od losowo wybranych osób okazania paszportów polskich przy wyjeździe z Polski, grożąc niewypuszczeniem z Polski z powrotem do domu. W przypadku Polonii powracającej do domu z krótkich urlopów w kraju, zatrzymanie na polskiej bramce granicznej do czasu wyrobienia paszportu polskiego groziło utratą pracy w kraju zamieszkania z powodu samowolnego przedłużenia urlopu. W drastycznych wypadkach - ruiną finansową, z powodu niedotrzymania terminów i zobowiązań płatniczych za oceanem. Groźba kilkutygodniowego czy kilkumiesiecznego uwięzienia w granicach RP, na czas szamotania się z polskimi urzędami o polski paszport przez osoby nie posiadające dowodu osobistego, meldunku, adresu stałego zamieszaknia w Polsce ani numeru PESEL, doprowadziła na pewien czas do drastycznego spadku przyjazdów Polonii amerykańskiej z wizytami do Polski. Rząd AWS przyznał się w Sejmie do około 80 wypadków zatrzymania Polonii przy wyjeździe z Polski za brak paszportu polskiego w latach 1999-2000. Nie wiadomo, ile takich wypadków zaszło przez cały okres stosowania pułapki paszportowej, tj. do 2004 roku. Kres granicznej wredności wobec zamorskiej Polonii położyło dopiero demarche Unii Europejskiej w maju 2004 roku, upominające Polskę, że obywatele USA, Australii i Kanady mają prawo bezwizowego wjazdu do Polski i krótkoterminowego pobytu na zasadach ogólnounijnych, a posiadanie lub nieposiadanie przez nich także obywatelstwa polskiego jest w tej kwestii ni pri cziom. Pułapki paszportowej praktycznie zaprzestano po tym demarche, czyli od połowy 2004 roku. Przepisy pozwalające na jej stosowanie pozostały jednak nietknięte. Zamiast je znieść lub zmienić, polecono Straży Granicznej by przestała tych przepisów przestrzegać. Pułapkę paszportową na podwójnych obywateli można więc z latwością uruchomić ponownie, w każdej chwili jednym telefonem z MSWiA do Straży Granicznej, którego potem dziecinnie łatwo się wyprzeć.

Gość sugababe
na paszport czekalam 6 tyg

Maly update dotyczacy moich poprzednich postow. Zaraz po otrzymaniu ostatniego listu z IPS wyslalem paszporty moj i zony oraz kilka dodatkowych dokumentow takich jak akt slubu. Mimo, ze dodatkowe dokumenty nie byly potrzebne wolalem nie ryzykowac. Dolaczylem list, w ktorym obarczylem pracownikow poczty wina za opoznienie i grzecznie wytlumaczylem, ze kolejne moze skomplikowac nam wyjazd do Polski. W efekcie wszystkie dokumenty dostalismy z powrotem w ciagu 4 dni od daty wyslania listu priorytetem, a paszport mlodego dotarl po kolejnych 2 dniach. Nie wiem czy list bardzo pomogl, ale z pewnoscia nie zaszkodzil. Pozdrawiam.

Gość asdfg
Moj syn ma 1.5 roku,po pierwszym paszporcie rocznym(polskim) zdecydowalismy sie na paszport brytyjski.Wszystko przez biurokracje. Na paszport czekalismy 8 dni od daty zlozenia wniosku na poczcie. Mialem juz przepracowane 5,5 roku w UK gdy urodzil sie syn,zona rok krocej.Do wniosku dodane byly 2 zdjecia,P60 z 5 lat przed narodzinami syna(tylko moje),przetlumaczony akt slubu,drzewo geanalogiczne (data i miejsce ur i slubu),nasze paszporty i syna oraz brytyjski akt urodzenia dziecka. Podpis zlozyla moja nauczycielka z kursow ESOL. Wszystko kostowalo mniej niz 60GBP lacznie z check&send. ps.nie wiem jak to jest w przypdku ,gdy dziecko ma juz PESEL w Polsce pozdrawiam

Gość asdfg
Moj syn ma 1.5 roku,po pierwszym paszporcie rocznym(polskim) zdecydowalismy sie na paszport brytyjski.Wszystko przez biurokracje. Na paszport czekalismy 8 dni od daty zlozenia wniosku na poczcie. Mialem juz przepracowane 5,5 roku w UK gdy urodzil sie syn,zona rok krocej.Do wniosku dodane byly 2 zdjecia,P60 z 5 lat przed narodzinami syna(tylko moje),przetlumaczony akt slubu,drzewo geanalogiczne (data i miejsce ur i slubu),nasze paszporty i syna oraz brytyjski akt urodzenia dziecka. Podpis zlozyla moja nauczycielka z kursow ESOL. Wszystko kostowalo mniej niz 60GBP lacznie z check&send. ps.nie wiem jak to jest w przypdku ,gdy dziecko ma juz PESEL w Polsce pozdrawiam

Gość WAZNE. PASZPORT BRYTYJSKI
DZIECKO MA BYC URODZONE PO 2009 ROKU. NIKT MI TEGO NIE POWIEDZIAL I STRACILAM KASE TYLKO .

bzdura moja kolezanka wyslala o passport dziecka ur w listopadzie 2008 musisz miec udokumentowane 5 lat pracy I pobytu jesli nie masz 5 lat przed ur dziecka to robisz naturalizacje dziecka a jesli wysylalas tylko o passport I nie dostalas to powinni zwrocic tobie cala kase

Gość dfjdfsklgjdfkg
nie ma znaczenia w ktorym roku dziecko jest urodzone!!!!

Gość aguti
czy ktos moze wie skad wziac papiery na naturalizacje polskiego dziecka?i jaki to form,bo nic nie moge znalezc,nie wiem od czego to zalezy,jedni musza miec inni nie,nic nie rozumiem.

forma z internet mn1 jezeli dziecko urodzilo sie kiedy jeden z rodzicow mial juz udokumentowane 5lat pracy to wysylasz o passport a jezeli nie to wysylasz o naturalizacje a potem z papierem ktory dostaniesz o paszport

Wiem,ze dziecko aby dostac UK passport musi byc urodzone w UK. A jesli dziecko urodzi sie poza granicami UK na podstawie E112 pozwalajacego na leczenie za granica?(w tym na porod)? czy ktos moze mial taka sytuacje? jaki jest numer na te infolinie?bardzo prosze? pozdrawiam

nie dostanie wowczas brytyjskiego paszportu, musi sie urodzic w UK zeby go otrzymac, na tutejszej ziemi, karta o ktorej piszesz nie ma tu nic do rzeczy. Passport Adviceline Email enquiry form Telephone: 0300 222 0000 Textphone: 0300 222 0222 Text Relay: 18001 0300 222 0000 Monday to Friday, 8am to 8pm Saturday, Sunday and public holidays, 9am to 5:30pm.

Gość nikalo@tlen.pl
moja corka urodzila sie w polsce przyjechala tutaj jak miala 10 lat teraz ma prawie 16 ,zrobilam naturalizacje i paszport dostala

Gość natalia_aberdeen
Same głupoty ! Jestem samotna matka rocznego synka, pomimo tego, że oboje jestesmy polakami, a ja mieszkam w Szkocji juz ponad 5 lat moj syn dostal paszport brytyjski

Gość bielinek
nasza corka urodzona w UK tez otrzymala brytyjski paszport, na podstawie tego, ze ojciec Polak jest tzw "settled"- pracowal i mieszkal w UK na ponad 5 lat wstecz od daty narodzin corki. Skladalismy ten sam druk co Brytyjczycy pobrany na poczcie, zalaczylismy dowod na przepracowanych piec lat meza w uk (P60, P45, Payslipy), umiescilismy oplate 47 funtow i paszport otrzymalismy na 2 tygodnie po zlozeniu aplikacji. Takze nie jest prawda, ze przynajmniej jedno z rodzicow musi miec paszport brytyjski. Oboje jestesmy Polakami

Gość gość
co tak napieracie na te brytyjskie paszporty ? wasze corki i tak za ahmedow powychodza i zmienia na pakistanskie.

Gość gość
kazde dziecko urodzone w uk, jezeli jedno z jego ordzicow przebywalo z uk wiecej niz 5 lat, dostaje paszport brytyjski. warunek jest jeden: jedno z rodzicow przed urodzeniem dziecka musi byc przynajmniej 5 lat w uk.

Gość gość
Co ma fotelik do paszporu dziecka????

Gość gość
moja corka urodzila sie w Walii w 2012 roku, w 2013 roku juz miala brytyjski paszport, aplikacja do pobrania na poczcie, latwa do wypelnienia, czekalismy dwa tygodnie na paszport... takze nie piszcie glupot, ze dziecko musi przebywac w uk 10 lat, prosze was

Gość gość
Czemu nie skorzystacie z uslug nationality check service to kosztuje 80 funtow, informuja cie co jest potrzebne, sprawdzaja i wysylaja. Maja bezposredni kontakt z Home Office, a nie jakis pracownik poczty...

Gość terezamilowata
dziecko urodzone w UK ma prawo do brytyjskiego paszportu jeśli rodzice mieszkali w anglii przez 5lat przed urodzeniem dziecka.Jeśli spełniasz ten warunek a dziecko nie skończyło 2lata też możesz wyrobić paszport tylko ktoś w pracy-twój menadżer lub twój lekarz musi potwierdzić że cię zna-kilka moich znajomych tak zrobiło-nie musiały czekać aż dziecko skończy 2latka

Gość aslicaspa1989syayu
Do oh glupoty, nie bede juz wiecej odpisywac na Twoje wypowiedzi, bo nie mam zamiaru znizac sie do Twojego poziomu, wiec daj juz spokuj z tymi docinkami. Jasne http://torching.us/d

Gość gość
Do: aslicaspa1989syayu - trollu wyIIerdalaj z tym swoim spamem. Bo zeby 3 razy nie rosna.