Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krewetka25

muszę zrzucić 15 kg

Polecane posty

Dieta 1100 - 4 posiłki dziennie ŚNIADANIE 280 kcal pieczywo (razowe, graham lub pszenno-żytnie) bez nasion słonecznika soi czy dyni- max 130 gr dziennie Śniadanie 50 gr II Sniadanie 40 gr Kolacja 40 gr *ja zmodifikowałam i jem rano 60 gr a później 2 razy po 30 dlatego że znalazłam pyszny chleb wileński (185 kcal) i każda kromka ma 30 gr +/- 1 gr sery chude (twaróg chudy) 50 gr (100 gr ma 22 gr białka)(twaróg chudy piątnicy ma 18 gr białka więcej węglowodanów i mniej kalorii zamiast 100 ma 88 kcal) jajka jedno jajko małe 50 gr chuda wędlina – szynka lub filet z indyka lub kurczaka lub polędwica sopocka – max 50 gr ryba- 50 gr np. minaj wędzony (ja za rybą rano nie bardzo przepadam) OBIAD 330 kcal ziemniaki 120 gr, kasza 30 gr, ryż 30gr lub makaron 50 gr (produkt surowy) lub mięso chude 120 gr(produkt surowy), lub ryba chuda 120 gr(produkt surowy), lub 2 jajka lub twaróg chudy 120 gr DRUGIE ŚNIADANIE 100 KCAL Kromka chleba 20 GR serka lub szynki z kurczaka KOLACJA 240 kcal sałatki ( różne) które zawierają obowiązkowo źródło białka: tuńczyk 70 gr (lub 50 gr tuńczyka i 20 gr serka piątnica light lub turek light) lub twaróg 70 gr lub kurczak 70 gr lub jajko 70 gr - tutaj można kombinować tak jak ktoś lubi można dodawać: paprykę, pomidora, ogórka, kukurydzę(1 łyżkę), fasolę czerwoną(1 łyżka) itd. napoje mleczne chude max 300 ml dziennie 0,5% tł. owoce max 150 gram dziennie ale bez bananów i winogron reszta w określonych proporcjach warzywa niektóre max 500 g – pietruszka, seler, burak, archewka reszta bez ograniczeń tłuszcz roślinny max 2 łyżeczki oliwy z oliwek płyny 2 l dziennie i więcej (herbata bez cukru, kawa bez cukru max ze słodzikiem, woda, soki owocowe lub warzywne max 200 ml)

Produkty zalecane: ŚNIADANIE pieczywo(razowe graham lub pszenno -żytnie) bez nasion słonecznika soi czy dyni- w określonych proporcjach sery chude, jajka, chuda wędlina lub ryba- w określonych proporcjach OBIAD ziemniaki, kasza, ryż lub makaron w określonych proporcjach mięso chude, ryba chuda w określonych proporcjach napoje mleczne chude w określonych proporcjach owoce bez bananów i winogron reszta w określonych proporcjach warzywa niektóre max 500 g reszta bez ograniczeń tłuszcz roślinny max 2 łyżeczki płyny2 l dziennie Produkty zakazane: 1.Tłuste mięso,tłuste wędliny, boczek,parówki, pasztet, inne podroby, tłuste ryby -np. makrela, łosoś,halibut;tłuste sery białe, sery zółte, pleśniowe, topione, feta; 2.nie należy stosować:majonezu, smalecu, śmietany;nie wolno jeść zapiekanek, pizzy, frytek, hamburgerów, potraw panierowanych.Cukier i słodycze;napoje słodkie gazowane oraz wszelkie napoje alkocholowe

Przykłądowo : Śniadanie (godzina 7:00): 2 kromki (60 gr) chleba żytniego, pasta z sera (50 gr chudego twarogu, 3 łyżki jogurtu, 1/4 cebuli, sól pieprz ), 1/4 papryki, 1 pomidor(130 gr)(godzina 7:00) O 10: 150 gram owoców(4 małe morele i jedna śliwka) Obiad (godzina 12:00): tak jak pisałam w moim wcześniejszym poście: kurczak 120 gr, brokuły(jedna porcja- nie ma ograniczeń gr) 1 ziemniak(120 gr) sałatka z kalarepy papryki (1 porcja- bez ograniczeń gr) "Drugie śniadanie" o 16:00: 1 kromka 30 gr 1 plasterek wędliny z kurczaka (20 gr) Kolacja: 18:00 - sałatka- tuńczyk -60 gr, 4 oliwki, 1/4 papryki, 1 pomidor, 1,5 ogórka, 1/4 cebuli, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz, ocet z jabłek 1 łyżeczka

Piotrze wkleiłam i trochę zmodyfikowałam to co było na poprzednich stronach:) teraz jest to w jednym bloku:)(dla leniwych którym szukać się nie chce:P)

KANAPKA Z PASTĄ TWAROGOWĄ 50 gr twarogu chudego - 50 kcal, 0%tł 3 rzodkiewki 75 gr 1 łyżeczka szczypiorku posiekanego sół pieprz, 2 łyżki jogurtu naturalnego - wskazany jest 0,5% tłuszczu, 60 gr chleba - chelb żytni 185 kcal - 2 kromki wszystko posiekać malutko i pomieszać

Kolejne przykładowe menu: Śniadanie: 1.60 gr chleba, 1 pomidor -150 gr, 40 gr serka turek figura+ 200 ml soku pomidorowego o 10: 300 gr arbuza na lunch: 1.indyk pieczony 120 gr 2.ryż 30 gr (30 gr surowego - po ugotowaniu nie wiem ile bo nie zważyłam) 3. surówka z pomidora, kapusty +sól, pieprz, 1 łyżeczka oliwy z oliwek II śniadanie: 1 jogurt naturalny(53 kcal na 100 g)+ 2 chrupki wasa light(per sztukę 20 kcal) kolacja: 1. chleb żytni 30 gr-1 kromka+ sałatka:60 gr tuńczyka w sosie własnym+papryka 1/4, pomidor 1 sztuka, cebula, sól, pieprz

Dla zainteresowanych;) Makaron ze szpinakiem i z tuńczykiem 100 gr tuńczyka w sosie własnym 150 gr szpinaku 3 łyżyki jogurtu 0% - 40 gr 50 gr makaronu sól 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku pieprz Makaron ugotować al dente.Szpinak zamrożony włożyć do gorącej wody osolonej.Na patelni czosnek usmażyć na oliwie. Odcedzić szpinak dodać i mieszać aż odparuje woda.Dodać tuńczyk.Mieszać i dodać jogurt.Następnie dodać makaron.Przyprawić do smaku. Smacznego:)

Gość ja chce pogratulowac
zrzuconych kilogramow:)

ah... w poniedziałek miałam kryzysowy moment: wilczy głód na słodycze(miałam wrażenie że pójdę do automatu i kupie sobie 3 batoniki) ale NIE PODDAŁAM SIĘ:) wypiłam kawę, poszłam na siłowni ( 45 min) i jak wyszłam wielka ochota minęła:) oczywiście skonsultowałam to z moim lekarzem: takie sytuacje są normalne, zdarzają się - rozwiązanie: zjeść lizaka chupa chups 27 kcal zwykły 35 kcal frutis 17 lub galaretkę twardą w cukrze następnym razem będę wiedziała o tym:) ale minęło:) a. wkrótce moje urodziny:) - będę mogła jeść kawałek tortu:)

Gość Dorka 251
czy duzo cwiczysz ? Ile masz lat ,25 ? w takim razie chudniesz boś młoda,po 30 tce waga juz tak nie spada :o

poniedziałek wtorek środa - siłownia(min 45 min.) czwartek - basen, jacuzzi, bicze wodne(45 min) piątek i niedziela - joga (90 min.) ale ostatnio byłam na urlopie więc 2 tygodnie w ogóle nie ćwiczyłam:( ale wróciłam z urlopu i nadal trzymam się grafiku:) jeśli zdarza się że nie mogę iść na siłowni lub na basen czy nie odbywają się zajęcia z jogi to wtedy idę na godzinny spacer(marsz raczej) PS: zaczęłam ubierać ciuszki w których nie wchodziłam od roku:)

Gość krewtka25
Good morning wszystkim śpiochom:) Ja dziś wstałam o 7,40 ale i tak zdążyłam ze śniadaniem:) Ale przed śniadaniem było ważenie: melduję moją wagę po siódmym tygodniu 72,6 kg:):) zaczynam lubić swoje odbicie w lustrze o poranku:):):):)

poprzedni wpis należy do mnie ale źle wpisałam nick Good morning wszystkim śpiochom:) Ja dziś wstałam o 7,40 ale i tak zdążyłam ze śniadaniem:) Ale przed śniadaniem było ważenie: melduję moją wagę po siódmym tygodniu 72,6 kg;) zaczynam lubić swoje odbicie w lustrze o poranku :):):):):):)

Dla zainteresowanych podaję przepis na obiad: Spaghetti alla bolognese (350 kcal)(wersja zmodyfikowana pasującej do diety 1100 kcal:)) Składniki * 50 gr makaronu spaghetti(może być też penne lub tagliatelle) * 120 gr filetu z kurczaka lub chudej mielonej wołowiny * 40 gr cebuli * 1 ząbek czosnku * puszka pokrojonych pomidorów 250 gr * liść laurowy, zioła prowansalskie lub bazylia * sól, pieprz Cebulę obrać i posiekać, zamieszać z mięsem i smażyć na patelni teflonowej(bez tłuszczu).Oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn. Czosnek obrać i posiekać. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i liść laurowy. Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować al dente (czyli "na ząb")w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić i polać sosem. Smacznego:)

Gość pytanie do autorki
mozesz jesc kotlety panierowane czy dietetyk nie pozwolił >gratuluję spadku

Dziękuję:) panierka odpada całkowicie - zawiera dużo tłuszczu, jest niezdrowa i tuczy:) wcale mi jej nie brakuje:)

Gość W taki razie
jakie mięsko i w jakiej ilości mozesz zjesc na obiadek ? tx:)

Gość wpierzowego nie mozna
/ ?---------------->dziękuję za info:)pzdr

Nie można.Wieprzowina nie należy do produktów zalecanych na diecie. 100 gr wieprzowiny biodrówki duszonej ma 199 kcal Białko 25.2 g Tłuszcze 10.15 g 100 gr filetu z kurczaka ma 98 kcal Białko 21.5 g Tłuszcze 1.3 g popatrz na ilość tłuszczu:P

a dziś na obiad miałam Risotto z mięsem i warzywami:) REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):p Podaj przepis dla zainteresowanych: Składniki: 40 g Ryż biały 100 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry 100 g Marchew 50 g Seler korzeniowy 50 g Pietruszka korzeń 60 g Papryka czerwona 60 g Papryka zielona 50 g Pieczarka 5 Oliwa z oliwek 2,5 g Pietruszka liście 150 g Sok pomidorowy Sposób przygotowania: Mięso pokroić w makaroniki, podsmażyć na łyżeczce oliwy z oliwek.Następnie dolać wywar(woda+kostka warzywna) wkroić warzywa(seler, marchew, pietruszka) dusić pod przykryciem, następnie dodać ryż, w razie potrzeby dolewać wody lub wywaru warzywnego.Następnie wkroić paprykę, pieczarki. Gdy wszystko będzie miękkie dodać sos pomidorowy - do smaku, przyprawić, dodać pietruszkę. SMACZNEGO:)

Zasady prawidłowego żywienia:) * Regularne, urozmaicone posiłki – powinno się zjadać dziennie 5 posiłków w regularnych porach. Powinny być one urozmaicone, zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. * Unikanie podjadania między posiłkami – zwłaszcza słodyczy lub chipsów. * Ograniczenie produktów o dużej zawartości tłuszczu 1 gram tłuszczu to 9 kalorii, 1 gram białka lub węglowodanów to 4 kalorie. Produkty mleczne o dużej zawartości tłuszczu warto zastąpić odpowiednimi produktami niskotłuszczowymi (chude mleko, chudy biały ser, jogurty 0%). Należy ograniczyć spożycie żółtych serów. Z diety należy wyeliminować tłuste mięso i wędliny (wieprzowe, podroby, boczek, słonina, parówki) a wybierać chude gatunki: kurczak, indyk (gotowane lub pieczone bez tłuszczu lub w małej ilości), cielęcina, chude mięso wołowe, chude ryby (dorsz, mintaj). Z wędlin należy wybierać chude wędliny np. drobiowe, zupy gotować na wywarach jarzynowych. Poza tym należy unikać śmietany, majonezu. Zalecanym tłuszczem są oleje roślinne i oliwa z oliwek – najlepiej jako dodatek do surówek. Są one źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które warunkują prawidłowy stan skóry, włosów oraz biorą udział w procesach wzrostu. * Unikanie potraw smażonych – należy zastąpić je gotowanymi, pieczonymi bez tłuszczu lub grilowanymi. * Ograniczenie cukru i słodyczy – szczególnie należy unikać lodów, czekolady, batoników, które poza cukrem zawierają dużo tłuszczu. Należy wyeliminować słodkie napoje gazowane oraz słodzone soki owocowe. * Zwiększone spożycie warzyw i owoców – ze względu na zawartość błonnika pokarmowego zapewniają uczucie sytości, poza tym są źródłem witamin i soli mineralnych przy znikomej zawartości tłuszczu, co znacznie obniża ich wartość kaloryczną. UWAGA: niektóre owoce (banany, winogrona, figi, owoce suszone) zawierają dużo cukrów prostych, awokado i kokos zawierają dużo tłuszczu, dlatego należy je ograniczyć w diecie. * Stosowanie produktów zbożowych z pełnego ziarna – zalecane jest ciemne pieczywo, „grube” kasze (gryczana, pęczak), brązowy ryż. * Wypijanie dziennie 1,5-2 l ilości płynów – zalecana jest woda mineralna, herbata bez cukru, herbatki owocowe i ziołowe, soki warzywne.

Gość a co doda Pani od siebie
o swojej diecie ?

a co chciałabyś(chciałbyś) wiedzieć? ja piszę sobie sama na moim topiku bo nikt się nie dołącza:P

Czuję się świetnie:) dziś po pracy była siłownia: 15 min bieżnia - gradient 6,5 speed km/h 6,5 153 kcal 15 min gazela(maszyna eliptyczna) - stopień trudności 10 - 154 kcal 120 brzuszków 120 powtórzeń na jędrne piersi 120 powtórzeń na pośladki 120 powtórzeń na mięśnie wew. ud(przywodziciel ud) 120 powtórzeń na Maszynie na mięśnie brzucha oczywiście ćwiczyłam z pasem neoprenowym:) a po siłowni .... .. basen:) 45 min:) fantastycznie:) teraz już jestem po kolacji:) sałatka 50 gr kurczaka parę listek sałatki i 2 pomidory+ kromka żytnia razowa z serkiem piątnica:) Zycie jest piękne:):)

Gość krewetko prosba
Napisz swoje menu na 3 dni z rzędu