Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jujuju1981

skąpstwo czy oszczędność?

Polecane posty

Gość ej no nie gadaj że pół kg
no i jeszcze mi sie przypomniało, kiedyś miałam kolezankę, i zawsze kiedy do niej nie przyszłam to widziałam w róznych miejscach zuzyte płatki do demakijazu.i wiecie co ona robiła? jednego dnia scierała płatkiem podkład z buzi i zostawiała go na drugi dzień do starcia tuszu z oka:D także oczy zawsze ścierała brudnymi płatkami z poprzedniego dnia.

Gość gukla
ekstra temat :D

Gość masela werra
albo rozcinanie nożyczkami zużytej pasty do zębów żeby szczoteczką wydłubać resztki bo przecież szkoda wyrzucać

Gość hehehehehhehehh
ja sie przyznam ze rozcinam po balsamach do ciala tubki ;D

Gość hehehehehhehehh
a mam znajomych ktorzy kapia sie w jednej wodzie, najpierw dzieci potem rodzice

z tą wodą to hardcore jest :D ale ja znam ludzi, co po ciemku sikaja w kiblu, zeby nie wypalać światła :D

a ja potrafie tak wydusic kazde opakowanie ze ABSOLUTNIE NIC nie zostaje w srodku i nie trzeba rozcinac Poznaniacy potrafia takie rzeczy :classic_cool:

Gość masela werra
koleżanka mojej mamy - kąpie się z mężem w tej samej wodzie i nie spuszcza jej z wanny tylko garnuszkiem spuszczają ją wodę w kibelku. Ale z tego co widzę dużo takich ludzi jest z tym spuszczaniem wody i wspólnym myciu.

Gość ja znam ludzi
eee balsami to i ja rozcinam można się jeszcze z 2 razy całemu wysmarować moim zdaniem to nie oszczędność a szanowanie pieniędzy i nie wyrzucanie ich do kosza

"ale ja znam ludzi, co po ciemku sikaja w kiblu, zeby nie wypalać światła " hehehe komiczne, nie chciałabym zobaczyc ich kibla:P

a sikaja po ciemnu w nocy czy w dzien? bo ja np jak w nocy wstaje to nie pale swiatla bo mnie razi i np ide poobijac sie o sprzety kuchanne w poszukiwaniu wody :)

Gość ja znam ludzi
moze maja okienko w kiblu?

Gość jujuju1981
To wszystko to nic. Mój sąsiad (już nie żyje) był wysokiej rangi emerytowanym wojskowym. Jakiś już major czy generał czy coś tam - ogólnie osoba znana w mieście. Emeryturkę dostawał dużą. Ale był taki skąpy że po prostu chodziły o nim legendy, raz nawet pisali o nim w naszej lokalnej gazecie. Jak opowiadam o nim komuś z innego miasta - nikt nie chce uwierzyć w to co on robił, tylko "miejscowi", a szczegolnie sąsiedzi mogą to potwierdzić. Otóż na lodówce miał wielki łańcuch z kłódką, ponieważ uznał że jego syn je za dużo. Hodował kury, kozy (w mieście!). Kury karmił zdechłymi psami które znalazł na szosie - przybijał takiego zdechłego psa do płotu i kury go dziobały. Zabijał koty na skórki. Kazał wszystkie śmieci wyrzucąc do niego do ogródka (przez płot), więc własciwie nie płacilismy za wywóz smieci. Jego podwórko wyglądało jak wysypisko - a on tam chodził i wybierał co lepsze rzeczy. Pamiętam akurat jedną sytuację - jak ugotował zupę ze zgniłych cebul które moja mama wyrzuciła. Jego ogród to była dżungla, nic nie przycinał. Sadził rózne warzywa i nawoził je własnymi i syna (mieszkali we dwójkę) odchodami - nie robili kupy do kibelka tylko do miski i on tym użyźniał ogród. Obok miski stała druga miska i wisiala kartka "proszę tu wrzucać zużyty papier toaletowy". On go przepłukiwał i sprzedawał na makulaturę. Zbierał zboże po jakichś tam polach i robił z tego mąkę. W zbożu były małe robaczki. Moja mama to widziala i mówi "ale panie Stasiu, przecież tutaj są robaki!", a on "to nic, to nic, wszystko się zje". Robił dżemy z porzeczek, ale żeby było więcej - nie odrywał ich z tych maleńkich gałązek, tylko zaprawiał całość, z gałązkami. Cukier był za drogi, więc robił dzemy... z solą! (nie wiem jak mogli to potem jeść). PRzysięgam że to wszystko prawda, chociaż brzmi absurdalnie.

Gość aaaaagggggkkkk
obrzydliwość...

Gość aaaaagggggkkkk
miałam poniekąd podobną sąsiadkę, ona aż mdla z głodu, a też miała kasę, potrafiłą trzymać w zamrażarce mięso po kilka lat...

Gość ja znam ludzi
ja spuszczałam :O nie mogłam się przemóc

"a sikaja po ciemnu w nocy czy w dzien? bo ja np jak w nocy wstaje to nie pale swiatla bo mnie razi i np ide poobijac sie o sprzety kuchanne w poszukiwaniu wody" zawsze... facet to chyba siada na kiblu bo nie wiem jak mozna trafic w inny spsob :P nie maja okna w łazience

Gość ja znam ludzi
no trudno nie pojsc jak sie jedzie na 2 tygodnie :O:P

Gość jujuju1981
Najśmieszniejsze jest to że on zbieral pieniądze "na lepsze czasy", a lepsze czasy nie nadeszły, bo umarł. Dom i pieniądze odziedziczyła jakaś jego rodzina z Ukrainy (syn nie mógł, bo jest upośledzony) i zrobili z domu bajkę - teraz wygląda jak willa. Ale nic dziwnego, bo odziedziczyli naprawdę grube, grube pieniądze. I po co mu to było? Mógł żyć jak król

mozna ograniczy wizyty do minimum i wrocic z krzywymi od stresu nogami :p ew. czatowac na przejazdzke autobusem, samolot, lub krzaki :classic_cool:

Gość aaaaagggggkkkk
taka obsesyjna oszczędność to choroba, tak samo jak rozrzutność zbytnia. moja rodzinka ciągle siedzi na allegro, żenujące...

Gość aaaaagggggkkkk
no to chociaż jego rodzinka coś z tego miała ;), no ale tak często bywa ludzie oszczędzają niewiadomo po co...

Gość aaaaagggggkkkk
tylko to już nie była oszczędność tylko choroba

nie czytałam całego tematu ale po pierwsze- na mycie tych miseczek, filiżaneczek- zużywają więcej wody i płynu i mozna by im to uświadomić jesli prawdą jest to, że nie chcą wyrzucać jedzenia z racji przekonań powinni nabyć psa albo świnkę

o tym samym pomyślałam Ike, ale jak sa tacy oszczędni, to moze myja raz na jakis czas:P?

niektorzy wychadza z zalozenia, ze po co myc jak i tak sie zabrudzi, po co prasowac jak i tak sie pogniecie.....itd. ;)

haris- dobre:D muszę to przemyśleć:) może coś w tym jest?