Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamazwyspy

Income Support-PARADOKS!!

Polecane posty

Gość mamazwyspy

Jak przelamac biurokratyczny "paragraf22" ?? Income Suport to zasilek nie do zdobycia czy jest inaczej? W czerwcu 2008 musialam zrezygnowac z pracy (pracowalam nonstop od 10/2004 a WRS mam od lutego 2005) Jako samotna matka zglosilam sie do JC po IS . Wczesniej sprawdzalam w CAB i na infolini czy bede go mogla uzyskac- powiedzieli ze jesli mam przepracowane 12mcy w UK to oczywiscie. Po 2 mcach przyslali pismo ze poniewaz jestem Polka to prosza o przelanie WRS i historii zatrudnienia.Wyslalam.Po miesiacu przyslali decyzje z Job Centre EU Decision Dep. odmowe bo "for benefits purposes only you do not meet qualifying criteria to have the right to reside in the UK." Poszlam zaraz do CAB i faktycznie twierdza ze decyzja jest sluszna bo jako osoba niepracujaca nie mam residence rights w UK. Aby dostawac tu zasilki musisz albo pracowac , albo szukac pracy albo byc czlonkiem rodziny pracownika a to w przypadku IS sie wyklucza. Wiec teoretycznie nie mam prawa do Housing Benefits i Child tax Credit!!! Pomimo ciaglosci pracy od 2004 i rejestracji w WRS. Jedyne co doradzili to zarejestrowac sie w Job Centre o Jobseekers Allowance aby nie utracic prawa do CTC , HB i CHB. Cos mi tu nie pasuje albo wyglada na dyskryminacje obywateli panstw ktore przystapily do UE w 2004. Czy ktos ma doswiadczenia w tej materii?

Gość kihiplopolpo
Income Support Ja dostaje zamiast Incabacity Benefit bo nie mam zaplaconych skladek za 2004 w uk .A musza byc 3 swiadczenia podatkowe.ale bez problemu dostalam, oraz wszystkie dodatki mam 2.5 roku w jednym zakladzie ,wiec z Incabacity Benefit oplacaja moje skladki .w kwietniu 2009 bede na czysto. I maja racje . musisz szukac pracy byc na zwolnieniu lekarskim itd

Gość mamazwyspy
to znaczy ze regola 12mcy pracy i rejestracja WRS jest nic nieznaczaca?

Gość kihiplopolpo
skladki maja byc oplacone od 2004 roku od kwietnia a My weszlismy do Uni w maju;)) zasilek dla bezrobotnych po 18 miesiacach tak to wyglada w praktyce. Ale jezeli jestes samotna matka to powinnas w wyniku utraty pracy dostac zasilki . opisz dokladnie ?

Gość mamazwyspy
czyli cztery pelne lata odprowadzania na NI sa konieczne aby uzyskac ten zasilek . Ale wszedzie teoretycznie mowi sie ze dostep do wszystkich zasilkow nas obejmuje po 12 miesiacach zatrudnienia. Ja jestem(tzn bylam do czerwca tego roku) zatrudniona w jednej firmie od wrzesnia 2005 . Od lutego 2005 pracowalam bez przerw. Zwolnilam sie z pracy bo sama nie bylam w stanie zarobic ma czynsz,rachunki i opieke do (18mcy)dziecka. Po odejsciu z pracy wystapilam o IS i Housing Benefit wczesniej o Child tax credit - dwa ostatnie dostalam IS mi odmowiono. Czyli mialam placone skladki przez 3 pelne lata z hakiem .To nie wystarcza do IS??

Gość kihiplopolpo
po zwolnieniu z pracy zarejestrowalas sie w urzedzie pracy ? bo jezeli mialas wiecej niz 30 dni od skonczenia pracy a rejestracja wtedy wszystko ci przepada

Gość kihiplopolpo
czyli powod jest taki ze utracilas status rezydenta bo mialas wieksza przerwe niz 30 dni tak z tego wywnioskowalam .gdyby nie ta przerwa uwazam ze otrzymalabys benefity .

Gość mamazwyspy
co rozumiesz przez rejestracje? Zwolnilam sie 9go czerwca , za pare dni telefonicznie zlozylam wniosek o IS wyznaczyli mi spotkanie w JC na 16go czerwca i wtedy podpisalam wniosek i mialam interview o Income Support jako samotny rodzic uznajac ze sie kwalifikuje . Nie wchodzilo wtedy w gre Jobseekers allowance jako ze mam dziecko ponizej 3go roku zycia - razem z mila pania w telefonie uznalysmy ze nie musze byc aktywnie poszukujaca pracy - wiec IS nie JSA. A wydzial decyzyjny w Szkocji UE Dep. uznal inaczej wiec co teraz? Apelowac? Mam na papierze rezydenture podatkowa , residence permit w Home Office nie zalatwialam myslac ze to nic nie znaczacy dokument-fakt pracy sie liczy- nic nie rozumie.

Gość mamazwyspy
mamy 11 wrzesnia moge wiec zarejestrowac sie w Inland R jako self employed - od 1ego lipca (mam na to 3 mce-tak mi sie zdaje) wiec przerwa bedzie kilkanascie dni , zaplacic skladki od 01/07 i uwazac sie moge dalej za rezydenta?

Gość kihiplopolpo
dokladnie tak rejestroj sie jako poszukujaca pracy ta mila pani wprowadzila cie w blad ,nie mamy wszystkich takich samych praw bo nas 2004 w kwieyniu nie bylo w Uk. I odwolaj sie o benefity bo ci sie naleza.rozumiesz teraz dlaczego ci nie przyznali >chodzi o te nieszczesna rejestracje .

Gość kihiplopolpo
nie 3 miesiace ! 30 dni od skonczenia pracy bo inaczej sie traci wszystkie prawa

Gość mamazwyspy
3 mce na rejestracje dzialalnosci aby nie utracic ciaglosci pracy ( rezydencji) i oplacic sobie samej skladki . 30 dni na rejestracje jako bezrobotna minelo-po ptakach.

Gość mamazwyspy
to mi wlasnie podsunelas - wtedy moge te prawa utrzymac . Dzieki!

Gość kihiplopolpo
tak masz racje nie daj sie dziewczyno,dzwon i umawiaj sie na spotkania powodzenia;)) i daj znac jak ci poszlo