Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość RemontowSieZachcialo

Co to oznacza - kafelki II gatunek

Polecane posty

Gość RemontowSieZachcialo

Otóż niedawno pisałam na forum o kosztach remontu łazienki. Chce wszystko zrobić niestety jak najtaniej:( Tzn. jestem zmuszona ... Przeglądając katalog Cersanit i porównując ceny płytek ceramicznych, zobaczyłam, że oferują płtyki I i II gatunku ... z czego oczywiście te drugie są o ok. połowe tańsze. W sklepach nie spotkałam sie z czymś takim. Czy można je w ogóle kupić w sklepach? Czy zawsze są gatunki? Czym się tak naprawdę od siebie różnia? Proszę o pomoc

Gość kikoo
sa 2 opcje: 1. sa gorsze, z wadami 2. sa to plytki uzywane w m-scach publiczznych czyli bardziej trwale i wytrzymale. tak powiedziala moja siostra architekt

Gość pomoc ze free
drugi gatunek oznacza ze nie wszystkie sa w tym samym wymiarze, moga sie roznic kilkoma mm, jesli ci ti nie przeszkadxza i masz kogos kto zna sie dobrze na kladzeniu kafelkow nie bedzie az tak tego widac przy polozeniu na sciane

w sklepach z np. materialami budowlanym jest sporo towarow II gatunku (umywalki, sedesy, kafelki, etc.) sa tansze, bo moga (ale nie musza) miec jakas skaze typu: lekko obity brzeg, inny kolor; czasami te towary pochodza z rozbitej ciezarowki i nie chcac sprawdzac calego ladunku, sprzedaja go jako II klase jesli chcesz kupic te kafelki, to chyba niestety musisz sprawdzic sztuka po sztuce czy sa ok, inaczej moze czekac cie przykra niespodzianka

Gość Wątpiący
Ja kupowałem kafelki w OBI jak są okresowe przeceny,z ulgą remontową kosztowały średnio 8,10zł,kolory,wzory do wyboru,jeden (drobny) feler:takie przeceny są wtedy,jak zostanie mniej niż 25m na palecie.Sam układam więc gatunek(kupiłem 1) nie ma specjalnie znaczenia,nawet jak się różnią(no,tylko minimalnie) wymiarami to jak się wie jak to robić to amator nie pozna.Sama nie decyduj,wybór(gatunku/jakości) zostaw fachowcowi.