Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 15 minut

Dziecko po dziecku...

Polecane posty

Gość 15 minut

Mam takie pytanie, jak sobie radzą kobiety, które mają malutkie dziecko i spodziewają się już kolejnego? Niestety jestem takim przypadkiem, nie mogę sobie tego wyobrazić, dlatego jestem ciekawa jak radzicie sobie wy, chyba że nie ma tu takich mam.

czesc ja mam 7 miesieczne dziecko i chce swiadomie zajsc w ciaze i mysle ze sobie poradze a jaka bedzie roznica miedzy twoimi dziecmi?

Gość uleaa
Niestety jestem w takiej sytuacji - synuś w listopadzie ma roczek a w styczniu na świat przyjdzie drugie dziecko.

15 minut pisałam już do Ciebie na grudniówkach...Ja jestem za założeniem topiku dla takich mam, które maja dziercko po dziecku - zawsze jedna druga wesprze, doradzi cos podpowie... a podejrzewam, że bedzie nam ciężko...

moja ma teraz 15 miesięcy i jak próbuję sobie wyobrazić siebie teraz z maleństwem to powiem szczerze, że ciężko to widzę... tylko moja to żywe srebro i ciężko nad nia zapanować... mam nadzieję, że jak pojawi się drugie (w kwietniu) to choć trochę uda mi się ja okiełznać... chociaż wtedy to będzie bunt 2-latka, więc pewnie też nie będzie łatwo... no cóż, na pewno nie będzie Ci łatwo, ale dasz radę... a może ktoś będzie mógł Ci czasem pomóc i odciążyć? mama/teściowa?

ja też jestem za, może taki wątek i kobietki tam przebywające zarażą trochę optymizmem, bo prócz depresji jesiennej mam jeszcze drugie dziecko z brzuchu. Niby się cieszę, bo zawsze chciałam mieć dwójkę dzieciaków buszujących po domu, ale stanowczo za wcześnie.

Ja sobie dałam radę choć łatwo nie było, a między moimi chłopcami jest różnica 1roku i 7 miesięcy, natomiast moja sąsiadka ma chłopców z jednego roku-jeden urodził się w styczniu a drugi w grudniu-też dała sobie radę. To tylko kwestia przyzwyczajenia, przez pierwsze 3 miesiące życia mojego młodszego synka, było ciężko, ale w końcu się zorganizowałam. Powodzenia :)

baderka, no czasem tak i mama i teściowa i siostry, ale przecież nie przeniosą się do mnie i nie będą niańczyły mi dzieci przez cały czas. Moja małolata też jest złośnicą, wszędzie wlezie, wszystko wyciągnie, nie nadążam za nią, ale jest cudowna :)

Gość uleaa
Ja na początku nie mogłam uwierzyć w to, że mogę być w ciąży, długo nie mogłam się otrząsnąć. Teraz jest już lepiej, ale psychika czasami siada. Mam cudowne dziecko, cudownego męża i dzięki temu jakoś sobie daję radę.

kobitki troche usmiechu i optymizmu :) dlaczego tu tylko slowa "niestety" "cięzko" czyzby nie bylo radości?

uleaa, u mnie jest to samo, właściwie ciągnie się dalej i obawiam, że będzie ciągnęło jeszcze przez jakiś okres. Najpierw był szok związany z ciążą, teraz przerażenie co będzie jak urodzę i czy dam radę, mój mąż jest cudowny wspiera pod każdą postacią i w każdej chwili i to mnie trzyma.

Luśka28, jeszcze nie umiem się cieszyć, chociaż przyzwyczajam się już do myśli, że ciężki okres przede mną.

Gość babki
moja szwagierka tak ma . ale jej bardzo duuuuuzo pomaga tesciowa

Gość bartklasa2
dziewczyny a jak dlugo sie staralyscie o pierwssze dziecko mialyscie z tym jakies problemy czy sie udalo za pierwszym razem

Baderka, tak - będziemy mieć drugiego synusia:) Maciusia:) ja widzę parę plusów takiej sytuacji, w jakiej jesteśmy 1)dzieci z małą różnicą wieku maja ze sobą dobry kontakt, bawią sie razem, nie są zazdrosne jedno o drugie 2) szybciej odchowiemy dzieciaczki i gdy będą w miarę samodzielne, będzie można pomyśleć o pracy i troche o sobie, a nie tak, że odchowa się jedno dzieciatko - ma ono dajmy na to 4-5 lat i trzeba by myśleć o drugim...i znowu pieluszki, kupki zupki, a tak wychowa się dwa naraz:)Będzie ciężko, ale tylko myślę na początku. 3) Zostaja ubranka ze starszego, więc na początku nie ma tylu wydatków. 4) bedszioe wesoło w domu:)

z tego co slysze od kolezanek ktore juz maja 2 dzieci towszystkie twierdza ze sa bardziej zorganizowane niz przy jednym wiec nie ma sie co martwic na zapas tylko zaczac cieszyc,jak bedzie cudownie odpoczac w fotelu (moze nie od razu ale za jakis czas) jak dzieciaki beda sie razem bamily a nie wisialy na toba z wiecznym zdaniem na ustach "mamo mi sie nudzi "

Gonia no to gratulacje, mąż pewnie dumny jak paw... a ja "czuję", że u nas szykuje się druga córeczka :)

a ja zreszta lubie takie wesole domy, u nas bylo 4 rodzenstwa,ja mam narazie 1 dziecko staram sie o drugie,jest tez pies i niedlugo chcemy dokupic drugiego,taka fajna zwariowana rodzinka bedzie :)

Gość I****
U MNIE ROZNICA WYNOSILA 13 MIESIECY ..NIE BYLO ZLE, howaly sie razem nie bylo zazdosci..pierwzy rok troche ciezko a pozniej juz jak normalnie.

Gość taka jakas
ja znam dzieci co sa rok po roku i se do gardel skacza,a obrywa sie tylko starszemu chociaz jest do dzisiaj najspokojniejszy tylko ze ma takich porabanych rodzicow ..................ah ksiazke by szlo napisac

Gość wysie cieszcze a nie marudzcie
niektorzy by chcieli jedno przynajmniej a maja z tym problemy :( pozdrawiam

Gość uleaa
Nie wiedziałam, że mogą być tak skrajne reakcje na widok testu ciążowego - w pierwszym wypadku euforia, ogromne szczęście, radość, a w drugim łzy. Byłam w ogromnym szoku - zbyt wcześnie, ciąża, która była totalnym zaskoczeniem, dopiero wróciłam do pracy po macierzyńskim, a tu znowu musiałam powiedzieć pracodawcy, że jestem w ciąży, no i, że znowu zrobię się gruba, nieatrakcyjna, zbrzydnę ... Jednak powoli oswoiłam się z tą myślą i jest zdecydowanie lepiej - dodam, że nigdy nie myślałam o usunięciu ciąży, to w ogóle nie wchodziło w rachubę. Zawsze chciałam mieć więcej niż jedno dziecko, ale nie tak wcześnie. Ale jedno jest pocieszające, że prawdopodobnie będzie córeczka :) . A tak w ogóle, to po porodzie zero seksu, nawet z zabezpieczeniem, bo nie widzę innego wyjścia.