Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mleka nie pije

mamy dzieci ze skaza bialkowa doradzcie

Polecane posty

Gość ejoo
czyli to jednak moze byc to albo to :( musze sie wybrac do lekarza z malutkim a w jaki sposob mozna rozpoznac skaze od azs ? Lucyjko a twoja corunia ma skaze ? o azs czytalam na tym topiku,ze jest nie wyleczalna :(

Ejoo, to moze byc i jedno i drugie. Ja nie potrafie rozroznic, a moja corcia ma skaze, ale rowniez stale takie suche placki i wysypki, raz bardziej raz mniej, czesto z niewiadomego mi powodu, wiec podejrzewam, ze ma tez azs. Warto wybrac sie do dobrego lekarza. A twoj synek poza tym dobrze sie czuje? Nie ma problemow z brzuszkiem? Kolki, wzdecia, biegunki, zaparcia? Wysypka? Moja kolezanka ma synka, u ktorego stwierdzono egzeme - wlasnie takie zaczerwienienia, suche miejsca w okolicach stawow. Ona rzadko go kapie, moze raz na tydzien tak porzadnie w wanience i widzi ogromna poprawe. Poza tym maly je wszystko, mleko itp. I nie ma innych problemow.

Gość ejoo
dzis bylam z malym u dermatologa,powiedzial mi ze to nie skaza nie azs tylko ogniska zapalne skory,przepisal masc tlusta i powiedzial zeby malego dobrze natluszczac i bedzie wszystko ok. czy ktos sie spotkal z tym ?

Gość skaza
podnosze

witam - mój synek ma prawie 3 miesiące i urodził się z krostkami na całym ciele stopniowo znikły wszystkie po powrocie ze szpitala, następnie dostał w 2 miesiącu krostek na policzkach , i reszcie buźki nigdzie więcej - pediatra przepisała maść i znikło wszystko jej zdaniem skaza białkowa- obecnie synio ma takie liszajkowate plamki na ciele nie krostki tylko lekko zaczerwienione ze az czasem jak są suche to się łuszczą są suche miejsca na przykład koło piętek na kostkach u dłoni plecki i brzusio ...raczej nie zauważyłam by maluszek był z tego powodu nie spokojny czy się drapał i szczerze mówiąc nie dokońca pilnuje diety hipoalergicznej i z tego co zauważyłam to mu samo znika i się pojawia i widze ze jest lepiej jesli go kąpie rzadziej co 2 dzien stosuję mu preparaty do skóry azs ale on i tak ma skórke suchą i jak myślicie co to jest?

witam - mój synek ma prawie 3 miesiące i urodził się z krostkami na całym ciele stopniowo znikły wszystkie po powrocie ze szpitala, następnie dostał w 2 miesiącu krostek na policzkach , i reszcie buźki nigdzie więcej - pediatra przepisała maść i znikło wszystko jej zdaniem skaza białkowa- obecnie synio ma takie liszajkowate plamki na ciele nie krostki tylko lekko zaczerwienione ze az czasem jak są suche to się łuszczą są suche miejsca na przykład koło piętek na kostkach u dłoni plecki i brzusio ...raczej nie zauważyłam by maluszek był z tego powodu nie spokojny czy się drapał i szczerze mówiąc nie dokońca pilnuje diety hipoalergicznej i z tego co zauważyłam to mu samo znika i się pojawia i widze ze jest lepiej jesli go kąpie rzadziej co 2 dzien stosuję mu preparaty do skóry azs ale on i tak ma skórke suchą i jak myślicie co to jest?

Ejoo - jezeli problemy ze skora ustepuja po leczeniu Twojego pediatry, to sie jej/jego trzymaj. Mysle ze w rozroznieniu pomiedzy AZS a ogniskami zapalnymi chodzi jej o to, ze AZS jest powazniejsza choroba, z nawrotami, o podlozu alergicznym, a Twoje dziecko ma miejscowo podrazniona skore - np po uzyciu jakichs kosmetykow, albo proszku do prania. AZS jako takie ma podloze alergiczne, i i jest choroba przewlekla, a skora dzieci moze takze reagowac na miliony substancji podrazniajacych, a nie alergizujacych. rozroznienie tak naprawde jest cholernie trudne, i diagnoze powinno sie stawiac po dokladnym wywiadzie, obserwacji dluzszego przebiegu choroby i przeprowadzeniu odpowiednich testow. Ssilana - j.w. To moze byc wszystko. Moze byc skaza (moj maly mial przesuniecie czasowe 5 dni pomiedzy zjedzeniem nabialu przeze mnie a odczynem alergicznym) - tez przez dlugi czas mis ie wydawalo, ze nie ma zwiazku zadnego z moja dieta. Ale moze byc nadwrazliwosc skory - albo po prostu sucha skorka i juz. Jesli poprawia sie po ograniczeniu kapieli i natluszczaniu, to tego sie trzeba trzymac i juz :) A jak chcesz sprawdzic czy lekarka ma racje, to przestan jesc nabial przez tydzien - dwa i zobacz czy wszystko zniknie. A jak zaczniesz jesc z powrotem, to czy sie pojawi....

Gość ejoo
szanta czyli to ogniskowe zapalenie skory u mojego malego moze zginac z czsem ? ja nie wiem od czego maly to ma,a zapomnialam zapytac lekarza o dalsze leczenie i skad sie to pojawilo.lekarz mi tylko powiedzial ze ta masc napewno pomoze i bedzie ok.ja troszke sie boie,pewnie wybiore sie do innego dermatologa i dokladnie wypytam. 2 pediatrow stwierdzilo u malego skaze,gdy trzymalam scisla diete nic nie polepszalo sie tzn bylo raz lepiej raz gorzej,a gdy zaczelam jesc wszystko bylo tak samo. Zaczelam malego kapac tak co 2,3 dni i wszystkie te szorstkie plamki znikly,moze to chlor sprawial ze maly mial te podraznienia skorki ?

ja juz psychicznie z tymi krostami na buzi małej niewyrabiam 😭 dzisiaj idę z nią do innego pediatry , moze trzeba coś zmienic , moze jakiś krem lub maść cud ? :( wygląda jak muchomorek ! moja miała kiedyś atak suchych żółtych plam na cialku, i kąpiele w balnemum hermal + 3 xdziennie krem specjalny z emolium zwalczyły to, poza miejscem pod pielszką :( jak trafiłam do dermatologa - przepisał mi krem lichtena - koszt 50 zł na 3 dni- i gówno ! poszłam do apteki juz tak zrezygnowana ze szok :( starsza pani mi doradzila mix (peridtra przystał na test) tormentiol i alantan pół na pół i to zdziałalo cuda, mimo iz wcześneij uzywałam i tormantiolu i alantanu to nigdy tych maści nie mieszałam - a ta mieszanaka pomogła :( suche plamy zniknely. a dermatolog -postawił diagnozę - wyparzenie- lub ogniskowe zapalenie skóry ! pediatra -upierał się przy skazie pieluszkowej. i o jednym i o drugim pierwszy raz słyszałam :( i żadnym sie nei zgadzałąm :P

Ejoo - ja to bym sie chciala najpierw dowiedziec dokladnie co to jest ogniskowe zapalenie skory - bo niestety z terminologia polska jestem na bakier - siedze w temacie ale po angielsku. Jesli to jest contact dermatitis, to znaczy ze uczula ja cos w konretnym miejscu, masc pomoze, leczy sie mascia i unikaniem tego co podraznia......

Hmmmmm, mnie jednak te zaczerwienienia u malucha Ejoo wygladaja na azs lub skaze. U mojej malej jest identycznie - jak ja kapie to pojawialaja sie czerwone, szorstkie plamy. Na dloniach sa one wyczuwalne poza kapiela i czasem widoczne. Ale na stopkach ostatnio ich nie widac, a podczas kapieli wychodza! Jaka alergia kontaktowa moze byc na wierzchniej stronie stop? Chyba tylko od proszku do prania. Ale wtedy oczekiwalambym tez podobnych zmian na calym ciele, szczegolnie na brzuszku i placach, a nie ma. Masci natluszczajace napewno pomoga, choc nie wiem czy zwalcza przyczyne. Celi, napisz co powie ci lekarz w sprawie krostek na buzi. Moja bardziej tez wysypalo na buziuli od 2 dni. To chyba moja wina, bo dalam jej sie napic soku pomaranczowego.... A cytrusy ponoc pograszaja stan skory alergika (nawet jak sie nie jest na nie uczulonym). Mea culpa. Ale mala choruje od 3 tygodni i zeby 4-ki ida, wiec nie chce jesc... to chociaz zeby napila sie czegos poza herbata :O Alantan+tormentiol naprawde taki skuteczny?

Lucyjka - problem polega na tym, ze te wszystkie choroby wygladaja podobnie - dlatego postawienie wlasciwej diagnozy jest prawdziwa sztuka :( Podloze moze byc dowolne - genetyczne, alergia na jedzenie, odczyn kontaktowy, odczyn ogolny,... Wyczaic co jest alergenem jest trudno, zwlaszcza ze moga byc uczulenia krzyzowe,testow nie ma za wiele, i najczesciej szybciej na wlasciwa przyczyne problemu wpadnie mama, ktora obserwuje malucha na okrazglo, niz lekarz, ktory sie moze glownie domyslac i dopytywac... A leczy sie wylacznie objawowo- najlepiej przez unikanie kontaktu z alergenem, a jak sie nie da, to leki przeciwzapalne. A zeby bylo jesczze ciekawiej, jak jest odczyn skorny przy skazie, to bedzie skora nadwrazliwa na wszystko inne tez - bo jest stan zapalny i juz. Dlatego jak jakas masc dziala, to ja bym sie jej trzymala ( o ile oczywisicie nie jest sterydowa, bo tego nie mozna stosowac bez przerwy), zapomniala o mydle, a najlepiej w ogole o detergentach, smarowala rano i wieczorem emulsjami (tu jest powszechnie dostepny E45 ktory dzaiala cuda jesli chodzi o nawilzanie), i jako sprawe drugorzedna zostawila pytanie czy zapalenie jest atopowe ogniskowe czy jest wynikiem podraznienia....

E45? Pierwsze slysze. Czy on jest tylko dostepny w UK? Ja uzywam kremu LOCOBASE REPAIR. Nawet go gdzies testowali: http://sciencelinks.jp/j-east/article/200417/000020041704A0580636.php Dobry jest, bezzapachowy, gesty i tlusty, ale nawilza rowniez. Mam tez typowo nawilzajaca wersje Apobase, ale jest duzo mniej skuteczna. To juz lepszy polski dermosan poltlusty :) Polskie kremy emolientowe z apteki nie radza sobie ze skora mojej niunki :( Kapiele w krochmalu sa ok ;)

jutro opisze , bo dzisiaj nie mam nastroju, trafiłam na mega ignorantkę, ktora uważa ze alergia u dzieci to wymysł znudzonych mamusiek ehhh do jutra

Gość ejoo
ja nie mam zielonego pojecia co oznacza ogniskowe zapalenie skory:( a dr dermatolog mi tego nie wyjasnil na dzien dzisiejszy jem wszystko i sladu plamek brak,zobacze co bedzie dalej.

Moniko, dzieki za linka do kremu E45. U mnie jest apteka Boots, to zapytam czy maja.

co do kremu E45 ja używam na zmienę maść Diprobase http://www.i-apteka.pl/p/pl/7756/diprobase_masc_50g.html i krem specjalny emolium http://www.apteka-centrum.pl/emolium-krem-specjalny-p-1989.html swego czasu jeszcze mała smarowałam kremem clobaza ! na chwile obecna kapię ja w balneum hermal , a ciałko smaruję nivea mleczko intensywnie nawilżajace omega 6 i jest oki. natomiast buzia koszmar :( Lekarka .... cóż byłam u niej pierwszy i ostatni raz ! mam małej dawać max 200ml pepti bo to nie cielak :O i więcej mleka nie potzrebuje juz w tym wieku ! na pytanie co ma dawac jesc bo po wszytskim ma albo wysypke albo biegunkę, albo to i to, usłyszałam "wszytsko " i że alergie to wymysł znudzonych mamusiek :( tłumaczyłam kobiecie, ze dziecko nawet na owoce źle reaguje, ze je tylko brzoskwinie i morele w bardzo małych ilościach rozcieńczonych sinlaciem - to usłyszałam,ze sie cackam i co to jest snlac ? poza tym kazała mi małą karmić kaszkami nawet mlecznymi ! Moje dziecko ledwo sinlac przełyka, a nawet kleiku pół miarki w 210ml mleka nie zje ! ehh wizyte uważam ze mega pouczajacą i przydatną :( siła wyrwałam recepty na pepti ! nie dała mi skierowania do okulisty ani na morfologię :( powiem wam jedno, zastanawiam sie po kiego huja ja odprowadzam tak wysokie skłądki zus , skoro nie moge liczyc na normalne traktowanie w przychodni ? za to tuatj prywanie nie chcą wypisywac recept na preparaty mlekozastepcze i koło sie zamyka :(

Celi :[ wspolczuje :[ Moze sprobuj zmienic przychodnie? Pisalas juz skad jestes w PL? warto poszukac na sieci rad mam z Twojego rejonu, moze akurat jest w okolicy jakis sensowny pediatra....

Celi, :( wspolczuje. Ta lekarka, to torche z typu co my tutaj mamy. Moja pediatra tez za ograniczeniem mleka, a na moje uwagi, ze mala ma wysypke po owocach, twierdzila, ze niemozliwe albo ze to jednorazowa reakcja :O Ja ci radze kierowac sie swoja intuicja. Co do kaszek, to ja dawalam kleik ryzowy lub kukurydziany i kaszki ryzowe bezmleczne Nestle (robilam na nutramigenie). Potem dostalam w Norwegii kaszki ekologiczne firmy Holle. Moze tez sa w PL? W sklepie ze zdrowa zywnoscia. Np. jaglana. Ale moje dziecie oprotestowalo kaszki i nie chce poza bardzo rzadka w butli z rana. Dawaj buleczke i chleb jak twoja corcia nie chce kaszki. A czy probowalas smarowac buzie mascia sterydowa? Ja w innych miejscach smarowalam jak bylo zle, ale na buzi sie boje. Szczegolnie wokol ust i oczu, a tam jest najgorzej :O Ale moze jednak sie odwaze taka najlzejsza, bo tez juz nie moge patrzec na te wypryski :O Moze na noc, zeby mala nie starla raczkami i nie wsadzila do buzi. Aha, wyprobuj inne owoce. Nietypowe. Jagody, winogrona, mango. Moze cos z tego podpasuje twojej malej.

dzięki za pocieszenie :) mam juz namiary na innego pediatrę- ponoć do dupy ale recepty chociaz daje bez problemu :( z owocami u mojej to jest tak, ze zwykłe jabłko powoduje u niej mega silna biegunkę , o reszcie pisac nie muszę chyba :O boje się podawac jej normalne owoce, po tych wszytskich biegunkach :O je tylko słoiczkowe ale tylko gerbera inne firmy nie wiem co dodają, ale mała ma biegunki :( smarowałam buzie do tej pory laticortem i locoidem- oba sterydy lekkie ale jednak ! a i jeszcze się dowiedziąłam, ze mam przestac uzywac kosmetyków barierowych pod pieluszkę :( wydarła się na mnie ta kobieta jakbym conajmniej swoje dziecko tłukła !! tylko za to ze mała miała na pupi eoliwkę ! i jesli mam coś stosowac wg tej lekarki to tylko make ziemniaczaną - problem w tym, ze mała dostaje wysypki po mące :( ale lekarka wie lepiej ...\\\\ ehh no mówię wam, wróciłam tylko roztrzęsiona i niczego sie nie dowiedziałam ! jedynie zapytała czym lecze i leczyłam buzię przed laticortem i jak jej wymieniłam to nic nie powiedziała tylko stwierdziła, ze przesadzam. a pobowałam : alantan maść, linomag maść, krem clobaza, krem specjalny emolium, maść diprobase, sudocrem, weleda, coś jeszcze było ale juz nie pamiętam ... poza tym buzie myję tylko przegotowaną wodą ! Lucyjka, a może spróbuj buzinke posmarowac zwykłą wazeliną ? wiesz ja od kilku dni na zmiene stosuje to co w poprzednim poście napisałam i widzę lekka poprawę, a mała nadal się ślini i wszytsko w buzi ląduje, aa jeszcze zmieniłam jej smoczek na taki mniej przylegający do buzi to tez ma znaczenie, bo pod smoczkiem jak maluch się ślini jest wilgoć co tez powoduje podraznienie . poważnie spróbuj coś tłustego przylegajacego do buzi i smaruj kilkanaście razy dziennie + to co masz tam leczniczego .

a kaszy jaglanej moja nie tknie :( próbowałam jej robić z duszonymi owocami - takie ala deserki i też nie :( próbowałam z kleikami i ryzowym i kukurydzianym - mała po pierwszym łyku ma odruch wymiotny i płacze :O kaszki to jej największy koszmar !! jedynie ten sinlac, czasami jej się juz nudzi i nie chce go jeść , to robię jej tyg. przerwę , a tak od nowa jedziemy na tym samym :( probowałam z soczewicą- raz zjadła i koniec płacz i pisk i ucieka, wyrywa się - i koniec karmienia !

Celi - a mala nie ma jakiejs nietolerancji pokarmowej? Nie alergicznej ale np enzymatycznej??? Probowalas skontaktowac sie z gastrologiem dzieciecym?

Celi, jak z buzia twojej corci? Kurcze, a moja cos wysypalo! :( Na buzi i wokol oczu standardowo kropki, ale wczoraj pojawily sie na pupie. Myslalam, ze to od czegos co zjadla albo odparzenie, ale dzisiaj juz sa na caaalejj pupie, spodniej stronie ud i pod kolanami :( Co to moze byc??? Nie od pieluszek, bo jest tez na nozkach, nie od proszku, bo wlasnie jest na pupie najgorzej, a nie na ciele. Kolana tez zaczerwienione, ale myslalam, ze to od intensywnego raczkowania w rajstopach :O Czy u was tez cos takiego sie pojawia?? Mala nie jadla nic mlecznego. I nie wyglada to na skaze bialkowa. Czy to moze byc od mleka sojowego? Czy raczej od soku?

aha, i zeby czworki malej ida :( Ale zeby ja na pupie i nogach od tego wysypalo? nie wierze.

lucyjko, a to nie jest tzw. 3dniówka? malenstwo miało ostatnio moze gorączkę?? u nas lekko się poprawia, buzinke małej smaruję na okrągło tą maścią dirobase i jest lepiej, ale ma taką podskórna kaszkę, która nie znika :( cały czas jest też na tym ketotifenie , odstawiłam wsie sterydy i czekam :( ostatnio obsypało mi ją po makaronie w rosole :( ręce mi juz opadają z tą jej dietką / moja miała taką wysypke po 3 tyg ekspozycji tj przejściu z mleka HA na zwykłe w 3 m-cu życia :( tez zaczeło się od pupy, po tyg cała była juz strasznie zsypana :( a w czym maleństwo kąpiesz?\\ może mydło/płyn /szampon itd??? ja wróciłam do emolientów i jest lekko lepiej, tylko ten zapach :(

Celi, nie zauwazylam goraczki u malej. Tylko zle sypia. Ale to zwalilam na zeby. Od jutra odstawie owoce, mleko sojowe bo zaczelam podawac. Moze to od tego? Musze w zlobku przycisnac, zeby nic malej nie dawali bez mojej wiedzy. A ten makaron, po ktorym twoja corcia dostala wysypki, to zawieral jajka?

Witam wszystkie mamy :-) Mój synek ma półtora roczku i jest uczulony na krowie białko. Ja również jestem alergiczką od urodzenia. U małego zaraz po urodzeniu pojawiły się mocno czerwone plamy na policzkach, które jak się okazało były reakcja na proszek. Polecam persil z atestem. Później co jakiś czas dostawał czerwonych plam na buźce, okazało się że jest uczulony na mleko wiec odstawiłam wszystkie produkty mleczne, przez cały okres karmienia piersią. Teraz od dłuższego czasu jest na mleku modyfikowanym Bebilon pepti. Przez jakiś czas podawałam mu na próbę rożne produkty mleczne, ale zawsze spotykało się to z silną reakcją alergiczną na buźce. Dlatego teraz odstawiłam wszystko, co nie było łatwe. Od czasu do czasu poza mlekiem modyfikowanym, robię mu kaszkę lub naleśniki na mleku sojowym. Chlebek smaruję masmiksem (jest tam chyba tak mało mleka, że nie reaguję alergicznie), ale polecam również masło roślinne. Jeśli chodzi o suchą skórę to jest to typowe dla alergików, ja nie mam skazy białkowej, jestem głównie uczulona na sierść z którą nie mam kontaktu, ale podobnie jak synek często mam suche plamki na skórze. Przestałam używać Balneum i Emolium, czy Oilatum ponieważ uznałam, że jak za takie pieniążki to efekt jest mało zadowalający. Ostatnio odkryłam olejek do kąpieli Linomag, super cena (koło 6 zł) i świetnie natłuszcza skórę, nie wymaga ona już później stosowania kremu. Jeśli chodzi o maść lichtena też wypróbowałam efekt - żaden!! Nam w momencie gdy uczulenie się nasiliło pomogły niestety tylko maści ze sterydami. Obecnie mam spokój z wysypką, unikam białka, natłuszczam podczas kąpieli (czasami dodaję zwykłej oliwki do wanny) i jest dobrze. Życzę wszystkim wygranej w walce z alergią i przede wszystkim dobrej diagnozy lekarskiej!

Linna, wspolczuje, ze twoje dziecko sie tez meczy z alergia. A czy nadal ma czerwone suche policzki? Bo ja nie moge ich podleczyc u mojej corci. Teraz jak zimno i suche powietrze, to jest jeszcze gorzej. Cholera, a moja dzisiaj rano byla juz calutka wysypana. Pierwszy raz tak silnie reaguje odkad odstawilysmy mleko jak miala 3 miesiace :( To chyba jednak ta soja. :( A ja wczoraj dalam jej kaszke na tym mleku sojowym 😭 Bo czy moze byc wysypka z trzydniowki bez goraczki? Dzwonilam do pediatry. Nawet nie chce malej obejrzec, pozwolila podawac lek antyhistaminowy i tyle. 😠 W zlobku wykluczyli wpadke z krowim mlekiem. Moze to przez ta wysypke niunka zle sypia od 3 dni.

Lucyjko ja bym jeszcze się wstrzymała z soją ile mała ma m-cy?? Soja tez może uczulać mój mały reaguje także na mleko kozie. Zaczerwienienie pod kolanami, w zgięciach łokci to typowe objawy alergii. Mój mały już nie ma czerwonych policzków jeśli uda mu się zjeść coś na bazie mleka, a czasami buchnie coś ze stołu, to dostaje plamek na buzi, szczególnie w okół ust. Wiesz co teraz mi się przypomniało, że moja lekarka sugerowała że synek może nieć uczulenie na gluten. Podobno często oba uczulenia występują razem. U tak małych dzieci trudno jest stwierdzić dokładną przyczynę wysypki, ale jeśli jesteś pewna że córcia nie dostała mleka pod żadną postacią, ani nic nowego ostatnio nie było wprowadzonej do jadłospisu, to może faktycznie gluten. Spróbuj poobserwować jak reaguje po zjedzeniu np. ciasteczek, czy chlebka (jeśli już podajesz). Na pewno silnie uczulają cytrusy, czekolada, kakao tego także powinno się unikać. Mam nadzieję, że to nie jest uczulenie na gluten bo ja to przechodziłam, na szczęście okazało się że mały nie jest uczulony, ale jak unikałam glutenu i białka to miała poważny problem czym karmić dziecko, bo gluten jest wszędzie. Na Twoim miejscu prosiła bym o skierowanie do alergologa, jeśli niepokoi Ciebie skórka dziecka nie widzisz specjalnej poprawy, to może on coś doradzi. Ja już tez mam pierwszą wizytę za sobą. Życzę powodzenia