Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość erer8080

dlaczego na kacu waże więcej??

Polecane posty

Gość erer8080

Zawsze na kacu ważę o kilo , dwa więcej, z czym to jest związane??z zatrzymywaniem wody??

Gość werrrrrr
ja też jestem ciekawa dlaczego tak jest

Gość Kazik111
Raczej tu niechodzi o zatrzymywanie wody bo pomimo ze alkochol zaburza gospodarke wodna w organizmie to zazwyczaj sie odwadniamy a nie zatrzymujemy wode

Gość a może jednak woda
Ja po większym piciu w ogóle nie sikam przez cały dzień - tak jakby właśnie organizm broniąc się przed odwodnieniem "nie pozwalał" mi na to.

Gość he is evil
ja mam na odwrót - czasem na kacu waze nawet 2 kg mniej niz normalnie ;p

Gość jak najbardziej woda
Alkohol powoduje wychamowanie wydzielania przez przysadkę do krwi hormonu antydiuretycznego - czyli wazopresyny...dokładnie z płata tylnego przysadki. Hormon ten jest odpowiedzialny ogólnie mówiąc za zatrzymywanie wody w organiźmie. Jesli sie pije to alkohol to wazopresyna (ADH) jest hamowana i cała woda z nas wypływa. Jesli ktos pije non stop to najczesciej wszyscy weterani alkoholizmu są "wysuszeni" jak wióry. :D - tyle,ze w ich wypadku dołączają se jeszcze inne organiczne problemy z fizjologią i to ten stan pogłębia...no chyba,że juz wątroba siada to wtedy sie tyje albo wodobrzusze. Natomiast jak sie przestaje pić i zaczyna sie kac alkohol przestaje hamować ADH a wtedy przysadka zaczyna wydzielać jej do krwi znacznie wiecej niż normalnie, żeby nadrobić zaległosci. Wszyscy piją jak smoki a woda jest zatrzymywana, nikt nie sika. Tym bardziej wiecej sie waży jesli na imprezie duzo sie dodatkowo zjadło - no ale to oczywiste. Natomiast bywa tak,że jesli sie ostro popiło i ktos wymiotuje to na pewno tej wody wiecej na kacu i tak umyka...odwodnienie jest totalne - i waga może spaść. Za to na drugi dzień jest super-yoyo! Bo wodę i tak trzeba kiedyś wypić. :D