Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość pieczareczkaa

grzybica układu pokarmowego - dostawkaDostaregoTopiku

Polecane posty

Gość pewna zagrzybiona
ludi / olej kokosowy występuje w postaci płynnej MCT z Olimpu głównie dla sportowców i ćwiczących a w słoiczkach w postaci stałej i białej podobnej do smalcu do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i używa się go w kuchni , kosmetyce a 2 łyżki dziennie ja spożywałam . Najlepszy jest z pierwszego tłoczenia . Mieszkańcy wysp pacyficznych używają go dużo i na co dzień i jeszcze nikomu nie zaszkodził a dobroczynne właściwości są tam znane. Chora z forum starego ze str.157 używała tego MCT a kiedyś był dobry olej producent NOW a obecnie ten suplement niedostępny w kraju. Jest też Olej kokosowy w kapsułkach ale kosztuje 90 zł za ileś tam kapsułek . Nie twierdzę ,że jest to panaceum ale gdy nie osiąga się celu próbuje się wszystkiego aby było lepiej a gdyby było inaczej zawsze można przerwać .Zaszkodzić nie zaszkodzi skoro nas olej rzepakowy i smalec nie szkodzi to to też a przeznaczenie jest podobne ale tylko w kokosie jest kwas laurynowy , który zabija patogeny i dlatego zainteresowanie nim nie tylko w kuchni .Jak pamiętam sraki po nim nie miałam ale każdy może mieć inne zdanie .

Gość pewna zagrzybiona
Cierpiący pisał ;Pewna Zagrzybiona-Dzisiaj robiłem badanie kału na obecnosc antygenow lambli i pasożyty.Czekam na wyniki. Od dzisiaj zacząłem pić propolis oraz tran islandzki lysi, Na allegro zamawiam Para Farm. Zastanawiam się jeszcze co wziąć, by pozbyć się toksyn.///Odpowiadam ; mi Propolis pomagał a piłam go po 30 kropli 3x dziennie przed jedzeniem przez 3 miesiące . Robiłeś badania no to czekamy na wyniki ? Co do zagadnień związanych z robakami ,pasożytami nie jestem taka mocna w praktyce gdyż moje leczenie polegało głównie na walce z grzybicą choć nie wykluczam ,że przy okazji walki z grzybami zlikwidowałam pasożyty w przewodzie pokarmowym oczywiście dzięki radom dyskutantek z tego forum i przeczytania całego forum .Dlatego polecam z forum osoby które mają doświadczenia bardziej zaawansowane w walce z pasożytami i to praktyczne a wiedza jest zapewne konkretniejsza niż moja .Bo moja jest raczej teoretyczna jeżeli chodzi o parazyty .Myślę ,że na początek Para Farm jest uzasadniony ale kuracje nim trzeba powtarzać a jeżeli nic się nie zmieni to trzeba się zastanawiać co dalej chyba ,że ktoś już teraz to skoryguje . Jeżeli masz jakieś wątpliwości i pytania to zadawaj je w formie ogólnej do wszystkich a nie konkretnie do mnie gdyż wszyscy forumowicze mogą się wypowiedzieć w twoich problemach..

Tad Nie jestem oczywiście lekarzem, ale wg mnie nie masz celiakii, bo jej objawy jak sam zresztą czytałeś, są zdecydowanie inne i bardzo wyraźne! Osoba chora na celiakię nie może nawet używać tej samej deski do krojenia bezglutenowego pieczywa, której używa się do krojenia zwykłego. Naczynia i produkty bezglutenowe (mąka, makarony, pieczywo) muszą być w odrębnej szafce.To samo dotyczy naczyń. Zjedzenie nawet odrobiny glutenu w potrawie np. z zasmażką, czy lekko oprószone mąką gotowane jarzyny powoduje gwałtowne, trwajace kilka dni biegunki. Mam znajome 2 dziewczynki chore na celiakię. Starsza poszła w tym roku do I Komunii św. i musiała przyjąć hostię pszenną, bo innej nie było. Potem 3 tygodnie była chora. Miewałam niekiedy okresy biegunek z trudnospłukującymi się stolcami. To wskazuje na problemy trzustkowe. Trzustka zaczyna niedomagać na skutek problemów wątrobowych. Te mogą występować samoistnie lub w związku z problemami żołądkowymi. Niestety, to wszystko jest ze sobą powiązane. U mnie zaczynało się od problemów żołądkowych, które po paru dniach powodowały rozstrojenie wątroby, w międzyczasie żołądek wracał już na miejsce, ale wątroba jeszcze nie do końca, trzustka dopiero zaczynała, z czasem wyciszała się wątroba i po jakimś czasie trzustka. Takich "kółeczek" trochę już przeżyłam ;) więc wiem jak to działa. Myślę, że bez względu na przyczynę chwilowo pomoże Ci dieta lekkostrawna, a właściwą przyczynę może wykażą badania. Muszę Cię jednak uprzedzić na podstawie własnych doświadczeń, że jeżeli powiesz lekarzowi, że chorowałeś na ZZW w dzieciństwie, jest duże prawdopodobieństwo, że pójdzie na łatwiznę i uzna, że to nawrót. Z drugiej strony nie powiedzieć, to też nie halo, bo może się przydać do dobrej diagnozy. Nie sugeruj mu, że teraz jest podobnie, tylko wręcz wykaż różnice między tym co było, a tym co jest teraz. I stanowczo domagaj się zrobienia gastroskopii z jednoczesnym pobraniem wycinka spoza dwunastnicy. Nie zgadzaj się na żadne zastępcze badanie. Przy okazji niech pobiorą wycinek z żołądka na Helicobacter, bo testy we krwi również nie dają pewości, a tak masz 3 sprawy za jednym zamachem. Zwróć ewentualnie uwagę lekarza, który będzie Cię kierował lub robił to badanie, żeby przyjrzał się czy nie widać grzybicy. Życzę powodzenia i trzymam kciuki

Gość pewna zagrzybiona
Cierpiący z tego co wiem, to najlepiej AN DY zna tajniki jak najskuteczniejszej walczyć z parazytami które j.w u chronicznych grzybiarzy są częściej spotykane i w problemach z wyleczeniem również .

Gość pewna zagrzybiona
O , coś takiego znalazłam w internecie być może warto przeczytać co odkryli Chińczycy .//// Znaleźli tanie i dobre lekarstwo na grypę A/H1N1 « WALDEK1984 10 Sie 2009 ... cebula i srebro koloidalne popijać i mamy własny zestaw na większość ... Pan B. jest obecnie w USA gdzie finalizuje produkcję. ... Tylko od naszej aktywności i protestów zależy to czy uda im się wprowadzić zakaz. ... waldek1984.wordpress.com/.../znalezli-tanie-i-dobre-lekarstwo-na-grype-ah1n1/ - Kopia - Podobne .//// Dodam , że właśnie tutaj wyczytałam ,że z dniem 1 stycznia 2010 roku Srebro koloidalne ma być nieprodukowane bo wprowadza się zakaz sprzedaży i tak po kolei nie mal wszystko będzie w aptekach zakazane- to bez recepty a reszta droga .

AN DY Ja miałam w początkowym okresie, tym najgorszym, temp. 37,7 przez kilkanaście miesięcy, a jak leżałam w szpitalu na gastrologii, to fałszowali wpisy temperatury parę dni przed wypisaniem mnie do domu, żeby mogli mnie spoko wywalić i napisać na karcie, że pacjentka w "stanie dobrym". Nie miałam siły z nimi walczyć i tak wykłócałam się o leki, które pisali na karcie, (oczywiście na ZJD), powiedziałam, że nie będę ich brała, bo nie działąją i trudno żeby działały skoro NIE MAM ZJD. Teraz dla odmiany mam niską temperaturę, ok. południa ledwo 36,0. Kontrolowałam w związku z tym tarczycę, bo mam torbiel i guzek. Myślałam, że może z tego powodu, bo przy niedoczynności to jest typowe, ale TSH jest w normie. Napiszę jeszcze że ja również chodziłam do weterynarza ze swoimi próbkami. Mam w domu mikroskop, ale byle jaki i wydawało mi się, że coś widziałam, ale nie byłam pewna. Bardzo chętnie sprawdził i to od ręki, przy mnie, też mogłam oglądać, przejmował się sprawą i biegał z tymi próbkami na uniwerek do katedry parazyto na biologii, bo coś mu nie grało w tym co zobaczył. Rzeczywiście było to dziwne. Niestety w "powierzonym materiale uczeni nic nie znaleźli ;)

Gość Tad
Anajka...jakbym chcial zebys byla lekarzem, albo przynajmniej miala racje w tym wypadku:) Odnosnie tych luznych, plywajacych stolcow i trzustki rozmawialem juz z lekarzem - stwierdzil ze nie moge miec tu jakiejs choroby , bo na choroby trzustki jestem za mlody. A na dodatek na pijaka nie wygladam:) Aspat i Alat w normie wiec niby tez nie mial sie do czego przyczepic. Diety nie bede stosowal na razie ze wzgledu na badania, ktore zlecil mi lekarz, a dieta moze zamazywac obraz. Zrobie wiec te badania na gluten i bede czekal na wyniki. Ogolnie dzis raczej brzuch mnie nie boli, jestem tylko strasznie zmeczony i spiacy, nie mam sily, a nogi jak z kamienia (normalnie ciezko mi chodzic). Ustala natomiast pigulka w gardle, Innych objawow brak. W ubikacji za potrzeba nie bylem caly dzien ( z reguly chodze i tak raz na 1-2 dni , wiec tu standard).

Gość Tad
A...zapomnialem ...wszystko mnie drazni. Zachowuje sie jak kobieta przed okresem:) . Rodzina mi mowi, ze zachowuje sie tak , jakbym pozjadal dzis wszystkie rozumy:) Ale co ja poradze , ze na drodze wkurzaja mnie "niedzielni" kierowcy, czy fakt, ze ktos cos ciagle ode mnie chce:). Ale mam nadzieje, ze to minie. POzdarawiam wszystkich serdecznie. Grzybiarze i niezdiagnozowani wszystkich krajow laczcie sie:)

Ja robię zapasy suplementów, ziół, propolisu, citroseptu itp.również srebra koloidalnego, bo jest pomocne nie tylko na świńską grypę ;). Pytałam w aptekach o nie już latem, nie było problemów. Jest dość drogie, ale mam zamiar zrobić zapasik. Myślałam że ma krótki okres ważności, ale rok to nienajgorzej. A Wy też zapełniacie apteczki?

TAD Też uważam, że to nie CHOROBA trzustki tylko tak jak napisałam, ZABURZENIE CZYNNOŚCIOWE. Swoją drogą szkoda, że ostatnio lekarze "wszystko wiedzą" nie robiąc badań (teraz oczywiście, kiedy płacą za to "ze swojej kieszeni"). Wiek nie wyklucza żadnych chorób, ale faktycznie nie masz objawów zapalenia ani przewlekłego, ani tym bardziej ostrego. Oni faktycznie uważają, że trzustka wysiada dopiero u pijaków, albo ulega "zapaleniu" w związku z zapaleniem woreczka ż. A przeciecież wystarczy dobre usg. Ale...miałam je wielokrotnie i były ok, podobnie alaty, aspaty , również amylaza, lipaza, a jednak....dlaczego nie funkcjonuję normalnie ??? W tym konkretnym przypadku wykluczenia u Ciebie celiakii możesz mnie uznać za lekarza ;))) A poza tym... MYŚL KSZTAŁTUJE RZECZYWISTOŚĆ. :)))))

Gość pewna zagrzybiona
Anajka // spoko ,przecież i tak wszystkiego nie da rady kupić na zapas . Może nie tak od razu wszystko zniknie a jak nie zniknie to może będzie mniej ale drożej ale będzie . Bez recepty również będą, bo pierwsze ; zakup prywatny bez recepty odciąża budżet państwa- bo mniej wypisanych recept a po drugie- profilaktyka suplementami , to mniej chorych. A jeżeli będą ograniczenia i zakazy to więcej chorych i tych którzy nie zapobiegają , bo nic nie robią i nic nie stosują .Jeżeli będzie więcej suplementów jako leki i głównie na recepty, to mam obawy czy na recepty będą zniżki gdyż suplementy są i tak na 100% odpłatności a więc pełnopłatne a wystać się w kolejce do lekarza po to aby dostać receptę na suplementolek a następnie zapłacić za niego z pełną odpłatnością to będzie wg mnie nie na miejscu i chwyt poniżej pasa .Zresztą aptek nikt nie zlikwiduje a w sklepach spożywczych nie musisz kupować niektórych suplementów jeżeli będzie zakaz ,trudno.

TAD Dzisiaj też miałam te same problemy ;) Eeee tam, cisnienie wczoraj spadło, a od rana rosło jak szalone ;))). Ale faktycznie. Taka drażliwość jest typowa dla osób z problemami gastrycznymi.Od czasu kiedy i mnie to dotknęło nie oceniam źle nieznanych mi bliżej ludzi: burkliwych, mało sympatycznych na pierwszy rzut oka, łatwo wpadających w złość i przygaszonych. A nuż od 5 rano siedzieli na kiblu, a teraz boli ich żołądek i ledwo ciągną nogami?....;)

Gość pewna zagrzybiona
To ,że ktoś ma wzdęcia ,cuchnące stolce ,wysadzony brzuch,kolki tam i tu, zaparcia ,biegunki ,zgagi ,przelewania , problemy z włosami ,cerą , wypryskami ,pękającymi paznokciami ,ze stolcami o rożnych kształtach i nietypowych kolorach,stolcach śluzowych itd. to świadczy ,ze coś niedobrego dzieje się w organizmie i w przewodzie pokarmowym ale jest to raczej proces odwracalny . Stolce jak kozie bobki czy w kształcie ołówka, luźne ,twarde ,żółte,zielone ,jak piernął to się zesrał trochę w gacie itp. Gdzieś kogoś szczypie innego swędzi ,tam boli,inny stęka ,kwęka a jeszcze inny dodaje ,że ma problemy z koncentracją ,apatią ,pobudzeniem , ,znużeniem ,osłabieniem . Może świadczyć ,że narządy ,układy np. wątroba ,woreczek żółciowy ,żołądek ,trzustka , jelita nie pracują prawidłowo lub niedostatecznie a dochodzi do tego zatrucie organizmu toksynami , stres ,złe odżywianie ,złe trawienie ,przebyte choroby, jak i dawne czy obecnie czynne infekcje i problem ze zdrowiem mamy gotowy .Ktoś narzeka na kolor moczu a inny ,że za mało sika a jeszcze inny ,że ma problem z układem moczowym . Wyniki w normie ale wspomożenie nerek ziółkami powoduje lepszą ich pracę a w tym odtruwanie organizmu .Organizm człowieka tworzy całość i jak wszystko gra i dobrze funkcjonuje ta maszyna wchłaniania , oczyszczania i odtruwania oraz układ immunologiczny radzi sobie jeżeli jeszcze może - to oprócz lepszego samopoczucia jest lepsze zdrowie .

Gość pewna zagrzybiona
Anajka /Taka drażliwość jest typowa dla osób z problemami gastrycznymi ale bywa też u chorych z problemami zółciowo-wątrobowymi i nie na darmo mówią niektórzy choleryk lub potocznie , zalewa go żółć ale jedno i drugie przypuszczenie przyczyn drażliwości ,nie jest regułą ale może tak być .

pewna zagrzybiona Problemy gastryczne to problemy całego przewodu pokarmowego, od jamy ustnej po odbyt. :) Wątroba jest tam również uwzgledniona ;) I mówi się potocznie, ze żółć kogoś zalewa, albo "to choleryk"... Jednak powstaje pytanie: Co jest pierwsze? Jajko czy kura? :)))Czyli - czy w tym wypadku zawsze psyche jest pierwotną przyczyną? Tzn. emocje takie jak np. złość i zmartwienie powodują zwiększone wydzielanie żółci (to wiadomo na pewno ), czy może bywa też odwrotnie i wtedy mówimy, że ktoś jest zgorzkniały ? :)

LUDI Olej kokosowy ma konsystencje i wyglad smalcu. Stosowalam go wiele lat temu (w zwiazku z innymi problemami) ale jakos nie zauwazylam aby cos mi to dawalo (pozytywnego).

Gość pewna zagrzybiona
Też jestem tego samego zdania co AN DY ale leczenie tylko czymś jednym to błąd oczywiście niekulinarny tylko leczniczy . Jak wiecie kuchnia to też leki , tylko ,że w postaci spożywczej . Bo nie jedna przekonywała na forum ,że to co jemy też jest ważne a więc odpowiednie odżywianie jest istotne oprócz leków w poprawie zdrowia . Z reguły leczenie a szczególnie leczenie naturalne to jest leczeniem skojarzonym tzn. wiele środków plus dieta a konkretnie leki ,suplementy ,zioła i dieta, oczywiście mowa o przypadkach chronicznych i w przypadkach kiedy medycyna akademicka nie może nam zdecydowanie pomóc . Olej kokosowy w tej postaci nie jest nawet preparatem ale ze względu na doniesienia medyczne( może nie naukowe) jest pomocny w celu redukowania patogenów w przewodzie pokarmowym .Dlaczego mowa jest o Oleju kokosowym i to w postaci smalcu a no dlatego ,że w postaci smalcu może nie jest smaczny ale jest ogólnie dostępny w kraju.W dodatku jest tańszy niż leki w kapsułkach .W Polsce jest podobno dystrybutor wyciągu z kokosu w kapsułkach i jeżeli kogoś stać na kurację nim to może sobie kupić ale cena smalcu to koszt do 30 zł miesięcznie a w kapsułkach w zależności od dawkowania to koszt od 100 zł do 200 zł na miesiąc .A w "smalcu" kokosowym jak i w kapsułkach jest ta istotna substancja o ile nie przekręciłam nazwy to jest - kwas laurynowy a czy będzie skuteczny sam kokos u każdego chorego - to jest pytanie ze znakiem zapytania . Z tym ,że jak nie uzyskamy poprawy to łatwiej zapomnieć ,że straciłam 30 zł niż 200 zł . W azjatyckiej kuchni jest często stosowany i niekiedy w kosmetyce też . Choć niektórzy wiedzą ,że zagranicą można kupić go jako wyciąg w kapsułkach są dwie nazwy leku i jest najczęściej stosowany u dzieci w rzadkich chorobach metaboliczno- genetycznych w których tło infekcyjne choroby brane jest pod uwagę. Jak wiemy nasze leczenie jest niekiedy na zasadzie prób i błędów a porady chorych opierają się niekiedy na ich osobistych odczuciach co im najbardziej pomogło lub co jest zalecane .A im więcej wskazówek ,wniosków ,konkretów to tym lepiej i po to jest to forum .To nie znaczy,że komuś coś pomogło to innym też pomoże tym bardziej gdy nie wyleczyły kogoś wcześniej długo stosowane leki. Np. ktoś pisze ,że leczy się kilka lat z powodu złego stanu zdrowia i nadal walczy , to nie można oczekiwać jednoznacznie ,że ziółkami ,preparatami ,miksturami ,kokosami itp szybko pokona infekcje lub wyleczy się ale próbować trzeba, gdyż niektórzy uzyskują poprawę ,remisję a nawet wyleczenie . Wniosek nie wolno załamywać się lecz działać ale działać z głową i bez emocji .Teraz radzę innym a sama patrzyłam przez czarne okulary gdyby nie słowa otuchy dla mnie na forum .

Gość pewna zagrzybiona
Coconut Oil Star 118.00zł Suplement diety Suplement diety zawierający dziewiczy olej kokosowy, który stanowi natychmiastowe źródło energii dla organizmu. DAWKOWANIE 2 kapsułki 2× dziennie. SKŁAD (4 kaps.): kwas laurynowy 1.240mg,kwas kaprylowy 1.040mg, kwas mirystynowy 600mg, kwas palmitynowy 320mg, kwas kaprynowy 280mg, trójglicerydy o średnich łańcuchach 240mg, kwas oleinowy 200mg, kwas linolowy 160mg, kwas stearynowy 120mg, kwas linolenowy 40mg. Substancje dodatkowe: Kapsułka żelatynowa. OPAKOWANIE 60 kapsułek

Gość pewna zagrzybiona
Korzyści zdrowotne z jedzenia orzechów kokosowych autor Tom Mountford Artykuł pochodzi z www.rawfoods.com Tłumaczenie: Aleksandra Maciejewska Lauric acid – krystaliczny, tłusty kwas występujący jako glicerynowy (gliceryna) w naturalnych tłuszczach i olejach (szczególnie w oleju z orzechów kokosowych). Laurin – biała, krystaliczna substancja uzyskiwana z owoców zawiera mieszankę gliceryny i innych kwasów organicznych Orzech kokosowy przedstawiano jako reduktor poziomu wirusa HIV. Zaczęło się to we wrześniu 1986 r. kiedy Chris D. Z Cloverdale z Indiany przygotowywał swój pogrzeb, przerwał leczenie i zdecydował się na ostatnie wakacje w dżungli południowej Ameryki. Jego poziom wirusa był na poziomie 600 000, CD4 wynosił 10 a CD8 300. Około 14 października 1996 r. zaczął dziennie jeść porcję ugotowanego orzecha kokosowego przygotowanego przez lokalnych Indian. 27 października po powrocie do domu jego poziom wirusa był na niewykrywalnym poziomie i osiągnął przyrost wagi o 14,5 kg i czuł się świetnie. Miał wtedy przyjaciela, który zaczął jeść ½ ugotowanego orzecha kokosowego dziennie. W ciągu 4 tygodni później poziom jego wirusa był niewykrywalny. Indianie w Surinam jedzą ugotowane orzechy kokosowe każdego ranka aby zapobiegać chorobą. Olej z orzecha kokosowego zawiera kwas laurynowy, który przemienia się w monolaurin. Monolaurin rozpuszcza lipidy w pokrywie wirusa, powodując rozpad pokrywy wirusa. Doktor Mary Enig (specjalistka ds. żywieniowych) przeprowadziła rozległe badania nad kwasami tłuszczowymi. Napisała, że niektóre patogeny nie aktywują się w obecności monolaurin zalicza się tu wirus HIV, odrę, opryszczkę, wirus cytomegalii, grypy oraz podobnie jest z niektórymi bakteriami. Dokrot Lark Lands informuje w jej książce „Dodatnio pozytywny”, że w Indiach olej kokosowy dodawany jest do paszy aby leczyć cryptosporidium. Mark Konlee w „Wiadomościach o zdrowiu” )nr 14) pisze o zastosowaniu produktów kokosowych i kwasu laurynowego w leczeniu kilku przypadków neuropatii. Dr Enig sugeruje, że dieta bogata w kwas laurynowy może zawierać 24 gramy kawasu laurynowego dla dorosłego człowieka dziennie. Opiera się to na kalkulacji poziomu kwasu znalezionego w mleku matki. Dzienna ilość (24 gramy) może być znaleziona w około 3,5 stołowych łyżkach oleju kokosowego lub w 290 gramach czystego mleka kokosowego. Około 203 gramy surowego kokosu dziennie może zawierać 24 gramy kwasu laurynowego. W tym raporcie Mark Konlee podaje pomysły jak używać surowego kokosa, mleko kokosowe czy olej. Jeżeli jesteś uczulony na kokos, możesz używać olej kokosowy. Alergia jest wywołana przez proteiny w orzechu one występują a w oleju nie. Opisuje także inne możliwości zastosowania oleju kokosowego takie jak np. na wysypkę skórną, przy infekcjach grzybowych, a także w przypadku brodawek. Abram Hoffer, lekarz, w „ Faktach o tłuszczach” zaleca używanie oleju kokosowego sprowadzanego przez Jarrow Formulas. Jest on robiony przez Omega Nutritional w Waszyngtonie w pakowany jest w nieprzeźroczyste pojemniki. Sugeruję jedzenie surowego, młodego kokosa z azjatyckich marketów. Jest bardzo słodki i pyszny.

Gość pewna zagrzybiona
Olejki eteryczne a zaburzenia trawienia Ostatnie badania pokazują, że 95 milionów Amerykanów na problemy z trawieniem. Zaburzenia przewodu pokarmowego są odpowiedzialne za ponad 35 milionów wizyt w gabinetach lekarskich każdego roku. CO TO SĄ ZABURZENIA TRAWIENIA? Nieżyt żołądka, niestrawność, zespół nadwrażliwości jelita grubego i wrzody żołądka mogą być sklasyfikowane jako zaburzenia trawienia. Nieżyt żołądka to stan zapalny wyściółki żołądka wywołujący mdłości i uczucie dyskomfortu po jedzeniu. Niestrawność to termin opisujący takie dolegliwości jak wzdęcia, odbijanie, zgaga, mdłości i wymioty. Jedna osoba na cztery ma do czynienia z niestrawnością. Wrzody to rany lub uszkodzenia wyściółki żołądka lub dwunastnicy. Jednym z bardziej popularnych zaburzeń trawienia jest zespół nadwrażliwości jelita grubego, który dotyka ponad 15% dorosłych. Zaburzenie to nie jest chorobą ale zaburzeniem czynnościowym gdzie ruchy jelita powodują bolesne skurcze i biegunkę lub zaparcia. Zarówno stres jak i określone pożywienie, hormony czy ćwiczenia mogą wywołać podrażnienie jelita. Dwa z najlepiej sprzedawanych na świecie lekarstw (Nexium, $5,7 miliarda rocznie i Prevacid $4 miliardy rocznie) usuwają tylko symptomy zgagi. Leki te działają przez blokowanie produkcji kwasu w żołądku. Problem polega na tym, że jedną z funkcji kwasu żołądkowego jest zabijanie połkniętych zarazków. Badania opublikowane w Journal of the American Medical Association (JAMA) pokazały, że z 500,000 przebadanych holenderskich pacjentów, ci którzy przyjmowali środki tłumiące wydzielanie kwasu cztery razy częściej chorowali na zapalenie płuc w porównaniu z tymi, którzy nie przyjmowali takich środków. Inne badania umieszczone w JAMA pokazały, że pacjenci przyjmujący Prevacid lub Prilosec byli trzy razy bardziej narażeni na wystąpienie śmiertelnie niebezpiecznej biegunki Clostridium difficile, niż pacjenci którzy nie przyjmowali inhibitorów kwasu. Osoby przyjumjące lżejsze inhibitory, jak Pepcid lub Zantac, byli dwa razy bardziej narażeni na infekcję. Zwykłe maskowanie symptomów może prowadzić do jeszcze większych kłopotów! NATURALNE METODY: TERAPEUTYCZNEJ JAKOŚCI OLEJKI ETERYCZNE Chociaż olejki eteryczne są znane i używane przez ludzi przez tysiące lat, dopiero w latach 30-tych dwudziestego wieku badania lekarskie na świecie udokumentowały ich działanie. Olejki eteryczne są używane aby przynieść komfort i wyleczenie w zaburzeniach trawienia przez wieki. Ludoznawstwo zarówno jak badania naukowe rozsławiły dobroczynne właściwości olejków eterycznych ginger (imbir) i peppermint (mięta) w zaburzeniach trawienia. Imbir jest dobrze znany w medycynie ludowej jako środek na mdłości. Kiedy badano imbir w szpitalu w Londynie, był równie skuteczny jak większość leków zapobiegających mdłościom po operacji. Do dobroczynnych właściwości olejku eterycznego ginger zaliczamy potężne właściwości zatrzymujące mdłości, kiedy jest aplikowany na żołądek lub wdychany. Imbir jest tylko jednym z wielu olejków eterycznych, które mogą przynieść ulgę w zaburzeniach trawienia. Nawet jeśli nasze problemy z trawieniem to tylko okazjonalne uczucie „wypchania" po zjedzeniu za dużo, olejek peppermint może pomóc. Badania przeprowadzone w Indiach [Dalvi, 1991] udowodniły, że pacjenci z niestrawnością, którym podawano olejek peppermint mieli podwyższone tempo opróżniania żołądka. Oznacza to, że olejek peppermint może przyśpieszyć proces trawienia, przynosząc ulgę w „syndromie święta dziękczynienia" będącego rezultatem przejedzenia. OLEJKI ETERYCZNE NA WRZODY Jest już powszechnie wiadome i udokumentowane, że 90% wrzodów dwunastnicy i 80% wrzodów żołądka jest wywoływanych przez bakterie Helicobacter pylori. Wiele badań nad olejkami eterycznymi dokumentuje przeciwbakteryjne właściwości następujących olejków: Lemongrass - w badaniach przeprowadzonych w Japonii, bardzo mało skoncentrowany olejek lemongrass (0,01%) zabił bakterie H. Pylori. Nawet więcej, kiedy bakteria H. Pylori wytworzyła odporność na inny lek przyciwbateryjny, nie oparła się olejkowi lemongrass. Oregano - w Uniwersyteckim Centrum Medycznym w Georgetown przebadano kilka olejków eterycznych i średnio-łańcuchowy kwas tłuszczowy monolaurin (znajduje się w oleju kokosowym) przeciw H. Pylori jak również przeciw tak potężnej bakterii jak Stapylococcus aureus i E. coli. Udowodniono, że oregano tak jak i monolaurin zabija wszystkie trzy wspomniane rodzaje bakterii. Naukowcy zalecają oregano i/lub monolaurin w „zapobieganiu i leczeniu poważnych infekcji bakteryjnych, zwłaszcza tych, które są trudne do leczenia i/lub są odporne na antybiotyki". OLEJKI ETERYCZNE POMOCNE W ZESPOLE NADWRAŻLIWOŚCI JELITA GRUBEGO Peppermint - ten żeśki, świeżo pachnący olejek eteryczny jak pierwszym w rankingu olejków na dolegliwości żołądka. Przeprowadzono ponad dwa tuziny badań nad wpływem olejku peppermint na zespół nadwrażliwości jelita grubego. Olejek ten jest wystarczająco łagodny aby podawać go dzieciom (u trzech czwartych z badanych dzieci zmniejszył się ból występujący przy zespole nadwrażliwości). Udokumentowano, że peppermint szczególnie korzystnie działa na zespół nadwrażliwości jelita. Peppermint łagodzi związane z tym skurcze, redukuje częstotliwość wypróżnień, łagodzi wzdęcia i ból. Ginger - znany od dawna w tłumieniu mdłości. Wiele badań udokumentowało zdolności korzenia imbiru do wstrzymywania mdłości i wymiotów w najpoważniejszych sytuacjach: po skomplikowanych operacjach. Imbir jest też używany do ładgodzenia mdłości i wymiotów w ciąży. Masowanie olejku ginger w okolicach żołądka może złagodzić mdłości i wymioty. Lavender - (lawenda) w dodatku do swoich właściwości uspokajających i łagodzących, olejek eteryczny lavender ma także właściwości wiatropędne i przeciwkolkowe. Olejek lavender ma także właściwości znoszące skurcze (przeciwspazmatyczne), które łagodzą skurcze w zespole nadwrażliwości jelita grubego. Jasmin - (jaśmin) ten olejek roślinny technicznie jest absolutem. Pewne olejki roślinne są bardzo lotne i rozpuszczają się w wodzie więc nie przetrwały by one destylacji parowej. Absoluty są pozyskiwane z użyciem rozpuszczalnika węglowodorowego a potem są destylowane z użyciem czystego alkoholu co eliminuje rozpuszczalnik. Wdychanie lub nakładanie zewnetrznie olejku jasmin może przynieść ulgę w skurczach i spazmach związanych z zespołem nadwrażliwości jelita grubego. MIESZANKA OLEJKÓW ETERYCZNYCH Aromateraputyczny masaż brzucha z olejkami rosemary, lemon i peppermint łagodzi zaparcia u osób starszych. Efekt był widoczny nawet w dwa tygodnie po zastosowaniu terapii. Osoby cierpiące na zespół nadwrażliwości jelita mogą przechodzić od biegunki do zaparcia, ta mieszanka przynosi ulgę w tym drugim stanie. Rosemary posiada także właściwości rozluźniające mięśnie co może być pomocne przy skurczach. Wiele naturalnych chemicznych składników olejków eterycznych atakuje złożone źródła powstawania zespołu nadwrażliwości jelita grubego przynosząc ulgę i wyleczenie. PORADY DR. HILL'A Zaburzenia trawienia - chociaż olejki lemongrass i oregano mogą być używane osobno, według mnie działają najlepiej przyjmowane wywnętrznie w połączeniu. Po prostu połącz olejki w kapsułce aby rozpocząć proces leczenia. Ostatnio zaproponowałem to użycie olejków osobie, która jak wiedziałem cierpiała na wrzody przez kilka już lat. Po zażyciu tylko jednej kapsułki osoba ta poczuła ulgę. Używając olejków codziennie symptomy będą znikały a organizm zacznie wracać do zdrowia. Zespół nadwrażliwości jelita grubego - kiedy mamy do czynienia z zaburzeniami trawienia, nawet tak trudnymi jak zespół nadwrażliwości jelita, ważne jest aby wspomagać i łagodzić układ trawienny. Podstawowym problemem jest tutaj stan zapalny jak i funkcjonowanie organu. Każdy z wymienionych tutaj olejków oferuje te korzyści. Przyjmowanie doustne jest najbardziej efektywną metodą. Olejki są umieszczone w kapsułkach i połykane dla osiągnięcia jak największych korzyści. Każdy z nich ma dobrze udokumentowane dobroczynne wpływy na łagodzenie stanów zapalnych i stymulowanie właściwego trawienia. Dwie specyficzne mieszanki polecam szczególnie przy różnego rodzaju zaburzeniach trawienia lub ogólnej poprawy trawienia. Polecam je także przy zespole nadwrażliwości jelita grubego. Mieszanki te można kupić jako półprodukty przygotowane przez aromaterapeutę z użyciem terapeutycznej jakości olejków eterycznych. Mieszanka na trawienie i żołądek (tarragon, ginger, peppermint, juniper, fennel, lemongrass, anise i patchouli) Wewnętrznie - zamknięta w kapsułce mieszanka przynosi szybką ulgę w przypadku mdłości, stanów zapalnych, spowolnionych ruchów jelita i wielu innych okolicznościach. Miejscowo - mieszanka ta jest bardzo efektywna jeśli nałożymy ją na stopy lub na brzuch. Mieszanka na podrażnienie jelita (peppermint, caraway, lemon, ginger, fennel i anise) ta mieszanka olejków eterycznych oferuje unikalne korzyści kiedy mamy do czynienia z zaburzeniami trawienia specyficznymi dla jelita. Używam tej mieszanki w poważnych przypadkach choroby Leśniowskiego - Crohna czy podrażnieniu jelita grubego, jak również w łagodnych przypadkach niestrawności. Mieszanka ta nie tylko przynosi ulgę i uczucie komfortu w trawieniu ale także wspomaga oczyszczanie przez łagodzenie i stymulowanie trawienia i poprawę wydalania. Należy szukać kapsułek przeznaczonych do dotarcia aż do jelit. Dotarcie olejków tak głęboko poprawia efektywność i zapobiega powstawaniu zgagi związanej czasem z przyjmowaniem peppermint. PORADY DR. HILL'A CO DO WYBORU OLEJKÓW Szukając olejku eterycznego powinniśmy domagać się 100% czystego, terapeutycznej jakości olejku eterycznego, starannie wychodowanego i przygotowanego aby dostarczał maksymalnie dużo aktywności biologicznej, energii i chemicznych właściwości żywej rośliny. Takie cenne i skuteczne olejki są bardziej kosztowne niż syntetyczne i rozcieńczone olejki używane w większości kosmetyków i produktów zdrowotnych dostepnych w sklepach. Pamiętajmy jednak, aby uzyskać optymalne bezpieczeństwo, skuteczność i rezultaty, potrzebne są tylko 100% czyste, terapeutycznej jakości olejki eteryczne terapeutycznej jakości.

Gość pewna zagrzybiona
/ LAURICIDIN kaps / Monolaurin kaps / PostIcon Opublikowano: Maj 03 2004,10:04 Przejdz do nastepnego postu w tym watku Cytuj ta wypowiedz jestem juz zmeczona walka z wiatrakami..... temat wciaz powraca- i tak naprawde to nie znamy przeciwnika . ostatnie badanie krwi mojej cory- pokazaly-ze nawet "pociski altyreryjskie" Dyflucanu nie sa w stanie "wybic " tej zarazy. I dopiero wtedy zastanowilam sie- czy ja przypadkiem nie walcze z inna bakteria lub sporem. jest ich niezliczona liczba -wszyskie maja podobna ceche- "cell wall deficient forms" czyli bez sciankowce.Moga zamieniac sie i mutowac ,zatruwac i zasypiac kiedy organizm ma silniejszy okres. Znalazlam cos co moze pomoc .dziala na bakterie , wirusy , drozdze . Oto drogi ataku- 1)penetruja membrane lipidowa (wirusy) 2)rozpuszczenie "koperty" lipidowej i fosfolipidowej - doprowadzajac do desintegracji membrany mikroba 3)przerwanie "sygnalu" wewnatrz mikroba doprowadzajacego do ostatniej fazy rozwoju 4)dziala pobudzajaco na system obronny (immunologiczny czlowieka ) Jednym slowem- penetruje "bug-a" ,dociera do DNA i RNA wirusa I jeszcze cos- co zainteresuje szczegolnie tych ,ktorych dzieci maja ciagle zakazenie wirusem odry!-LAURICIN_ penetruje i zabija - odre , herpex simplex(HSV-1 i -2),HIV ,hepatitis C,VSV oraz cytomegaliovirus!!!!! Co jescze - Lauricin - nie zabija bakterii typu Acidofilus . Oto krotka lista bakterii ktore sa zwalczane przez lauricin- Listeria monocytogenes Staphyloccoccus aureus streptyococcus agalactiae groups A Streptococci-gram-positive organizmy gram- negatywne organizmy (Vibrio parahaemolyticus i helicobacter pylori) pasozyty jelitowe(Giardia lamblia ) candida Albinicans Chlamydia trochomatis HSV-2 HIV Neisserian gonorrhea A co to jest ten Lauricin? Lauricin jest tluszczem ! Znajduje sie w pokarmie matki(kobiece jak i zwierzece mleko)i to on wlasnie :down: jest odpowiedzialny za zbawienne wlasciwosci mleka matki -jesli chodzi o kontrole przeciw- wirusowa , bakteryjna czy drozdzowa. Zainteresowanych odsylam na strone http://www.lauricin.com/ pozdrawiam Monika

Gość pewna zagrzybiona
Na olej kokosowy piękna | olej kokosowy. 100% czystej wody marki ... Kwasy tłuszczowe kokosowe jest w 50%, kwas i animosity (kwas laurynowy), który jest zmiana organu monolaurin kwas jest skuteczna w anty-bakterii i drożdży ... www.coconut-virgin.com/blog/pl/tag/น้ำมันมะพร้าวต่อความงา/ - Podobne

Gość pewna zagrzybiona
Dziwne czytałem tłumaczenie po polsku a z forum po kliknięciu na www wyszło że pisze po arabsku .

andy właśnie jestem w trakcie wybijania pasożytów... w ciemno bo w ciemno.. ale jednak ..(badani nie robię nowych bo nie ma sesnu,w tych których miałem nic nie wyszło) vernicadis 2 x 2 lyżeczki i pestki z dyni .Gdzieś wyczytałem a propo pestek ze ilość pestek z polskiej dyni jaka działa na pasożyty to 250. Orientacyjnie po zważeniu wychodzi około 55-60 g tych w skorupkach( wyszło moje lenistwo albo jak kto woli ułatwianie sobie życia bo nie chciało mi się odliczać do 250:)). Jaki się czułaś podczas wybijania tego dziadostwa? Co do temperatury to u mnie tez tak właśnie jest ... bardziej 37,2- 3 i to przeważnie popołudniami.Trułaś je chemią czy naturalnie?Ile to trwało?

CHRIS czulam sie chyba normalnie bo nic spektakularnego nie pamietam. Jeno ulge ze wreszczie skonczyly sie biegunki i nudnosci i odruchy wymiotne (to szczegolnie rano). To wszystko zniknelo w ciagi paru dni gdy juz wiedzialam co tluc."zaadresowane' uderzenie (chemiczne) trwalo tydzien.

u mnie w zasadzie tez bez "rewelacji" tylko ze siolow to pewnie dlużej potrwa.No ale cóż ..... ewentualnie myślałem jeszcze o badani w laboratorium weterynaryjnym ale ... zobaczymy.Narazie jem normalnie.. troche mam zaparć czyli norma ..... za 2 dni wracam do siebie to zobaczymy jak na mnie cwiczenia podzialaja:) anajka pytałaś mnie o efekty cwiczenia przy paleniu. Opowiem w skrócie tak kwiecień 2006 waga 66-67 kg chudzina straszna przy wzrościw 178 cm.zaczolem cwiczyć do lipca waga podskoczyła orientacyjnie do 77-78 kg.Brałem kreatyny troche bialka.. a dieta nie była zbilansowana bo nie mailem o niej pojęcia. Od sierpnia do polowy listopada nie ćwiczyłem pracowałem na 2 etaty uczelnia itd. efekt spadek do 71 kg.Od polowy listopada do lipca 2007.dieta , kreatyny, białko(a le przede wszystkim dieta) i wzrosty do 85 kg.cały czas ćwiczę skoncentrowany , żywienie w zasadzie odpowiednie styczeń 2008 93 kg.Poziom tkanki tłuszczowej około 17-18 procent. do lipca 2008 dobiłem w szczycie do 97 kg.Generalnie waga jaka utrzymywała się w miarę stale po przekroczeniu 90 kg to 93-95.Teraz mam jeszcze większa wiedzę i mogę ja efektywniej wykorzystać.Tak ze wydaje mi się ze jak się przyłożę to w miarę szybko odzyskam to co straciłem...jest coś takiego jak pamięć mięśni i ona pozwala im wrócić po spadkach szybciej do wcześniejszego stanu niż wypracować dany mięsień od początku.Przeraza mnie ilość suplementów bo ja zawsze wspomagałem się tymi droższymi ... nie ze względu na nadmiar kasy ale nie chciałem się truć jakimiś duperelami.a tak poza tym dodając jeszcze kilka innych rzeczy wzmacniających odporność wszystko przynajmniej w teorii powinno się udać

hej, wreszcie moge do was napisac uff.ale sie stesknilam. ja dalej na kawie. po poczatkowym spadku wagi do 57, odzyskalam strate i waze teraz 62 przy wzroscie 174, wiec jest ok. a zawsze mialam niedowage. np. w styczniu tego roku mialam tylko 54 kilo. jezeli chodzi o samopoczucie to codzien jest inne. ale nic mnie juz nie boli. jedyne co to po prostu fiksuje od nerwow. czasem napadaja mnie takie nerwy ze sciska mi sie gardlo i roztargalabym kazdego. ale dzis na szczescie jest pozytywnie. choc chyba odpornosc nerwowa spadla i byle pierdola moze spowodowac u mnie wybuch. okazalo sie ze stosowanie tej kawy i praca, dom, obowiazki to mission impossible, ale mam troche pomocy wiec daje jakos rade, a stosuje tylko 1 dziennie+litr soku. dieta jarska, zupki, platki, owoce, i cebula czosnek i kartofle w duzych ilosciach. czasem jajka, za jakis czas dodam zsiadle mleko, miod. pryszcze na udach zniknely, wlosy silne, paznokcie tez, zero problemow gastrologicznych. wychodza za mnie dziwne rzeczy. np. zylki bialo przazroczyste grubosci 1mm dlugie na 10 cm, albo przezroczysty glut w ilosci ok 2 szklanki, albo zolte, pomaranczowe i zielone twarde zelki przezroczyste o sr ok 1 cm. zaczal sie sypac piach czarny polyskujacy w swietle i czerwony osad w duzych ilosciach, ale codziennie cos innego mimo ze to co jem jest niestety codziennie to samo bo czasu na gotowanie niestety brakuje, a codziennie musze od nowa strugac obierac gotowac itd. sprobujcie tego. zrobicie to pierwszy raz i bedziecie wiedziec i widziec ze jest to dobra sprawa.

co jeszcze mam to zimno mi caly czas, temperatura w normie, pojawily sie tez pryszcze na twarzy, a wczoraj swedzialo cale cialo bardzo jjestem ciekawa efektow wiec w styczniu zrobie szczegolowe badania na ca125 i kandide. no i ciekawe co moja nowa pani lekarka powie przy nastepnej wizycie

A ja sie zastawiam czy czasami nie mam jakiejs nerwicy z depresja.Te skoki nastrojow sa masakryczne.zauwazylem ze wieczorami gdy jest ciemno sie pogarsza.Gastrycznie troche refluksu i problem z zaparciami.Czuje jak by mi wszystko stalo w jelitach.wrr jutro wyjezdam do siebie i to pewnie tez przez to tak sie czuje.Moze jak znow zaczne cwiczenia to cos sie ruszy.Mam przynajmniej taka cicha nadzieje:)zaraz znikam spac

Dziwi mnie to ze nie mialem nigdy problemow z paznokciami i wlosami(oprocz lupierzu).wlosow mam kepe od zawsze,geste i mocne na wet kiedys jak sie bawilem w farbowanie moglem w ciagu jednego dnia nalozyc rozjasniacz dwa razy i farbe i nic im nie bylo.Paznokcie tez silne.A propos psychy moze przygnebia mnie fakt powrotu do tej zasranej pracy w banku.Kochanych klientow nie wiedzacych czego chca i pretensji o byle co?nawet przyjaciel zauwazyl dzis ze jakis dziwny jestem i przygaszony.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować