Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalinka maja

pranie ciuszków noworodka. JAK to sie robi??

Polecane posty

Gość kalinka maja

Właśnie zamierzam uprać nowe ciuszki dla mojego syna (który urodzi się w styczniu), tylko jak??? Jakich proszków używacie??? W pralce, czy ręcznie?? Mogę je później suszyć w suszarce??? POMÓżCIE

jejuu pierzesz jak wszystkie ine ubranka w platkach,albo w proszku dla niemowlat,ja uzywalam loveli

Ja na początku prałam ciuszki w proszku dla dzieci Jelp lub dzidziuś oraz używałam płynów do płukania dla maluchów. Automat ustawiałam na 30-40 stopni i niech się pierze,potem niech płuka i wiruje.Kiedy wyschło prasowałam. Gdybym miała wszystko prać w rękach to by one mi odpadły :D Później jak synek byl starszy przeszłam na ,,normalne" proszki.

kupujesz proszek lub płyn do prania dla dzieci (ja prałam w Dzidziusiu), wkładasz ubrania do pralki, nastawiasz na program i temperaturę ok 60 stopni, jak masz opcję to dodatkowe płukanie i już. w suszarce możesz normalnie suszyć. potem wszystko prasujesz na lewej stronie (ja prasowałam dwustronnie) i już :)

Gość Wendy22
Zaden jelp ani lovela nie dopiora ubranek jak vizir sensitive. ja bynajmniej piore w vizirze sensitive i dodaje lenora sensitive, wszystko jest doprane miekkie i pachnace bez koniecznosci prasowania na co z reszta czasu miala nie bedziesz. Piorę w pralce na max 40'. Niektóre dzieci moga miec uczulenie na vizir ale jak sie nie przekonasz nie dowiesz sie. Z reszta ten jelp czy lovela sa drogie i gówno warte

Nie musisz prać ręcznie:) Wypierz w pralce używając proszku dla dzieci- ja używałam JELP, ale jest ich sporo na rynku, po prostu wybierz jeden. W suszarce podejrzewam, że tez można bez problemu suszyć ( ja takowej nie posiadam, więc z racji tego suszę w tradycyjny sposób). Tylko potem warto wyprasować wszystkie ciuszki w wysokiej temperaturze ( oczywiście te bawełniane, bo inne trzeba prasować w temp. zalecanej na metce). :)

ja piorę w Jelpie bez płynów do płukania :) potem prasuje i już

Gość pranie ciuszków noworodka. JAK
pranie ciuszków noworodka. JAK to sie robi?? wiesz jak sie robi dzieci a nie wiesz jak sie pierze swoich ubran tez nie pierzesz bo nie umiesz?

Wendy22 masz rację, są drogie ale ryzyko uczulenia jest mniejsze. Autorko możesz sobie póżniej poeksperymentować z innymi proszkami ale na początek wszystkie ubranka radzę uprać w proszku dla dzieci jednak, bo jeśli się okaże, że dziecko ma uczulenie to co? Wszystko będziesz musiała prać od nowa. Najlepiej zmieniać proszek najpierw na jednym ubranku i obserwować reakcję.

na metkach sa znaki w ilu stopniach prac i czy mozna suszyc w suszarce. Ja pralam i suszylam i pierwsze to nawet wyprasowalam. Teraz prasuje tyllko te co trzeba :D Ja pralam w proszku dla dzieci az mi sie nie skonczyl .Potem mieszalam pranie z moimi i meza, bo maly nie ma uczulen ani nic.

Gość kalinka maja
dziekuję za wypowiedzi. Pytam dlatego że widziałam proszki dla niemowląt uwage przyciąga cena... Widziałam też płatki i zastanawiałam się co wybrać??? Czy warto przepłacać??? Jeszcze raz dziękuję za porady.

Płatki są dużo tańsze, ale jak już któraś koleżanka napisała ubranka szarzeją po nich i nie można ich używać w pralce automatycznej.

rzeczywiscie ceny proszkow dla dzieci moga zaskoczyc... osobiscie bedac w Polsce pralam w Loveli, efekt byl sredni ale nie wiem czy to wina proszku czy twardej wody, u siebie uzywam Calgonu i pranie jest zdecydowanie efektywniejsze oczywiscie pierz w pralce a nie recznie bo sie zameczysz! 40° spokojnie wystarczy prasowalam jak mialam czas, jak bylam zmeczona to nie prasowalam i swiat sie nie zawalil:) suszarke posiadam ale osobiscie nie polecam suszenia w niej ubranek dziecka, suszarka niestety na dluzsza mete niszczy ubrania, poza tym jest ryzyko ze ciuszek sie zdeformuje np. skurczy - tak sobie zalatwilam fajne spiochy; spokojnie mozesz suszyc pieluchy tetrowe, sliniaki, reczniki, pluszaki potem itp.

ja od początku używałam Loveli - polecam pralki z systemem szybkiego prania tj na 32 min w temp.50 stopni- rewelacja i do tego pralka waży pranie i pobiera wody w zależności od zawartości. Bardzo to chwalę, bo bywało, że trzeba było po dwie, trzy pralki włączać i to na kilka kaftaników i śpioszków. Jak mały skończył rok spróbowałam Vizir ale ten oryginalny niemiecki i prałam razem z naszymi ubraniami. Do tego Lenor i jest super

Gość rozana20
dziewczyny kupilam vizir sesitive mam urodzic syna w marcu powiedzcie czy to dobra decyzja jesli chodzi o proszek zasatanwiam sie rowniez jaki plyn do plukania wybrac podpowiedzcie dzieki i pozdrawiam

Ja swojej córce piore w proszku Jelp bo nie ufam innym proszkom. Płyn do płukania nie wchodzi nawet w grę. Radzę ci kupić proszek dla niemowląt. Moja mała ma 3,5 miesiaca i jak na razie zuzylam tylko 1,5 opakowania.

Ja prałam przez pierwsze pół roku w proszkach dla dzieci,a potem już w normalnych.Pralkę nastawiałam na podwójne płukanie,a prasowałam tylko pierwsze 3 miesiące.Ciekawostką jest że te wszystkie proszki dla dzieci różnią się tylko tym,że nie zawierają mieszanki substancji zapachowych. Skoro tego nie zawierają,to mogłyby być tańsze-na logikę,a jest odwrotnie.Tak naprawdę skład zwykłego proszku niewiele się różni od "dziecięcego",dopiero niedawno to zauważyłam,jak zaczęłam czytać skład na opakowaniach.Szok.

Gość yzavit
W szkole rodzenia położna zalecała pranie w dziecięcych proszkach. Żadnych płynów do płukania. Są rodzice piorący w proszkach dla dorosłych ale położna powiedziała, że negatywny efekt może się ujawnić dopiero po 3, 4 latach (no i jeśli jest możliwość to nastawiajcie podwójne płukanie) Co do prasowania: nowe rzeczy ze sklepu po upraniu trzeba wyprasować. Potem już nie ma takiej konieczności (ale prasowanie zastępuje płyn do zmiękczania tkanin. NO i położna prosiła by miesiąc przed porodem poprać, poprasować i włożyć do szafki żeby domowe bakterie miały okazje je skolonizować

Gość ja upralam w jelpie
dziecko mi wysypało wiec mąż na szybko prał w loweli i suszył suszarką i co? jeszcze gorzej. Dopiero moja mama prała ręcznie w płatkach mydlanych i uczulenie zeszło. Wszystko zależy od dziecka. Są takie co i bryze color zniosą, a są takie co tylko mydło.

no nas też mówią ze jesli proszek dla dorosłych to podwójne plukanie. a do pierwszego prania najlepiej płyn/proszek dla dzieci i program do prania ręcznego w pralce, albo do prania bardzo delikatnych rzeczy. ostatecznie nie chodzi o odplamienie czy cos i wyższe temperatury są zbędne.

Gość sylwekus
a ja prałam w drefcie tym do delikatnych ciuszków oczywiscie wszystko przed pierwszym założeniem wszystko uprałam.