Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zafrasowana niunia

od kiedy zaczyna się człowiek

Polecane posty

Gość pro choice
A ja uważam, że kochanka szatana ma rację. Niestety, Polska jest ciemnym, zabobonnym krajem i daleko nam do Europy. Wszędzie kobieta ma prawo do bezpłatnej aborcji. U nas nie ma! Skazuje się nas na podziemie aborcyjne i inne ciemne praktyki. Krótko mówiąc - Ciemnogród.

powiem ci szczerze,ze zta aborcja to tez tak latwo w tych \"innych krajach\" nie ma. jak byla mlodsza,to tez gdybym wpadla,to bym usunela.brak stalego partnera, wiek szkolny itd...ale teraz,jak z kims jestem,mam juz swoje lata,to cos takiego w ogole nie wchodzi w gre...wiec wszystko zalezy od sytuacji.moim zdaniem jesli wiesz,ze potem nie zameczysz sie pytaniami,to czemu nie usunac.to mloda ciaza,nie trzeba nawet skrobac...

Gość kochanka szatanaaaaaaa
zadalam proste pytanie, przeciwnicy aborcji tacy zajadli. ODpowiedzcie co by sie stalo z tymi milionami zarodkow albo juz dzieci (czego nie pochwalam), gdyby urodzily sie i trafily do adopcji. Przeciez to bylyby miliardy dzieci kazdego roku. Kto by sie nimi zajal??? No kto? Domy dziecka musialyby byc wielkosci malego miasta

Gość pro choice
To są ciemniaki. Oni myślą, że wszystko się samo jakoś ułoży...

Gość zafrasowama niunia
to myslisz ze nie trzeba będzie wyskrobac ? uwazasz jednak ze na razie to nie jest czlowiek ?

Żal mi Ciebie autorko, kochanki szatana i pro choice też, poważnie. Od kiedy to w ogóle człowiek ma prawo decydować o życiu człowieka, w tak wczesnej ciąży kształtuje się układ nerwowy, jesteś wariatka autorko, a po Twoich wypowiedziach nie mądrych w dodatku hipokrytką. Każdy człowiek ma możliwośc wyboru bo ma takie prawo, Ty dokonałaś wyboru dania dupy więc kuźwa teraz bierz odpowiedzialność i wychowaj to dziecko, a jak nie to przynajmniej pozwól mu żyć. Jestem w 2 miesiącu ciąży, dostaje torsji jak czytam to co piszecie.

kochanka szatanaaaaaaa zadalam proste pytanie, przeciwnicy aborcji tacy zajadli. ODpowiedzcie co by sie stalo z tymi milionami zarodkow albo juz dzieci (czego nie pochwalam), gdyby urodzily sie i trafily do adopcji. Przeciez to bylyby miliardy dzieci kazdego roku. Kto by sie nimi zajal??? No kto? Domy dziecka musialyby byc wielkosci malego miasta Myslisz ze az tyle dzieciaków ginie przez głupotę ludzką?:O Koszmarne :O

jestem jak najbardziej za pro-choice w zyciu ale to nie dotyczy aborcji bo niech majacy dokonac wyboru obejrzy film jak wyglada rozwoj zarodka, zapozna sie z wynikami badan (z ktorych nikt nie wyciaga wnioskow), mechanizmami samoistnej kontroli rozwoju, genetyka, dla mnie aborcja to jest sam dol decydowania, bo decyduje sie zapobiegajac ciazy a nie ja przerywajac, dla mnie to jet po prostu wyjatkowy analfabetyzm w XXIw., mozna to porownac do kogos kto ma problemy zoladkowe ale dalej je szkodzace mu rzeczy a jednoczesnie co miesiac chodzi na plukanie zoladka i jelit, tutaj dochodzi jeszcze kwestia sumienia, czynu, ludzi wbrew naszemu potocznemu mniemaniu wcale tak bardzo nie wzbraniaja sie przed mordowaniem, wystarczy popatrzec na byla Juoslawie albo to co sie dzieje obecnie w Gruzji czy Iraku, nie mowiac o DRK w Afryce, dlatego jest przykazanie, nie bylo by go gdyby nie byla taka natura czlowieka, nie byl zdolny do tego, to skoro tak jest, to zawsze znajda sie ludzie, ktorzy beda do tego namawiac, ale konsekwencje poniesiemy my

dane wskazuja, ze 48% kobiet na swiecie przynajmniej raz dokonuje aborcji to sobie przelicz

bylam kiedys w takiej klinice, w innym kraju, w poczekalni siedzialo ok 50 kobiet bylo 11 rano, wszsytko bylo zalatwiane szybko i ciagle przychodzily nowe. Na drzwiach bylo napisane otwarta 24 h na dobe. Wiec nawet nie zdajecie sobie co niektorzy sprawy jak czestym zjawiskiem jest aborcja. A juz w krajach gdzie jest nielegalna jest nawet czestszym.

czyli 48% kobiet to totalne idiotki :O kurcze makabryczne odkrycie :O

chodzi Ci o to ze aborcja farmakologiczna jest skuteczna tak? podobnie skuteczne jest udzerzenie czlowieka mlotkiem, duzego duzym, malego malym, nie widze zwiazku? do wczesniejszej aborcji wystarczy tabletka, do pozniejszej operacja ale jaki to ma zwiazek z samym czynem? Z tego co wiem to np. decydencji z UB sami wlasnymi rekami nie zabijali a jednak byli odpowiedzialni za sprawstwo, dlaeko siegac nie trzeba jak do lat 80tych, wiec nie mieszajmy pojec XXIw. i taka ciemnota, dojrzaly, rozumny czlowiek ma srodki zeby zapobiegac ciazy, podobnie jak kierowca, zabobiega jadac wolno, dbajac o samochod a jak dojdzie do wypadku to ucieka? ucieczka niesie za soba wieksze konsekwnecje niz swiadome wziecie konsekwnecji na siebie, ja mam tylko nadzieje ze moje dzieci nie beda myslec w sposb neoliberalny poniewaz na starosc chcialbym uniknac innych rzeczy, np. eutanacji i cieszyc sie wnukami od zdrowych fizycznie i psychicznie dzieci

Kształtuje się układ nerwowy, formują nóżki, rączki, pojawia się kolor tęczówki, powoli następuje proces kostnienia chrząstki, powieki rosną, dziecku bije serce od pierwszych tygodni, uspokaja się gdy mama maszeruje czy pływa, niepokoi podczas biegania i innych energicznych ruchów, to wasza zygota w pierwszym trymestrze, w którym tak heroicznie bronicie prawa do skrobanki tego dziecka.

zdarza sie niekiedy przez wlasna glupote a czasami po prostu ma sie pecha. jak powiedzial Obama , nie pozwolilby zeby jego corka kiedys przez jeden glupi blad zniszczyla sobie zycie

przestancie demonizowac aborcje. Dzieci powinny byc chciane i wyczekiwane. Jezeli ten zarodek tak wszystko czuje to zapewne poczuje, ze jego matka go nie chce oraz wszystkie negatywne emocje, Czyz nie?

Jeśli o przerwaniu życia ma decydować to czy lekarz autorytatywnie orzeknie, czy płuca lub wątroba są już \"dostatecznie wykształcone\", to ja dziękuję :-o Powiadam Wam - od aborcji do \"dobrowolnej\" eutanazji naprawdę niedaleka droga... A raczej kilkadziesiąt lat \"postępu\". I jeszcze akurat coś na temat: \"Ujgurce Arzigul Tursun grozi przymusowa aborcja w szóstym miesiącu ciąży. Przed jej przeprowadzeniem wstrzymuje chińskich urzędników międzynarodowa kampania. - Arzigul najpierw dostanie zastrzyk, potem odczuje bóle brzucha, a następnie pojawi się dziecko - opowiadała w poniedziałek pielęgniarka z oddziału kobiecego szpitala w Gulja. To biedna mieścina w prowincji Xinjiang, zamieszkałej przez muzułmańską mniejszość ujgurską. Należy do niej też Arzigul, która ma już dwoje dzieci i chce urodzić trzecie. Nie godzą się na to urzędnicy z miejscowego wydziału planowania rodziny. Radio Wolna Azja poinformowało, że wcześniej władze postawiły mężowi kobiety, też Ujgurowi, ultimatum: albo sprowadzi żonę, która ukryła się w górach, albo skonfiskują mu ziemię i dom. 11 listopada Arzigul trafiła na porodówkę, gdzie trzymana jest pod strażą. Do przymusowej aborcji miało dojść już w czwartek, ale o wstrzymanie \"koszmaru przymusowej aborcji\" zwrócił się do Chin m.in. republikański kongresman Chris Smith. W liście do chińskiego ambasadora w USA Zhou Wenzhong przypomina, że rząd centralny dawał słowo wstrzymania takich praktyk w Chinach. Politykę jednego dziecka wprowadzono w Chinach w 1979 r. Pekin broni jej do dziś twierdząc, że bez niej rozwój państwa liczącego dziś prawie 1,5 mld mieszkańców nie jest możliwy. Mieszkańcom miast pozwala się na jedno dziecko, a na wsi dopuszcza się dwoje, jeśli pierwsza urodzi się córka. Więcej dzieci mogą mieć mniejszości narodowe, stanowiące 9 proc. ludności Chin. Nienarodzone dziecko Arzigul może paść ofiarą nadgorliwości chińskiej biurokracji od prokreacji, bo jej przypadek jest szczególny. Jako Ujgurka mieszkająca na wsi ma prawo do trójki dzieci, ale jej zameldowany w mieście mąż - tylko do dwojga. Urzędnikom odgórnie narzuca się roczne kwoty urodzeń. Od ich przestrzegania zależą pensje i awanse. Dlatego w odległych zakątkach Chin nadal mają miejsce drastyczne nadużycia, które w miastach się już nie zdarzają.\" Źródło: Gazeta Wyborcza

dla mnie to proste Jesli juz mam pecha i jestem w ciązy to podejmuje wyzwanie chodze 9 miechów z brzuskiem i daje szanse temu dziecku. Szukam rodziny która je przygarnie i da miłosc :) na tyle chyba jest kobietę stac?:O

oddanie dziecka do adopcji jest bardziej traumatycznym przezyciem dla kobiet niz aborcja

uważam,że to jest człowiek,niezależnie czy to 1 czy 25 tydzien...mimo wszystko jesli rzeczywiscie ta ciaza nie ma sensu i zrujnuje ci zycie,to bym usunela..tyle,ze ja bym sobie poradzila z takim balastem,nie wiem czy ty tez

Gość czytam was i czytam
i sama juz nie wiem jak was czytam. dlaczego w polsce aborcja jest zakazana a wholandii nie jest zakazana ?

chcialam to samo napisac-potrafilabys oddac dziecko,ktore z takim trudem urodzilas,kopalo cie w brzuszku,roslo w tobie,slyszalo twoj glos?? jesli ktos odpowie tak,to jest dla mnie bardziej chory,niz ten,kto podejmie sie aborcji...

kochanka szatanaaaaaaa oddanie dziecka do adopcji jest bardziej traumatycznym przezyciem dla kobiet niz aborcja a skąd to wiesz?:) miałas okazję porównac?:) Ja nie zdepcze nawet małego nasadzonego drzewka a co dopiero zlikwidowac ten zlepek o którym piszesz :O

Gość zafrasowama niunia
sama nie wiem co mam zrobic :( chyba kochanka szatana ma jednak racje

ludzie,ja mieszkam w holandii i zapewniam was,ze tu nikt od reki ci nie wyskrobie.w anglii moze tak jest,ale nie tu.musza byc powazne powody,a nie ze panna wpadla i w sumie to jej sie nie chce i zaraz kazdy lekarz bedzie lecial skrobac.wbrew pozorom jest bardzo trudno.

Mysle ze 22 letnia kobieta wie co dla niej najlepsze i potrafi poniesc konsekwencje swoich decyzji. Wydaje mi sie, ze to byla prowokacja autorki tego topiku. Taka decyzje kobieta podejmuje sama i najczesciej nie rozglasza jej wszem i wobec

ale polityk nie jest autorytetem moralnym, zwlaszcza liberal ktory nie ma zasad, autorytetem w tego typu kwestiach moze byc nauka, moze byc sumienie, nauka mowi jasno, na zasadzie porownania do swiata zwierzat i ludzi, organizm posiadajacy odpowiednio rozwiniety uklad nerwowy odczuwa emocje, bol, oczywiscie my tego nie czujemy, czy jesli np, kopniemy psa to czujemy jego bol, czy jesli dzieci pala kota to czuja jego bol, Ty proponujesz wybor ale nieswiadomy podobnie jak zona kierowca tira nie chce wiedziec co robi maz przy drodze a przeciez okreslenie tirowki nie wzial sie z sufitu, wybor nieswiadomy to opowiedzenie sie za glupota i analfabetyzm, a ludzi sa rozni, np. IQ od 60 do 180, rozna moralnosc, itp. czy podawanie przykladu prawie 50% ma jakis cel? o czym to swiadczy ze ludzie tak postepuja? jesli podam przyklad ze 70% ludzi na ziemi odczuwa glod to oznacza to ze my tez powinnismy glodowac, bo zgodnie z logika autorki powinnismy dazyc do 100% skoro na swiecie jest tyle glodujacych ludzi, a to jest wlasnie tragedia tego swiata ze jest i takie myslenie i chore postawy, zobaczmy inaczej, jesli np. kobieta opiekuje sie kotami to co ona robi? jesli ma rozum dodaje im do jedzenia srodki zeby sie nie rozmnazaly, jesli jest glupia to nie dba o to, ale nawet zabicie malych kociat wzbudza we mnie wstret a co dopiero malego czlowieka, to jest moje zdanie i moje odczucie

tak szczerze chcialam to samo napisac-potrafilabys oddac dziecko,ktore z takim trudem urodzilas,kopalo cie w brzuszku,roslo w tobie,slyszalo twoj glos?? jesli ktos odpowie tak,to jest dla mnie bardziej chory,niz ten,kto podejmie sie aborcji... Chory bo nie zabił?:O kazda kobieta w swoim gronie znajdzie rodzinę która nie moze miec własnych dzieci a chetnie zaopiekuje sie cudzym jak własnym... wiec gdzie tu chore spojrzenie. Czyli kochasz jak kopie a jak nie zacznie kopac to mozna zabic?:O

to jest w holandii bardzo zagmatwane,niby sa kofiki,niby mozna cpac,ale...i tu prawo jest tak zagmatwane,ze niby mozna,ale posiadac nie mozna i takie srakie...az tak duzej wolnosci tu nie ma.z eutanazja tez nie jest latwo