Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zafrasowana niunia

od kiedy zaczyna się człowiek

Polecane posty

Pewnie, że dla ciebie autorko kochanka szatana ma jednak racje bo to ci na rękę, przecież chciałaś chociaż od jednej osoby usłyszeć, że robisz dobrze.

v33-a potrafilabys oddac? ja wiem,ze nie..i wtedy w dupie mam jakies samotne,co nie moga miec,bo to moje dziecko...ciesko mi sie teraz wypowiadac,jestem na innym etapie zycia...teraz gdybym zaszla w ciaze,to nawet bym sie cieszyla,moj facet tez....ale pamietanm,ze jak bylam mlodsza,to ciaza byla najgorszym zlem i nie zastanawialabym sie ani chwili,zeby usunac

pytanie na ktore nie ma dobrej odpowiedzi. albo usuwasz albo decydujesz sie na dziecko PS to oczywiscie provokejszyn :P "dlaczego w polsce aborcja jest zakazana a wholandii nie jest zakazana ?" bo tak ustalili w latach 90-tych. i dlugo sie to nie zmieni zapewne

w polsce aborcja nie jest zakazana....w przypadkach powaznie uzasadnionych przeciez mozna jej dokonywac... autorka powinna nam powiedziec co sie dzieje z ojcem dziecka...i co on o tym wszystkim mysli?

tak szczerze juz okresliłam swoje zdanie na ten temat Dla mnie dziecko zaczyna sie od poczecia i nie potrafię zagłuszac sumienia bełkotem ;)🖐️

wlasnie to jest chore jak ludzie patrza na innych i jak mysli spoelczenstwo, oddac to zle ale zabic dobrze chociaz logika podpowiada ze powinno byc odwrotnie ludzie, zapomnacie o jednym, prawo w polsce jest elementem kompromisu, tzn. ze jedna i druga strona z czegos ustapily i na cos sie zgodzily, na tym polega kochana demokracja ktora tak uwielbiacie, natomiast wiele osbo czuje tak, skoro ja tak mysle to inni tez powinni postepowac tak jak ja chce bo to moje myslenie jest nowoczesne i psotepowe a jak sie blizej przyjzec to ta osoba nawet nie ma wyksztalcenia celowego w kierunku rozwiazywania tego typu kwestii a bierze sie pod uwage nie tylko kwestie moralne ale i medyczne (zdrowotne), mozliwosci zapobiegawcze, itp. wolne prawo do aborcji mozna przyrownac do takiego postepowania ze jesli ktos sie upije, zdemoluje lokal to nie powinien skonczyc na izbie wystrzezwien i zaplacic za wszystko ale panstwo powinno za niego zaplacic i jeszcze odwiezc do domu a gdzie myslenie wczesniej chetnie posluchalbym argumentow zwolennikow wolnej aborcji w kazdym momencie rozwoju plodu wlasnie jako osoba poszukujaca, chcaca podjac swiadomy wybor ale zadnych nie znajduje poza sentecja "rob co chcesz" tyle ze to jest oczywista oczywistosc i tak juz postepuje wiec nieczego nowego sie nie dowiedzialem

Gość realistka_
Najpierw trzeba stworzyc warunki edukacyjne dla mlodych ludzi, nauczyc, jak sie zabezpieczac przed niechciana ciaza, wciskac do rak darmowe lub bardzo tanie srodki antykoncepcyjne, a dopiero potem zakazywac aborcji. Nie jest sztuka urodzic. Sztuka jest zapewnic warunki dla prawidlowego zycia dziecka, jego rozwoju. Nie chcialabym urodzic dziecka z gory skazanego na biede, brak mozliwosci rozwoju, bedacego od samego poczatku swojego istnienia kims niechcianym.

Gość zafrasowama niunia
wpadlam z jakims kolesiem na dyskotece. nie widzialam go wiecej :-(

Dla mnie moja córka stała się człowiekiem w momencie poczęcia. Kiedy robiłam USG w szóstym tygodniu ciąży, na monitorze widziałam jedynie pulsujący punkcik. To było jej serce a ja popłakałam się ze wzruszenia. W 10 tygodniu widać już było wyraźnie człowieka - główka, rączki, nóżki. w 14 tygodniu widać już było narządy wewnętrzne. Wykształciły się wcześniej, ale ja miałam USG co 4 tygodnie i opisuję tylko to, co sama potrafiłam dostrzec gołym okiem. Lekarz widział wszystko dużo wcześniej niż ja. Autorko, w którym jesteś tygodniu ciąży? Dlaczego nie chcesz tego dziecka? Co na to jego ojciec?

Gość zafrasowama niunia
22 lata :(

Gość zafrasowama niunia
jestem chyba w szustym tygodniu

Gość cabernetbb
autorka napisala dlaczego nie chce dziecka , jezeli ty chcialas i sie cieszylas od poczatku to dobrze dla ciebie

"Najpierw trzeba stworzyc warunki edukacyjne dla mlodych ludzi, nauczyc, jak sie zabezpieczac przed niechciana ciaza, wciskac do rak darmowe lub bardzo tanie srodki antykoncepcyjne, a dopiero potem zakazywac aborcji. Nie jest sztuka urodzic. Sztuka jest zapewnic warunki dla prawidlowego zycia dziecka, jego rozwoju. Nie chcialabym urodzic dziecka z gory skazanego na biede, brak mozliwosci rozwoju, bedacego od samego poczatku swojego istnienia kims niechcianym. " pod tym sie moge podpisac obiema rekami

Gość zafrasowama niunia
jesli mam usunac rodzicom nie powiem nic

Gość cabernetbb
po co 22latka mialaby powiadamiac rodzicow??

Realistko - tak się składa, że mamy zarówno możliwości edukacji jak i możliwości zapobiegania. Brakuje jedynie chęci w samych zainteresowanych. To zdumiewające jak łatwo i chetnie młodzi ludzie szukają dostępu do narkotyków i seksu, ale kompletnie brakuje im chęci, by wyedukowac się w zakresie antykoncepcji. Koleżanki rozmawiają ze soba bez najmniejszego skrępowania o seksie, ale już o antykoncepcji nie. To nie jest żaden temat tabu!!!!!!!!!! Wystarczy godzina rozmowy z ginekologiem lub nawet z lekarzem rodzinnym. To trudniejsze od przygodnego seksu w dyskotece? Jesteśmy otoczeni ze wszystkich stron tematem aborcji, antykoncepcji. Trzeba być wyjątkowo ślepym, żeby to przegapić. Google też nie bolą.

Może po to, że włazi na forum i pyta sie obcych ludzi bo nie wie co robić kurde?! Trzeba o tym powiedziec rodzicom, na pewno prtzestaniesz sie czuć z tym sama, najgorszy jest ciężar, że jest się samemu.

To nie jest prawda z tymi warunkami bo kiedys, nawet przed wojna byla bieda a ludzie mieli takie postawy ze nam daleko do tego. Warunki to uczucia, przyklad, zdrowe zasady, itp. czego wlasnie dzisiaj brakuje. Powiem wam jeszcze co mi opowiadal starszy kolega z pracy jak rozmawialismy na te tematy. Mowil ze kiedys ludzie czesto wpadali i stad glownie braly sie dzieci. Teraz gwaltownie dzietnosc spadla z wymaganego 2,3 na 1,3 co w perpektywie doprowadzi do zalamania systemu umowy spolecznej i jest przeciwko zdrowemu rozwojowi spoleczenstwa, mysle ze to chyba jest oczywiste, to czemu jest taka hipokryzja, z jednej strony rozumiemy te potrzeby spoleczne, z drugiej strony mowimy cos dokladnie przeciwnego, dlatego tak jest ze egozim, lenistwo bierze gore nad rozsadkiem, co dla mnie jest glupota, poza tym problemy w rodzinach nie sa zwiazane z liczba dzieci ale sa problemami malzonkow, braku milosci, wiezi, problem niechcianej ciazy z niestosowaniem profilaktyki, itd.

"Realistko - tak się składa, że mamy zarówno możliwości edukacji jak i możliwości zapobiegania. Brakuje jedynie chęci w samych zainteresowanych. To zdumiewające jak łatwo i chetnie młodzi ludzie szukają dostępu do narkotyków i seksu, ale kompletnie brakuje im chęci, by wyedukowac się w zakresie antykoncepcji. Koleżanki rozmawiają ze soba bez najmniejszego skrępowania o seksie, ale już o antykoncepcji nie" to jest efekt durnego propagowania cieszenia sie zyciem seksualnym. zamiast zachecac do wstrzemięźliwości to młodziaki sie same podniecaja bo i co maja robic? a mozliwosci zapobiegania nie sa tak dobre jak na Zachodzie, tzn. sa ale nie ma np. bezplatnych tabletek "po"

"Teraz gwaltownie dzietnosc spadla z wymaganego 2,3 na 1,3 co w perpektywie doprowadzi do zalamania systemu umowy spolecznej " nie histeryzuj wykladowca :P jak bedzie mniej ludzi to tylko srodowisku to na dobre wyjdzie. a zawsze mozna znacjonalizowac majatek bogaczy i rozdac troche biedakom

"sa problemami malzonkow, braku milosci, wiezi, problem niechcianej ciazy z niestosowaniem profilaktyki, itd." tu sie zgadzam w 100%. poza tym ludziom troche brakuje samodyscypliny i zachowania na poziomie :P

Gość pro choice
A ja Ci mówię, że spokojnie możesz usuwać. To wcale nie człowiek w szóstym miesiącu ciąży. Żyjemy w XXI wieku a rozumujemy kategoriami dziewiętnastowiecznymi. To zupełnie bez sensu. Jak można tkwić w tak głębokiej ciemnocie? :-(

Gość cabernetbb
po prostu zaczynaja cipki swedziec, i co na to poradzic maja. Czasem gumka peknie a czasem nie ma , a szkoda przepuscic taka okazje to jest bez gumki. Jak sie chce to si enie mysli o konsekwencjach Kazdy z nas byl mlody

Gość cabernetbb
zostalo to porownane do zdemolowania baru, za ktore trzeba poiesc konsekwencje. Mlodzi ludzie sa tak sterowani przez hormony,ze traca glowe. czemu maja przez to cierpiec i nianczyc dzieci Czy to nie za duza kara . DLAnich i dla tego dziecka?

pro choice, cieszę się bardzo, że nie jestem taka nowoczesna jak Ty.

nie histeryzuje, po prostu za 20 lat w UE przesunie sie wiek pracowniczy do 70 lat, potem do 75 lat itd, to mozna przewidziec, stad np. takie prostesty we wloszech, mozna to tez zakitowac innymi nacjami ormianami, rosjanami, ukraincami, itp. To sie da wyliczyc i zdrowy rozsadek podpowiada zeby to wziasc pod uwage. Ty proponujesz niemyslenie tak ja to sie dzieje wokol. np. w polityce a to nie jest racjonalne i rozsadne.

Gość pro choice
Chcesz mnie obrazić?